Pare greu de crezut, dar cel mai bun medicament este apa de izvor. Nu degeaba se zice: „Cea mai buna bautura este apa de izvor". Pe vremea cand la sate nu existau doctori si medicamente, apa era leac universal care tamaduia multe betesuguri. Astazi, s-a gasit explicatia stiintifica pentru puterea de vindecare a apei. Putin stiu ca tulburarile anumitor organe apar datorita deshidratarii, administrarea apei cu regularitate ducand la vindecarea bolilor. Pe acest principiu se bazeaza de mii de ani forta tainica a apei de a revigora si purifica organismul. Cura cu apa de izvor face minuni asupra sanatatii. incercati acest remediu traditional pe care ni l-a lasat natura si veti scapa de multe suferinte.
•Izvoarele sanatatii
A bea apa sanatoasa este cea mai buna metoda de improspatare a trupului si a mintii. Apa pura de izvor este elixirul tainic al vietii, organismul nostru este „programat“ sa „se inteleaga“ cel mai bine cu apa izvorita din inima naturii. Mai exista si alte feluri de apa, dar numai cea de izvor e medicament. Banala apa de robinet ne imbolnaveste lent, dar sigur. Apa de izvor ne caleste si ne da energie. Cand mergeti in drumetii si treceti pe linga un izvor, luati apa naturala in canistre. Dar, atentie, daca vreti sa incepeti o cura cu apa de izvor, aceasta trebuie sa provina din surse nepoluate, sa nu fie mai veche de 5 zile (cel mult 7, daca e pastrata la frigider, in recipiente inchise) si sa fie colectata in sticle foarte curate. Cele mai bune izvoare sunt cele din zona de munte, din mijlocul padurii, departe de cararile batute de turisti. Iar vasele ideale pentru pastrarea apei sunt cele din lut ars.
•Un pahar, dis-de-dimineata
Cata apa trebuie sa bem? Medicii spun ca organismul are nevoie de cel putin 1,5 litri pe zi. Pe timp de iarna, cantitatea poate fi mai mica, dar vara se poate dubla. De asemenea, persoanele care fac eforturi fizice mari, care transpira abundent sau au febra, trebuie sa consume mai multa apa. Varstnicii, hipertensivii si cei cu probleme renale severe se vor opri la 1,5 litri. in ce conditii e recomandata cura cu apa? in mod normal, nu exista recomandari pentru o situatie anume, apa de izvor poate fi bauta oricand, oricat cere organismul. Dar cele mai indicate cazuri sunt acelea cand organismul este ingreunat de excesele alimentare si in timpul postului. Apa spala toxinele, purifica organismul, revitalizand activitatea fiecarui organ. De aceea, cura cu apa e indicata ca tratament pentru anumite disfunctii, in special digestive. Ce aveti de facut? Doar atit: sa beti apa. incepeti cu un pahar baut dimineata, pe stomacul gol. Lichidul trebuie sa fie la temperatura camerei. Pe parcursul zilei, se beau cate un pahar, din ora in ora, pana la cantitatea de 1,5 litri.
•Leac pentru durere
Consumul de apa de izvor are un efect foarte bun asupra digestiei, elimina constipatiile si iritatiile colonului, reduce incidenta bolilor reno-urinare, a alergiilor, precum si a bolilor de uzura (guta, reumatism, afectiuni vasculare). Durerile gastritei, duodenitei si arsurile trebuie tratate cu o cantitate suplimentara de apa. Apa este, probabil, cea mai eficienta substanta care poate reduce durerea. Durerile dispeptice sunt semnul deshidratarii, al nevoii acute de apa a organismului. Daca dupa administrarea apei durerea dispare, impreuna cu o alimentatie adecvata, ulcerul se poate vindeca de la sine. Colicile intestinale resimtite in partea din stanga jos a abdomenului sunt adesea asociate constipatiei, ea insasi cauzata de deshidratare. Cu o cantitate suplimentara de apa, problema e rezolvata.
•Rezultate spectaculoase
Dupa o zi de cura cu apa de izvor se vindeca durerile de cap si constipatia, iar tusea se amelioreaza. Dupa numai doua zile, durerile de stomac, hiperaciditatea, gastrita nu ne mai supara. Dupa un tratament de o saptamana cu apa curata, se amelioreaza pana la disparitie bolile uro-genitale si reumatismul. Dupa o luna, dispare hipertensiunea, iar
diabetul si cancerul in faze incipeinte se amelioreaza considerabil. Dupa trei luni de cura cu apa naturala, tuberculoza pulmonara, paralizia se vindeca. E uimitor, dar aceste rezultate miraculoase au fost obtinute in nenumarate cazuri, inca din antichitate. In timpul curei, e bine ca alimentatia sa fie lacto-vegetariana si mai putin sarata. Iar seara, sa nu se mai manance dupa ora 19. Dupa fiecare pahar de apa, e bine sa faceti o pauza de o ora pana mancati. Principala regula: cura nu trebuie intrerupta, mergeti mai departe, nu va opriti la jumatatea drumului.
•Baia in apa de munte
Izvoarele naturale sunt surse de sanatate nu numai prin apa de baut. Scaldatul in apa curata a riurilor nepoluate este o metoda de vindecare. Desigur, nu in anotimpul rece. Dar vara, cand aveti ocazia, nu ezitati sa faceti o baie dimineata, sau, daca apa e prea rece, aproape de vremea pranzului. Nu trebuie sa stati mult in apa, dupa ce iesiti, pielea trebuie frecata energic cu prosopul aspru. Totul dureaza 4-5 minute. Dupa care, se fac miscari de inviorare. Spalarea se face fara sapun, doar cu apa de munte. Dincolo de rolul igienic, acest procedeu este si o metoda redutabila de intarire a organismului si de vindecare. Se spune ca unul dintre secretele longevitatii si sanatatii de invidiat a oamenilor de la munte este spalarea de dimineata in apa de izvor sau de fantana. Scaldandu-ne in apa de munte scapam de urmatoarele probleme: circulatie periferica deficitara, sensibilitate la frig, deficiente imunitare, sensibilitate la infectii respiratorii, digestie lenta, obezitate, celulita, imbatranire prematura a pielii, depresie, astenie.
•Mersul pe pietrele de rau
Tot apele de munte sunt si cei mai buni maseuri. Mersul pe pietrele de pe fundul albiei este o metoda de reflexoterapie naturala. Masajul asupra zonelor reflexogene din talpa este puternic si complet. Dupa 10-20 de minute de plimbat pe pietrele rotunjite, vom incerca senzatii dureroase, dar suportabile. Acesta este un semn ca in acele zone, s-au deblocat depozitele de toxine, fiind puse in circulatie. Dupa plimbare, vom lua ciorapi si incaltaminte calduroasa si vom evita frigul la picioare. Exista o lista foarte lunga de boli care se trateaza prin aceasta metoda: colita, constipatia, balonarea, cistite, uretrite, anexite, sechele ale paraliziilor, migrene, sterilitate, incontinenta urinara, tulburari de menopauza. Baile reci la picioare sau ale intregului corp sunt contraindicate persoanelor suferinde de boli respiratorii, mai ales infectioase, probleme cardiace in stadii grave, accidente vasculare recente, ciclu menstrual (mai ales in prima zi), slabiciune fizica accentuata.
•La o cana cu apa minerala
Tot din natura izvorasc si apele minerale, garanti ai sanatatii inca din cele mai vechi timpuri. Incepand cu Roma Antica, apele minerale erau cautate pentru cure interne, dar si externe. Consumul de apa minerala vindeca sau amelioreaza boli digestive, normalizeaza functiile gastrointestinale, actioneaza in procesele inflamatorii ale aparatului uro-genital. Apele carbogazoase imbunatatesc peristaltismul stomacului si intestinului, maresc sau scad, dupa caz, aciditatea gastrica, stimuleaza circulatia la nivelul stomacului si al ficatului. Extern, apa minerala este utila pentru cei cu afectiuni ale aparatului locomotor sau ale cailor respiratorii, reumatism. Totusi, apele minerale sunt acuzate ca favorizeaza hiperaciditatea. Pentru evitarea acestei probleme, trebuie respectate anumite reguli. Persoanelor ce tin un regim strict in privinta sarii nu le este indicata cura cu ape minerale. Si mai ales, trebuie evitata confuzia intre sifon, apa carbogazoasa (apa de izvor tratata cu dioxid de carbon) si apa minerala veritabila, ultima fiind singura apa cu virtuti terapeutice.
•Pentru sanatate si frumusete
Adevarata apa minerala carbogazoasa este cea imbogatita cu bioxid de carbon in adancurile pamantului si iesita la suprafata sub forma izvoarelor. Numai cine nu a gustat o apa minerala direct de la izvor nu stie adevaratul gust al acestui lichid. Pentru terapie, sunt recomandate apele minerale direct de la izvor. Alaturi de dioxidul de carbon natural, ele mai contin si minerale, responsabile de efectele uneori miraculoase in vindecarea unei game largi de boli. in România, se gasesc ape minerale dintre cele mai valoroase, cu potential terapeutic urias. Apele minerale pot actiona impotriva carentei de saruri minerale, in ele existand mari depozite de calciu, magneziu, fluor. De asemenea, contin si oligoelemente care sunt foarte bine asimilate de organism. O alta functie de maxima importanta a apelor minerale este lichidarea foamei de oxigen la nivelul tesuturilor, ameliorand rezistenta organismului la boli. Si in cosmetica, apa minerala este apreciata. Pe langa bai, masti si comprese cu apa minerala, exista sprayuri cu apa minerala, care se pulverizeaza pe fata, pe maini si gat.
•Hai la statiune!
In functie de compozitia apelor minerale, acestea sunt recomandate diferentiat pentru terapie. Apele cloruro-sodice sau sarate se folosesc in cura interna, in bolile digestive (gastrite hipoacide), bronsite cronice, rinite cronice si in cura externa, in bolile reumatice. Astfel de statiuni sunt: Sovata, Amara, Ocna Sibiului, Techirghiol, Slanic Prahova, Govora, Bazna si Olanesti. Apele sulfatate se folosesc numai in cura interna, in afectiuni digestive (intestinale, hepato-biliare). Se beau dimineata, pe nemincate, in constipatii cronice, obezitate. Se gasesc la Slanic. Apele feruginoase se administreaza numai din izvor, in timpul meselor. Sunt utile in anemii, stomac operat. Gasim ape feruginoase in statiunile Vatra Dornei, Tusnad, Buzias, Covasna. Apele iodurate sunt folosite in tratamentul reumatismului cronic, atero-sclerozei, hipertensiunii arteriale, atit intern, cat si extern. Statiunile se afla in apropierea salinelor: Govora, Olanesti, Bazna. Apele sulfuroase de la Herculane, Pucioasa, Calimanesti, Olanesti, Govora sunt recomandate in leziunile cronice ale mucoaselor (bronsite, rinite cronice), reumatism, diabet zaharat, astm bronsic, dermatoze.
Pastrati apa in vase de argint
Se povesteste ca Cirus pastra rezervele de apa ale armatei sale in vase de argint. Colonistii americani care strabateau Vestul puneau adesea un dolar de argint in lapte pentru a-i intarzia alterarea. La inceputul secolului, doctorii prescriau nitrat de argint pentru ulcerele de stomac. Si apa sfintita, pentru a o pastra mai multa vreme, se tine in vase de argint. Aceasta demonstreaza ca ionii de argint au efect bactericid. Apa de argint este deci un antibiotic puternic si natural. Stiintific, i se spune argint coloidal. Singurul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa pastram apa de izvor in vase de argint. Luata zilnic, asigura mai multa energie, vitalitate, vigoare, relaxare, o vindecare mai rapida si mai putine toxine in corp. Unii oameni de stiinta suspecteaza deficienta de argint ca fiind una din cauzele principale ale cancerului si a cresterii accelerate a ratei de cancer in zilele noastre. Apa de argint imbunatateste digestia, regenereaza rapid celulele si tesuturile vatamate, ajuta la prevenirea racelii, gripei si a tuturor bolilor datorate microbilor. in cosmetica, intretine un ten sanatos. Ranile spalate cu apa de argint se vindeca mai repede, nu se infecteaza, cicatricele sunt mai putin vizibile.
•Stiati ca?
- organismul uman contine 70% apa, creierul - 90%, sangele - 80%?
- corpul se protejeaza de deshidratare cu ajutorul colesterolului, care impiedica uscarea? De aceea, cura cu apa este un excelent remediu de a scapa de colesterol.
- 90% din durerile de stomac sunt cauzate de deshidratare?
- cartilagiile pocnesc din cauza deshidratarii?
- daca am consuma zilnic apa poluata, nevatamat ar mai ramine doar scheletul?
- oamenii care traiesc in apropierea cercului polar, obligati sa consume tot timpul anului apa obtinuta din gheata, sunt mult mai sanatosi decat cei din zonele calde?
- apa de ploaie este mult mai indicata pentru spalarea si clatirea parului, precum si pentru ingrijirea tenului, decat apa de la robinet sau chiar decat cea de la fantana?
- apa plata este tot o apa minerala, fiind la fel de eficienta in mentinerea sanatatii?
- fara apa, organismul uman nu rezista mai mult de 4 zile?
- nu e sanatos sa bem apa in timpul mesei?
- sapunul nu face spuma in apa de izvor datorita carbonatului acid de calciu?
•Apa rece in loc de infuzie
Puteti consuma apa de izvor ca atare, dar si cand gatiti, cand preparati ceaiuri. Trebuie sa stiti ca, mai sanatoase decat infuziile sunt maceratele la rece, care pastreaza incarcatura vitala a plantei, o buna parte din ea fiind distrusa prin fierbere sau incalzire peste 50 de grade. Una-doua lingurite de planta uscata se pun intr-o cana cu apa rece de izvor si se lasa la temperatura camerei circa 6-7 ore, acoperit. Nu se depasesc 8 ore, pentru ca maceratul este un mediu extrem de fertil pentru bacterii. in general, apa de izvor trebuie sa inlocuiasca daca se poate orice lichid. Renuntati la sucurile si bauturile chimizate. Beti apa naturala, apa vie, si veti trai fara boli.
0 comments :
Trimiteți un comentariu