Diferitele tipuri de nevralgie se clasifica dupa localizarea lor in:
- Nevralgia faciala provoaca o durere supraacuta in zona controlata de catre nervul trigemen. Ea afecteaza, in principal, obrazul, pleoapele superioare si, de cele mai multe ori, maxilarul superior. Ea se produce de o singura parte si este adesea provocata de o stimulare a unei zone particulare a fetei.
- Nevralgia interstitiala intervine de ambele parti, dar urmeaza traiectul de inervatie cutanata care taie oblic coastele.
- Nevralgiile prin iritaria nervilor membrelor coboara in lungimea unei benzi stramte pana la extremitatea membrului: nevralgia cervicobrahiala in membrul superior, nevralgia crurala si sciatica in membrul inferior.
NEVRALGIILE (DE TRIGEMEN, INTERCOSTALA, CERVICO - BRONHIALA, SCIATICA).
BOLI NEVROTICE (ASTENICA, MIGRENA, ENUREZIS, EPILEPSIE). OLIGOTERAPIA
1. NEVRALGIA DE TRIGEMEN puncte reflexogene: punctul 5, timp de 10 minute; punctul 23, timp de 3 minute pe fiecare picior; maxilar superior, timp de 5 minute; zona cervicala, timp de 3 minute; punctul 39, timp de 3 minute.
2. NEVRALGIA INTERCOSTALA punctul 12, timp de 5 minute; zona torace, timp de 10 minute; zona limfatice, punctul 49.
3. NEVRALGIA CERVICO - BRONHIALA puncte reflexogene zona cervicala punctul 14, timp de 5 minute; umar, timp de 8 minute; punctele 24, 25, 26, timp de 5 minute; punctul 13, timp de 2 minute; punctul 23, timp de 2 minute; umar, brat, timp de 15 minute.
4. NEVRALGIA SCIATICA punctele 24, 25, 26, timp de 7 minute; punctul 55, timp de 5 minute; nervul sciatic, timp de 20 de minute; punctul 13, timp de 3 minute pe fiecare picior.
TRATAMENT NATURIST:
1. Infuzie de ceai din coada calului, iedera, cimbru, 2-3 cani pe zi. Comprese cu infuzie de soc pe zonele dureroase. Frunze de varza cruda, radacina de tataneasa sau spanz, pedicuta.
2. Acelasi tratament ca la punctul 1.
3. Idem mai sus.
4. Spalaturi pe tot corpul cu apa rece si otet timp de 15-20 de minute, iar de 2 ori pe saptamana se aplica " mantaua spaniola ". Alifie cu dragaica aplicata pe partea posterioara a membrului inferior, masand usor.
BOLI NEVROTICE
1. NEVROZA ASTENICA (neuroastenia) zona reflexogena punctul 21, timp de 3 minute; punctul 11, timp de 5 minute; punctul 4, timp de 3 minute; punctul 7, timp de 3 minute; punctul 22, timp de 2 minute; punctul 36, timp de 2 minute; punctele 15, 17, 19-34, timp de 3 minute.
2. MIGRENELE punctele 7, 4, 1, 2, timp de 10 minute; punctul 13, timp de 3 minute; punctele 23, 24, timp de 3 minute.
3. ENUREZISUL punctele 17, 18, 19, timp de 3 minute; punctele 23, 24, 25, 26, timp de 10 minute; punctul 7, timp de 5 minute.
4. EPILEPSIA punctul 7, timp de 10 minute; punctele 24, 25, 26, 39, timp de 5 minute; punctele 21, 4, timp de 3 minute.
TRATAMENT NATURIST:
1. "Mantaua spaniola" de 2 ori pe saptamana, spalaturi generale cu apa rece si otet. Folosirea autosugestiei pozitive si relaxante. Fara cafea, alcool, tutun, tranchilizante. Ceaiuri din coada soricelului, conuri de hamei, vertrilica, coada calului in parti egale, 2-3 cani pe zi. Bai de plante din rostopasca, frunze de alun, timp de 10 minute in apa calda.
2. Ceaiuri din infuzie de menta sau roinita 2-3 cani pe zi. Infuzie din levantica 1-2 cani pe zi. Ciubotica cucului 1-2 cani pe zi. Coada soricelului 2-3 cani pe zi. Ceai din chimion decoct. Infuzie din marar, se beau 1-2 cani pe zi. Infuzie din levantica, indulcita cu miere, se beau 3 cani pe zi. Infuzie din flori de salcam. Decoct din cozi de visine, se beau 2-3 cani pe zi. Macerat de valeriana, se indulceste cu miere, se bea fractionat pe timpul unei zile. Suc de soc: 30 gr. suc obtinut prin stoarcerea fructelor, amestecat cu 20i alcool, Cataplasma cu ifuzie de sunatoare, 30 gr. planta la 1 litru apa, timp de 20 de minute. Mersul descult prin roua sau pietricele.
3. Infuzie din coada soricelului 2 cani pe zi. Coada calului, sunatoare in parti egale 2 cani pe zi. Sirop de ienupar (150 gr. fructe de ienupar zdrobite, la 500 ml. apa, 300 gr. zahar) seara la culcare se va da copilului intr-o lingurita de miere de albine, iar adultului 3 lingurite pe zi.
4. O crenguta de salcie si una de plopusor, se ard, iar cenusa se amesteca cu lapte proaspat, 1 lingura de scrum la 1 pahar de lapte. Se beau 3 linguri de 3 ori pe zi timp de 12-14 zile, apoi se face pauza 2 saptamani. Bai generale cu infuzie de rostopasca. Regim alimentar vegetarian, dupa 15 zile, se va tine post 3 zile. Macerat de vasc 1 lingura de frunze la 250 ml. apa rece, se lasa la macerat 24 de ore, se srtecoara, se bea ceaiul. Se recomanda o viata linistita, fara eforturi, fara stres. Mersul descult prin roua sau pietricele. Bolnavii nu au voie sa lucreze la inaltimi, sau sa conduca autovehicule.
OLIGOTERAPIA
Oricui i se poate intampla sa uite un numar de telefon, un nume, anumite perioade, din cauza oboselii, a stresului. Uneori, acest fenomen devine mai frecvent. Scaderea capacitatii de concentrare, a memoriei, poate avea drept cauza anemia sau reducerea cantitatii de fosfor din creier. Acest mineral joaca un rol fundamental in mentinerea eficientei cerebrale si a functionarii neuronilor.
Pentru a ajuta organismul sa recupereze fosforul pierdut, este necesara oligoterapia.
Pentru revitalizarea memoriei este indicat fosforul luat in combinatie cu vitamina E, care ii potenteaza efectul.
Cei care sufera de anemie, vor face o cura de fier in asociatie cu vitamina C. Pentru persoanele in varsta este recomandata o cura de seleniu si magneziu. Aceste minerale se gasesc la farmacie sub forma de capsule, siropuri, picaturi. Lipsa lor din organism poate fi compensata si printr-o dieta rationala, bazata pe legume, fructe, cereale.
Fosforul se gaseste in germenii de grau, carnea de peste, galbenusul de ou.
Magneziul se gaseste in fructele uscate, in orez, cacao.
Fierul, seleniul, se gasesc in germenii de grau, stridii, legume.
0 comments :
Trimiteți un comentariu