background img

Articole noi

Dureri menstruale

Dureri menstruale / Sindrom premenstrual 
- Tratamente naturiste

MENSTRUATIE DUREROASA
Flori de musetel, scortisoara, frunze de tarhon, de dafin, de melisa, de patrunjel, de rozmarin, stigmate de sofran.
Preparat
Musetel: flori, 20 g
Tarhon: frunze, 10 g
Melisa: frunze, 20 g
Patrunjel: frunze, 10 g
Se pune o lingura de amestec la o cana de apa clocotita si se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se bea doua cesti pe zi inainte si dupa menstruatie.
In afara perioadei de menstruatie, preparatul se poate lua pentru circulatia singelui.

MENSTRUATIE INSUFICIENTA
Frunze de busuioc, seminte de chimion, frunze de tarhon, seminte de marar, frunze de menta, de patrunjel, de rozmarin, de salvie, de cimbrisor, de lamiioara, stigmate de sofran.
Tizana asortata
Tarhon: frunze, 20 g
Marar: seminte, 20 g
Patrunjel: frunze, 40 g
Rozmarin, frunze, 20 g
Salvie: frunze, 20 g
Sofran: stigmate, 1 g
O lingura de amestec la o cana. Se fierbe doua-trei minute. Se lasa la infuzat timp de zece minute si se bea doua cani pe zi, douazeci de zile pe luna (in afara perioadei de menstruatie).

Sindrom premenstrual

Ce este
Un dezechilibru al estrogenului si progesteronului, care apare cu
aproximativ doua saptamani inainte de ciclu. Simptome caracteristice:
dureri de sani, foame continua, balonare, proasta dispozitie, stare de
deprimare, insomnii.

Alimentatie
Ai nevoie de o hrana bogata in acizi grasi (peste cu carne grasa,
ulei). Consuma mai putina carne de porc si de vita, dar si multe
alimente ce contin amidon (paine, cartofi, orez, paste, fasole, fructe
deshidratate).

Ce sa bei

- Ceaiurile din plante (capsune, mure, frunze de zmeura,
trandafiri si urzici) pot reduce fluxul excesiv de sange.
- Ceaiul de galbenele sau de cretisoara, baut cu o saptamana
inainte de ciclu, calmeaza durerile menstruale.

Remedii interne
Medicamentul No-Spa, Vitamina B6, magneziu si ulei de
ciubotica-cucului sau balusca (Ornithogalum umbellatum).

Remedii homeopatice:

- Pulsatilla si Gelsenium - pentru persoanele emotive, care plang
usor in aceasta perioada;
- Sepia - oboseala si stari de deprimare;
- Natrium Muriaticum - nervozitate, balonare si sensibilitatea
sanilor.

Remedii externe

- Reflexologia, acupunctura si masajul te relaxeaza si elimina
balonarea, in timp ce yoga si meditatia te ajuta sa-ti controlezi
starea de nervozitate si neliniste.

Adesea durerea din timpul fluxului menstrual poate fi relationata cu nevoia de a se apara de "evadarea" unei parti instinctuale care sperie. Pentru a o confrunta sunt importante exercitiile fizice care actioneaza atat intr-un mod activ cat si in unul pasiv.
Aparitia menstruatiei este recunoscuta in toate culturile ca un eveniment, dintre cele mai importante, de importanta individuala si colectiva, care subliniaza in mod net trecerea de la copilarie la maturitate, ca un fel de initiere in lumea adulta.
Acest "salt" este in mod inevitabil acompaniat de un cortegiu de sperante sau de temeri cu privire la intalnirea, sau ciocnirea, cu propria sexualitate si cu tot ceea ce inseamna aceasta. Menstruatia ritmeaza, in ciclul sau lunar, izbucnirea la exterior a energiei feminine sub forma sa cea mai vie si concreta, si in acelasi timp cel mai putin controlabila; este manifestarea cea mai tangibila a misterioasei puteri feminine, care se exprima in esenta sub aspectul sau sexual.

Presopunctura: punctele-tinta pentru ciclurile dureroase
Daca durerile nu au trecut, iata un mod foarte simplu pentru a obtine o usurare rapida. Apasati punctele indicate aici pe rand, 2-3 min. fiecare, intai pe partea dreapta, apoi pe cea stanga.
E bine ca persoana in cauza sa stea intinsa sau asezata, si pe cat posibil relaxata.
- Primul punct este situat in depresiunea care se simte cufundand degetul in extremitatea externa a plicii cotului, cand antebratul este indoit in unghi drept.
- Al doilea punct se gaseste la circa 7,5 cm. deasupra maleolei interne, in spatele tibiei.

Ce spune medicina populara despre menstruatiile dureroase?
Acestea sunt sfaturile: pentru neregularitatea ciclurilor menstruale practicati trei bai genitale pe zi cu apa curenta rece (5-10 min.) si spalarea sangelui cu vapori de 2 ori pe saptamana. Intrerupeti tratamentul 3 zile inainte de inceperea menstruatiei si reluati-l dupa 8 zile. Daca odata cu dismenoreea exista si constipatie intestinala, faceti la nevoie o enteroclisma si beti cateva limonade calde. Mai poate fi util sa aplicati pe abdomenul inferior o compresa calda si pe cap ocompresa rece simpla. Se obtine o ameliorare si daca se fac bai alternante ale picioarelor (intai calde, apoi reci) si daca se aplica o compresa calda pe spina dorsala pentru 15-20 minute.

Argila: pamantul bun care alunga durerile
Daca e folosita constant si cu regularitate, argila poate deveni un aliat puternic al femeii impotriva dismenoreei. Aceste sfaturi provin din traditia populara care spune ca din totdeauna pamantul este simbolul femininului. Atunci cand va loveste durerea, preparati o impachetare calda cu argila verde si ulei de masline si aplicati-o pe regiunea pubica si pe cea hepatica. Acoperiti apoi cu o lana alba care sa mentina caldura. Ramaneti intinse, relaxate, lasand ca in minte sa apara imagini placute, in fiecare zi vreme de 30 min., pana cand va apare o clara ameliorare. Nu intrerupeti impachetarile nici in timpul ciclului, si incercati sa le efectuati seara, odihnindu-va omplet 30 de minute. Poate fi necesar ca ulterior sa le continuati la fiecare 2 zile, vreme de cateva luni.

Planta menstruatiilor: Potentilla (cinci-degete)
Planta numita Cinci-degete (Potentilla anserina) pare sa caute mereu o inradacinare in sol; o caracteristica a sa pentru a se dezvolta catre inalt, si sa se tarasca, dand nastere din cand in cand unei frunzulite, care face imediat radacini, formand apoi o noua planta.
Acest comportament al sau o face un remediu adaptat femeilor care nu au un bun raport cu latura lor feminina, cu propriile "radacini" biologice, fapt care poate sta la baza tulburarilor ciclului menstrual.
Dismenoreea si neregularitatile menstruale sunt de fapt legate de o lipsa de contact cu elementul "pamant" si toate valentele sale simbolice: mama (pamantul-mama…), concretitudinea feminitatii, ritmul cadentat al anotimpurilor… Potentilla, pe de-o parte se inalta dinspre sol cu o tulpina subtire, si pe de alta parte, pe cat e posibil, se inradacineaza.
Astfel ea exprima tema simbolica a femeii care sufera de dureri menstruale: fluctuanta si desprinsa din concretitudinea materiei, insa cu nevoia de a-si recupera propriile nevoi feminine.
Pentru aceste femei este util sa ia, intreaga luna, 10-15 picaturi de tinctura de Potentilla, de 3 ori pe zi, crescand la 20-25 picaturi imediat inainte si in timpul menstruatiei.
Iar homeopatia ce sfatuieste?
Daca durerea situata in abdomenul inferior este singura tulburare prezenta, homeopatiqa sfatuieste folosirea de Magnesia phosphorica sau de Colocynthis. Ambele sunt foarte utile, mai ales la adolescente, si cand prezinta o ameliorare a simptomatologiei cu caldura si cu incovoierea trunchiului. La Magnesia durerea apare inainte de aparitia fluxului, in timp ce la Colocynthis apar impreuna. In caz de menstruatii abundente se va lua Sabina (prezenta de sange rosu viu, dureri in centura la nivelul osului sacru), Secale cornutum (sange inchis la culoare, aproape negru, mai ales in perioada initiala a menopauzei), Actea racemosa (durerea e proportionala cu fluxul, adesea iradiind de-a lungul intregii coloane vertebrale) sau Veratrum album (durerea abdominala e crampiforma si asociata cu transpiratii reci). Daca in schimb fluxul e slab se va alege intreCactus grandigflora si Viburnum opulus : la ambele durerile sunt sub forma de crampe in abdomenul inferior, si il vom folosi pe primul daca menstruatiile sunt inainte de timp si tind sa dispara daca se sta intins, si pe cel de-al doilea daca vin cun intarziere si daca se simte senzatia de lesin.
In toate cazurile sunt necesare doze joase (5CH) repetate de 2 sau 3 ori pe zi.
Mai multa apa pentru a "curati" sangele

Daca dismenoreea continua sa ne necajeasca, sa nu uitam ca poate fi vina alimentatiei.
Menstruatia este un moment foarte important pentru purificarea si regenerarea tesuturilor intregului corp, deoarece impreuna cu sangele se elimina multe substante toxice produse de organism in timpul activitatilor sale biologice normale.
Este de asemenea bine sa se evite ca dupa aceasta operatiune de eliminare a deseurilor metabolice sa se supraincarce corpul cu alimente care se digera sau se asimileaza cu dificultate.
De exmplu putem reduce alimentele cu mare continut proteic (oua, branzeturi, carne, peste) sau in special cele bogate in grasimi animale (unt, smantana, salamuri) si alimentele conservate, cafeaua, ceaiul si zaharul alb.
Prea multe toxine pot realmente sa "infunde" vasele de sange si sa incetineasca fluzul menstrual, fiind un impediment pentru procesul de purificare a organismului si dand nastere durerii.
Apa favorizeaza menstruatia
Pentru a ajuta sangele sa se dilueze va sfatuim sa adoptati o dieta "hidrica". Apa este de fapt, in mod simbolic, elementul cel mai apropiat menstruatiei: faciliteaza "dizolvarea" catre exterior si ne aminteste de procesul de purificare. Inainte de menstruatie, sa limitam pe cat posibil consumul alimentelor pe care le-am indicat mai sus si sa le inlocuim, de exemplu, cel putin la masa de seara, cu o bogata salata de fructe sau cu o salata proaspata de verdeturi crude.
In timpul ciclului, in schimb, este util sa crestem si mai mult cantitatea de apa consumata, mai ales cea minerala, si la distanta de mese (cel putin 1,5-2 litri pe zi), si sa inlocuim si pranzul cu o farfurie de cereale si verdeturi, o salata de verdeturi (crude sau coapte) sau de fructe.

Nu arareori tocmai in timpul "ciclului" asistam la un moment de maxima erogenitate a femeii, si nu rareori tocmai acest "eveniment" este invesmantat intr-o serie infinita de tabu-uri, de interdictii si de temeri colective in toate culturile.
Daca feminitatea cauzeaza teama
Foarte adesea, in spatiul psiho-somatic, tulburarile care privesc sfera menstruala sunt legate de "curgerea" energiei feminine. Vazuta sub acest aspect, durerea ce apara in timpul ciclului poate exprima tentativa si nevoia de a se apara de iesirea la suprafata a unei parti care inspaimanta, pe care o refuzam, de care sunt legate senzatii si emotii neplacute, inacceptabile, de exemplu ca fiind "murdar", sau care cauzeaza repulsie.
Pentru o femeie, primul contact cu "noua" lume feminina (momentul menarhei) este in mare parte influentat de mama, si in mod special de atitudinea pe care aceasta o are cu privire la menstruatii. De exmplu o mama care traieste menstruatiile cu dureri si angoasa, ca ceva care e murdar, indezirabil, rusinos, transmite in mod inevitabil aceasta stare traita si fiicei ei.

Interventii de urgenta pentru a calma durerile
Atunci cand ne loveste durerea menstruala, ce sa facem? Sugestiile cele mai utile ne vin de la o asociere originala a tehnicilor de relaxare cu exercitiile corporale si din secretele medicinii naturale.
Sa relaxam spatele
Stand pe sol, indoiti genunchii ridicand talpile de pe sol si aduceti incet genunchii la piept. Acest exercitiu serveste la destinderea spatelui, in special a zonei lombo-sacrate care adesea sufera in timpul menstruatiilor ca durere reflexa. Ramaneti cateva minute in aceasta pozitie pentru ca musculatura posterioara sa se relaxeze complet.

Sa ne concentram asupra respiratiei
Ramanand intinse pe spate, indoiti genunchii, cu talpile pe sol, la o latime de umeri.
Inspirand pe nas, umpleti abdomenul cu aer apoi, expirand, ramaneti cu coloana lombara pe sol impingand pubele in sus si dand tot aerul afara. Ramaneti cateva secunde in aceasta pozitie antalgica, cu plamanii complet goliti, apoi repetati. Incercati sa reglati ritmul inspirului si expirului, respirand foarte lent. Repetati de un numar suficient de ori incat exercitiul sa curga automat.

Aerul ne traverseaza si ne calmeaza
Ramanand intinse pe sol, cu genunchii indoiti si picioarele unul langa altul si paralele, cu talpile pe sol, lasati ca genunchii sa se desfaca lent si sa coboare pe sol in directii opuse: ramaneti cateva secunde cu genunchii pe sol si talpile lipite una de alta.
Respirati regulat imaginand traseul aerului in interiorul corpului dupa formula: "Aerul imi intra pe nas si ca un val imi traverseaza corpul si iese prin vagin". Dupa cateva minute in aceasta faza de pasivitate, apropiati din nou genunchii pana cand reveniti in pozitia de nastere.
Repetati pana cand vizualizarea traseului aerului devine automata.
Sa ne odihnim in pozitia fetala
Intindeti-va pe sol pe o parte in pozitia fetala, cu genunchii la piept.
Astfel coloana vertebrala se afla in pozitie optima.
In final, relaxati abdomenul vizualizandu-l ca un "sac" care se umple si se goleste.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE