Bine e de stiut
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
·
tratament
Sa imbatranim frumos !
1. Nu mai vorbiti tot timpul de boala sau neputinta
Odata cu inaintarea in varsta, apar diverse afectiuni, neputinte, dureri sau neplaceri, mai ales daca in tinerete ati abuzat foarte mult de corpul dvs. Cel mai bun sfat ar fi sa nu mai faceti boala un subiect constant de discutie.
Nimanui nu-i place sa asculte pe altcineva cum se vaita, mai ales ca este un semn de slabiciune. Si aici nu vorbim doar de boala proprie, ci si de cea a celorlalti.
2. Renuntati la "colectiile de lucruri nefolositoare"
Cel mai urat semn al imbatranirii este colectia de lucruri vechi, inutile. Cu totii apreciem stilul vintage, traditionalist si cu o amprenta de praf interbelic, insa nimanui nu-i plac obiectele stricate, nefunctionale, gunoaiele adunate doar de dragul vremurilor de alta data, intr-o profunda amagire a varstei de aur.
Daca mobila din casa este la fel amplasata in ultimii 10 ani, este semn ca ceva rau se intampla cu dvs. Nu ne legam de fotografiile de familie, atarnate pe aceiasi pereti invechiti de 20 de ani.
In loc sa va conservati batranetea precum Miss Havisham din Marile Sperante a lui Charles Dickens, mai bine va chemati in vizita rudele mai tinere si sortati lucrurile, le vindeti pe cele mult prea vechi unui second hand si apoi reorganizati totul, mai cu seama ca lucrurile vechi inmagazineaza energii negative. Amintirile raman in suflet, nu in praful si panzele de paianjen din spatele comodei mult prea imbatranite.
3. Nu mai traiti intr-o continua negare!
Nu de putine ori, auzim femei care isi ascund varsa sau neaga ca au imbatranit. De unde aceasta rusine referitoare la proprii ani adunati cu atata sarg si pasiune, unul cate unul?
Personal am auzit multe femei, care intrebate cati ani au, au raspuns timd, razand si parand rusinate: "Cati ani imi dai?".
Nimeni nu poate da sau lua cuiva anii de pe umeri. Fiecare isi poarta varsta cum stie mai bine, fiecare este definit de propria sa varsta, care nu e doar suma unor ani care s-a adunat cuminte si consecutiv in ritmul normal, ci este cantitatea de viata, supta cu pofta din seva acestor ani.
Daca veti mai fi vreodata intrebata acest lucru, priviti-va interlocutorul direct in ochi si raspundeti sincer.
4. Adoptati optimismul molipsitor
Nimeni nu iubeste oamenii pesimisti si aducatori de vesti rele. Odata cu inaintarea in varsta, oamenii au tendinta sa devina "piaza rea". Iesiti din tipar si incercati sa adoptati din optimismul molipsitor al tinerilor.
Nu mai sunati rudele sau prietenii doar pentru a duce mai departe vestile rele sau pentru a trece in revista necrologul saptamanii.
In loc de aceste conversatii de "inima rea" puteti da sfaturi bine intentionate sau ii puteti asculta binevoitori pe cei care au nevoie de un umar pe care sa planga.
5. Fiti mai activi!
Nu va mai ganditi ca viata a trecut pe langa dvs, fara sa faceti nimic placut. Nu este o atitudine tocmai pozitiva.
Aruncati la gunoi mileurile vechi si bibelourile si gasiti alte activitati amuzante. De asemenea, conflictul dintre generatii ar putea fi foarte usor anihilat, cu putina bunavointa din ambele parti: Cei mai in varsta ar trebui sa fie mai toleranti si sa-i accepte pe tineri asa cum sunt, cu defecte si cu toate actiunile nesabuite tipice varstei, in timp ce tinerii ar trebui sa fie mai respectuosi si sa ii ia drept model de statornicie si rezistenta pe cei din prima categorie.
Resentimentele nu-si au loc in acest cerc. Prietenia, mai merge! Nu degeaba e vorba : "Cine nu are batrani, sa-si cumpere". Poate e si viceversa: "Cine nu are tineri, sa-si faca rost!"
6. Nu va lasati stilul sa moara!
Opriti-va din a va indesa cufarul si sifonierul cu haine de acum 15 ani, si daruiti-le celor care le vor sau aruncati-le. Lucrurile vechi si nefolositoare nu ajuta pe nimeni si de cele mai multe ori care cu ele energii negative.
Va puteti inspira de la rudele mai tinere, ziare, reviste, site-uri sau chiar de la oamenii de pe strada. Stilul nu imbatraneste niciodata, orice-ar fi!
7. Puuneti deoparte medicamentele!
Nu mai lasati la vedere medicamentele, pe masa din bucatarie. Pot fi ascunse undeva intr-un dulapior din baie sau intr-un sertar special pentru medicamente.
Acest lucru va va da mental sugestia ca sunteti sanatos tun si ca nu aveti nevoie de medicamente.
8. Continuati-va educatia!
Nu mai traiti in trecut. Daca nu tineti pasul cu sirul evenimentelor care se intampla la ora actuala si nu apreciati noul si lucrurile care se intampla in prezent, nu aveti dreptul sa afirmati ca alte vremurile erau mult mai bune. Niciodata nu este alb sau negru.
Oamenii in varsta tind sa fie critici, doar pentru ca ei considera ca varsta le da acest drept.
Insa, ei uita sa evolueze si sa tina pasul cu evolutia. (Nu toti, ce-i drept. Sunt foarte multi oameni minunati, exemple de urmat!) Schimbarea de mentalitate se face cu o carte sau un ziar in mana, la o cana de ceai, alaturi de cei tineri sau singuri. Lucru care este valabil si viceversa, desigur.
9. Nu mai puneti deoparte toate lucrurile bune
Imi amintesc si de bunica mea, care-mi spunea mereu sa nu dorm in casa buna (un fel de camera de oaspeti care era pastrata pe post de muzeu), sa nu folosesc canile "ale bune", sa nu ii iau din prosoapele fine, ca-i trebuie pentru ocaziile speciale.
Sfatul nostru este sa va bucurati de aceste lucruri speciale in fiecare zi. Oamenii ar trebui sa aiba grija de ei si sa nu se priveze de aceste mici placeri care le fac, poate, viata mai frumoasa.
Ocaziile speciale vin din moment speciale, alaturi de oameni speciali, nu conteaza daca esti inconjurat de chinezarii fine, de cuvelturi de casmir sau de cristal de Bavaria. Viata e trecatoare!
10. Traiti in prezent !
Poate ca acesta este cel mai bun sfat pe care un tanar ar putea sa-l adreseze unei persoane mai in varsta, care uneori uita sa se adapteze timpurilor in care se afla si traieste mereu intepenit cu un picior in negura dulceaga si placuta a trecutului. Incetati sa mai rememorati toate evenimentele negative care au avut loc in viata dvs: accidente, inmormantari, pierderi, suferinte, certe, ranchiuni, vrajbe, despartiri, toate trebuie sa ramana in trecut, acolo unde le este locul.
Cei tineri nu au cum sa invete din aceste greseli si daca le rememorati, nu faceti decat sa readuceti in prezent angoasa, durerea si suferinta de atunci.
Mai degaraba, concentrati-va pe ce se intampla in prezent, in jur!
SUCCES !
0 comments :
Trimiteți un comentariu