Important !!! despre vitamine si minerale:
De aceea va aduc la cunostinta cum ca, toate materiile organice au in componenta lor vitamine. Unele contin mai multe feluri de vitamine, in proportii diferite, de aceea trebuie sa invatam - de ce, cand, cum si ce anume sa mancam!
Prima problema se alfa la nivelui solului care este responsabila pentru produsele cu un continut scazut de vitamine si minerale mai ales cand acesta este tratat cu ingrasaminte chimice, precum si a altor substante (pesticide si erbicide, fungicide, etc ...)
Majoritate alimentelor, inainte de a ajunge in farfuria noastra, parcurg o foarte intensa prelucrare: fragmentare, faramitare, mixare, fierbere, decolorare, tratare cu diferite substante chimice, conservare. Exemple in acest sens sunt: majoritatea alimentelor congelate, conservele de carne, chips-urile, prajiturile (torturile, biscuitii) painea alba, pastele fainoase si anumite tipuri de branzeturi.
Fierberea este o procedura culinara cu "ajutorul" careia distrugem toate enzimele valoroase, precum si cantitatea minima de vitamine care a mai ramas in alimente .
Alimentele preambalate, conservate, sunt prevazute in majoritatea cazurilor cu eticheta "concentrat". Aceasta inseamna ca pe parcursul prelucrarii, in mare parte vitaminele si mineralele naturale au fost distruse, apoi au fost inlocuite cu substante sintetice de acelasi fel, in scopul obtinerii dreptului de a fi puse in vanzare.
Daca se consuma alimente in care sunt prezente doar doua treimi din cele 15 vitamine si minerale considerate indispensabile vietii, s-a demonstrat ca asocierea aportului scazut de vitamine cu un consum exagerat de grasimi determina la 98% din cazuri fenomene de subnutritie. Deficitul cel mai important este cel al vitaminelor A, E, C, B6 si al acidului folic si dintre minerale al zincului si magneziului.
Sa invatam sa consumam vitamine!
Vitaminele hidrosolubile, in special cele din complexul B, precum si vitamina C, sunt eliminate din organism pe cale renala. Este deci foarte important ca aceste vitamine sa fie consumate dupa mesele principale, asigurand astfel concentratia maxima necesara organismului. In varianta in care aveti carente de vitamine este recomandat si de preferat sa o faceti dupa masa de pranz. Procesul optim de absorbtie al vitaminelor si substantelor minerale este in functie de interactiunea reciproca dintre ele.
De exemplu vitamina C favorizeaza procesul de absorbrie al fierului. Calciul asigura conditiile optime necesare absorbtiei vitaminei D, iar zincul vitamina A.
0 comments :
Trimiteți un comentariu