background img

Articole noi

Slăbiciune şi oboseală


Slăbiciune şi oboseală sunt termeni care sunt adesea folosite ca şi cum ar însemna acelaşi lucru, dar de fapt ei descriu doua senzatii diferite. Este important sa stii exact ce vrei să spui când spui "eu ma simt slabit" sau "Sunt obosit", deoarece vă poateti ajuta pe dumneavoastra si medicul dumneavoastră pentru a determina posibilele cauze ale simptomelor.



Slăbiciune este o lipsă de putere a muschilor sau rezistenţă fizică şi sentimentul că este nevoie de efort suplimentar pentru a efectua activităţile de zi cu zi care necesită miscarile mainilor, picioarelor sau altor muschi.
.
Oboseala este un sentiment de oboseala, epuizare, sau lipsa de energie.
Atât slabiciune si oboseala sunt simptome, nu boli.
Deoarece aceste simptome pot fi cauzate de multe probleme de sănătate, slabiciunea si oboseala pot fi determinate doar atunci cand sunt evaluate alaturi de alte simptome.
-->



Slabiciunea generala apare de obicei dupa o activitate intensa, cum ar fi de obicei dupa un efort fizic sustinut (de exemplu, o drumetie pe munte). Senzatia poate fi de slabiciune sau oboseala sau de febra musculara. Acestea dipar dupa cateva zile.
În cazuri rare, slăbiciune musculară generalizată pot fi cauzate de o altă problemă de sănătate, cum ar fi:
Probleme cu glanda tiroida, care reglementează modul în care corpul foloseste energia.
- Un nivel scăzut de hormoni tiroidieni ( hipotiroidismul ) poate determina oboseala, slabiciune, letargie, creştere în greutate , depresie , probleme de memorie, constipatie , piele uscata , intoleranta la frig, subtierea parului , friabilitatea unghiilor, sau o nuanţă gălbuie a pielii .
- Un nivel ridicat de hormoni tiroidieni ( hipertiroidism ), determina oboseala, slabiciune musculara, scadere in greutate, tahicardie, intoleranta la cald, transpiratii, iritabilitate, anxietate si cresterea in dimensiuni a glandei tiroide.
- Sindromul Guillain-Barré, o tulburarea neurologica rara, care determina slabiciune la nivelul picioarelor, bratelor si altor grupe musculare, putand determina chiar paralizie.
- Miastenia gravis , o, o boala cronica rara, care determina slabiciune si oboseala musculara rapida.
- Diselectrolitemii (tulburari ale nivelurilor serice de electroliti), cum ar fi niveluri scăzute de potasiu sau de sodiu.
Slabiciunea musculara care se agraveaza lent necesita o vizita la medic.
Slabiciunea musculara brusca cu impotenta functionala a unei anumite regiuni a organismului indica o tulburare cerebrala severa, cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul ischemic tranzitor sau o afectiune a maduvei spinarii sau a unui anumit nerv.

Oboseala consta in senzatia de extenuare, istovire si lipsa de energie. Oboseala usoara poate aparea datorita activitatii in exces, somnului insuficient, grijilor, plictiselii sau lipsei unui program de exercitii fizice regulat.
Orice boala, cum ar fi raceala sau gripa, poate determina oboseala, care de obicei dispare odata ce boala se vindeca. De cele mai ori, oboseala usoara insoteste bolile care pot fi vindecate cu tratament la domiciliu, fara a fi nevoie de consultul unui medic specialist.
Situatiile stresante pot de asemenea sa determine oboseala. Acest tip de oboseala dispare odata cu eliminarea stresului.
Multe medicamente eliberate, cu sau fara prescriptie medicala, pot determina oboseala si slabiciune.
Consumul de bauturi alcoolice, cafeina sau droguri ilegale determina de asemenea oboseala.
Atunci cand oboseala apare odata cu alte simptome mai severe, cum ar fi dispnee (dificultatea respiratiei), sangerari anormale sau scaderi sau cresteri inexplicabile in greutate, este nevoie de un consult medical specializat.
Oboseala care dureaza mai mult de 2 saptamani necesita de asemenea investigatii medicale specializate. Acest tip de oboseala poate fi determinat de mai multe probleme medicale serioase cum ar fi:
- anemia - scaderea cantitatii de hemoglobina, care este "carausul" oxigenului
- afectiuni cardiace - cum ar fi boala arterelor coronariene, infarctul miocardic sau insuficienta cardiaca, care limiteaza aprovizionarea cu oxigen a muschiului cardiac sau altor organe tulburari metabolice - cum ar fi diabetul zaharat, in care zaharul (glucoza) ramane in sange in loc sa patrunda in celulele organismului pentru o servi ca sursa de energie
- afectiuni tiroidiene - hipo si hipertiroidismul
- afectiuni renale sau hepatice - determina oboseala atunci cand concentratia anumitor substante ating niveluri toxice
- tulburarile de somn - insomnia, apneea obstructiva de somn, narcolepsia
- alergiile - rinita alergica, astmul bronsic
- infectiile care necesita o lunga perioada de convalescenta - endocardita bacteriana (infectia muschiului inimii sau a valvelor cardiace), parazitoze, HIV, tuberculoza si mononucleoza
- boala Addison
- anorexia si alte tulbuari nervoase de alimentatie
- artritele -poliartrita reumatoida, artrita reumatoida juvenila (care afecteaza copiii si adolescentii)
- bolile autoimune - lupus sistemic
- malnutritia
- cancerele
In cazul in care oboseala apare fara o cauza evidenta, este foarte important de evaluat sanatatea mentala. Oboseala este un simptom comun al unor tulburari psihiatrice, cum ar fi anxietatea sau depresia. Oboseala si depresia pot deveni atat de severe, astfel incat bolnavul ia in considerare suicidul pentru a pune capat suferintei.

AUTOASISTENTA
In cazul in care slabiciunea generalizata si oboseala apar asociate cu alte simptome, trebuie evaluate aceste simptome asociate.
Tratamentul acestor simptome asociate amelioreaza slabiciunea si oboseala. Slabiciunea musculara generalizata si oboseala usoara care apar asociate cu a infectie virala, se amelioreaza prin urmatoarele masuri de tratament.
In cazul unei raceli, este posibila continuarea activitatilor zilnice cu ajutorul
unui somn si ohihne suficiente, iar in cazul unei gripe, se recomanda repausul la pat. Se recomanda revenirea lenta la activitatile zilnice pentru a evita prelungirea starii de oboseala si consumul crescut de lichide pentru a evita deshidratarea.
In cazul in care slabiciunea si oboseala nu au legatura cu o alta boala, poate dura mai mult timp pana la recapatarea energiei cu ajutorul urmatorelor sfaturi:
- Se trece la un mod de viata mai putin stresant, se alcatuieste un program de lucru rational, intercalat cu pauze, in timpul carora se pot executa exercitii fizice usoare, relaxante. La terminarea programului se poate face un dus reconfortant. in timpul liber se recomanda plimbari in aer liber sau exercitii usoare adecvate virstei.
- Se renunta la stimulentele alimentare sau chimice, care pot deveni toxice si crea dependenta.
- Evitarea starilor conflictuale, a stresului, a eforturilor epuizante fizice sau intelectuale.
- Se recomanda plimbari in aer liber, exercitii usoare de relaxare.
- Se trece la alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, bogata in vitamine si minerale.
- Se fac spalari cu otet de mere, bai de sezut cu ceai din sunatoare.
- Seara, inainte de culcare, se bea cu inghitituri mici lapte cald, cu miere.
- Se beau ceaiuri din plante ca: musetel, conuri de hamei, pelin, roinita, maghiran, talpa gistii, tei, valeriana, sunatoare, tataneasa, nalba mare.
- Se fac frectii cu ulei din pin, roinita, portocal, lemn de santal, sau inhalatii in baia de aburi.
- Ca preparate naturale se recomanda paducelul si macul in capsule gelatinoase.
- Camera unde se doarme sa fie curata, bine aerisita, cu o temperatura medie, fara zgomote puternice.
- O ora de somn intre orele 20-24 este egala cu 2 ore de somn dupa ora 24.
- Se vor evita mincarurile grele, cu condimente, care se digera greu, excitantele, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, mai ales seara.
- inainte de culcare se face un dus rece, sau se aplica mantaua spaniola, se fac exercitii respiratorii si de relaxare.
- Se evita a se consuma alimente care contin noradrenalina si dopamina, cu efect excitant, care intirzie adormirea.
- Se va consuma peste, orez, piine integrala, legume uscate, banane, care cresc concentratia de acid animat (precursor al serotoninei) si care stabilizeaza buna dispozitie, calmeaza somnul.
- Se evita a se consuma seara carne, oua, maioneza, condimente, paste fainoase, cartofi prajiti.

REFLEXOTERAPIA
Participa meridianul vasului guvernator cu punctul TM13 - tonifiere si punctul G36 al meridianului stomacului - tonifiere. Prin presopunctura se echilibreaza energiile YANG si YIN, prin masarea punctelor TM13 si G36.
-->

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE