2015
·
articole
·
e bine de stiut
·
leacuri babesti
·
medicina alopata
·
remedii din plante
·
remedii naturiste
·
sanatate
·
sanatate verde
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
Alchimia celor 5 emotii
Mania provoaca o contractie a energiei qi care afecteaza tendoanele (stres) si ficatul.
Tristetea si remuscarile provoaca o pierderede energie qi si o oboseala cronica. Ca urmare, functionarea plamanilor este afectata.
Anxietatea si frica pricinuiesc o coborare a energiei qi care dauneaza rinichilor.
Melancolia determina o stagnare a energiei qi care blocheaza functioanrea libera a splinei si stomacului.
Invidia pricinuieste o constrictie apropiata de manie si duce la boli de tendoane si ficat.
Ranchiuna blocheaza manifestarea energiei qi in regiunea inimii.
Bucuria nerabdatoare si isteria excita inima atat de mult incat o subrezesc.
Esenta lui Dao: a sedea si a uita
Daoistii considera ca dorinta este izvorul tuturor afectiunilor (setea de a poseda, de a vedea, de a resimti). Laozi spunea: "Cand lacomia nu apare, se instaleaza starea de tihna totala". Iar Confucius spunea: "Cand dorintele se imputineaza, calea Cerului esste deschisa".
Din punctul de vedere al daoistilor, gandurile mondene genereaza impuritatea constiintei, pierderea starii originale. Limbajul tacerii este formula secreta a alchimiei.
Potrivit daoistilor, constiinta se subrezeste daca urmama fara deosebire calea atasamentului de obiectele de dorit. Modalitatea de a pastra constiinta consta din a nu o folosi in ganduri conflictuale permanente si a o lasa in starea ei bruta pura si naturala.
Cele 6 obstacole in calea implinirii concentrarii si tihnei sunt: ochii, urechile, nasul, limba, corpul si intelectul.
Tratatul Nei jing de medicina traditionala chineza descrie modul precis de actiune a emotiilor conflictuale si a comportamentelor aberante asupra principalelor organe ale corpului:
"Nelinistea si supararea, gandurile si grijile dauneaza inimii; faptul de a-si tine corpul in frig si de a bea bauturi reci dauneaza plamanilor; ura si mania, opunandu-se fluxului normal al energiei qi, o fac sa urce si dauneaza ficatului; faptul de a manca si a bea fara masura, stresul si oboseala dauneaza splinei; faptul de a trai vreme indelungata in locuri umede, de a se epuiza fizic, de a face prea des baie dauneaza rinichilor.
Terapeutii daoisti considera ca nu exista nimic mai potrivit pentru "hranirea inimii" decat restrangerea dorintelor si calmarea suvoiului continuu de ganduri. Multitudinea dorintelor nu poate decat sa provoace o sporire a frustrarilor si grijilor.
Crizele cardiace sunt declansate de o emotie necontrolabila, de bucurie sau de spaima.
Canon daoist
Nu nutri ura fata de ceilalti, nici fata de tine insuti. Cauta calitatile celorlalti si pe ale tale si imbunatateste-le. Nu te bucura de necazurile celorlalti. Priveste sanatatea lor si bucuria lor ca pe roadele lucrului tau interior si idealul bunastarii universului. Nu fii dependent! Asuma-ti responsabilitatile si dezvolta-ti forta si maturitatea. Nu te lupta pentru glorie si bogatie! Multumeste-te cu o viata simpla si completa.
0 comments :
Trimiteți un comentariu