aparatul respirator
·
Bolii
·
leacuri
·
medicamente
·
medicina
·
naturiste
·
prospecte
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
·
tratament
·
Tratarea bolilor
Tusea şi expectoraţia
Deşi tusea este atribuită bolilor aparatului respirator ea poate fi produsă şi de alte boli ale altor organe ale corpului (inimă, pleură, boli nervoase etc.). O tuse care survine relativ brusc şi este însoţită şi de febră este cauzată de către o infecţie a căilor repiratorii: laringe (laringită), trahee (traheită), bronhii (bronşită), plămâni (pneumonie). Cele mai multe infecţii respiratorii sunt cauzate de virusuri (viroze respiratorii), precum virusul gripei, guturaiului, pojarului etc., urmate de bacterii: pneumococul, stafilococul, streptococul, Klebsiella, microbul tusei convulsive. Tusea se poate întâlni şi în bolile pulmonare neinfecţioase ca alergia (astmul alergic), tumorile şi parazitozele pulmonare.
Majoritatea infecţiilor respiratorii care provoacă tuse se întâlnesc la copii (absenţa imunităţii) şi la bătrâni (scăderea rezistenţei la infecţii).
Tusea este un mijloc de apărare a organismului şi are rolul de a elimina din căile respiratorii orice corp străin: secreţiile (sputa), praful, fumul, gazele iritante.
Ca urmare a tusei se elimină sputa (flegma) care trebuie recoltată într-un borcan de sticlă pentru a i se observa unele aspecte. Astfel, o spută poate fi mucoasă, limpede, purulentă, cărămizie sau cu firişoare de sânge. Există şi o tuse cu sânge (hemoptizie) când sputa este amestecată cu sânge roşu şi care se întâlneşte în tuberculoză şi în bolile pulmonare. Nu se va confunda hemoptizia cu sângele care provine din gură (sângerarea gingiilor) sau din nas (hemoragia nazală).
0 comments :
Trimiteți un comentariu