Ai trage cu pistolul inainte sa tintesti? Atunci, de ce actionezi fara sa gandesti? Cand traim ca robotii, facand ceea ce suna bine in loc de ceea ce e cel mai bine pentru noi , avem un prêt mare de platit ulterior. Inlocuirea comportamentului rational cu acte irationale duce la suferinta materiala, mentala si fizica: vise pierdute, durere fizica si boala. Sa privim putin o secventa de evenimente care creeaza atatea probleme in viata noastra. In primul rand, un eveniment are loc. Partenerul de viata ma cearta sau seful tipa la mine. Sau cineva arunca o hartie pe geamul masinii si hartia ajunge pe fata mea. In al doilea rand, evenimentul atrage un gand de genul: “ Viata e suparata pe mine din nou! “ sau “Seful meu e un idiot !”.
In al treilea rand, gandul aduce cu sine o emotie. Devii manios, surprins, perplex, confuz sau inspaimantat. Desi nu realizezi pe loc, emotia pe care o experimentez nu este cauzata de evenimentul care tocmai a avut loc, ci de amintirea unui eveniment similar petrecut in copilarie. Daca seful tipa la mine, asta imi poate starni amintiri cu tatal meu care tipa la mine in copilarie. Si sentimentele de neajutorare, furie si teama pe care le aveam atunci ies brusc la suprafata. Cred ca seful este cauza supararii mele, cand de fapt tatal meu este cauza !
In al patrulea rand, actionam. Unul din doua lucruri se poate intampla. Un lucru este stupid, altul este inteligent. Lucrul cel mai stupid pe care il putem face este sa actionam sub impulsul de moment, fara sa gandim. Sa ne comportam emotional mai degraba decat rational. Putem tipa la seful nostru: “ M-am saturat de tine! Demisionez !" Asta este un lucru stupid pentru ca nu rezolva o problema, ci creeaza una noua. Cum o sa-mi platesc facturile daca demisionezin pacate, a actiona emotional mai degraba decat rational este un lucru des intalnit. Si este cauza nefericirii multor oameni. Este semnul unei carente la nivelul dezvoltarii personale si este cauza nefericirii multor oameni. Cel mai inteligent lucru pe care il putem face cand emotiile ne invadeaza imaginatia, este sa ne oprim un moment si sa gandim inainte de a actiona. Deci, seful a tipat la mine. Dar de ce este el seful meu? Nu este el sef pentru ca are mai multa experienta decat mine? Nu este el pentru mine o oportunitate sa invat mai mult, sa devin mai valoros? Daca asa e, atunci decat sa-ti rezolvi problema demisionand, mai bine ii spui sefului: “Imi pare rau ca v-am suparat. Cana aveti ceva timp, am putea sta putin de vorba despre activitatea mea aici si ce pot imbunatati? Sunt convins ca ma puteti ajuta sa devin un jucator de echipa."
Insa nu intotdeauna este vina noastra. Seful poate tipa la noi fara motiv. Dar noi avem un creier si o inima, nu? Trebuie sa le folosim pentru a actiona rational. Poate seful a avut o zi grea. Cand iti faci treaba bine, nu ai nici un motiv sa-ti fie frica, deci doar zambeste la el. Atitudinea ta placuta poate fi exact ceea ce ar avea nevoie.
Asadar, sa ne oprim de cate ori observam ca emotiile ne influenteaza comportamentul. Actiunile trebuie sa fie dictate de mintea rationala, nu de impulsuri irationale. La inceput nu e usor. Dar e o lectie pe care trebuie sa o invatam. Ori ne lasam controlati de emotii ori ne controlam vietile prin a actiona rational. Alegerea consta in a conduce spre destinatia aleasa sau a fi un pasager fara control asupra destinatiei sale sau mai rau, a te trezi in directia nedorita.
Sa nu intelegem insa ca emotiile sunt dusmanul nostru. Pot fi, dar in egala masura pot fi prietenii nostri. Din nou, tine de alegere. Alegerea emotiilor pozitive pentru a ne sprijini actiunile si procesarea emotiilor negative pentru a actiona rational. De exemplu entuziasmul, pasiunea, ambitia si curajul pot fi catalizatori importanti ai actiunilor pozitive. Sa ne alegem emotiile care ne sprijina si sa ne gandim mai mult la emotiile care ne tin pe loc. Aceasta este unul din primii pasi pe calea dezvoltarii personale si a evolutiei spirituale.
Sa urmam exemplul lui Og Mandino: “Cand ma simt deprimat, cant. Cand ma simt trist, rad. Cand ma simt bolnav, muncesc dublu. Cand mi-e frica, merg inainte. Cand ma simt nesigur, vorbesc mai tare. Cand ma simt sarac, ma gandesc la bogatia ce va veni. Cand ma simt neputincios, ma gandesc la reusitele din trecut. Cand ma simt mic, ma gandesc la scopurile mele. Astazi sunt stapanul emotiilor mele."
Viata noastra emotionala ne defineste. Inima ne distinge de ceilalti. Caracterul nostru nu inseamna ceea ce stim, ci cum actionam; nu inseamna ce avem, ci ceea ce suntem. Sa traim asadar intelegand ca nu trebuie sa fim emotionali, ci sa fim capabili sa ne exprimam emotiile. E adevarat ca acolo unde nu sunt emotii nu exista motiv pentru violenta, dar acolo unde nu este emotie nu exista nici motiv pentru dragoste. Urmariti filmul “Equilibrum” pentru a vedea o ilustratie vie a acestui lucru.
Ce este ingrijorarea? Un sentiment care iti cauzeaza nesiguranta, o stare emotionala in care te astepti sa ti se intample lucruri negative. Barbatii sunt ingrijorati pentru ca nu-si cunosc viitorul si pentru ca le e permanent teama de limita lor de competenta. Mamele sunt ingrijorate pentru copiii lor, isi doresc sa fie in siguranta, sa aiba noroc in viata etc. Copiii sunt ingrijorati ca nu se ridica la asteptarile parintilor.
Studentii sunt ingrijorati in legatura cu examenele, avocatii in legatura cu procesele, doctorii in legatura cu pacientii, pacientii in legatura cu tratamentele. Lista nu are sfarsit. Chiar exista cineva care nu a fost niciodata ingrijorat in legatura cu nimic? Ingrijorarea cultivata ca "strategie" de lunga durata, aduce dupa sine efecte destul de grave:
- sanatate subreda
- insomnii
- lipsa poftei de mancare
- nu ai simtul umorului
- te enervezi de la lucruri marunte
- te simti pierdut
- esti stresat
Legile universului spun ca fiecare problema isi contine solutia. Inainte ca acea problema sa apara in viata ta, solutia ti-a fost déjà oferita. Adu-ti aminte de acest lucru atunci cand esti framantat de ganduri si cand ti se pare ca ai probleme. Adu-ti aminte ca Universul se ingrijeste de laptele copilului inainte ca el sa se nasca. Solutia este déjà in tine, doar trebuie s-o gasesti.
Calea profunda de a scapa de ingrijorare
Adevarata ingrijorare este sa fii ingrijorat ca esti ingrijorat. Acest lucru inseamna “dubla ingrijorare” si de fapt, acesta ne face cel mai mare rau. Sa luam exemplul unui copil furios. Este furios acum si in secunda urmatoare rade. Insa mintea matura creeaza manie peste manie. “De ce sunt atat de manios? Nu ar trebui sa ma supar atat. Ar fi trebuit sa ma controlez. Ce ma enerveaza ca nu sunt in stare sa ma ponderez. Sunt atat de furios pe mine.etc etc.” Chiar si dupa ce s-a terminat accesul de furie, continui sa te gandesti la el ore in sir.Si asta este de fapt problema. Acest lucru este, de fapt, cel care ne tulbura echilibru, nu mania in sine.
E recomandat sa intelegem faptul ca ingrijorarea ne este data cu scopul de a munci putin cu noi insine. Agata-te de acest lucru si actioneaza. De cate ori te simti ingrijorat, fa aceste lucruri:
1. Accepta ingrijorarea.
2. Nu e nevoie sa fii mai tensionat decat trebuie. Nu fi ingrijorat ca esti ingrijorat.
3. Daca nu exista aceasta dubla ingrijorare, atunci putem scapa usor de sentimentul ingrijorarii.
4. Repeta-ti faptul ca atunci cand esti ingrijorat, trebuie sa actionezi asupra unui aspect. Actiunea va duce la crestere personala.
5. Atunci cand te simti tensionat, ti se ofera o lectie a intelegerii. O lectie care te va invata sa te simti impacat cu tine in orice situatie.
Calea ilogica de a scapa de ingrijorare: Razi de grijile tale !
Oricine poate rade cand lucrurile merg bine.Nu e mare lucru. Dar iti trebuie ceva curaj pentru a rade atunci cand lucrurile nu merg cum ti-ai dori. Daca poti sa razi de durerile si ranile tale, asta iti va alunga durerea. Foarte putini oameni pot rade de grijile si problemele lor. Poti sa razi de grijile tale, incercand sa privesti problema din alt unghi. Fii constient ca orice problema ai avea, exista cineva pe lume care are o problema mult mai mare decat tine. Razi de tine, mai ales atunci cand ai probleme in relatiile tale; asta va detensiona imediat situatia. Dezvolta-ti obiceiul de a vedea fata amuzanta a oricarei situatii. Daca cineva iti varsa un pahar cu apa peste raportul pe care trebuie sa-l predai maine, ce vei spune? Poti sa te enervezi sau poti spune: “Bine ca nu bei cerneala!” Vezi partea luminoasa a vietii, razi de orice problema care iti apare in cale si elibereaza-te de norii ingrijorarii care iti intuneca perspectiva asupra vietii.
Calea practica de a scapa de ingrijorare
Putem sa ne bazam pe teoria probabilitatilor pentru a scapa de gandurile de ingrijorare care nu ne dau pace.De pilda, parintii sunt un exemplu permanent de ingrijorare. Orice parinte are impresia ca devine iresponsabil daca nu se ingrijoreaza putin in legatura cu copiii lui. Chiar e tentat sa creada ca nu-si poate indeplini datoria de parinte fara a fi ingrijorat. Insa toate aceste ganduri negative influenteaza in rau viata copilului.
Iata cum putem face intr-un asemenea caz: Sa presupunem ca o mama este permanent ingrijorata de faptul ca copilul poate fi ranit intr-un incident neplacut. Asa ca poate aplica legea probabilitatii si isi poate spune: "In medie, de cate ori iese copilul meu din casa?De 4000 ori (copilul are 15 ani, iese afara de la 5 ani si in cei 10 ani a iesit macar o data pe zi din casa).De cate ori s-a ranit in ultimii 15 ani? De 4 ori. Care e probabilitatea sa se raneasca astazi? 4/4000, adica o probabilitate de 0, 001 %. Deci, merita sa ma ingrijorez? NU!
Putem aplica aceasta lege pentru orice. Daca iti e frica de faptul ca nu vei mai avea nici un ban, intereseaza-te de numarul celor care au trecut prin situatia asta. Vei descoperi ca e un procent neglijabil, probabil o posibilitate de 1% ca sa treci si tu prin acelasi lucru. De ce sa te ingrijorezi de ceva ce poate nu se va intampla niciodata?
Calea spirituala de a scapa de ingrijorare
Cea mai buna cale de a scapa de ingrijorari este sa le maresti pana la stadiul in care sa te ingrijorezi de intreaga lume. Si cand te vei trezi in fata ingrijorarilor unei lumi intregi, grijile tale personale vor parea minuscule. Cand vei vedea grijile umanitatii, vei inceta sa te mai ingrijorezi in legatura cu grijile tale marunte. Incepe sa creezi miracole in viata altor oameni si viata ta va fi plina de miracole. Prin spiritualitate, devii constient de aspecte noi ale vietii.
In lume, sunt doua feluri de oameni: cei care sunt stapani pe viata lor si cei care sunt sclavi ai vietii lor. Primii sunt cei care au succes, isi creeaza si isi materializeaza viata ideala. Ceilalti se supun unor tipare create de altii pentru viata lor. Si mai exista a treia categorie, a celor indiferenti, nefericiti, tot timpul stanjeniti de ceva, si permanent ingrijorati. Intreaba-te: eu din ce categorie fac parte? Si apoi incearca sa intelegi Legea atractiei, pentru a reusi sa ajungi in prima categorie.
Legea atractiei creeaza tot timpul ceva, fie ca intelegem, fie ca nu. Insa atunci cand intelegem legea, putem sa o controlam. Daca nu, ne controleaza ea pe noi. Asadar, sunt trei pasi de urmat:
Primul pas : intelegerea legii
Legea atractiei spune : fiecare gand caruia ii acorzi atentie sa va materializa in viata ta.Tot ce trebuie sa faci e sa te concentrezi pe aspecte pozitive, pe ceea ce-ti doresti in viata.
Al doilea pas : gandurile pozitive
E nevoie sa mentii un curent permanent de ganduri pozitive in mintea ta. Repeta-ti permanent afirmatii pozitive. Atunci cand esti bolnav, spune-ti : "Astazi sunt bolnav pentru ca gandurile mele nu sunt conectate la sursa divina. De altfel, sunt foarte sanatos. Las gandurile divine sa treaca prin mintea si corpul meu. “
Nu e nevoie insa sa monitorizam fiecare gand. Nici nu vom putea vreodata. E important insa sa urmarim ce stare emotionala avem in fiecare moment: daca ne simtim rau, trebuie sa schimbam gandurile care ne trec in acel moment prin cap.
Al treilea pas: abandonarea si permisiunea
In al treilea rand, e necesara permisiunea ta pentru ca acele lucruri sa se intample si abandonarea in fata legii atractiei. Cand ai indoieli in privinta legii si incepi sa te ingrijorezi, spune-ti: “Sunt bucuros pentru ca totul este in mainile divine. Sunt convins ca Universul va avea grija de acet lucru.”
Ce inseamna de fapt, furia? O emotie care pune adesea stapanire pe noi? Ceva incontrolabil? Sau un produs al mintii si al ego-ului care poate fi eliminat cu usurinta din obiceiurile noastre? Furia inseamna de fapt sa ne pedepsim pe noi pentru greselile celorlalti. Poate mania noastra nu ii va afecta pe ceilalti in cele din urma, insa cu siguranta ne va afecta pe noi. Mania este un obicei. In copilarie nu avem obiceiuri. Apoi incet, incet, incepem sa repetam anumite comportamente. Comportamentele repetate duc la aparitia obiceiului, iar obiceiul se transforma in tendinta. Vestea buna e ca orice comportament, obisnuinta sau tendinta poate fi distrusa si inlocuita cu aspecte pozitive.
Relatia furie-atasamente
Foarte multi oameni considera ca furia este negativa, iar atasamentele sunt pozitive. Insa exista o interdepenenta clara intre cele doua. Oamenii vor sa se elibereze de furie dar vor sa ramana legati de atasamentele pe care le au. Si da, atasamentele sunt acceptate de oameni. Mama este atasata de copilul ei, si crede ca atasamentul ei e ceva normal si natural. Iar acest atasament se transforma in obsesie. Cand copilul se imbolnaveste putin, ea incepe sa planga. Daca copilul nu poate manca, nici ea nu mananca si isi face rau singura din cauza atasamentului. Cu cat atasamentul fata de un lucru e mai mic, cu atat mai mica este posibilitatea de a ne enerva din cauza acelui lucru.
Relatia furie-ego
Acum sa vorbim putin despre relatia dintre ego si furie. Desigur, furia este evidenta iar ego-ul este imperceptibil. Insa intotdeauna, ego-ul este cauza iar furia este efectul. Ego-ul este subtil, nu poate fi vazut, insa el duce la efectele vizibile (uneori mult prea vizibile) ale furiei. Daca ego-ul cuiva este ranit, persoana respectiva se va infuria. Mania este simptomul, iar ego-ul este boala.
In studiul „Autoeliberarea de frica, ingrijorare si furie”, autorul Tejguru Sirshree Tejparkhij identifica patru tipuri de oameni, in functie de modelul lor de furie :
1. Sunt oamenii care sunt furiosi pe dinauntru si pe dinafara in egala masura. Gandurile de furie rabufnesc iar persoana respectiva explodeaza. Dau vina de ceilalti, si devin iritati din cauza unor incidente minore. Moto-ul lor in viata este: "eu am dreptate, tu gresesti" si ei chiar cred ca este bine asa.
2. Sunt cei care sunt furiosi in interior si calmi in exterior. Sunt acei oameni care isi spun tot timpul : „Calmeaza-te! Nu te mai necaji atat. Furia nu-ti face bine. Te vei imbolnavi.”
3. Sunt acei oameni care sunt calmi interior si furiosi in exterior. Ei sunt exact ca sarpele: daca nu pot musca, atunci sasaie. Pretind ca sunt furiosi atunci cand e necesar.
4. Sunt cei care sunt clami atat interior cat si exterior. Nici macar nu pretind ca sunt furiosi.Acum, intreaba-te din ce categorie faci parte si cum poti face sa avansezi spre nivelul patru.
Furia si inceputurile copilariei
Cand suntem copii, avem nevoie de atentie si protectie. Iar cei din jur ne-o ofera din plin. Copilul mic primeste tot ce vrea, asa ca sentimentul „sunt cea mai importanta persoana din lume” incepe sa prinda contur. Atunci cand o dorinta nu ii este indeplinita, el incepe sa se intrebe: "De ce aceasta dorinta nu-mi este permisa, daca pana cum am primit tot ce am vrut?"
Treptat, copilul incepe sa foloseasca furia pentru a-si indeplini necesitatile (pe care le considera el importante). Incepe sa planga, sa tipe, sa vada la ceilalti cum folosesc furia pentru a obtine ce doresc. Doar dandu-ti seama de aceste tipare de comportament si de sursa lor din copilarie, poti sa te eliberezi usor de emotiile negative. Incepi sa-ti dai seama ca modalitatea ta predominanta de a fura energia altora provine din copilarie. Gandirea ta conform careia, daca nu te enervezi, lucrurile nu se rezolva, provine din copilaria ta, atunci cand credeai ca nu vei primi ceea ce vrei, daca nu plangi si nu te manifesti violent.
Cum ne castigam auocontrolul? (tehnici de anger management):
Oamenii se gandesc adesea la remedii pentru furie dupa ce se enerveaza. Insa este bine sa integram obiceiurile descrise mai jos in rutina noastra zilnica, pentru a putea preveni atacurile de furie si nu doar pentru a le constata si a incerca sa mai reparam ce se poate dupa aceea.
1. Fii receptiv si atent
Formeaza-ti obiceiul de a sta in liniste in fiecare zi, timp de 15 minute. Mentine-ti corpul nemiscat, umple-ti mintea de ganduri fericite si focalizeaza-te pe respiratie. La inceput, poate nu va fi confortabil. Insa aceste 15 minute te vor invata multe lucruri . Vei avea capacitatea sa-ti cunosti mintea si jocurile ei, sa te eliberezi de credintele limitative si sa primesti binecuvantarea linistii si a pacii.
2. Respira adanc.
Formeaza-ti obiceiul ca atunci cand ai un gand de furie (sau negativ in general) sa respiri adanc si sa il eliberezi incet. Acest obicei va fi foarte benefic pentru disparitia furiei si pentru sanatatea ta.
3. Adopta o dieta echilibrata
Mintea ta este ceea ce mananci. Daca mananci numai mancare grea, condimentata sau numai mancare rece, mintea ta va deveni nelinistita sau lenesa. Daca mananci diversificat si usor, atunci mintea devine calma, concentrata si ascutita. Nu considea corpul si mintea doua entitati separate. Considera-le un singur mecanism. O persoana echilibrata mananca astfel incat cantitatea de sange care curge intre stomac si inima sa die egala cu aceea care curge intre inima si creier.
Ramai la fiecare masa putin flamand. Nu-ti forma obiceiul sa mananci pana nu te mai poti ridica de la masa. Si mananca mai putina carne. Carnea intotdeauna duce la aparitia furiei.
4. Fa exercitii fizice
5. Pastreaza-ti increderea in principiile vietii.
Fiecare fiinta de pe pamant a fost creata pentru a trai santos si pentru a progresa. Intotdeauna sa crezi in aceasta lege a Universului. Furia este o conspiratie impotriva Universului si legilor sale.
Un alt principiu pe care trebuie sa-l aplici intotdeauna este: „Nu trebuie sa existe niciodata doi oameni furiosi, in acelasi timp, sub acelasi acoperis.” Urmand aceasta regula, poti preveni in familia ta foarte multe probleme care apar din cauza furiei. Atunci cand tu iti controlezi furia, celalat nu mai poate fi furios mult timp.
6. Citeste carti pentru dezvoltarea ta spirituala.
Unele din e-book-urile gratiute de pe acest site te pot ajuta.
8. Nu folosi cuvinte care pot provoca furie
Nu spune lucruri negative, nu jigni, pentru ca vorbele tale sunt profetii de autoimplinire. Creezi lucrurile la care te astepti si pe care le verbalizezi.
9. Expima-ti nevoile
Exprima-te liber si sincer referitor la ceea ce gandesti si la motivele furiei tale. Acest lucru te va ajuta sa te calmezi.
10. Invata sa-i ierti pe ceilalti.
Iarta-i pe ceilalti si pe tine insuti. Nu le faci o favoare celor pe care ii ierti, ci iti faci un cadou tie insuti. Cadoul se numeste : eliberare de emotii negative, autocontrol, sanatate, prosperitate, fericire, iubire, pace etc/
http://aimee.ro
0 comments :
Trimiteți un comentariu