Combinarea corectă a alimentelor – garanţia unei sănătăţi de fier
de dr. Mariana Sava
„Hrana  ingerată este divizată în trei părţi. Partea intermediară, grosieră, se  elimină. Partea mijlocie se transformă în constituenţi corporali.  Partea subtilă devine hrană pentru minte.” (CHANDOGYA UPANISHAD VI.4.I)
„Eu  sunt hrana. Eu sunt cel care mănâncă hrana. Eu sunt cel care îl înghite  pe cel care mănâncă hrana. Eu devorez întregul Univers. Lumina mea este  asemenea Soarelui.”
(TAITTIRIYA UPANISHAD II.9.6)
Dieta  corectă este esenţa oricărui tratament naturist. Alimentele pe care le  consumăm pot amplifica, diminua sau chiar anula efectele altor terapii  (chiar şi influenţa vindecătoare a plantelor medicinale). Pe de altă  parte, o dietă incorectă poate fi unul dintre principalii factori  cauzatori de boală. Ştiinţa străveche, AYURVEDA ajută fiecare fiinţă  umană să descopere care este regimul alimentar care i se potriveşte cel  mai bine, precum şi tot ceea ce este necesar din acest punct de vedere,  pentru a preveni sau trata eventualele dezechilibre.
Eşti ceea ce mănânci  
      
    Dietoterapia  se bazează pe faptul că dobândim calităţile hranei, cu alte cuvinte,  suntem ceea ce mâncăm. Într-adevăr, putem observa şi singuri, dacă  suntem atenţi, că alimentele pe care le mâncăm ne influenţează starea  psiho-mentală din perioada ce urmează mesei respective. Este ştiut că  marii consumatori de carne sau cafea sunt predispuşi la a manifesta  mânie, agresivitate sau alte emoţii negative „fierbinţi”. Medicina  iniţiatică tradiţională AYURVEDA cunoaşte de mii de ani faptul că  regimul carnivor „supraîncălzeşte” sângele în timp ce regimul vegetarian  este renumit pentru predispunerea la echilibru, calm şi linişte, care  sunt manifestate deseori chiar şi în condiţii foarte stresante. Celebrul  filosof iniţiat Omraam Mikhael Aivanhov spunea: „Mâncatul cărnii  întreţine în corpul persoanei respective o legătură invizibilă a  corpului cu lumea animală şi cred că individul ar fi înspăimântat dacă  şi-ar putea vedea culorile urâţite ale aurei sale invizibile (n.n. –  invizibile ochilor obişnuiţi, dar care deja la ora actuală poate fi  parţial pusă în evidenţă graţie fotografiei în efect Kirilian, ecrane cu  dicianină etc.), însoţit fiind de toate sufletele animalelor pe care  le-a mâncat.”
 
Anumite alimente induc rezonanţe planetare  
Fiecare  aliment are o rezonanţă astrală predominantă, care favorizează  inducerea unei întregi game de emoţii, sentimente, gânduri şi stări  specifice vibraţiei planetare respective în fiinţa care îl consumă cu  regularitate (minim 30 de zile). Spre exemplu, fiinţelor care doresc să  devină mai iubitoare, mai senzuale, mai „venusiene” le-ar fi de un real  folos consumul preferenţial de grâu, mere, cireşe, caise, piersici.  Celor care vor  să-şi amplifice puterea de emisie mentală, strălucirea,  autocontrolul sau alte calităţi „solare”, le recomandăm un regim  alimentar compus din orez preparat cu scorţişoară, nuci, anghinare,  seminţe din floarea soarelui, măsline. 
Consumă mai ales hrană produsă în regiunea în care trăieşti  
Tradiţia  milenară ayurvedică ne aduce la cunoştinţă rolul important în  menţinerea sănătăţii pe care îl are consumul vegetalelor şi produselor  lactate obţinute de la animalele care cresc în zona în care trăim. Este  celebru printre gerontologi şi dieteticieni exemplul locuitorilor din  zona Hunzo din nordul Indiei, care reuşesc frecvent să depăşească  venerabila vârstă de 100 de ani (putând şi procrea până la 80 de ani)  numai datorită consumului preferenţial de cereale decorticate, legume,  fructe, ouă şi lapte, însă toate acestea produse în regiunea lor. O dată  în plus, a devenit evidentă în lumea medicală importanţa aplicării  universale a principiilor acestui sistem multimilenar, care este  medicina ayurvedică, la condiţiile de viaţă şi activitate din oricare  parte a lumii. În ţara noastră, aceste aspecte sunt prezentate pe larg  în cadrul cursului de AYURVEDA organizat de ANM (Asociaţia Naţională  pentru promovarea Medicinilor Neconvenţionale). 
De ce este important să combini corect alimentele?  
Unul  dintre principiile ayurvedice de bază ale dieteticii se referă la  combinarea corectă a alimentelor, atât în dieta generală, cât şi în  cursul aceleiaşi mese. Valoarea acestui vechi principiu este recunoscută  astăzi de către nutriţioniştii moderni, care au redescoperit ei înşişi  (validând astfel vechile învăţături ayurvedice) existenţa unor  compatibilităţi, respectiv incompatibilităţi alimentare. La baza  acestora stau două aspecte esenţiale.

Primul  aspect este cel al selectivităţii şi compatibilităţii secreţiilor  enzimatice. Transformările chimice la care sunt supuse alimentele în  cursul digestiei se efectuează în prezenţa unor enzime existente în  secreţiile produse de glandele digestive.
Compoziţia enzimatică a  acestor secreţii este influenţată de natura alimentelor consumate. Spre  exemplu, dacă ingerăm mai mult amidon (existent în cereale, cartofi)  acesta va induce o creştere a concentraţiei de amilază în secreţiile  salivară şi pancreatică (amilaza fiind enzima care descompune amidonul).
 
Al doilea aspect al compatibilităţii alimentare: alimentele, pentru a fi asimilate necesită timpi de digestie diferiţi.
Fructoza  şi glucoza din fructe nu suferă nicio degradare chimică prealabilă:  sunt direct asimilabile. Zaharoza din trestia de zahăr necesită o  hidroliză sub acţiunea unei enzime intestinale (zaharaza) pentru a fi  absorbită.
Amidonul suferă întâi acţiunea amilazei salivare, iar apoi  şi a celei pancreatice, transformându-se în maltoză, care sub influenţa  maltazei intestinale trece în glucoză simplă, care se poate absorbi.  Astfel digestia amidonului este mult mai lungă decât cea a fructozei sau  glucozei din fructe şi necesită şi mai multă „muncă” din partea  organismului.
Grăsimile încetinesc digerarea  oricăror alimente mâncate în cursul aceleiaşi mese. Astfel, proteinele  „grase” (asociate cu grăsimi) sunt digerate mai lent decât proteinele  „slabe” (neasociate cu grăsimi): brânza slabă se digeră mai lent ca  brânza grasă.
Alimentele conţinând acizi necesită un timp de digestie prelungit, întrucât organismul trebuie în prealabil să-i neutralizeze.
De  exemplu, fructele acide/acre se digeră mai lent decât cele semiacide  sau dulci. Legumele verzi se digeră destul de repede întrucât nu au o  concentraţie prea mare de proteine, lipide sau acizi.
Iată câteva consideraţii în legătură cu unele asocieri alimentare.
Asocieri indicate şi asocieri nerecomandate  
Amidon – acizi    
Digestia  amidonului (cereale, cartofi) debutează în cavitatea bucală sub  acţiunea amilazei salivare. Acizii împiedică acest proces.
Amidon – proteine    
Proteinele  necesită, pentru hidroliza lor, suc gastric (care este acid). Acest Ph  acid împiedică activitatea amilazei salivare, care acţionează asupra  amidonului într-un mediu mai alcalin (bazic). De exemplu, este de  evitat, pe cât posibil, asocierea cerealelor sau cartofilor cu brânză, a  pâinii cu iaurt.
Amidon – glucoză    
Este o asociere între două glucide cu timpi de digestie diferiţi. Nu vă grăbiţi să asociaţi deci, cerealele cu fructe!
Amidon – legume verzi    

Legumele  verzi nu favorizează, dar nici nu îngreunează digestia amidonului. Sunt  însă recomandate aceste asocieri, deoarece legumele verzi aduc  vitamine, săruri minerale şi oligoelemente, care ajută utilizarea  ulterioară în organism a compuşilor rezultaţi din degradarea amidonului.
 
Amidon – apă (Atenţie!)  Apa poate dilua sucurile digestive, încetinind digestia amidonului.  Totuşi, hidroliza amidonului necesită o anumită cantitate de apă, care  ar trebui, însă, să fie deja disponibilă în ţesuturi, deci să parvină  organismului în afara mesei propriu-zise, graţie menţinerii unui  echilibru hidric sănătos (minim 1,5 litri/zi).
Amidon – lapte    
Laptele necesită un mediu acid pentru a fi digerat, fapt care se opune degradării amidonului.
În cazuri extreme, laptele mâncat cu pâine poate provoca chiar şi o indigestie.
Proteine – grăsimi    
Grăsimile  inhibă secreţia sucurilor digestive, încetinind digerarea proteinelor.  De evitat această asociere mai ales în cazul persoanelor obosite.
Proteine – legume verzi    
Este  o asociere foarte bună. De exemplu: brânză albă cu praz sau ouă (nu  maioneză care are grăsimile provenite din ulei) cu dovlecei.
Lipide – amidon   Este  compatibilă asocierea grăsimilor cu amidonul, de exemplu cartofi  fierţi, amestecaţi cu ulei sau unt uşor încălzit sau cu fulgi de ovăz  sau alte cereale.
Lipide – legume verzi    
Este o asociere foarte recomandată.
Lipide – Glucoză (fructoză)    
Lipidele  încetinesc absorbţia glucozei, care este una dintre cele mai rapide.  (De aici şi folosirea ei ca substitutent de hrană în urgenţele  medico-chirurgicale, când este administrată intravenos). În acest  context se recomandă, de exemplu evitarea smântânii îndulcite.
  
          
Mic dejun             
 |           
Prânz             
 |           
Ora 17             
 |           
Cină             
 |         
          
mere, pere, urdă cu unt             
 |           
ouă, nuci, andive, ciuperci, salată de castraveţi şi lăptuci, salată de morcovi cu ţelină, ulei de măsline, şvaiţer             
 |           
mere, stafide             
 |           
iaurt, castraveţi, varză verde, praz, dovlecei, brânză albă             
 |         
          
struguri proaspeţi, iaurt, piersici, măsline, varză             
 |           
caşcaval, praz, ridichi, spanac, salată de varză roşie, morcovi, cartofi la cuptor             
 |           
prune uscate, pesmet cu unt             
 |           
fasole verde, ouă, napi             
 |         
          
căpşuni, miere, piersici, caise, lapte bătut (kefir)             
 |           
smântână, dovlecel, conopidă, salată de sfeclă roşie, orez, migdale             
 |           
banane, smochine şi curmale             
 |           
Ştevie, brânză de vaci, pere, varză roşie             
 |         
          
mere, germeni de grâu             
 |           
ouă, vinete, gulii             
 |           
gutui             
 |           
şvaiţer, mazăre             
 |         
    
 
Respectarea compatibilităţii elimină posibilitatea autointoxicării 
      
    În  cazul asocierii de alimente incompatibile se pot declanşa uneori  fenomene de fermentaţie a glucidelor (generatoare de dioxid de carbon,  acid oxalic, alcool – compuşi care produc balonări şi crampe abdominale,  constipaţie sau diaree) sau procese de putrefacţie a proteinelor  (rezultând hidrogen sulfurat, acid fenil propionic, indol, scatol,  fenoli, alcooli, acid acetic – compuşi toxici pentru organism).
 
Aşa  numitele regimuri omogene, bazate pe compatibilităţi alimentare, au  darul de a uşura digestia, atât prin creşterea vitezei de absorbţie, cât  şi prin diminuarea efortului organismului de a digera alimentele  respective, precum şi de a suprima fenomenele fermentaţiei sau  putrefacţiei intestinale. Se evită astfel producerea de toxine la  nivelul tubului digestiv, prin a căror absorbţie are loc o  autointoxicare progresivă a organismului, care poate genera diferite  stări de boală.
În continuare, vă oferim câteva sugestii de meniuri bazate pe respectarea compatibilităţilor alimentare. 
Diete ayurvedice pentru cele trei tipuri constituţionale fundamentale  
O  dietă corect concepută din punctul de vedere al criteriilor  constituţionale poate fi uneori suficientă pentru a conduce, ea singură,  însă într-un timp mai îndelungat, la vindecarea afecţiunilor de care  suferiţi.
Tipul dezechilibrat la care  predomină elementul aer – VATTA – este cel care suferă cel mai adesea de  slăbire excesivă (emaciere), malnutriţie, boli consumptive (ex:  tuberculoza). Focul lui digestiv este variabil, uneori digeră foarte  uşor, alteori are dificultăţi în prelucrarea şi asimilarea hranei.  Stările psihice negative care însoţesc bolile de tip VATTA sunt  anxietatea, frica sau neliniştile de tot felul.
Tipul  dezechilibrat la care predominant este elementul foc – PITTA – este  tipul călduros, cu un apetit intens şi o digestie puternică.
În  general suferă de arsuri la stomac sau în alte zone ale corpului. Acest  foc digestiv îi poate cauza diaree, infecţii, boli febrile. Atitudinea  negativă generatoare de boală se concentrează în cazul lui pe mânie,  violenţă, criticism.
Tipul dezechilibrat la care  predominant este elementul apă – KAPHA – este cel care are digestia cea  mai lentă, suferind adesea, după masă, de o senzaţie de greutate în  stomac. Este predispus la obezitate, iar emoţiile negative care îl  caracterizează sunt lăcomia şi ataşamentul.
Vă  prezentăm într-un tabel sintetic alimentele cele mai indicate fiecărui  tip de dezechilibru constituţional, care pot să reechilibreze şi să  armonizeze fiinţele respective.
          
 
 |           
Tipul VATTA             
 |           
Tipul PITTA             
 |           
Tipul KAPHA             
 |         
          
Fructe             
 |           
caise banane             
struguri             
ananas             
curmale             
smochine             
piersici             
 |           
mere cocos             
pepene             
piersici             
prune dulci             
rodii             
stafide             
 |           
mere caise             
cireşe             
afine             
prune uscate             
stafide             
rodii             
 |         
          
Legume             
 |           
castraveţi cartofi dulci             
ridichi             
dovlecei             
ceapă gătită (călită, fiartă, dar nu prăjită),  fasole verde             
morcovi             
 |           
conopidă ţelină             
varză             
fasole verde             
castraveţi             
dovlecei             
cartofi             
salată verde             
ciuperci             
 |           
varză ţelină conopidă salată verde ceapă crudă spanac usturoi ciuperci ridichi morcovi             
 |         
          
Cereale             
 |           
grâu ovăz             
orez             
 |           
grâu orez             
ovăz             
 |           
orz porumb mei  hrişcă             
 |         
          
Produse             
Animale             
 |           
unt unt clarifiat (în sanscrită – ghee – fiert pentru eliminarea apei şi a impurităţilor)  lapte dulce             
iaurt             
kefir             
smântână             
 |           
unt clarifiat lapte dulce             
unt nesărat             
 |           
                fără lactate (excepţie laptele de capră)                           
 |         
          
Uleiuri             
 |           
toate uleiurile comestibile (cel mai intens efect de armonizare îl are uleiul de susan)             
 |           
anumite tipuri de uleiuri comestibile                
 
 |           
fără ulei (exceptând uleiul de porumb, migdale sau de floare soarelui, în cantităţi mici             
 |         
    
 
Cea mai pură hrană  

„
Din  SATTVA (aspectul de elevare şi aspiraţie) se naşte Cunoaşterea, din  RAJAS (aspectul de personalitate, acţiune excesivă) lăcomia, iar din  TAMAS (aspectul de personalitate, acţiune excesivă) confuzia, iluzia şi  ignoranţa” (BHAGAVAD GITA XIV.17).
 
Dieta  cea mai favorabilă unei vieţi sănătoase şi frumoase este alcătuită doar  din alimente pure, uşoare, moderat răcoritoare, care furnizează toată  forţa de care avem nevoie, dar care nu tulbură mintea. Ea are la bază  fructele şi legumele proaspete, crude, laptele, cerealele, în general  alimentele având gust dulce natural şi pe care le vom prepara cu  ajutorul focului, cât mai puţin cu putinţă.
Excitantele,  alimentele picante, acre sau sărate favorizează desfăşurarea  activităţilor intense, dar ele produc şi agitaţia minţii şi stimularea  excesivă a simţurilor.
Hrana care a suferit o  prelucrare termică îndelungată sau hrana reîncălzită, mâncărurile care  datorită păstrării îndelungate sau în condiţii neadecvate au dobândit  gust amar sau astringent, precum şi cele greu de digerat sunt TAMAS-ice  şi opacizează mintea, producând o lentoare a gândirii, somnolenţă.
În  concluzie, folosind principiile ayurvedice prezentate în acest articol,  vă puteţi alege singuri alimentele SATTVA-ice, compatibile cu tipul  dumneavoastră constituţional, necesare pentru a crea premisele unei  „sănătăţi de fier”.
Încheiem cu un sfat extrem de preţios al lui Omraam Mikhael Aivanhov: „Hrana  este o scrisoare de iubire trimisă de Creator, ce trebuie descifrată…  Când începeţi să mâncaţi, trimiteţi dragostea voastră hranei şi în acel  moment ea se va deschide să vă dăruiască comorile sale.”
Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN nr. 16
 
0 comments :
Trimiteți un comentariu