Sorin Iga
presedinte al Societatii Romane de Yumeiho,
instructor – terapeut gradul 6,
reprezentant international al Institutului International de Medicina Preventiva Practica din Tokyo – Japonia
Sanatatea este capacitatea de a controla evenimentele ce afecteaza echilibrul. Caci echilibrul inseamna viata in cel mai integral sens cu putinta. De asemenea putem defini echilibrul si ca fiind capacitatea de adaptare la mediul inconjurator, capacitatea de regenerare, capacitatea de a face fata in mod “echilibrat” la orice factor de agresiune interna si externa!
1. Talpa unui picior este mult deviata in exterior in timpul mersului sau in ortostatism (cu sprijin bipodal)
Cauza posibila: distributie asimetrica a greutatii corporale la nivelul membrelor inferioare, tulburari de biomecanica ale aparatului locomotor
2. Nu puteti efectua o respiratie profunda multumitoare
Cauza posibila: “blocaj” al cutiei toracice indus de: contracturi musculare cronice, artroza articulatiilor intervertebrale la nivelul segmentului toracal al c.v., nevralgii intercostale, etc.
3. Articulatiile dumneavoastra intervertebrale sau/si costo-vertebrale “pocnesc” excesiv (aproape la fiecare miscare)
Cauza posibila: laxitate articulara a unui segment vertebral indusa de blocajul sau/si tulburarea biomecanicii unui segment invecinat
4. Nu va puteti roti, usor si simetric, gatul; flexiile laterale ale gatului sunt limitate si/sau asimetrice;
5. Nu va puteti apleca usor; nu va puteti roti trunchiul usor; nu puteti face extensii ale trunchiului (extensia fiind foarte limitata sau/si dureroasa)
6. Articulatiile membrelor (inferioare si superioare) prezinta asimetrii functionale, cum ar fi:
Cotul drept mai mobil/imobil decat stangul, limitarea asimetrica a amplitudinii flexiei coapselor pe abdomen, limitarea asimetrica a flexiei gambelor pe coapse; etc.
7. Sunteti foarte des obosit/a, cel mai adesea fara o cauza cunoscuta.
Cauza posibila: Coloana vertebrala “dezechilibrata” faciliteaza risipa de energie!
8. Nu va puteti concentra, fiind afectate intensitatea sau/si durata concentrarii
Cauza posibila: subluxatiile vertebrale, tulburarile biomecanicii coloanei vertebrale, pot afecta sanatatea creierului !
9. Aveti o imunitate scazuta, problema care a debutat relativ brusc fara cauze clinice decelabile.
Cauza posibila: starea Coloanei Vertebrale influenteaza activitatea sistemului neuro-endocrin. Acesta din urma joaca un rol foarte important in rezistenta la imbolnaviri (pe toate planurile: fizic si psiho-emotional!)
10. Un membru inferior pare “mai scurt” in comparatie cu celalalt, va simtiti dezechilibrat fizic.
Cauza posibila: subluxatii ale articulatiilor sacro-iliace respectiv asimetrii de pozitie ale oaselor coxale.
11. Aveti dureri de spate generalizate si/sau puncte de tensiune, de arsura, de durere in diferite zone ale spatelui. Aveti dureri cronice sau/si puncte de arsura, durere, disconfort in muschii membrelor, la nivelul articulatiilor membrelor (fara antecedente traumatice sau cauze decelabile clinic);
12 Simtiti “oboseala” in anumite regiuni ale corpului cum ar fi: gatul, anumita regiune a spatelui, o anumita parte a membrelor inferioare ( a unui membru inferior), etc, toate acestea fara a fi consecinta unei cauze recente, cunoscute (efort fizic deosebit, expunere la frig, etc.)
13. Aveti, in general, dificultati in a mentine timp indelungat o pozitie stabila, fara a simti disconfort sau durere.
14. La autoexaminarea in oglida observati asimetrii/anomalii posturale cum ar fi: un umar mai jos comparativ cu celalalt, un membru inferior apare ca fiind mai lung decat celalalt, capul “sta” inclinat lateral (stg. sau dr.), un mamelon situat mai jos comparativ cu celalalt, un umar este situat anterior celuilalt (rotit sau/si “cazut” spre inainte), ambii umeri sunt proiectati anterior, linia mediana anterioara a corpului prezinta curburi, o parte a toracelui (coastelor) este mai proeminenta comparativ cu cealalta, la examinarea din plan lateral curbura toracala sau/si cea lombara sunt evident accentuate, pelvisul este prea “drept” sau prea oblic (inclinat – proiectat – anterior), un membru inferior este evident mai voluminos comparativ cu celalalt, etc;
15. Aveti preferinte posturale cum ar fi: sezand pe scaun, intotdeauna asezati preferential un membru inferior peste celalalt, incercarea de a inversa pozitia va creeaza disconfort; ortostatism, va sprijiniti greutatea dominant pe unul dintre membrele inferioare, incercarea de a le inversa va creeaza rapid disconfort sau unul dintre membrele inferioare “oboseste” mai repede; in decubit lateral (culcat pe o parte) intotdeuna preferati sa stati pe o anumita parte (stanga sau dreapta); etc.
16. Va simtiti obosit/a dimineata, la trezire, chiar in conditiile unui somn aparent suficient, cantitativ (numarul de ore alocate somnului) si calitativ – circumstantiale cum ar fi: starea patului, conditii de mediu, stare de sanatate aparenta, lipsa preocupari stresante, etc.)
Cauze posibile: anomalii, tulburari de statica vertebrala; suferinte inflamatorii “ascunse” fara manifestari clinice “zgomotoase”; tensiuni musculare cronice, suferinte ale tesuturilor moi peri-articulare, tulburari fiziologice localizate, etc. acestea generand iritatii deseori imprceptibile constient ale “senzorilor” sistemului nervos si astfel trimitand spre cortex o avalansa de “informatii” care nu permit intrarea in starea de somn profund.
Obs: In general factorii de mai sus sunt prezenti in totalitate, doar intensitatea lor difera, prevaland unul sau altul.
17. Pantofii dumneavoastra se uzeaza asimetric. Fara o cauza precisa (ocupationala) intotdeuna unul dintre pantofi se rupe, se uzeaza (talpa) evident mai repede comparativ cu celalalt.
Cauza posibila: pozitia Centrului de Greutate al Corpului este situata dominant in partea stanga sau dreapta respectiv greutatea corpului este distribuita preponderent asupra membrului inferior la care uzura pantofului este mai mare
18. Aveti clavusuri (bataturi) dominant la un membru inferior (o talpa), la celalalt acestea fiind absente sau mai putin evidente;
19. Fara a putea incrimina pantofii (varf ascutit, pantofi cu toc inalt) degetul mare este deviat inspre interior ajungand chiar deasupra (sau sub) celalalt (hallux valgus);
20. Aveti asimetrii faciale, aparute in ultimii ani, fara o cauza neurologica. Devierea comisurii bucale, un ochi pare “mai mic”, o parte a fetei apare mai “contractata”; ridurile sunt distribuite asimetric la nivelul fruntii, al comisurilor bucale, in zonele peri-oculare, temporale, etc.
21. Dintii sunt afectati de carii preponderent pe o parte.
Cauza posibila: tulburari/suferinte ale articulatiilor temporo – mandibulare in consecinta unor asimetrii de tonus si volum ale muschilor faciali determinate de tulburari functionale/suferinte ale coloanei vetebrale cervicale, etc.
22. Aveti tulburari de echilibru sau/si de auz sau/si de vedere, si totusi in urma investigatiilor clinice de specialitate nu sa putut stabili o cauza certa. Aparent totul fiind in limite normale.
Cele exprimate mai sus au un caracter pur orientativ, nu pot fi considerate ca fiind modalitati de diagnostic cert al patologiei coloanei vertebrale. Diagnosticul corect, elaborat si cert poate fi pus numai dupa efectuarea de investigatii clinice complexe facute sub indrumarea medicului specialist.
Scopul acestei prezentari este de a determina persoana, care prezinta unul sau mai multe dintre “semnele de alarma” prezentate mai sus, sa se prezinte la medic pentru investigatii si tratament.
Deseori semnele mai sus mentionate preced instalarea unor suferinte iremediabile (artroza vertebrala, patologie discala, suferinte radiculare, etc).
Prin corectarea deficientelor de biomecanica a aparatului locomotor respectiv eliminarea cauzelor care induc tulburarile functionale musculare si articulare se previne aparitia si/sau instalarea –cronicizarea- unor suferinte care pot afecta grav durata si calitatea vietii.
Suferintele coloanei vertebrale in particular si ale aparatului locomotor in general se rasfrang asupra intregii fiinte. Cunoscut fiind inca din antichitate faptul ca suferinta somatica (organica, trupeasca) se rasfrange asupra starii psihice si viceversa.
Patologia vertebrala induce direct si indirect tulburari functionale si chiar imbolnaviri ale organelor interne si ale sistemului nervos vegetativ, deseori fiind afectata chiar si starea psihica (a se vedea nevroza anxioasa indusa de spondiloza cervicala, etc). In consecinta stabilirea conduitei terapeutice in cazul patologiei vertebrale trebuie facuta prin colaborare pluri-disciplinara: ortoped, neurolog, reumatolog, kinetoterapeut, specialist terapii manuale (osteopat, chiropractor, terapeut yumeiho, s.a.), psiholog/psihoterapeut.
http://www.yumeiho.org.ro
0 comments :
Trimiteți un comentariu