background img

Articole noi

remediile florale bach plantele si afectiunile

38 remedii florale - O terapie a sufletului

1. Agrimony (Agrimonia Eupatoria) - Agrimonia / Turita mare
Este remediul celor care isi ascund necazurile in spatele unei fete zambitoare. Nimeni nu trebuie sa stie ca ei sufera si fac tot ce le sta in putinta sa evite conflictele. Par plini de viata, fara griji, sunt sufletul petrecerilor. Insa daca presiunea necazurilor si a gandurilor negre devine prea mare, recurg de obicei la alcool si droguri pentru a uita de problemele care ii macina. Agrimony restabileste capacitatea de a-si exprima sentimentele si emotiile, favorizeaza instalarea calmului interior si armoniei.
2. Aspen (Populus tremula) - Plop tremurator
Ajuta pe cei la care anxietatea apare fara niciun motiv. Acest tip de anxietate poate fi o frica vaga de ceva necunoscut, frica de intuneric sau de locuri misterioase. Se manifesta prin tremuraturi, senzatie de
furnicaturi in corp, frisoane, paloarea fetei, transpiratii reci. Este indicat in frica fara obiect, frica de intuneric, atacuri de panica si cosmaruri (in asociere).
3. Beech (Fagus Sylvatica) - Fag comun
Persoanele care au nevoie de Beech sunt intolerante, critice. Nu suporta nimic din ce nu se incadreaza in standardele lor. Le place ordinea si disciplina. Remediul Beech le face mai tolerante si mai intelegatoare cu cei din jur.
4. Centaury (Centaurium umbellatum) - Tintaura
Este remediul celor lipsiti de personalitate, folositi drept sclavi, usor de influentat de catre ceilalti. Nu pot spune "nu" si intotdeauna fac ceea ce vor altii, ajungand deseori la suprasolicitare. Centaury restabileste increderea in sine si autodeterminarea.
5. Cerato (Ceratostigma willmottianum) - Cerato
Este remediul celor care nu sunt siguri de parerea lor si intreaba mereu pe altii pentru a lua o decizie; lipsa de incredere in ei. Deoarece de multe ori primesc sfaturi contradictorii, deciziile pe care le iau sunt gresite desi optiunea lor initiala fusese corecta. Nu au incredere in “vocea interioara”. Cerato restabileste increderea in ei si intelepciunea.
6. Cherry Plum (Prunus Cerasifera) - Corcodus
Este remediul celor care isi ies din fire usor, facand gesturi necontrolate, dupa care le pare rau. Sunt capabili de actiuni impulsive, violente: sa loveasca, sa injure, sa se arunce de pe o stanca, sa strige etc. Cherry Plum ajuta la restabilirea echilibrului interior, a calmului si controlului mintii.
7. Chestnut Bud (Aesculus Hippocastanum) - Mugure de castan salbatic
Este remediul celor care repeta aceleasi greseli, neinvatand din ele. De exemplu, cei care au o relatie dezastruoasa cu un partener, se despart de acesta dar gasesc un altul cu aceleasi obiceiuri. Este indicat la persoane distrate, neatente, predispuse la accidente.
8. Chicory (Cichorum intybus) - Cicoare
Este util persoanelor posesive, lacome, dornice de companie. Cei care au nevoie de Chicory vor ca intreaga atentie sa fie indreptata asupra lor, uneori simuland boala pentru ca sa capete atentie. Intotdeauna vor sa posede, niciodata nu vor sa dea. Copiii care plang ori de cate ori sunt lasati singuri chiar si o clipa. Remediul Chicory restaureaza principiile iubirii neconditionate, lipsite de atasament. Ii ajuta pe copiii care se "agata", pe cei care sunt posesivi cu prietenii sau cu jucariile.
9. Clematis (Clematis vitalba) - Curpen
Se utilizeaza la persoanele care viseaza cu ochii deschisi, neatenti, indiferenti fata de mediul inconjurator. Nu sunt ancorati in prezent. Au o privire pierduta, traind mai mult in vis decat in realitate. Sunt somnorosi,
au o putere slaba de concentrare, pot suferi de scaderea acuitatii vizuale si auditive, pot avea mainile si picioarele reci. Sunt cu "capul in nori", predispusi la accidente.

10. Crab Apple (Malus pumila) - Mar paduret
Indicat la cei care detesta murdaria si simt ca trebuie sa indeparteze ceva din corp (un dinte cariat, un cos etc.). Sunt perfectionisti, au mania curateniei, senzatia ca nu arata bine (se uita de zeci de ori in oglinda, dar propria imagine ii provoaca repulsie), senzatii false.
11. Elm (Ulmus procera) - Ulm
Este remediul potrivit pentru persoane foarte responsabile in viata de zi cu zi (directori, presedinti, mangeri, sefi, capul familiei etc.), care au uneori momente de slabiciune din cauza suprasolicitarii. Se simt coplesiti de prea multe sarcini. Elm restabileste forta mintii si capacitatea de a face fata situatiilor dificile.
12. Gentian (Gentiana amarella) - Gentiana
Este un remediu foarte util pentru indoiala, depresie, pesimism, descurajare aparute in urma unui esec. Se foloseste la cei care si-au pierdut increderea in ei si vad doar jumatatea goala a paharului. Sunt asaltati de indoieli in ceea ce priveste un tratament, participarea la un examen, la un interviu.
Gentian readuce increderea in sine si permite gasirea solutiilor pozitive la orice problema.
13. Gorse (Ulex europaeus) - Orz salbatic
Este remediul celor disperati, lipsiti de speranta; pentru pierderea increderii. Starea de Gorse se intalneste la persoanele cu suferinte indelungate care si-au pierdut orice speranta de vindecare si vin la terapeut doar
aduse de familie sau de prieteni, ei considerand ca nu se mai poate face nimic pentru boala lor. Au fata
incercanata, privire lipsita de speranta. Gorse va disipa aceste sentimente negative si aduce speranta unui viitor mai bun.
14. Heather (Calluna vulgaris) - Iarba neagra
Este remediul celui care are nevoie de ascultatori, are nevoie de atentie. Nu se gandeste decat la problemele lui, vorbeste despre el, exagerand-si necazurile si nu il intereseaza interlocutorul sau problemele lui, acesta putand fi si un necunoscut. Are un sentiment de izolare si singuratate, fiind obsedat doar de sine si de necazurile lui. Heather il ajuta sa se de detaseze de sine si sa fie capabil atat sa dea, cat sa si primeasca.
15. Holly (Ilex aquifolium) - Ilice
Este indicat pentru persoane invidioase, geloase si suspicioase. Sunt persoane foarte egoiste, cu sentimente puternice de ura, invidie, razbunare. Indicat in manie, sentimente explozive. Holly aduce
iubirea neconditionata si favorizeaza transformarea sentimentelor negative in generozitate, compasiune fata de semeni.
16. Honeysuckle (Lonicera caprifolium) - Caprifoi
Este remediul celor blocati in amintiri, care nu se pot detasa de trecut pentru a merge mai departe. Mintea este ocupata cu amintiri fericite sau nefericite din trecut, sanse si oportunitati pierdute, pierzand legatura cu prezentul. Honeysuckle este indicat la cei cu dor de casa, nostalgici, cei care au trecut printr-un divort sau au avut o pierdere grea, mintea fiind ocupata tot timpul cu imagini din trecut, amintiri despre persoanele pierdute. In combinatie cu Walnut se administreaza celor care au suferit o pierdere de orice fel.
17. Hornbeam (Carpinus betulus) - Carpen
Este remediul indicat in oboseala mentala de dimineata, inainte de a incepe munca. Pentru a se ridica din pat are nevoie de stimulente (ceai, cafea, enegizante). Sunt lipsiti de interes pentru activitatea de rutine, insa o pot efectua. Se simt obositi chiar dupa un somn bun si au tendinta de a amana lucrurile. Remediul restabileste forta mentala, astfel incat ei vor constata ca sunt capabili sa-si indeplineasca activitatile zilnice.
18. Impatiens (Impatients glandulifera) - Slabanog
Se utilizeaza la cei iritabili, nelinistiti, care nu au rabdare. Sunt intoleranti cu cei care lucreaza sau se misca lent, preferand sa faca ei anumite lucruri, deoarece sunt mai rapizi.
Nu suporta sa astepte, izbucnind deseori in crize de furie. Remediul ii ajuta pe acesti oameni sa nu mai fie asa grabiti si agitati, sa-si gestioneze mai bine timpul.

MAGIA NATURII - REMEDII FLORALE BACH - Partea a IV-a

19. Larch (Larex decidua) - Larita
Este remediul persoanelor macinate de un complex de inferioritate, care vad esecul in orice activitate ar intreprinde. Admira succesul altora. Pot fi foarte capabili dar nu au incredere ca pot reusi, din acest motiv nici nu incearca. Larch le reda increderea in propriile forte, permitandu-le sa-si traiasca viata din plin.
20. Mimulus (Mimulus guttatus) - Cretisoara
Este remediul fricii cu origine cunoscuta (frica de inaltime, frica de multime, frica de hoti, de examen, de operatie, de saracie, de paianjeni, de dentist etc.). Uneori se manifesta prin inrosirea fetei, balbaiala,
transpiratii, timiditate, nervozitate. Poate avea sensibilitate la zgomote, lumina, voci. Mimulus disipeaza aceste frici si anxietati oferind persoanelor mai mult curaj pentru a face fata evenimentelor zilnice.
21. Mustard (Sinapis arvensis) - Mustar salbatic
Este util celor depresivi fara explicatie. Sunt persoane care au tot ce isi doresc si brusc apare o schimbare de dispozitie, fara cauza, manifestata prin tristete, fara a putea explica celorlalti ce se intampla cu ei. Aceasta depresie este ca un nor ce coboara si le tulbura dispozitia, ridicandu-se la fel de brusc cum a aparut. Mustard ajuta persoanle sa scape de aceasta stare de depresie, intorcandu-se la viata anterioara cu bucurie.
22. Oak (Quercus robur) - Stejar
Persoanele care au nevoie de Oak sunt puternice, luptatoare in ciuda adversitatilor, cand altii au renuntat de mult. Aceasta lupta se face uneori in detrimentul lor, acestia devenind disperati, cu un sentiment de
neputinta pentru ceea ce mai au de facut. Au deseori dureri in membrele inferioare, sunt coplesiti de o stare de sfarseala, dar nu renunta niciodata la speranta. Remediul Oak reface puterea si forta pentru a merge mai departe, ii ajuta pe acestia sa-si gaseasca echilibrul si sa invete sa-si conserve energia pentru activitatile viitoare.
23. Olive (Olea europanea) - Maslin
Este un remediu util pentru epuizare fizica si mentala, epuizarea dupa boli lungi si cronice, dupa munca in exces, fara pauza, dupa perioade lungi de insomnie sau de veghe, dupa efort mental prelungit (invatat pentru examene) etc. Olive ajuta la refacerea energiei si a vitalitatii.
24. Pine (Pinus Silvestris) - Pin
Este remediul celor care se autoinvinovatesc, isi reproseaza, au un permanant sentiment de vina pentru evenimente petrecute sau pentru lucruri neprevazute, asumandu-si vina pentru tot ceea ce nu merge bine. Pine ajuta la restabilirea valorii de sine, anuland sentimentul de vinovatie.
25. Red Chestnut (Aesculus carnea) - Castan rosu
Se administreaza la cei foarte ingrijorati pentru altii (familie, copii, prieteni, vecini ), cu o teama permanenta si anxietate pentru bunastara acestora. De exemplu, daca sotul sau copilul intarzie, isi
inchipuie cele mai ingrozitoare intamplari si accidente, teama risipindu-se in momentul in care acestia apar la usa. Red Chestnut ii ajuta pe aceti oameni sa isi depaseasca temerile si sa traiasca cu optimism.
26. Rock Rose (Helianthemum nummularium) - Trandafir de stanca
Este un remediu pentru groaza, cosmar, frica extrema (ex. teroarea persoanelor prinse sub daramaturi la un cutremur, frica extrema la persoanele care se prabusesc cu liftul, avionul etc.). Acestea devin impietrite de frica si pot avea ulterior cosmaruri, atacuri de panica sau impulsul de a fugi departe daca exista o asemanare vaga cu situatia ce a provocat accidentul.
27. Rock Water (Aqua Petra) - Apa de izvor
Este singurul remediu care nu se prepara din flori. Se utilizeaza la cei cu idealuri inalte, cu disciplina stricta a vietii si care se sacrifica pentru principiile lor. Vor sa devina un exemplu pentru ceilalti. Inflexibilitatea mintii se intalneste si in corp, aceste persoane prezentand rigidizarea muschilor, tendoanelor. Rock Water le ajuta pe aceste persoane sa devina mai putin rigide si mai ingaduitoare cu ele, eliberandu-le de dogme.
28. Scleranthus (Scleranthus annus) - Porumbar salbatic
Este remediul necesar pentru indecizie si incertitudine. Persoana este incapabila sa se hotarasca intre doua optiuni si amana astfel lucrurile importante din cauza indeciziei. Poate prezenta labilitate emotionala, trecand de la o stare de veselie la plans, de la bucurie la tristete si invers. Din punct de vedere fizic poate prezenta simptome care vin si pleaca, stari oscilante. Scleranthus ii ajuta pe acesti oameni sa-si gaseasca echilibrul interior, permitandu-le sa ia deciziile corecte rapid. 
29. Star of Bethelehem (Ornithogalum umbrellatum) - Steaua din Betleem / Balusca
Este indicat persoanelor care au suferit un soc fizic, emotional sau mental, dupa experiente
traumatizante, accidente rutiere, moartea subita a unei persoane etc. Acest remediu administrat imediat dupa soc ajuta persoana sa se mobilizeze si, desi nu inlocuieste asistenta medicala specializata, o potenteaza. Acest remediu este benefic pentru evenimentele traumatizante din trecut sau situatii ca divort, pierderea brusca a locului de munca, stiri proaste, fiind inglobat si in remediul salvator Revival Remedy.
30. Sweet Chestnut (Castanea sativa) - Castan comestibil
Este remediul potrivit pentru suferinta, chin, disperarea fara speranta, pentru persoanele care pierd totul intr-o clipa (isi pierd familia intr-un accident, toti banii la ruleta, este concediat pe neasteptate, fiind singurul care avea o sursa de venit in familie). Sunt intr-o stare extrema de disperare, fara speranta si
fara a fi capabili sa gaseasca solutii. Remediul Sweet Chestnut aduce lumina si bucuria in viata, facandu-i capabili sa-si rezolve problemele si sa mearga mai departe.
31. Vervain (Verbena officinalis) - Verbina
Este util persoanelor cu entuziasm exagerat in orice actiune, pentru misionari care vor sa convinga cu orice pret. Aceste persoane au multa energie si muncesc peste limitele fizice, sunt perfectionisti, iar in stadii acute pot deveni fanatici, sensibili la nedreptati, impunandu-si punctul de vedere. Vervain aduce echilibrul, permitand persoanei sa aiba o abordare mai apropiata de realitate si sa ii lase pe ceilalti sa-si urmeze drumul propriu.
32. Vine (Vitis vinifera) - Vita de vie
Este remediul utilizat pentru cei care domina pe altii, dornici de putere, dictatoriali. Nu suporta contradictia, sunt agresivi, isi impun vointa, nu asculta si un alt punct de vedere.
Pot suferi de hipertensiune arteriala, dureri de spate. Vine ajuta persoana sa-si deschida inima, reamintindu-i persoanei ca un lider pozitiv trebuie sa aiba un echilibru intre minte si inima.
33. Walnut (Juglans regia) - Nuc
Este util celor care au schimbari in viata, sociale sau fizice: schimbari hormonale (sarcina, menopauza), schimbarea locului de munca, a profesiunii, a locuintei, a tarii. Poate fi administrat celor care vor sa scape de anumite obiceiuri (bautura, fumat etc.). Walnut ajuta la ruperea legaturii cu trecutul, favorizeaza flexibilitatea, adaptabilitatea si ofera protectie celor sensibili la influente exterioare
34. Water Violet (Hottonia Palustris) - Vioreaua de balta
Este remediul util persoanelor izolate, egoiste, care nu doresc niciun ajutor chiar daca au nevoie. Sunt persoane rigide mental si fizic, arogante, cu o privire superioara, inabordabile desi sunt foarte
inteligente si au multe de impartasit. Water Violet ajuta acesti oameni sa comunice mai usor si sa fie sociabili, sa-si impartaseasca intelepciunea si cunostintele cu semenii lor.
35. White Chestnut (Aesculus Hippocastanum) - Castan alb
Se administreaza persoanelor care sunt urmarite de ganduri pe care nu si le pot controla, ganduri repetitive, nedorite. Acestea pot suferi de insomnie, confuzie, neclaritate a mintii, depresie, sentimente de vinovatie.White Chestnut aduce pacea mintii si claritatea gandurilor, eliminandu-le pe cele nedorite.
36. Wild Oat (Bromus ramosus) - Ovaz salbatic
Este un remediu util pentru gasirea rostului in viata, a profesiunii, a vocatiei. Cei care au nevoie de acest remediu sunt persoane ambitioase, dar nu stiu ce cale vor sa urmeze, pot face orice profesiune, dar nu au nicio satisfactie. Wild Oat ajuta la gasirea directiei corecte in viata, eliberand persoana de incertitudine.
37. Wild Rose (Rosa canina) - Maces
Se utilizeaza la persoane resemnate, apatice, care nu mai au ambitia sa-si schimbe viata, pierzand interesul pentru orice. Aceste stari se pot intalni la persoane cu suferinte indelungate, care nu mai au speranta ca se vor face bine vreodata. Wild Rose le readuce entuziasmul, gasind bucuria in viata, oricare ar fi circumstantele.
38. Willow (Salix vitellina) - Salcia pitica
Este remediul potrivit persoanelor cu resentimente, amaraciune, care dau intotdeauna vina pe ceilalti pentru esecurile lor. Sunt critici, au aversiune pentru membrii familiei, pentru mancare, pentru orice.
Willow ajuta la eliminarea acestor stari negative, favorizand recunosterea responsabilitatii personale, a iertarii si restabileste optimismul.
Ce sunt remediile florale Bach
In primul rand, reprezinta un dar din partea naturii, flori ale unor plante salbatice si neotravitoare. Din aceste flori se prepara remedii care ne echilibreaza emotiile si ne ajuta sa vindecam acea parte a fiintei noastre atat de expusa stressului si traumelor - planurile mental si emotional.
In alte cazuri, florile ne pot sustine in remedierea unor imperfectiuni ale personalitatii, care se cer a fi transformate pentru a ne putea bucura pe deplin de viata. Intre sentimente si boala exista o relatie de cauzalitate si precedenta, adica dezechilibrele emotionale preced si determina boala fizica, prin slabirea sistemului imunitar si a vitalitatii. Schimbarea atitudinii fata de boala, viata, fata de cei din jur si de noi insine determina o recuperare mai rapida, prin activarea potentialului de vindecare.
Aplicatiile remediilor florale Bach
• Rezolvarea traumelor psiho-emotionale;
• Regasirea echilibrului interior, lasand armonia si pacea sa se reverse in vietile noastre;
• Vindecarea unor afectiuni fizice, atunci cand acestea reflecta un dezechilibru interior;
• Manifestarea partii pozitive a personalitatii noastre, astfel incat sa ne putem bucura mai mult de relatiile cu cei din jur;
• Eliminarea stressului prin echilibrarea sentimentelor de ingrijorare, teama, nesiguranta, anxietate etc.;
• Prevenirea imbolnavirilor, usurarea suferintei si combaterea bolii.
Plantele, de ajutor in 7 situatii diferite
Dr. Bach s-a ocupat nu numai de alegerea plantelor si imbunatatirea metodelor de preparare, dar si de clasificarea lor. Preocupat sa gaseasca o varianta de descriere cat mai accesibila, simpla si cu indicatii precise, a hotarat sa le imparta in 7 grupe, pe baza tipologiilor umane pe care le-a observat. Se poate constata cu usurinta ca fiecare grupa contine la randul ei un numar variabil de remedii.
Frica (5): Plop tremurator, Corcodus, Cretisoara, Castan rosu, Trandafir salbatic;
Incertitudine (6): Porumbar salbatic, Ovaz salbatic, Cerato, Carpen, Gentiana, Orz salbatic;
Grija excesiva pentru bunastarea celorlalti (5): Verbina, Vita de vie, Apa de izvor, Fag comun, Cicoare;
Lipsa de preocupare pentru situatia prezenta (7): Caprifoi, Vita alba, Maces, Mugure de castan salbatic, Maslin, Mustar salbatic, Castan alb;
Singuratate (3): Iarba neagra, Slabanog, Viorea de balta;
Sensibilitate excesiva la influente si idei (4): Nuc, Tintaura, Agrimonia sau Turtita mare, Ilice;
Dezamagire sau disperare (8): Larita, Ulm, Stejar, Mar paduret, Pin, Salcie galbena, Castan comestibil, Steaua din Betleem/Balusca.
 
Ce remedii florale ti se potrivesc?
1. Agrimonia Eupatoria (Agrimony) - Agrimonia sau Turtita mare Ingrijorari, probleme si suferinta mentala ascunse in spatele unei infatisari vesele sau zambitoare. Persoane sociabile, cu simtul umorului, fiind adeseori o companie placuta pentru cei din jur. Uneori, pentru a reusi sa-si mentina starea de veselie, isi suprima sentimentele, recurgand la mici vicii ascunse. Spre exemplu, un pahar in plus de alcool sau poate mai multa ciocolata etc. Persoanele de tip Agrimony iubesc pacea, simtindu-se afectate de conflicte sau neintelegeri. Adeseori pentru a le evita sunt dispuse sa lase mult de la ele, facand concesii.
2. Populus tremula (Aspen) - Plop tremurator
Temeri, frici, anxietate avand origine necunoscuta, stari care nu pot fi explicate ca avand o cauza rationala. Cateva simptome: transpiratii bruste, tremuraturi, cosmare, insomnii, diferite senzatii in stomac sau in corp, neliniste accentuata care poate progresa pana la atac de panica. Multi copii, dar si persoane adulte sensibile sau receptive pot suferi de teama de tip Aspen. Aceasta stare include si presentimentul ca ceva rau s-ar putea intampla, precum si teama ca un spirit malefic sau ceva negativ se afla in preajma lor sau ii urmareste.
3. Fagus Sylvatica (Beech) - Fag comun
Intoleranta si criticism. Remediu indicat pentru persoane care pretind precizie si ordine in viata lor, dar si in viata celor din jur. De multe ori sunt deranjati sau iritati de gesturi marunte, de felul de a vorbi sau de a se comporta al celorlalti. Acuitate mentala si spirit de observatie dezvoltat, dar canalizat pe observarea partilor negative.
4. Centaurium umbellatum (Centaury) - Tintaura
Vointa slaba, serviabilitate. Persoane foarte amabile, preocupate de binele celorlalti, care din neputinta de a refuza, ofera mai mult decat pot si se epuizeaza. Uneori se lasa dominate cu usurinta si chiar adopta in mod inconstient gesturi sau pareri ale unor personalitati mai puternice. Aflandu-se permanent in slujba celorlalti, isi neglijeaza propria fiinta si individualitate, ignorand de asemenea ceea ce au de realizat pe plan personal.
5. Ceratostigma willmottianum (Cerato) - Cerato
Indoiala. Cand sunt confruntate cu luarea unei hotarari, aceste persoane au intotdeauna nevoie de sfaturi si confirmare din partea celorlalti, desi, in potential, au o intuitie foarte dezvoltata. Vorbesc mult, pun intrebari, sunt dornici de informatii si cunoastere pe care le obtin, dar nu le folosesc, din lipsa de incredere in propriile decizii.
6. Prunus Cerasifera (Cherry Plum) - Corcodus
Teama de a ceda nervos sau de a-si pierde controlul. Persoane inspaimantate de ceea ce ar putea spune sau face. In stari extreme: isterie, violenta, ganduri si pericol de sinucidere. De multe ori, din cauza tensiunii psihice in care traiesc, se tem ca vor innebuni, vor ceda nervos sau vor ajunge intr-un spital de boli mintale.
7. Aesculus Hippocastanum (Chestnut Bud) - Mugure de castan salbatic
Erori repetitive. Persoane care incearca sa uite cat mai repede posibil experientele neplacute si de aceea nu reusesc sa invete din greselile anterioare. Din acest motiv pot parea naive sau neatente. Persoanele de tip Chestnut Bud sunt repezite si de multe ori intai actioneaza si apoi gandesc.
8. Cichorum intybus (Chicory) - Cicoare
Posesivitate. Santaj emotional. Atitudine dominatoare. Tendinta de a controla viata celor dragi si de a-i tine prin preajma. Asteapta atentie sau rasplata in schimbul dragostei sau al serviciilor pe care le ofera, chiar daca este vorba doar de un simplu multumesc. Se pot simti ranite cu usurinta, uneori reusind destul de greu sa uite sau sa ierte. In potential au o mare capacitate de a iubi si de a se devota sincer si dezinteresat celor din jur.
9. Clematis vitalba (Clematis) - Vita alba
Minte absenta si visatoare. Lipsa interesului pentru prezent. Persoane care traiesc intr-un viitor imaginar si iluzoriu, sperand ca totul va fi bine candva. Privire indepartata, de visator pierdut in ganduri. Au nevoie de mult somn. Pot avea memorie slaba sau pot lesina cu usurinta. Toate acestea apar dintr-o dorinta inconstienta de a evada din lumea aceasta, in care nu se simt ca acasa.
10. Malus pumila (Crab Apple) - Mar paduret
Sentiment de necuratenie. Preocupare obsesiva sau excesiva pentru detalii. Se pot simti impuri, pacatosi, mergand pana la ura de sine. Pot fi complexati sau nemultumiti de anumite defecte fizice sau morale pe care si le atribuie. Persoane preocupate de ordine, curatenie sau puritate fie in exterior, fie in plan interior.
11. Ulmus procera (Elm) - Ulm
Coplesit de responsabilitate. Persoane capabile, altruiste, leaderi innascuti care isi asuma multe responsabilitati. Remediul este indicat pentru momentele de pierdere temporara a increderii de sine, acelora care se indoiesc de capacitatile lor, avand sentimentul ca nu se pot descurca.
12. Gentiana amarella (Gentian) - Gentiana
Dezamagire sau descurajare datorate unui esec. Persoane care se descurajeaza usor si ar dori sa renunte, desi in final nu fac acest lucru. Este un remediu foarte util scolarilor.
13. Ulex europaeus (Gorse) - Orz salbatic
Lipsa sperantei si disperare. Depresie. Persoane care nu mai au dorinta de a face eforturi pentru imbunatatirea situatiei lor. Cu toate acestea, la insistentele celorlalti pot fi convinse sa mai incerce. Multi dintre cei care au nevoie de acest remediu sufera sau au suferit de boli cronice.
14. Calluna vulgaris (Heather) - Iarba neagra
Ganduri si preocupari centrate pe propria persoana. Sentiment de singuratate interioara. Persoane care in general vorbesc mult, in special despre propriile interese sau probleme. Au nevoie de auditoriu, depind de afectiunea si atentia celor din jur. Adeseori provin dintr-o familie in care au fost private de afectiune parinteasca.
15. Ilex aquifolium (Holly) - Ilice
Resentiment intens, ura, invidie, gelozie, suspiciune, razbunare. De multe ori chiar persoane cu preocupari spirituale au nevoie de acest remediu, pentru a se putea bucura sincer de succesele celor din jur si a se deschide spre acel sentiment de iubire universala si intelegere.
16. Lonicera caprifolium (Honeysuckle) - Caprifoi
Dor de casa. Regret. Nostalgie dupa anumite locuri, intamplari, persoane sau chiar dupa o anumita perioada a vietii. Persoane care isi reamintesc sau vorbesc adeseori despre trecut sau zilele de glorie din viata lor, avand o dorinta ascunsa ca acestea sa se reintoarca.
17. Carpinus betulus (Hornbeam) - Carpen
Sentimentul de "luni dimineata", letargie, lehamite. Oboseala datorata unei cauze emotionale. Amana lucrurile importante pe care le au de facut. Dimineata se pot trezi mai obositi decat la culcare. Considera ca nu pot incepe lucrul fara un stimulent precum cafea, ceai sau ceva tonic.
18. Impatients glandulifera (Impatiens) - Slabanog
Nerabdare, iritabilitate. Persoane spontane, active, energice, avand o mare dorinta de independenta. Pot fi deranjate sau iritate cand lucrurile decurg prea incet si cand ceilalti se misca sau vorbesc prea lent. Tocmai de aceea prefera de multe ori sa lucreze pe cont propriu.
19. Larix decidua (Larch) - Larita
Lipsa de incredere in sine, sentiment de inferioritate. Persoane care ii admira pe ceilalti, considerand ca ele nu ar putea fi capabile de succes. Desi adeseori sunt foarte talentate, evita sa incerce lucruri noi, dintr-o convingere eronata ca nu vor reusi.
20. Mimulus guttatus (Mimulus) - Cretisoara
Frici obisnuite, temeri de zi cu zi, avand o cauza cunoscuta. Spre exemplu: teama de a merge la dentist, de a merge cu liftul, de a ramane singur, de a ramane fara bani, frica de caini, de pasari, de examene etc. Timiditate, inrosirea fetei cand persoana se afla in centrul atentiei sau in fata unui auditoriu. Teama de a fi observat. Teama de a vorbi sau a desfasura diferite activitati in public.
21. Sinapis arvensis (Mustard) - Mustar salbatic
Indispozitie mergand uneori chiar pana la depresie profunda. Caracteristic este faptul ca acest sentiment apare si dispare brusc; te invaluie ca un nor intunecat, te izoleaza de exterior si nu poti sa-i gasesti nici o explicatie. Aceasta stare nu poate fi ascunsa de cei din jur, care vor remarca imediat ca se intampla ceva cu persoana respectiva.
22. Quercus robur (Oak) - Stejar
Epuizare. Incapatanare. Persoane curajoase, perseverente, care continua sa se straduiasca si sa munceasca, depasindu-si fortele proprii. Viata este privita ca o lupta. Uneori fie nu pot accepta ca lucrurile nu pot fi schimbate, fie nu-si sesizeaza limitele si se extenueaza peste masura.
23. Olea europaea (Olive) - Maslin
Oboseala, lipsa de energie. Convalescenta. Epuizare ca urmare a unei activitati intense sau de durata: invatat, activitate fizica, oboseala psihica. Recuperare si regenerare.
24. Pinus Sylvestris (Pine) - Pin
Sentiment profund de vinovatie. Uneori se intampla ca acesta sa apara si atunci cand persoana nu este raspunzatoare pentru cele intamplate. Reprosuri aduse propriei persoane. Considera ca esecurile sau dezamagirile prin care trec li se datoreaza numai lor.
25. Aesculus carnea (Red Chestnut) - Castan rosu
Teama si preocupare exagerata pentru bunastarea si siguranta celorlalti. Ingrijorare sincera, pentru ca aceste persoane se gandesc numai la binele celor dragi.
26. Helianthemum nummularium (Rock Rose) - Trandafir salbatic
Teroare. Spaima intensa, atacuri de panica. Persoane care nu mai pot gandi coerent sau nu se mai pot misca din cauza fricii.
27. Aqua Petra (Rock Water) - Apa de izvor
Este singurul remediu care nu se prepara din flori. Persoanele care au nevoie de acest remediu sunt perfectioniste si doresc sa fie un exemplu pentru cei din jur. Isi propun standarde inalte, dar atunci cand nu le pot atinge sufera de negare de sine si se autocondamna. In stadii mai avansate poate fi vorba de gandire rigida sau fanatism.
28. Scleranthus annus (Scleranthus) - Porumbar salbatic
Indecizie. Oscileaza continuu intre mai multe alternative. Aceste persoane considera dificil sa ia decizii de orice natura, dar cu toate acestea nu prea solicita parerea celor din jur. Hotararile sau starile lor emotionale se pot schimba de la un moment la altul.
29. Ornithogalum umbellatum (Star of Bethlehem) - Steaua din Betleem/Balusca
Soc, evenimente traumatice. Vesti rele aflate pe neasteptate. Suferinta indelungata.
30. Castanea sativa (Sweet Chestnut) - Castan comestibil Disperare extrema, inima zdrobita. Persoane care au sentimentul ca au atins limita suferintei si au abandonat orice speranta. Pe cat posibil, prefera sa indure aceasta agonie mentala in sinea lor, fara a se lamenta. Nu au ganduri de sinucidere. Remediu indicat de cele mai multe ori dupa disparitia unei persoane dragi.
31. Verbena officinalis (Vervain) - Verbina
Tensiune. Frustrare. Entuziasm exagerat pentru un motiv sau un ideal. Deranjat sau protestand impotriva nedreptatii. Pasiune in a argumenta si a convinge. Dificultate in a intelege alte puncte de vedere.
32. Vitis vinifera (Vine) - Vita de vie
Dominator, inflexibil, solicitant, puternic. Persoane care isi impun punctul de vedere sau modalitatea de a face lucrurile indiferent de consecintele produse asupra celorlalti.
33. Juglans regia (Walnut) - Nuc
Protectie la schimbare sau influente exterioare. Acest remediu este recomandat persoanelor aflate la toate varstele care implica schimbari biologice majore: aparitia dintilor, inceputul adolescentei, sarcina, menopauza, stadii terminale ale bolilor; sau pentru adaptarea la schimbari cum ar fi inceperea scolii, schimbarea ocupatiei sau a locuintei, casatorie, divort, pensionare etc.
34. Hottonia Palustris (Water Violet) - Viorea de balta Persoane calme, aparent mandre sau distante, dar care de fapt au nevoie de un spatiu personal, deoarece nu suporta ca ceilalti sa se amestece in viata lor. Cand au probleme nu simt nevoia de consolare, nu solicita ajutorul, preferand sa se descurce singure.
35. Aesculus Hippocastanum (White Chestnut) - Castan alb
Ganduri repetitive, nedorite, obsesive, care nu pot fi alungate. Ingrijorare excesiva. Persoane care de multe ori converseaza in gand cu diferite persoane. Hiperactivitate mentala, motiv pentru care in viata de zi cu zi se concentreaza foarte greu, iar noaptea sufera de multe ori de insomnie.
36. Bromus ramosus (Wild Oat) - Ovaz salbatic
Incertitudine cu privire la drumul corect in viata. Persoane talentate, care au dorinta de a face ceva semnificativ, dar nu au descoperit inca ce anume. De aceea pot avea sentimente de nemultumire, plictiseala sau frustrare.
37. Rosa canina (Wild Rose) - Maces
Resemnare. Apatie. Lipsa motivatiei interioare si a bucuriei. " Plictisitii" de viata, dar care nu se simt cu adevarat nefericiti. Adeseori sunt obositi, fara energie si mai ales sunt lipsiti de ambitie. Chiar daca nu le este bine, accepta situatiile asa cum sunt si nu se zbat sa schimbe absolut nimic.
38. Salix vitellina (Willow) - Salcie galbena
Resentiment ascuns. Amaraciune sufleteasca. Autocompatimire. Persoane care se plang, dand mereu vina pe altii pentru nefericirea lor. Pesimism. In adancul sufletului lor nu pot uita sau ierta cu usurinta, chiar daca evita sa arate acest lucru


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE