background img

Articole noi

Alior

Denumirea populară: alior, buruiană de friguri, buruiană de negi, buruiană de râie măgărească, laptele cânelui, laptele lupului, laur, lăptic, lilinăr.
În tradiţia populară: plantele bine dezvoltate şi înflorite se foloseau în multe sate, pentru vopsitul ouălor în
galben sau a firelor şi ţesăturilor.

Aliorul, dozat cu grijă de bătrânele meştere, a avut multe întrebuinţări în medicină atât în cea umană cât şi veterinară. Latexul plantei se folosea contra pecinginei, negilor şi bureţilor sau pistruilor.
În zona Branului se punea în urechi contra durerilor de măsele.
Tulpinile florifere se fierbeau şi decoctul ajuta la spălarea rănilor şi râia.
Planta fiartă se punea în legături contra durerilor de cap.
Se bea cu apă caldă ca purgativ, iar în hapuri, cu făină de grâu, se lua pentru dureri de stomac.

Se fierbe în lapte dulce, ori numai în apă şi se dădea contra frigurilor. Era folosit şi la dureri reumatice, sau răni pe trupul bolnavilor. Se fierbea aliorul cu apă şi cu zeama obţinută se spălau, iar cu vrejul se făceau oblojeli la trup. Nu se mai foloseşte ca plantă medicinală fiind abandonată deoarece s-au descoperit altele cu efecte mai puternice în afecţiunile la care se folosea şi care pe deasupra nu mai sunt toxice.
Compoziţie chimică: latex, gumă, răşini, uleiuri grase şi eterice, tanin, albumină, etc.
Proprietăţi: are efecte contra distrugerii micozelor şi este foarte util în tratarea eczemelor. Se mai poate folosi de asemenea la tratarea viermilor intestinali şi ca revulsiv extern.
Toxicologie! Planta este otrăvitoare aşa că se va lua intern cu mare atenţie. La ochi poate să producă orbirea.
Seminţele pot chiar să omoare un om.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni: negi, pecingine, etc.
Folosire: se utilizează latexul care se aplică local. Se obţine din planta proaspătă.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE