1. Nu mai vorbiti tot timpul de boala sau neputinta
Odata cu inaintarea in varsta, apar diverse afectiuni, neputinte, dureri sau neplaceri, mai ales daca in tinerete ati abuzat foarte mult de corpul dvs. Cel mai bun sfat ar fi sa nu mai faceti boala un subiect constant de discutie.
Nimanui nu-i place sa asculte pe altcineva cum se vaita, mai ales ca este un semn de slabiciune. Si aici nu vorbim doar de boala proprie, ci si de cea a celorlalti.
2. Renuntati la "colectiile de lucruri nefolositoare"
Cel mai urat semn al imbatranirii este colectia de lucruri vechi, inutile. Cu totii apreciem stilul vintage, traditionalist si cu o amprenta de praf interbelic, insa nimanui nu-i plac obiectele stricate, nefunctionale, gunoaiele adunate doar de dragul vremurilor de alta data, intr-o profunda amagire a varstei de aur.
Daca mobila din casa este la fel amplasata in ultimii 10 ani, este semn ca ceva rau se intampla cu dvs. Nu ne legam de fotografiile de familie, atarnate pe aceiasi pereti invechiti de 20 de ani.
In loc sa va conservati batranetea precum Miss Havisham din Marile Sperante a lui Charles Dickens, mai bine va chemati in vizita rudele mai tinere si sortati lucrurile, le vindeti pe cele mult prea vechi unui second hand si apoi reorganizati totul, mai cu seama ca lucrurile vechi inmagazineaza energii negative. Amintirile raman in suflet, nu in praful si panzele de paianjen din spatele comodei mult prea imbatranite.
3. Nu mai traiti intr-o continua negare!
Nu de putine ori, auzim femei care isi ascund varsa sau neaga ca au imbatranit. De unde aceasta rusine referitoare la proprii ani adunati cu atata sarg si pasiune, unul cate unul?
Personal am auzit multe femei, care intrebate cati ani au, au raspuns timd, razand si parand rusinate: "Cati ani imi dai?".
Nimeni nu poate da sau lua cuiva anii de pe umeri. Fiecare isi poarta varsta cum stie mai bine, fiecare este definit de propria sa varsta, care nu e doar suma unor ani care s-a adunat cuminte si consecutiv in ritmul normal, ci este cantitatea de viata, supta cu pofta din seva acestor ani.
Daca veti mai fi vreodata intrebata acest lucru, priviti-va interlocutorul direct in ochi si raspundeti sincer.
4. Adoptati optimismul molipsitor
Nimeni nu iubeste oamenii pesimisti si aducatori de vesti rele. Odata cu inaintarea in varsta, oamenii au tendinta sa devina "piaza rea". Iesiti din tipar si incercati sa adoptati din optimismul molipsitor al tinerilor.
Nu mai sunati rudele sau prietenii doar pentru a duce mai departe vestile rele sau pentru a trece in revista necrologul saptamanii.
In loc de aceste conversatii de "inima rea" puteti da sfaturi bine intentionate sau ii puteti asculta binevoitori pe cei care au nevoie de un umar pe care sa planga.
5. Fiti mai activi!
Nu va mai ganditi ca viata a trecut pe langa dvs, fara sa faceti nimic placut. Nu este o atitudine tocmai pozitiva.
Aruncati la gunoi mileurile vechi si bibelourile si gasiti alte activitati amuzante. De asemenea, conflictul dintre generatii ar putea fi foarte usor anihilat, cu putina bunavointa din ambele parti: Cei mai in varsta ar trebui sa fie mai toleranti si sa-i accepte pe tineri asa cum sunt, cu defecte si cu toate actiunile nesabuite tipice varstei, in timp ce tinerii ar trebui sa fie mai respectuosi si sa ii ia drept model de statornicie si rezistenta pe cei din prima categorie.
Resentimentele nu-si au loc in acest cerc. Prietenia, mai merge! Nu degeaba e vorba : "Cine nu are batrani, sa-si cumpere". Poate e si viceversa: "Cine nu are tineri, sa-si faca rost!"
6. Nu va lasati stilul sa moara!
Opriti-va din a va indesa cufarul si sifonierul cu haine de acum 15 ani, si daruiti-le celor care le vor sau aruncati-le. Lucrurile vechi si nefolositoare nu ajuta pe nimeni si de cele mai multe ori care cu ele energii negative.
Va puteti inspira de la rudele mai tinere, ziare, reviste, site-uri sau chiar de la oamenii de pe strada. Stilul nu imbatraneste niciodata, orice-ar fi!
7. Puuneti deoparte medicamentele!
Nu mai lasati la vedere medicamentele, pe masa din bucatarie. Pot fi ascunse undeva intr-un dulapior din baie sau intr-un sertar special pentru medicamente.
Acest lucru va va da mental sugestia ca sunteti sanatos tun si ca nu aveti nevoie de medicamente.
8. Continuati-va educatia!
Nu mai traiti in trecut. Daca nu tineti pasul cu sirul evenimentelor care se intampla la ora actuala si nu apreciati noul si lucrurile care se intampla in prezent, nu aveti dreptul sa afirmati ca alte vremurile erau mult mai bune. Niciodata nu este alb sau negru.
Oamenii in varsta tind sa fie critici, doar pentru ca ei considera ca varsta le da acest drept.
Insa, ei uita sa evolueze si sa tina pasul cu evolutia. (Nu toti, ce-i drept. Sunt foarte multi oameni minunati, exemple de urmat!) Schimbarea de mentalitate se face cu o carte sau un ziar in mana, la o cana de ceai, alaturi de cei tineri sau singuri. Lucru care este valabil si viceversa, desigur.
9. Nu mai puneti deoparte toate lucrurile bune
Imi amintesc si de bunica mea, care-mi spunea mereu sa nu dorm in casa buna (un fel de camera de oaspeti care era pastrata pe post de muzeu), sa nu folosesc canile "ale bune", sa nu ii iau din prosoapele fine, ca-i trebuie pentru ocaziile speciale.
Sfatul nostru este sa va bucurati de aceste lucruri speciale in fiecare zi. Oamenii ar trebui sa aiba grija de ei si sa nu se priveze de aceste mici placeri care le fac, poate, viata mai frumoasa.
Ocaziile speciale vin din moment speciale, alaturi de oameni speciali, nu conteaza daca esti inconjurat de chinezarii fine, de cuvelturi de casmir sau de cristal de Bavaria. Viata e trecatoare!
10. Traiti in prezent !
Poate ca acesta este cel mai bun sfat pe care un tanar ar putea sa-l adreseze unei persoane mai in varsta, care uneori uita sa se adapteze timpurilor in care se afla si traieste mereu intepenit cu un picior in negura dulceaga si placuta a trecutului. Incetati sa mai rememorati toate evenimentele negative care au avut loc in viata dvs: accidente, inmormantari, pierderi, suferinte, certe, ranchiuni, vrajbe, despartiri, toate trebuie sa ramana in trecut, acolo unde le este locul.
Cei tineri nu au cum sa invete din aceste greseli si daca le rememorati, nu faceti decat sa readuceti in prezent angoasa, durerea si suferinta de atunci.
Mai degaraba, concentrati-va pe ce se intampla in prezent, in jur!
SUCCES !
SAPTE MITURI ALIMENTARE
Am fost învăţaţi că apa cu bule nu este sănătoasă şi cartofii îngraşă. Specialiştii în nutriţie contrazic aceste mituri, potrivit femeia.ro
Cartofii îngraşă - FALS. Cartofii nu îngraşă dacă sunt fierţi în coajă şi dacă se mănâncă reci. În acest fel, amidonul nu îngraşă, ci chiar ne ajută să slăbim.
Apa minerală cu bule nu e bună - FALS. Dacă persoana care o bea nu are neplăceri digestive în urma consumului (balonare, senzaţii de regurgitare etc.), nu este nicio problemă. Apa minerală cu bule este la fel de indicată ca şi apa minerală plată.
Sucul natural de fructe e cel mai sanatos - FALS. Fresh-ul este un aliment dezechilibrat, cu o încărcătură glicemica mult prea mare, care stresează pancreasul. Ideal este să se consume fructul întreg terciuit, deoarece pulpa fructului face sucul mai puţin agresiv pentru organism.
Peştele în conservă îşi pierde calităţile nutritive - FALS. Important e să alegem conserve cu peşte integral, cu tot cu oase. Cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sunt conservele cu sardine, hering, macrou şi ton.
Mult lapte înseamnă mult calciu - FALS. Laptele este recomandat în special copiilor, care trebuie să-l bea în varianta integrală. Adulţii pot să se rezume la maxim 2 pahare de lapte pe zi sau chiar să evite acest aliment, deoarece comsumul mare de lapte creşte aciditatea gastrica, iar organismul, pentru a o contracara, "fură" calciul din oase.
Dieta fără carne = dieta fără toxine - FALS. Carnea este necesară pentru o alimentaţie corectă. Ea are un rol special de construcţie şi reconstrucţie a muschilor şi a nervilor, pe care nicio proteină vegetală nu îl are.
La menopauză, kilogramele în plus favorizează osteoporoza - FALS. Dimpotrivă, e bine ca femeile să fie un pic mai plinuţe la menopauză, pentru că s-a dovedit că astfel sunt mai protejate împotriva osteoporozei.
Potenta maxima
Cand spui potenta maxima, sa nu va ganditi la peformante sexuale de super-erou. Nu, potenta maxima inseamna sa fii in deplinatatea formei tale sexuale, gata la orice ora din zi si din noapte sa-ti satisfaci ca la carte partenerul.
Pentru a fi la nivel de potenta maxima, barbatul trebuie sa isi stearga orice urma de nesiguranta din minte, pentru ca acolo se naste unul dintre cele mai puternice forme de impotenta, impotenta psihogena. Creierul este organul principal sexual al omului. De acolo pleaca tot.
Exista insa si impotenta fizica, propriu-zisa, un adevarat cosmar pentru orice barbat. Incapacitate totala de a obtine o erectie si de a duce un act sexual la bun sfarsit. Pare o distanta enorma de la impotenta la potenta maxima, dar exista scurtaturi.
Remediile sunt indicate sa se prezinte in forme naturale. Bineinteles, incluzand a priori si un stil de viata echilibrat. Mai putin alcool, droguri usoare, tigari, mancaruri nocive. Mai multa miscare. Dar nu ajunge. In numele conceptului de potenta maxima e nevoie de o alta clasa de tratament.
Cea mai indicata forma de tratament e aceea cu suplimente alimentare, create exclusiv din extracte de plante. Stadiul pur, natural exista, doar ca trebuie modificat si combinat in diverse melanjuri pentru a-si aduce aportul la obtinerea stadiului de potenta maxima.
Suplimentele alimentare sunt lipsite de efecte adverse, nu prezinta riscuri de sanatate. Exemple ca Virility Max sau So Hard sunt ilustrative pentru posibilitatea transpunerii stadiului de potenta maxima in realitate. Pe langa erectii mai ferme si rezistenta mai indelungata, orgasme mai intense si circulatie intensificata a sangelui in penis, suplimente se comporta ca niste vitamine cu rol tonic in functionarea organismmului.
Sfaturile calugarului Neamtu
Din ciclul: retete pe care nu le veti incerca, vreodata, azi va ofer: retetele calugarului misterios!
Mie mi-a placut reteta cu mesteacanul, pentru cancer!
• Călugărul vindecător Mihai Neamţu ne-a lăsat moştenire zeci de reţete de ceaiuri cu care el a tămăduit, în timpul vieţii, peste un milion de români
Toţi îl ştiau cu numele de Unchiul Mihai. Era un călugăr de prin părţile Ardealului de Nord, hărăzit de Dumnezeu cu puteri vindecătoare. A salvat mulţi oameni de la intervenţii chirurgicale, prin tratamente cu plante. Pe lîngă aceste ceaiuri de viaţă lungă, călugărul tămăduia suferinţa insuflînd credinţă. Cei care i-au urmat sfaturile au ajuns să se bucure de viaţă. Unchiul Mihai nu mai e în lumea pămîntească, dar ne-a lăsat reţetele lui miraculoase. Ingredientele sînt acestea: plante şi rugăciune. Aşa a reuşit el să vindece peste un milion de români.
O viaţă pentru cei suferinzi
Călugarul Mihai Neamţu s-a născut la 12 octombrie 1924 în satul Prilog, judeţul Satu-Mare. Şi-a dedicat întreaga viaţă credinţei creştine şi a suferit prigoana comunistă, fiind izgonit de la Mănăstirea Bixadului. Din 1970, a început să meargă din sat în sat să vindece oamenii cu ajutorul tratamentelor cu ceaiuri şi îndemnîndu-i la rugăciune. Cu timpul, vestea i s-a dus în toată ţara, şi au început să vină zilnic sute de oameni bolnavi la Prilog. Toţi cei care l-au căutat au fost primiţi. Dar călugărul vindecător refuza bani pentru binele pe care-l făcea celor suferinzi. Programul de primire a celor bolnavi era de la ora 9 dimineaţa pînă tîrziu în noapte, astfel încît Unchiul Mihai, cum i se zicea, avea doar două pauze de masă pe zi. Chiar extenuat, continua să primească bolnav după bolnav. Nu se plîngea niciodată de nimic, ca şi cum el n-ar fi avut niciun necaz. La 23 iunie 2000, s-a stins din viaţă la Prilog. La înmormîntare au participat mii de pelerini, oameni care l-au iubit, l-au ascultat şi pe care i-a vindecat trupeşte şi sufleteşte. Aceşti credincioşi i-au ridicat Unchiului Mihai o biserică în grădina casei sale, sfinţită în 1997. Încă din timpul vieţii lui, biserica a devenit loc de pelerinaj pentru căutători de adevăr şi sănătate.
Minuni cu plante şi rugăciuni
Orice boală poate fi vindecată, cu excepţia bolilor aflate în ultimul stadiu. Aceasta era credinţa călugărului Mihai. El nu recomanda să se renunţe la terapia medicamentoasă aducătoare şi ea de efecte benefice. Spunea doar că medicamentele trebuie ajutate cu ceaiuri naturiste. În plus, îndemna la rugăciune. În modestia lui credea cu toată convingerea că orice om are în el o părticică de Dumnezeu, de aceea fiecare bolnav se poate vindeca. „Nu fiţi trişti, căci bucuria Domnului este Puterea voastră“, spunea el. Îi cunoştea bine pe toţi care îi călcau pragul. Le răspundea la întrebări legate de boală, de tratamente, la întrebari legate de viaţa de zi cu zi. Cine urmează terapia indicată de Unchiul Mihai trebuie să ţină cont de cîteva sfaturi generale. Ceaiurile se pot îndulci doar cu sirop natural de afine, lămîie, brad, zmeură, mure. Lichidele nu trebuie băute reci sau fierbinţi, la fel şi mîncarea. Periodic, bolnavul trebuie să facă analize şi controale medicale. Împărtăşania, luată conştient, conduce spre sănătate sufletească şi trupească.
Cele două ceaiuri de bază
Iată un ceai care este recomandat şi persoanelor sănătoase. Va revigora organismul şi va amelora toate suferinţele. Nu are nicio contraindicaţ ie. Se iau cîte trei linguri din fiecare plantă:frunze de alun,brusture, cicoare, coada-calului, coada-şoricelului, frunze de corn, frunze şi fructe de măr pădureţ, frunze de nuc, flori şi fructe de păducel, de porumbar, frunze de stejar, tătăneasă, flori de trifoi roşu, troscoţel şi urzică. Se pun într-un săculeţ de pînză subţire, deasă. Se fierb două minute în 4 litri de apă. Ceaiul se toarnă într-un cazan peste care se pun încă 8 litri de apă rece. Se stă cu mîinile şi picioarele în baia de ceaiuri timp de 20-25 de minute. În timpul băii se transpiră mult. Este preferabil să se facă seara înainte de culcare, produce somn profund. Plantele din săculeţ se pot folosi timp de 5 zile, după care se aruncă.
Frunze de alun, cicoare, măceş, mentă, mur, muşeţel, mesteacăn, coada-şoricelului, pătrunjel, stejar şi trifoi roşu, cîte trei linguri, se pun în săculeţ. Se fierb două minute în 4-5 litri de apă. Se face gargară pentru afecţiuni ale gîtului, dinţilor şi ale corzilor vocale. Se fac băi de şezut într-un lighean timp de 10-15 minute pentru hemoroizi şi dereglări menstruale.
Ceaiul se bea pentru vindecarea majorităţii afecţiunilor.
Ceaiul care „taie“ boala
Cele două ceaiuri de mai sus se folosesc în aproape orice suferinţă. În plus, călugărul recomandă şi tratamente ajutătoare.
Contra căderii părului, se iau cîte trei linguri din fiecare plantă: cimbrişor de cîmp, coada-şoricelului, flori de trifoi sălbatic, salcie galbenă, salcie roşie, sunătoare, porumbar, urzică vie, alun, păducel, mur şi nuc. Amestecul se fierbe un minut în doi litri de apă. În fiecare seară se fac băi la cap. Nu se şterge părul, ci se înfăşoară capul cu un material din lînă de culoare albă (o căciulă) şi se ţine pînă a doua zi dimineaţa.
Un alt ceai care „taie“ boala, acţionînd în sensul vindecării: se ia cîte o lingură rasă din: albăstrele, cătină, cicoare, ciuboţica-cucului, pătrunjel, patlagină, salcie, porumb, plop, lumînărică, soc, vişin, vîsc, trei-fraţi-pătaţ i, troscoţel, urzică moartă. Se pun în 1,5-2 litri de apă care fierbe. Se lasă aproximativ două minute la fiert, după care se stinge focul. După ce se răceşte, se strecoară şi se poate bea. În timpul tratamentului nu se bea apă. Nu se ia mai mult de şase zile la rînd.
Ceai contra diareei: chimion, corn, grîu, iarbă mare, măceş, păducel, urzică vie, urzică moartă, dud, fasole, mesteacăn, răchitan, vîsc, volbură...
Ca să arăţi la 80 de ani ca la 50
Cu acest ceai, vom obţine o stare de linişte sufletească şi mai multă putere de muncă. Procesul de îmbătrînire este mult încetinit. Unchiul Mihai spunea că acest ceai băut permanent ajută persoana respectivă să ajungă la vîrsta de 80 de ani şi să arate ca la 50. Trebuie băut 21-22 zile pe lună. Gustul e bun, iar în caz de îndulcire, aceasta se face cu miere. Ceaiul conţine cătină, ciuboţioca-cucului, coada-calului, coada-şoricelului, cimbrişor, cireş, cruşin, dud, levănţică, muşeţel, măceş, mentă, mesteacăn, păducele. Se pune cîte o lingură în 2 litri de apă aflată la fiert. Se beau, din 30 în 30 de minute, cîte 50 mililitri sau se bea o ceaşcă de 250 de mililitri înainte şi una după masa de dimineaţă, de prînz şi de seară. O altă combinaţie cu acelaşi efect: păpădie, pătlagină, pătrunjel, pir, porumb, vîsc, volbură, traista-ciobanului, troscoţel, urzică moartă, vîsc, volbură, trifoi.
„Fumuri“ pentru pietrele de la rinichi
Pentru probleme de canal urinar şi blocaj urinar, călugărul recomandă ceai concentrat de carpen, mesteacăn, vîsc, scai vînăt, îndulcit cu miere sau sirop natural. Pentru coloana vertebrală dureroasă, se amestecă spumă de lapte fiert cu coada-şoricelului, muşeţel şi pătrunjel şi se fierb în apă. Se poate pune compresa 10 pe locurile dureroase. Pentru descompunerea pietrelor de la rinichi, ficat şi fiere: se ia cîte un bob de răşină de brad şi clei de cais, cireş, piersici, vişin, prun. Se pun pe o plită încinsă sau pe jar. Se pune o pîlnie de metal peste conţinut, cu ţeava în sus. Se trage o gură de fum plină şi se înghite. Bolnavul va tuşi de patru ori la rînd. Se iau patru guri de fum înainte de mîncare cu o oră, dimineaţa. După o jumătate de oră, se ia o linguriţă de ulei de măsline, apoi 100 ml de bere proaspătă şi 100 ml de apă cît mai sulfuroasă. După o jumătate de oră se poate mînca.
Un copac vindecă de cancer
Contra cancerului, se alege un trunchi de mesteacăn care să aibă scoarţă sănătoasă. Se taie trunchiul de la 5-10 cm deasupra solului. Trunchiul trebuie să aibă lungimea de 2 m. La înălţimea pe care o are bolnavul, trunchiul trebuie să aibă circumferinţa egală cu circumferinţa capului bolnavului. Pentru a se păstra bine pe durata tratamentului, partea inferioară a trunchiului se pune în apă. Se decojeşte lemnul, inelar, în formă de dreptunghiuri cît palma bolnavului. Se iau bucăţile de coajă şi se mărunţesc. Se pun la fiert 3 litri de apă. Se pun 7 linguri de grîu şi se fierb încet pînă ce grîul devine comestibil, adică plesneşte. Se adaugă coaja de mesteacăn mărunţită şi se mai fierbe încă două minute împreună cu grîul. Ceaiul se bea. La indicaţiile călugărului Mihai, la tratament se adaugă şi un trunchi de răchită care se alege şi se pregăteşte la fel.
Comprese de oblojit rănile
Pentru oprirea hemoragiei: se macină o lingură de cafea naturală prăjită, una de seminţe de chimion, alta de scorţişoară, alta de zahăr şi un vîrf de lingură de cuişoare. Se adaugă trei linguri de sare mare. Din amestec, se ia cîte o linguriţă la fiecare oră, după care se beau 100-200 ml lapte fiert şi răcit.
Pentru cicatrizarea rănilor, se fierbe un litru de lapte în vas emailat. După ce se răceşte se toarnă în alt vas curat. Fierberea se repetă de cinci ori. Se curăţă un cartof roşu cu pieliţă groasă şi se taie cît se poate de mărunt cu un cuţit cromat sau de lemn de stejar uscat. Se introduce în lapte cînd fierbe a 5-a oară şi se amestecă pînă se face pastă. Se pune pe orice fel de rană, un cm grosime şi se leagă cu un tifon alb, sterilizat. Se păstrează legătura două zile şi două nopţi. În caz de puroi cu febră, călugărul Mihai recomandă comprese aşezate mai jos de locul care supurează. Se folosesc 4 bucăţi de pînză albă subţire şi deasă, îmbibate în lapte fiert, ţuică de prune de 50-55 grade, vin alb-cristalin şi vin roşu. Peste ele se aplică un strat subţire de frunză de sfeclă de zahăr sau o felie subţire de sfeclă tăiată în lung. În loc de sfeclă de zahăr se mai pot pune frunze de podbal sau brusture. Prima compresă, cea cu lapte trebuie să fie pusă pe piele, a doua peste prima, şi tot aşa, pînă la cea cu vin roşu.
Contra reumatismului şi prostatei
Pentru prostată, se ia un fier magnetizat, încălzit şi învelit într-o cîrpă cu vin şi se pune pe băşică. De cîte ori se încălzeşte fierul, se schimbă poziţia corpului. În timpul celor 20 de zile de tratament nu se bea apă, ci doar ceaiuri din ametec de pătlagină, scai vînăt, troscoţel, grîu, gălbenele, vîsc, volbură, cătină, pătrunjel, muşeţel, cruşin, fasole, traista-ciobanului, salcie.
Ceaiul din cimbrişor, busuioc, mentă, mesteacăn şi măceş e bun pentru cei care vor să se îngraşe.
Pentru slăbire, e bun ceaiul din frunze de nuc, talpa-gîştei şi păpădie. Se bea o ceaşcă înainte de fiecare masă.
Ceai contra reumatismului: se pune la fiert un litru de apă. Se ia o lingură rasă din fiecare plantă (gălbenele, mesteacăn, carpen, cimbrişor, coada-şoricelului, coada calului, cireş, dud, măr pădureţ, mur şi mentă) şi se pun toate deodată în apa care fierbe. Se lasă aproximativ două minute la fiert. După răcire, se strecoară şi se poate bea.
Leacuri pentru tensiune şi probleme de vedere
Pentru anemie, se mănîncă în fiecare zi la fiecare masă un ou proaspăt cu coaja cît mai roşiatică şi o bucată de carne de vînat de mărimea unui ou. Apoi se bea un pahar de vin de butuc.
Pentru tensiune mare, se iau 6 boabe de fasole, se macină şi se amestecă cu apă. Se formează un fel de pastă. Se bea o linguriţă la fiecare 4 ore.
Pentru deficienţe de vedere, să se privească lumina soarelui în apa curgătoare la răsărit şi la asfinţit. Se poate şi într-un lighean.
În caz de dezechilibru hormonal, se bea ceai din următorul amestec: flori de coada-şoricelului, coada-calului, coada-racului, mărul-lupului, urzică moartă, urzică vie, lăcrămioare, măr pădureţ, trifoi cu flori roşii, cătină, mesteacăn.
Pentru boli genitale, se bea şi se fac spălături cu infuzii de coada-calului, coada-racului, coada-şoricelului, iarbă mare, păpădie, pătlagină, osul-iepurelui, pătrunjel de cîmp, tătăneasă.
Ceaiuri şi frecţii pentru sănătatea minţii
Ceai pentru temători, pentru cei ce n-au încredere, n-au curaj şi sînt neliniştiţi: trifoi roşu, ştir de apă, osul-iepurelui. Se pun la fiert 400-500 ml de apă. Se ia din fiecare plantă cîte o jumătate de lingură şi se pune în apă. Se fierb două minute. Se masează, de la umăr, prin spatele urechii, pe deasupra urechii, pe frunte şi pe deasupra ochilor. Se începe o dată din stînga şi apoi din dreapta.
Ceai pentru memorie: soc, muşeţel, pătrunjel, cimbrişor, albăstrele, flori de narcise. Se ia cîte o lingură din fiecare plantă şi se pun într-un litru de apă care fierbe. Ceaiul se toarnă în spirt sanitar şi se face frecţie. Nu se bea. Frecţia se face circular în partea de jos, sub buric şi la organele sexuale.
Călugărul mai recomandă, pentru cei cu boli psihice ca, în fiecare an, în luna martie, să se bea sevă de mesteacan şi de carpen.
Pentru inimă şi plămîni
• Ceai pentru boli de inimă: păducel, troscoţel, trifoi cu foi roşii, trifoi cu foi albe, măcriş domnesc, nalbă mare, nalbă mică, talpa-gîştii, mesteacăn, cimbrişor de cîmp, mentă, măcriş de pădure, cicoare, muşeţel.
Ceai pentru boli de plămîni: fenicul, muşeţel, alun, păr pădureţ, scai vînăt, anason, ovăz, salvie, păr de livadă, arnică, chimion, păducel, potbal, tătăneasă.
Contra tusei convulsive: crenguţă de păr, ovăz, soc, frunze de alun, urzică moartă, scai vînăt. Se pune la fiert un litru de apă. Se ia o lingură rasă din fiecare plantă şi se pun toate deodată în apa care fierbe. Se lasă aproximativ două minute la fiert. Se beau 700-1.000 ml pe zi, o ceaşcă înainte de fiecare masă.
„Fiţi buni şi faceţi bine!“
• Pe lîngă reţetele de sănătate, Unchiul Mihai ne-a transmis şi învăţăturile lui pline de înţelepciune, care ne vor face viaţa mai bună. „Fiţi veseli!“, „Înainte de orice, fii moral!“, „Nu te enerva!“, aceastea sînt principiile de bază ale filosofiei lui. „Certăreţii au faţa urîtă, brăzdată de riduri, iar cei buni, care sînt gata să ierte oricînd şi orice greşeală, au faţa liniştită, plăcută şi luminoasă. Dacă de la noi pleacă o faptă bună, locul nu rămîne gol, ci se va înmulţi binele de 10 ori în acel loc. Încercaţi să urmăriţi şi voi cînd faceţi un lucru bun: vă simţiţi mai bine şi aşa se va simţi şi cel căruia îi faceţi binele. Învaţă şi pe alţii care aud sau văd fapta, să o facă şi ei. Dacă sînteţi toata ziua binedispus, puteţi observa cum creşte puterea în voi.
Cînd ne certăm cu cineva, sîntem nervoşi, nu mai putem mînca, nu ne putem odihni, împrăştiem agitaţie în jurul nostru şi, dacă se repetă des, ne îmbolnăvim“, aceasta era credinţa călugărului înţelept. Cît priveşte rugăciunea ca metodă de tămăduire, el spunea: „Vindecarea depinde de harul dat de la Dumnezeu persoanei respective şi de credinţa cu care este spusă rugăciunea“.
„Cele 24 de cuvinte care nu trebuiesc rostite“
Părintele ne îndeamnă să nu mai folosim deloc anumite cuvinte şi expresii, eventual să le înlocuim cu altele, pozitive, aducătoare de dumnezeire:
1. Sudalma
2. Blestemul
3. Dracul
4. Răul
5. De ce ai făcut?
6. Nu a trebuit să faci!
7. Nu ai făcut bine
8. Nu ştiu
9. Nu pot
10. Nu reuşesc
11. Baiul
12. Greul
13. Necazul
14. Nu merg
15. Nu fac
16. Nu vreau
17. Nu văd
18. Nu aud
19. Nu găsesc
20. Nu înţeleg
21. Am uitat
22. Am pierdut
23. Am spart
24. Am stricat
Ca să se şteargă efectul pronunţării acestor cuvinte, să se rostească următoarea rugăciune: „O, Fecioară Maria, concepută fără de prihană strămoşească, roagă-Te pentru noi, care alergăm la Tine, şi pentru cei ce nu aleargă. Amin.“
Despre frica...
Puteti face acest exercitiu oricand, ori de cate ori simtiti ca va este frica.
Pentru rezultate mai bune este cel mai bine sa il faceti intr-un spatiu linistit si izolat si sa incepeti cu o lista de frici, cu care ati mai lucrat inainte.
Asezati-va sau intindeti-va intr-o pozitie confortabila, cu spatele drept si inchideti ochii.
Inspirati adanc si incet, abdominal, apoi expirati cat de repede puteti.
Repetati, inspirati incet, apoi expirati cat de repede puteti.
Si inca o data, inspirati din ce in ce mai incet, apoi expirati repede.
Acum continuati sa respirati, fiecare in ritmul lui.
Scanati-va corpul fizic de la cap la varful degetelor de la picioare, pentru a gasi energia fricii.
Cautati frica. Daca nu o puteti gasi, cititi de pe hartie una dintre fricile trecute pe lista si scanati-va din nou corpul.
Atunci cand va gasiti frica in corp, pur si simplu priviti-o.
Nu o analizati, doar uitati-va la ea.
Permiteti-i sa fie acolo.
Dati-i voie sa existe.
Lasati-o sa creasca si sa fie.
S-ar putea sa fie un disconfort fizic, precum un nod, o durere, o localizare a energiei, sau s-ar putea sa fie un gand sau o amintire – sau, pur si simplu, emotia fricii.
Doar uitati-va la ea.
Observati-o.
Simtiti-o.
Permiteti-i sa fie aici.
Si spuneti: “Frica, esti binevenita aici”.
Bine ai venit.
Intampinati frica si lasati-o sa creasca.
Lasati-o sa creasca din ce in ce mai mult.
Permiteti-i sa creasca si sa creasca….cat de mult este posibil
Lasati-o sa fie cat de mare poate sa ajunga
Lasati-o sa vi se dezvaluiee.
Dar nu o analizati.
Pur si simplu, permiteti sa fie orice ar veni.
Fie ca e vorba de vorbe, ganduri, amintiri.
Urmati-o daca se transforma in alta emotie sau isi schimba locatia in corpul vostru.
Orice ar face, urati-i bunvenit, folosind noua expresie. “Esti binevenit, gand…sunteti binevenite emotie, cuvinte, amintiri, esti binevenita frica.”
Esti binevenita aici.
Priviti-o. Obsevati-o.
Acum, apropiati-va si imbratisati frica, in orice forma si-a ales ea sa fie.
Dati-i lumina si iubire si permiteti-i sa existe.
Multumiti-i pentru orice serviciu v-a facut, pentru ca a fost cu voi atat de mult timp.
Acum eliberati-o in Unime. Lasati-o sa se intoarca libera la Sursa.
Inspirati adanc.
Pe masura ce inspirati, inspirati lumina si iubire. Si, pe masura ce expirati, permiteti-i acelei iubiri si luminii sa umple spatiul pe care il ocupa inainte, frica.
Acum pur si simplu inspirati incet si profund.
Inspirati lumina si iubire si, in timp ce expirati, permiteti-le luminii si iubirii sa se extinda in tot corpul vostru si in mediul care va inconjoara.
Acum, scanati-va corpul de la varful picioarelor la cap si vedeti daca a mai ramas vreo urma din acea frica. Daca a ramas, repetati imediat exercitiul. Daca nu mai exista, puteti sa va folositi lista, pentru a repeta exercitiul cu o alta frica, sau sa terminati exercitiul, deschizand ochii si intinzandu-va.
Repetati zilnic exercitiul, pana cand nu mai exista frica in viata voastra.
Radiestezie - locuri benefice
Unele plante preferă locurile cu radiații, altele , cele fărăr.
De exe,plu:
Plante și animale care fug din locurile cu radiații:
meri, coacăzi, peri, tei, fagi, liliac, begonii, azalee, păsări, câini, cai, vaci, porci, oi
Acești copaci oferă adăpost împotriva trăsnetelor.
Plante și animale iubitoare de radiații:
cireși, piersici, pruni, vâsc, iederă, stejari, brazi, molizi, pisicile, insectele.
Acești copaci cresc deasupra filoanelor de apă și atrag trăsnetele. În astfel de grădini (sau numai în anumite zone), plantele cresc mai chircite, solul atrage viermi, insecte (furnicile și albinele preferă locurile foarte rele). De reținut că pisicile absorb tot ce este rău.
De exe,plu:
Plante și animale care fug din locurile cu radiații:
meri, coacăzi, peri, tei, fagi, liliac, begonii, azalee, păsări, câini, cai, vaci, porci, oi
Acești copaci oferă adăpost împotriva trăsnetelor.
Plante și animale iubitoare de radiații:
cireși, piersici, pruni, vâsc, iederă, stejari, brazi, molizi, pisicile, insectele.
Acești copaci cresc deasupra filoanelor de apă și atrag trăsnetele. În astfel de grădini (sau numai în anumite zone), plantele cresc mai chircite, solul atrage viermi, insecte (furnicile și albinele preferă locurile foarte rele). De reținut că pisicile absorb tot ce este rău.
Anxietatea
Anxietatea
de
Geoffrey Hoppe
Buna, anxietate. Vad ca te-ai intors, mai puternica si mai amagitoare ca oricand. M-ai pacalit pe mine si pe alti Shaumbra in trecut, insa nu o sa ne mai pacalesti din nou.
Ti-am remarcat prezenta obsucura de cand ma stiu. Fluturii din stomac si nelinistea din somn sunt semne ale companiei tale nedorite. Insa abia acum 10 ani am inceput sa fac diferenta dintre tine si mine.
Iti place sa vii in vizita, mai ales cand constiinta de masa este fragila si cel mai susceptibila la schimbare. Ai un simt macabru de a ameninta cu haos, care vine si mai aproape de mine in ajunul dramei, al dezastrului si al schimbarii. Ai planat in jur ca un vultur la scurt timp dupa trecerea in noul mileniu in anul 2000. Ai asteptat sa te napustesti intr-un dezastru apocaliptic, vrand sa creezi o catastrofa prin pana de calculatoare. Ai fost zeloasa, rece si infometata, ai supt bucuria direct din viata mea. Si mai mult decat orice ai pus o ceata in jurul claritatii mele si m-ai facut sa ma indoiesc de mine.
Nu pot sa te invinuiesc pentru nici unul dintre aceste evenimente. Stiu ca nu tu le-ai cauzat; constiinta umana este creatorul. Tu esti atrasa catre potentialul dezastrului asa cum un anteprenor de pompe funebre este atras de sirena ambulantei. Nu imi place cand iti simt prezenta ta de "cadere", prezenta ce adanceste, ce scufunda, in care te pierzi. Si in mod special, nu imi place cum energia ta subtila imi infiltreaza spatiul, facandu-ma sa ma indoiesc de mine. Si draga Anxietate, sincer deplang faptul ca faci acelasi lucru cu Shaumbra din toata lumea.
Stiu ca nu este vorba de mine, oricat de mult ai incerca sa ma convingi de contrariu. Nu esti altceva decat verisoara virusului energiei sexuale. Iti place sa lucrezi asupra oamenilor care "simt" energiile, dar care nu sunt constienti ca nu le apartin. Ii secatuiesti de energie si de incredere in sine pana cand unii dintre acesti oameni care "simt" incep sa ia medicamente antidepresive ca sa te indeparteze.
Cum stiu ca tu nu esti eu? Este pentru ca nu am ales Anxietatea si exista putine lucruri din viata mea care sa imi produca acest sentiment. Asa ca esti tu. Nu mai poti sa te deghizezi ca fiind eu.
Anxietate, te-ai invartit in jur inca din prima zi a anului. Pandesti si soptesti ca si mortii care se plimba printre noi. Te-ai schimbat in ultima vreme. Da, inca te simt ca si cum "ceva e pe cale sa se intample". Inca incerci sa intri in noi, folosindu-te de multe din smecheriile vechi. Insa acum esti chiar si mai pretentioasa. Este mai flamanda ca oricand. Si vad o parte din tine care este nerabdatoare si pe care nu am vazut-o pana acum. De fapt, imi pari putin disperata.
Poate ca simti ca ceva e pe cale sa se intample? Lasa-ma sa te ajut. Este o schimbare in constiinta umana. Exista multi oameni pe planeta care aleg suveranitate, constientizare si integrare divina. Si pe masura ce o fac, nu mai poti sa te ascunzi in ei. Esti expusa. Si pe masura ce esti expusa de cativa, se va duce vorba mai departe si la ceilalti. Si vor realiza ca i-ai manipulat si te-ai hranit din ei. Si cu cat devin mai constienti, ei nu te vor mai accepta ca parte din ei. Te vor vedea ca o iluzie care esti.
Saltul Cuantic in constiinta umana se apropie in cateva luni. Poate ca asta iti produce TIE multa Anxietate?
Si Asa Este.
Simptome de "Anxietate Inexplicabile":
- Stomacul dat peste cap, probleme digestive
- Tensiune si nervozitate
- Un sentiment de "adancire", de "cadere"
- Sentimentul neplacut ca "ceva e pe cale sa se intample"
- Un somn nelinistit
- Lipsa de claritate
- Frica, fara sa stiti de unde vine frica
Ce poate cauza aceasta "Anxietate Inexplicabila":
- Schimbari iminente de constiinta asociate cu Saltul Cuantic (18 Septembrie, 2007)
- Accelerarea constiintei si energiei, creand un sentiment ca o prabusire este iminenta
- Deveniti mai sensibili, de aceea simtiti energiile altor oameni mai mult decat oricand, inclusiv pe cele ale membrilor familiei, ale colegilor de munca, ale entitatilor non-fizice si ale constiintei de masa. Voi simtiti potentialele chiar inainte ca acestea sa se intample.
- Energia intensa a unor grupuri extremiste care incearca sa tina strans de caile vechi si traditionale pentru ca le este teama de schimbarile care vor veni in Noua Energie.
Ce sa faceti:
Relaxati-va, respirati 5 minute sau mai multe, apoi scrieti o lista de lucruri din viata voastra care v-ar putea cauza anxietate. Aveti in vedere munca voastra, relatiile voastre, finantele si sanatatea. Sunt suficiente aceste probleme ca sa va cauzeze nivelul de Anxietate pe care il simtiti sau exista o portiune de anxietate care vine din surse inexplicabile? Aceasta Anxietate Inexplicabila nu este a voastra. Ea vine din surse exterioare voua cum ar fi constiinta de masa, familia si prietenii, si chiar entitati din alte taramuri.
"Simtiti" acum aceste straturi de Anxietate, pe acelea care nu sunt ale voastre. Simtiti energiile. Poate ca veti simti ceva de genul un potential al unui dezastru (natural sau cauzat de oameni), schimbari masive, moarte si confuzie, ca sa dau cateva exemple. Poate ca veti simti si potentialul pentru schimbari majore pe Pamant inclusiv vindecarea constiintei, noi descoperiri medicale si tehnologice, eliberarea unor sisteme de credinta vechi si pline de control, samd. Lucrul important este sa simtiti aceste energii - pozitive si negative - si sa realizati ca nu este vorba de voi.
Luati-va cateva momente ca sa respirati si sa eliberati anxietatea. Realizati ca acestea nu au fost energiile voastre de la bun inceput. Lasati-le sa se intoarca in stadiul lor de energie pura.
O idee buna ar mai fi sa faceti niste exercitii fizice usoare cand simtiti aceasta anxietate exterioara. Va ajuta sa mentineti energiile in miscare si atunci Anxietatii ii va fi greu sa se cuibareasca la voi.
In final faceti ceva creativ. Orice. Desenati ceva, scrieti un cantec, faceti un obiect din lut sau creati un nou program de software. Anxietatea este antiteza creativitatii. Multi dintre cei mai mari artisti si muzicieni ai lumii au fost fortati sa fie creativi pentru a tine Anxietatea departe de a se prabusi pe ei.
Ce sa nu faceti:
- Sa acceptati Anxietatea Inexplicabila ca fiind a voastra
- Sa luati medicamente, decat daca va este recomandat de medicul profesionist si de asemenea, de un facilitator calificat in Noua Energie
- Sa incercati sa omorati sentimentele cu medicamente ne-prescrise sau alcool
- Sa incercati sa intelegeti si sa va luptati cu Anxietatea in minte. Anxietatea nu este mentala si trebuie lucrat cu ea prin nivelurile de "simtire" sau ale gnostului decat in minte.
Nota: Acest articol nu are intentia de a fi un sfat medical sau psihologic. Este opinia si observatia metafizica a autorului si nu reflecta parerile sau opiniile Crimson Circle Energy Company, Inc. Folostiti intotdeaua discernamantul propriu.
Cei opt sfinți nemuritori - simbol feng shui
Imaginile lor sunt considerate a fi de un incredibil de bun augur. Ei vin dintr-o lume de magie şi supranatural și cel mai bun mod de a-i aduce în casă poate fi printr-un tablou frumos, cu toți cei opt. Desigur, sunt bune și figurinele cu cei opt nemuritori, fiecare îmbrăcat în felul său și cu propriile simboluri magice.
Sfinții păzesc opt direcții, astfel încât prezenţa lor asigură un bun Feng Shui, întreg. Când aceștia sunt aproape de tine, de nimic nu-ți mai este teamă. Ei aduc longevitate, noroc, copii buni, bogăție, o bună reputație și recunoaștere. Aceștia crează, de asemenea, compasiune și generozitate, lucruri pozitive, pure și regeneratoare.
Han Xiang Zi
Direcția lui este sud-estul, iar ca element este lemnul. El este un expert în misterele Raiului și Maestru al celor Cinci Faze ale nodurilor de energie. Semnele de pe roba sa simbolizează reușita în a combina cele două energii, Yin si Yang, într-o Unică Energie Primordială.
El este de multe ori reprezentat cu un buchet de flori și un flaut, cu care cântă cele șase sunete vindecătoare. Este uneori călare pe un bou, un animal mitic.
Han Zhong Li
Direcția lui este Est, iar ca element este lemnul. El este zugrăvit cu barbă si veșminte subțiri. Părul ii este prins în două bobine, pe părţile laterale ale capului. Simbolul său este evantaiul, pe care îl folosește pentru a învia și a reîncarna sufletele celor de curând plecați. De peste 1.800 de ani, el vizitează frecvent Pământul, ca mesager al zeilor cerești.
Este montat pe un Chi Lin, animal mitic și sacru, pentru taoiști. Dacă îl ai în casa ta, va aduce în familie fii onorabili si invoca marele sprijin al lui Tai Sui, cunoscut sub numele de Marele Duce Jupiter. El semnifică longevitatea.
Chao Guo Jiu
- direcția sa este nord-est, iar ca element - Pământul. El este unul dintre cei doi frați de os regesc, sora lui fiind o împărateasă Sung. Simbolul lui sunt castanietele, pe care le bate într-o cadență liniștitoare și relaxantă, pentru a facilita meditaţia şi a-l ajuta în călătoria sa prin univers.
El este montat pe un Pi Yao, al cărui spirit îl ajută sa descopere tainele lui Tao și ale nemuririi. Se spune că acest sfânt este încă în viaţă. Având-l în casă, aduce protecţie. Este un protector puternic, un prieten excelent pentru cei care doresc să aibă succes în studiile lor.
Zhang Guo Lao
Are ca direcție nordul, iar ca element, apa.
Simbolul său este o tolbă cu baghete magice sau "pene de fenix", pe care le folosește pentru a prezice norocul sau nenorocul. El îi asistă pe cei care au trecut să se reîncarneze. Imaginea lui este bine să fie plasată în interiorul dormitoarelor, in special pentru cei care încearcă să aibă copii. El vă veghează somnul, oferindu-vă vise profetice.
Lan Chai El
Direcția lui este Nord-Vest, iar ca element,
Metalul. El este cel mai tânar dintre cei Opt Nemuritori. Simbolul sau este un pămătuf, împreună cu plante si ramuri de copaci asociate cu longevitatea, precum crizantema, floarea de piersic, pinul si bambusul. El stă pe un elefant, un simbol al ințelepciunii, fortei si prudentei. Având-l în casa ta, aduce bucuria şi atrage oameni frumosi în viaţa ta.
Lee Tie Guai
Directia lui este Sud, iar ca element, Focul. El arată ca un cerşetor, cu o carja de fier si un toiag fermecat. Simbolurile sale sunt toiagul si dovlecelul (un simbol al medicamentului universal). Având în stapanire cele cCinci Faze ale Energiei, combină cu succes Yin şi Yang, el poate metamorfoza materia si prepara leacuri si potiuni in dovlecelul sau.
El are bunăvoinţă, ajuta pe cei în nevoie de bani şi la recuperare de la boală. Ocazional, se transformă într-un dragon si zboara in ceruri, dar revine adeseori pe Pamant, atunci când este chemat. El calatoreste in lume calare pe un Pi Yao sau pe o himera, animal pazitor mitic ce simbolizeaza demnitatea si curajul.
He Xian Gu
direcţia - sud-vest, iar ca element - pământ. Taoistii cred ca ea este încă în viaţă, dar acum are peste 1400 de ani. A devenit nemuritoare la 14 ani, cand i- fost oferita pretioasa piersica a nemuririi.
Ea ţine o floare magică de lotus, floarea stralucirii ceresti, ce simbolizeaza puterea si puritatea. Sta pe un cerb, simbol al longevitatii energetice. Îi ajută pe cei ajunsi in situatii disperate şi care au nevoie de interventia divina. Ea aduce căsătoria şi norocul.
Lee Dong Bin
Direcția lui este Vest, iar ca element, Metalul. El este mereu portretizat cu o sabie "ucigatoare de demoni", cu două tăişuri, prinsa pe spate. Aceasta spadă poseda puteri supranaturale si i-a fost dată de un dragon. Ea îl face nevăzut în fata spiritelor rele și il ajuta sa se ascunda în ceruri.
Cunoscut popular ca strămoşul Lee, barba sa în trei-parți simbolizează cele trei canale energetice din corp, folosite pentru a atinge cel mai înalt nivel al meditatiei. Se crede că a petrecut 400 de ani pe pământ şi reapare periodic. Inalții yoghini pot comunica direct cu el. Când l-ai invitat în casa ta, poţi fi sigur că nimeni cu intenţii rele nu mai poate intra casă.
Contraindicatiile plantelor medicinale de la A...la Z....
Contraindicatiile plantelor medicinale de la A...la Z....
Tratamentele naturiste au fost folosite timp de milenii ca soluţii pentru vindecarea unei multitudini de afecţiuni. Şi în prezent, remediile din plante ocupă un loc de cinste în medicină, atât în ţările în care remediile naturale fac parte din medicina tradiţională (precum în China sau India), cât şi în ţările europene, inclusiv România. Cu toate că tratamentele naturiste câştigă an de an teren în faţa medicamentelor alopate, fiind folosite de din ce în ce mai multe persoane, trebuie să cunoaştem şi faptul că este indicat ca aceste remedii din plante să fie administrate doar la recomandarea şi indicaţiile medicilor specialişti, pentru a evita eventuale neplăceri.
Ce trebuie să ştim înainte să utilizăm tratamentele naturiste
Trebuie să ştim că, pe lângă nenumăratele beneficii pe care le aduc, plantele pot avea şi anumite restricţii în administrarea lor. De aceea este important să respectăm câteva reguli:
- Spuneţi medicului sau farmacistului dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la vreunul din componentele produsului natural pe care doriţi să îl folosiţi.
- Spuneţi medicului sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
- Respectaţi întotdeauna modul de administrare al remediilor naturiste, aşa cum v-a indicat medicul. Nu întrerupeţi tratamentul şi nu modificaţi dozele fără avizul medicului. Dacă uitaţi să luaţi un produs nu dublaţi dozele pentru a recupera doza omisă. Dacă depăşiţi doza recomandată, adresaţi-vă medicului de la primele reacţii adverse.
Tratamentele naturiste şi atenţionările în administrarea lor
A
- Anghinarea nu se foloseşte în tratamentul litiazei biliare, în afecţiunile acute hepato-biliare şi renale. Planta poate da alergii datorită lactonelor din compoziţie. Administrată în cantitate mare poate provoca colici hepato-biliare.
- Argila - se contraindică tratamentul cu argilă în cazuri de hernie inghinală avansată, constipaţie severă sau în timpul tratamentului cu raze X. De asemenea, femeile aflate în perioada ciclului menstrual nu vor face aceasta terapie.
- Astragalul (plantă recomandată pentru menţinerea randamentului fizic) nu se recomandă a se folosi în timpul chimioterapiei, deoarece diminuează leucopenia (scăderea temporară a numărului de globule albe).
- Armurariul este o plantă utilă deoarece diminuează toxicitatea asupra ficatului produsă de medicamente. Totuşi, ea nu se foloseşte de bolnavii cu hipertensiune arterială, cu probleme de coagulare crescută a sângelui sau cu tromboflebită. Planta nu se supradozează deoarece poate provoca vomă sau alergie.
- Ardeiul iute nu se administrează în acelaşi timp cu medicamentele antihipertensive sau antidepresive. Nu se recomandă la copii sub 2 ani, în sarcină, alăptare, la iritaţii cutanate (eritem, eroziune) sau afecţiuni gastrice. În supradozaj poate da alergie, discomfort gastro-intesinal, arsură sau curgerea nasului.
- Arnica nu se utilizează intern, putând provoca deranjamente gastro-intestinale şi hipertensiune arterială. În doze mai mari poate provoca paralizia centrilor nervoşi. Pe cale externă tinctura în proporţie de 1/5 aplicată local poate irita zona vizată.
- Albăstrelele - cresc efectul anticoagulantelor şi provoacă variaţii ale glicemiei.
- Aloe vera - gelul de aloe poate afecta nivelurile glicemiei.
- Agnus castus (Fructul castităţii) este o plantă folosită în medicină pentru calitatea sa de a regla ciclul menstrual şi ovulatia. În mod normal se recomandă o cană de ceai pe zi obţinuta din fructe uscate şi mărunţite Acest remediu are însă efecte lente, în aproximativ 12-18 luni, fapt pentru care multe femei asociază acest remediu cu diverse tratamente hormonale pentru grăbirea efectului. Această asociere este însă contraindicată, deoarece putem face mai mult rău decât bine. De asemenea, Agnus castus este contraindicat după ce aţi rămas însărcinată.
- Anasonul - supradozajul duce la stări de excitabilitate manifestate prin euforie, tulburări de vorbire şi de somn, excitaţii motorii şi psihice, depresie şi iritarea mucoaselor digestive. Nu este recomandat în timpul sarcinii, în cazul gastritelor hiperacide, a ulcerului şi aenterocolitei. Uleiul volatil de anason are efecte toxice. Acesta nu se ia concomitent cu fier deoarece poate da alergie sau dermatite de contact. Nu se va administra mai mult de 5g/zi de ulei deoarece poate produce insomnie şi afectarea sistemului nervos central. Folosit mult timp, chiar în doze mici, acest ulei poate irita mucoasa digestivă. Se evita expunerea la soare în cursul folosirii sale deoarece se poate produce sensibilizare.
- Angelica nu este indicată diabeticilor şi femeilor însărcinate. Dozele mari pot afecta tensiunea arterială, ritmul cardiac şi respiraţia.
------------------------------------------------
B
BROMELAINA
-trebuie folosita cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
BRAD muguri
În componentele bradului şi a molidului care se folosesc în fitoterapie, nu s-au izolat substanţe toxice. Cu toate acestea, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din aceste conifere.
Administrarea internă a preparatelor din molid sau din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi în silicoză.
BRADUL ALB
Contraindicatii: astm bronsic, spasm bronsic, alte boli bronhice constructive, tuse convulsiva; afectiuni dermice pe suprafete mari (psoriazis). Aplicarea de ulei volatil pe intreg corpul sau baile cu ulei volatil sunt contraindicate sau se fac sub directa supraveghere a medicului in maladii infectioase severe, insuficienta cardiaca ori hipertensiune.
Precautii si reactii adverse: hematurie la administrare indelungata (ca urmare a hiperemiei nefronilor).
BUSUIOCUL
-nu se consuma in doze mari sau pe termen lung, mai ales uleiul volatile, avand potential carcinogen sau provocand hipoglicemie
-contraindicat la gravid, copii mici, femei care alapteaza
BRUSTURELE
-nu se recomanda in caz de diaree, la gravide si la copii sub 15 ani
-poate da dermite de contact
BUJORUL DE GRADINA
-petalele sunt mai putin toxice decat restul plantei
-preparatele din radaina de bujor trebuiesc prescrise de un specialist
-supradoza poate da gastroenterita
-nu se foloseste de catre gravid si in alaptare
C
CEAIUL VERDE
contraindicat in cazul unei tensiuni scazute
Exista insa si situatii in care consumul de ceai verde este mai putin recomandat. Ceaiul verde scade absortia fierului – de aceea persoanele cu un nivel scazut al acestuia ar trebui sa il evite. De asemenea, ceaiul verde este contraindicat celor cu hipertensiune, boli cardiace, femeilor insarcinate si celor care alapteaza, copiilor sub 3 ani
CIUMAFAIA
febră, pierderi de conştiinţă, halucinaţii
CUCUTA
senzaţie de vomă, vomitare,, crampe
COADA SORICELULUI
Coada-soricelului se administreaza cu prudenta la gravide, in doze nu mai mari de 5 grame pe zi. Un studiu al Universitati din Sidney, Australia, arata ca o depasire de 56 de ori a dozei normale de Coada-soricelului determina o greutate a fetusului mai redusa si o greutate a placentei mai mare decat la grupele de control, fara a aparea insa malformatii, intreruperi de sarcina sau alte efecte nedorite asupra fetusului sau gravidei. La persoanele cu sensibilitate alergica la plantele din familia Asteraceae, Coada-soricelului poate produce catar respirator si dermatita de contact.
Pe baza studiilor realizate pe animale s-a constatat ca dozele mari de Coada-soricelului potenteaza efectul sedativelor si al antihipertensivelor si, totodata, pot sa contracareze efectele anticoagulantelor.
Cercetatorii de la Universidade Federal do Parana, Brazilia, au constatat o crestere a procentajului spermatozoizilor devitalizati la sobolanii masculi tratati cu doze foarte mari (depasite de 20-50 de ori) de extract de Coada-soricelului, fara sa apara nici un fel de alte semne de toxicitate. Se recomanda evitarea dozelor foarte mari (10-20 de grame zilnic) de Coada-soricelului, pentru perioade lungi de timp
-coada soricelului folosita in exces are efecte toxice
Poate provoca diaree, colici abdominal, tromboflebita sau eruptii
-nu se recomanda in sarcina si alaptare
-poate provoca alergii de contact; poate fi fotosensibila
CLOROFILA
-conraindicata persoanelor cu diaree acuta ,colita de fermentatie, celor al caror colon e foarte sensibilizat, persoanelor care au suferit operatii de by-pass coronarian, care sufera de tromboza,
CIUPERCILE REISHI
-trebuiec folosite cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
CROMUL -ANTIACIDELE (pentru stomac, dedicate in special bicarbonatului) interfera cu absorbtia cromului.
CORIANDRUL
-Provoaca variaţii ale glicemiei
CUCURMA
influenţează activitatea ficatului şi, din această cauză, pot apărea niveluri crescute ale medicamentelor în sânge
CHIMENUL:
La copiii mici se administreaza cu prudenta, intrucat - foarte rar - poate declansa crize de epilepsie. De regula, pentru copiii foarte mici este recomandat din acest motive feniculul in locul chimenuluI.
-nu se consuma in cantitati mari pentru a nu da stari alergice
nu se foloseste de catre femeile cu cancer mamar sau uterin
-la menopauza poate produce menstre
-la femeile insarcinate poate provoca avort
-poate da sensibilitate la razele de soare
Contraindicatii:La copiii mici[foarte rar - poate declansa crize de epilepsie],La femeile insarcinate, supradozarea semintelor de chimen (peste 10 g luate zilnic)poate produce avortul.
CIMBRISORUL
Nu se recomanda in hipopepsii si dispepsii
Contraindicatii: Cimbrisorul nu se consuma daca persoana are ulcer stomacal si duodenal,pielonefrita sau hepatita.Ceaiul de cimbrisor poate grabi nasterea si provoaca avortul. Se recomanda atentie la administrarea lui in perioada sarcinii.
Este contraindicat in dispepsii, hipopepsii si in suficienta pancreatica, grave, inhiband activitatea enzimatica.
* Nu se recomanda administrarea in perioada de sarcina. Ceaiul de cimbrisor poate grabi nasterea si provoca avortul, de aceea se recomanda atentie marita la administrarea lui in aceasta perioada.
* Totusi, specialistii ne sfatuiesc ca este bine - ca orice om intelept - sa nu exageram cu consumul acestora, avand in vedere continutul lor de energie calda, care ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva (in perioadele caniculare) sau unele afectiuni cardio-vasculare.
COADA CALULUI
edeme cauzate de insuficienta cardiaca sau insuficienta renala
CIMBRUL
Contraindicatii: De asemenea, cimbrul este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in gastritele hiperacide
CIMBRISORUL
-nu este indicat in dispepsii grave, in catitate mare inhiband activitatea enzimatica si ducand la hiperfunctia glandei tiroide
-nu se foloseste in caz de insuficienta pancreatica, sarcina, ulcer stomacal, arteroscleroza, hepatita ,fibrilatie atriala
CORIANDRUL
Contraindicatii:In cazul alergiei la coriandru
CRUSIN
Apendicita, boli inflamatorii intestinale, obstructie intestinala, cancer colo-rectal, sangerari rectale nediagnosticate, deshidratare
-se foloseste numai in combinative cu alte plante si nu timp indelungat, deoarece poate produce diaree si lipsa de potasiu
-nu se recomanda in sarcina, alaptare , la copii sub 12 ani,, in caz de inflamatii si infectii intestinale, boli cardiac
-folosit in exces poate da convulsii
-poate interactiona cu anumite medicamente diuretice , cardiac, corticosteroizi, laxative
-scoarta proaspata este toxica
CICOAREA
Cicoarea, la persoanele sensibile, poate determina fenomene de intoleranţă sau alergie. Există oameni care suferă de alergii la contactul cu această plantă, care se manifestă prin reacţii cutanate. Alţii manifestă hipersensibilitate la administrarea internă a cicorii. De cele mai multe ori, persoanele sensibile la cicoare nu tolerează nici alte Asteraceae (andive, salata verde).
De curând s-a izolat în cicoare o proteină alergenă care poate determina reacţii imunitare violente, încrucişate, dacă relaţionează cu anumiţi compuşi din pelin (Artemisia absinthum). De aceea, cele două plante nu trebuiesc administrate împreună (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Planta nu conţine principii toxice. Doar la o administrare de peste 100g de cicoare pe zi apar fenomene secundare (bradicardie). Voma, aritmii, diaree
NU se recomanda in litiaza biliara, , in blocajul cailor biliare, obstructii intestinale.Pot sa apara reactii alergice , inflamatii biliare, dermatite de contact sau efecte toxice:
CUISOARELE
Contraindicatii:Uleiul de cuisoarele irita foarte tare pielea si trebuie folosit in dilutie de mai putin de 1% cu un ulei vegetal; deci nu se foloseste in exces, deoarece poate avea efect coroziv asupra mucoaselor ;
Ceaiul este bines a fie folosit in compinatie cu alte plante
CUCURMA
Contraindicatii:in timpul sarcinii.
CASTANELE
-are efecte toxice :hepato si nefrotoxicitate
-nu se recomanda in sarcina, alaptare, la copii, la cei cu afectiuni renale,hepatice, pe medicatie anticoagulanta (aspirina)
-uneori poate da alergie, voma, dispepsie
D
DRAGAICA / SANZIENELE
-dragaica dizolva calciul dupa unii terapeuti; deci cei care a lispa de calciu ar trebui sa o evite
E
ECHINACEEA
-nu se administrează concomitent cu tratamentele anticanceroase şi anxiolitice, imunosupresoare sau hipocolesterolemiante, pentru că pot apărea efecte grave de sănătate
Echinaceea trebuie evitata in caz de tuberculoza, scleroza multipla, SIDA sau infectie cu HIV si alergii la Echinacea sau la plantele inrudite (musetel, galbenele).
Nu se administreaza copiilor sub trei ani.
Nu se recomanda administrarea prelungita mai mult de sase saptamani.
Potrivit unui studiu american, ar afecta fertilitatea, deci se recomanda ambilor parteneri sa renunte la medicamentele pe baza de echinacea in cazul in care doresc sa conceapa un copil.
utilizarea produselor pe baza de echinacea in tratamentul virozelor respiratorii este contraindicata pentru copii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani".
F
FRASINUL
Nu se indică administrarea preparatelor fitoterapeutice pe bază de frasin, în enterocolite (O. Bojor 2003).
La unele persoane, administrarea preparatelor pe bază de frasin, provoacă flatulenţă
FUMARITA
În dozare corectă, fumăriţa nu prezintă efecte secundare. Nu s-au raporta contraindicaţii, în cantitate mică, planta putându-se administra şi în timpul sarcinii şi alăptării. Orice depăşire cantitativă sau de durată în tratamentele cu această plantă, instalează fenomene de intoxicaţie. În cazul copiilor, bătrânilor şi persoanelor debilitate se cere precauţie şi o îndrumare calificată a tratamentelor care folosesc fumăriţa.
Fumăriţa nu se va administra împreună cu alte extracte cu compuşi de tip papaverinic. Este contraindicat să se folosească această plantă concomitent cu alte specii oficinale, care conţin alcaloizi asemănători, cum ar fi rostopasca, macul roşu de câmp, macul galben, macul iranian.
Administrată în cantitate mai mare de 3 g de iarbă uscată zilnic, în cazul adulţilor, fumăriţa poate conduce la fenomene de toxicitate. De asemenea, folosită îndelungat, prin faptul că în organism se pot acumula alcaloizi, planta se poate dovedi periculoasă sănătăţii.
Intoxicaţia se manifestă, în funcţie de gravitate, prin arsuri gastrice, vomă, tremur, moleşeală, halucinaţii, încetinirea respiraţiei şi, în cazuri severe, chiar stop respirator.
PREPARARE, ADMINISTRARE
Nu se recomandă utilizarea exclusivă a fumăriţei în tratamentele interne, preferându-se prepararea unor mixturi (amestecuri de ceaiuri), în care să se regăsească, conform reţetei, şi această plantă.
Un amestec simplu, se realizează din traista ciobanului + fumăriţă (în părţi egale). Dintr-o linguriţă din acest amestec mărunţit, se prepară o infuzie, într-o cană cu apă, care se bea treptat, în 3 - 4 reprize, pe parcursul unei zile. Fumăriţa se mai poate amesteca, în mod chibzuit, cu diverse alte plante medicinale (splinuţă, hamei, coada şoricelului, mentă, etc.), după scopul urmărit.
Din planta proaspătă se poate prepara tinctura (conc. 10% in alcool de 70%). Se administrează 3x10 picături zilnic, în amestec cu alte extracte hidroalcoolice sau apoase.
În bolile de piele, fumăriţa se administrează intern, concomitent cu aplicaţiile externe, care se realizează prin badijonarea locală, cu o infuzie concentrată (2 linguri de plantă uscată la 200 ml. apă).
FENICUL
Este interzis consumul in caz de ulcer gastric, duodenal, enterocolite acute si cronice. Utilizata intern in cantitati mari, planta poate determina hemoragie uterina, la femei.
-nu se recomanda in sarcina sau la copii sub 6 ani
-la doze mari apar efecte t oxice: crize epileptic, voma, dureri abdominal, agitatie sau somnolent ?????????
FUMARITA
-nu se foloseste in exces, putand sa dea cefalee, vertij, astenie, efect hemolizant, hipotonizant, slabire
-nu se recomanda in sarcina si alaptare, glaucom, convulsii, anemie
G
GINSENGUL
-este cunoscut pentru efectul sau tonic, fiind utilizat de foarte mult timp in farmacia chineza, poate provoca aparitia hipertiroidiei.
Gymnema Sylvestre poate modifica necesarul de insulina sau alte antidiabetice orale
GINSENGUL, prezent în preparatele cu rol energizant, creşte efectul anticoagulantelor, la fel ca şi muşeţelul, albăstrelele, usturoiul, Ginkgo biloba. În plus, ginsengul interacţionează cu antidiabeticele. Variaţii ale glicemiei provoacă şi gelul de aloe, turiţa-mare, albăstrelele, varza, coriandrul, scorţişoara şi spanacul.
-creşte efectul anticoagulantelor
În cazul diabeticilor care utilizează GINSENG, din cauza efectului de scădere a glicemiei, se recomandă supravegherea atentă a glicemiei şi ajustarea dozelor de insulină sau a altor medicamente hipoglicemiante. Din cauza acţiunii de antiagregare plachetară a ginsengului, în cazul persoanelor care iau medicaţie antitrombotică, trebuie verificaţi parametrii de coagulare a sângelui, care au tendinţă de scădere şi, în consecinţă, pot apărea fenomene hemoragice. Pacientii cu diabet zaharat sunt sfatuiti sa nu ia Ginseng, decat dupa ce si-au consultat medicul. Intrucat acest tonic interactioneaza, chiar la un interval de cateva zile, cu alte medicamente (de exemplu, cu anticoagulantele). Administrarea suplimentului va fi oprita cu minimum o saptamana inaintea unei operatii. El poate fi luat maximum trei luni, dupa care se va face o pauza de cel putin o luna.
Ginseng - stimuleaza fertilitatea masculina, creste libidoul si productia de spermatozoizi. Are efecte si in cazul femeilor, insa de intensitate mai mica si este interzisa in sarcina.
Atentie: inainte de a incepe terapia naturista cu plante medicinale pentru fertilitate cereti sfatul medicului pentru ca unele plante nu se ascociaza cu anumite terapii medicale specializate. De asemenea anumite boli cronice si unele acute dau contraindicatii pentru tratamentul naturist al fertilitatii.
GHEARA PISICII- CAT’S CLAW
A nu se folosi inaintea unui transplant de organe sau oase. Are proprietati antifertilitate. Reduce agregatia placilor (celulelor) sangvine si subtiaza singele. A nu se depasi dozajul indicat, caci continutul de tanini este destul de ridicat, si este necesar destul de mult acid in tractul gastro-intestinal pentru a prelucra substantele
GALBENLELE
-pt da alergie
-nu se folosesc in sarcina
GRAPEFRUIT SUCUL DE GREPFRUIT
-potenteaza efectul unor medicamente, transformand o doza normala intr-o supradoza toxica pentru organism .S-a constatat ca problema este cauzata de una dintre substantele din fruct, numita naringina (un bioflavonoid), care se transforma in corp in naringenina, o substanta care inhiba enzimele hepatice ce ar trebui sa metabolizeze medicamentele. Sucul de grepfrut nu trebuie administrat în acelaşi timp cu medicamentele anticolesterol sau cu imunodepresivele. Acesta poate scădea cu până la 15 ori absorbţia acestora şi poate provoca tulburări musculare grave.
GINKGO BILOBA,
-care are efecte asupra oxigenării creierului şi este utilizat pentru tulburări de origine vasculară, interacţionează cu ibuprofenul (antiinflamator) şi omeprazolul (medicament pentru tratarea ulcerului). Sunătoarea, eucaliptul, curcuma şi sucul de grepfrut influenţează activitatea ficatului şi, din această cauză, pot apărea niveluri crescute ale medicamentelor în sânge.Administrarea preparatelor de GINGKO BILOBA nu trebuie făcută în paralel cu tratamentul cu anticoagulante şi cu antidepresive. Ginkgo n-ar trebui administrat concomitent cu medicamentele ce au actiune similara si se recomanda ca pacientii sa renunte la el cu cel putin 36 de ore inainte de o operatie. La diabetici, Ginkgo poate provoca efecte asemanatoare rezistentei la insulina. Ei n-ar trebui sa il foloseasca decat sub control medical.
creşte efectul anticoagulantelor
Administrarea preparatelor de Gingko biloba nu trebuie făcută în paralel cu tratamentul cu anticoagulante şi cu antidepresive
GENTIANA!!! Sau GHINTURA
-atentie: nu faceti abuz; folositi doze mici; contraindicata femeilor insarcinate, care alapteaza, hipertensivi sau cu ulcer gastric;
-
GHIMPE
Este contraindicat ca in timpul tratamentului cu aceasta planta sa se consume condimente, lactate fermentate, citrice, acrituri, muraturi, bauturi alcoolice.
Nu se supradozeaza deoarece apare voma si hipotensiune
Nu se asociaza cu medicamente antidepresive, pentru hipertensiune sau adenom de prostata
GHIMBIRUL
-pulberea de ghimbir este recomandată în cantităţi mici hipertensivilor şi este contraindicată celor care suferă de ulcer gastric
-nu se supradozeaza deoarece pot aparea dureri de stomac sau somnolent, aritmii, depresia SNC
-nu se foloseste impreuna cu anicoagulantele
GERMENI DE GRAU FERMENTAT
Sângerări gastro-intestinale, malabsorbţie. Avemarul este contraindicat în timpul sarcinii, persoanelor sensibile la gluten, cu intoleranţă la fructoză şi cei care au suferit un transplant. Nu este recomandat copiilor sub 14 ani. Sunt în curs studii clinice în legătură cu administrarea sub această vârstă.
H
HAMEIUL
Contraindicatii: sarcina, depresie si cancer la san.
Precautii si reactii adverse: ameteli, modificari cognitive, hemoliza intravasculara, reactii anafilactice
HREANUL
Contraindicatii:colite, gastrite si enterocolite,afectiuni renale acute,Va fi evitat de cei care sufera de bila, ficat, de reumatici si de cei cu eczema
hemoroizi, tulburări de ritm cardiac, hiperfuncţii endocrine avansate şi excitaţii nervoa
I
ISOPUL
-uleiul essential de ispo nu se foloseste intern , la copii , in sarcina , alaptare , epilepsie si afectiuni SNC.Prudenta in folosirea lui mai multe zile consecutive, deoarece poate da crize epileptice
IASOMIA
Ceaiul de iasomie este contraindicat persoanelor care suferă de hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric sau ulcer duodenal.
Femeile care prezintă un flux menstrual prea abundent (hipermenoree) şi cele aflate în primele 6 luni de sarcină, este bine să evite administrarea internă a formulelor care conţin iasomie.
Nu trebuie să se recurgă la iasomie, în cazul unor boli infecţioase bacteriene.
Această plantă nu se potriveşte temperamentelor colerice, cărora le accentuează starea de excitabilitate nervoasă.
IENUPARUL
Ca urmare a acţiunii hiperglicemiante, nu se recomandă administrarea preparatelor pe bază de ienupăr în diabet. Deoarece compuşii volatili din boabele de ienupăr prezintă efecte iritante, acestea nu se vor administra în caz de gastrită, ulcer gastric sau duodenal, nefrită, nefroze, leziuni renale sau ale căilor urinare.
Deoarece compuşii existenţi în ienupăr stimuleză glandele corticosuprarenale, planta este contraindicată în hipercorticism (Sindrom Cushing).
Ienupărul este contraindicat în sarcină şi alăptare.
În cazul depăşirii dozelor recomandate, pot avea loc fenomene hemoragice renale sau intestinale.
Ienupărul se va administra maximum 6 săptămâni (se recomandă să nu se depăşească 4 săptămâni), după care trebuie să urmeze o pauză de cel puţin două luni. Administrat pe termen lung, ienupărul provoacă hipocalcemie şi leziuni renale (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke). În afecţiunile inflamatorii ale rinichilor, vezicii şi căilor urinare (nefrite, pielite, uretrite), sunt contraindicate plantele care irită epiteliul renal, cum sunt pseudofructele de ienupăr, frunzele de merişor şi frunzele de afin. De asemenea, boabele ienupărului, nu se recomandă a fi administrate la cei cu leziuni acute renale sau ale căilor urinare
INUL
Făina de in (Farina Lini) nu se administrează intern, căci conţine glicozizi care se transformă în acid cianhidric, substanţă iritantă şi toxică pentru tubul digestiv. Seminţele de in folosite în fitoterapie, trebuie să fie mature (coapte) şi în stare bună (seminţele râncede sunt toxice).
Mucilagiile din seminţele de in pot interacţiona în mod negativ cu principiile laxative sau purgative ale diferitelor produse farmaceutice, folosirea lor concomitentă fiind contraindicată. S-a constatat că toate preparatele pe bază de seminţe de in, care se administrează intern, reduc considerabil absorbţia tuturor substanţelor din medicamente (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Nu se administrează seminţe întregi în caz de obstrucţii sau hemoragii ale tubului digestiv.
Este bine să nu se recurgă la tratamente interne pe bază de in în sarcină, alăptare şi cancer de prostată.
Nu se recomanda consumul plantei sub nici o forma in caz de strictura esofaciana sau obstructie gastrointestinala.
-nu se vor folosi in cantitate mare deoarece pot provoca diaree, alergie, voma, obstructie intestinala
-nu se recomanda in cancer de prostata, sarcina, alaptare , obstructie intestinala
-cei bolnavi de hepatita sau colecistita trebuie sa evite folosirea lor indelungata (de ordinul saptamanilor)
IEDERA
în concentraţie redusă efect medicinal, doze mari tulburari gastrice, febră
-fructele sunt toxice;
-folosita in exces provoaca diaree, voma, incetinirea pulsului si dermatite de contact
L
LAMAITA
-nu se foloseste in exces deoarece pot aparea deregleri hormonale
-nu se recomanda in sarcina, alaptare, afectiuni renale
-nu se sta la soare in tmpul curei
LEMNUL DULCE
-diminueaza eficacitatea tratamentului impotriva hipertensiunii.
-LEMNUL DULCE, folosit în anotimpul rece mai ales pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, intensifică pierderea de potasiu cauzată de medicamentele diuretice şi poate creşte efectul corticosteroizilor.
Atat tinctura de marar cat si cea de lemn dulce contin fitoestrogeni, care sunt contraindicati in cazul fibroamelor si chisturilor mamare
contraindicat in osteoporoza si hipertensiune arteriala.
LUCERNA Infuzia de lucerna nu se recomanda in caz de tulburari de coagulare ale sangelui
LAVANDA
-la doze mari pot sa apara alergie, voma.
-nu se foloseste in sarcina si alaptare
-uleiul essential nu se ingereaza
-nu se foloseste cu iod sau saruri de fier
M
MERE SUCUL DE MERE SI CEL DE PORTOCALE
-impiedica absorbtia in totalitate a unora dintre substantele active, anuland efectele benefice pe care medicamentele respective ar trebui sa le aiba. Sucurile de portocale si mere au si ele in continut substante similare naringinei. Daca pana in prezent nu a fost insa identificata substanta toxica din mere, in cazul portocalelor este vorba despre hesperidina.
Printre medicamentele cu care interactioneaza bauturile amintite se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii. Astfel, bolnavii care se afla sub tratament anticanceros (etoposidum), hipotensiv cu beta blocante (atenolol, celiprolol, talinolol), de prevenire a respingerii organelor transplantate (Ciclosporin) sau sub tratament cu antibiotice (ciprofloxacin, levofloxacin, itraconazol) ar trebui sa evite in totalitate bauturile pe baza de grepfrut, mere si portocale.
MATASEA DE PORUMB
-in cantitati mari inhiba inima, provoaca tromboflebita
-nu se foloseste in litiaze cu saruri de calciu sau infectii renale acute
-nu se folosesc cantitati mari de ulei de porumb in sarcina si alaptare
MENTA
Sunt contraindicate in racelile puternice.
MACRISUL
- afectiuni pulmonare,astm;
- sensibilitate gastrica;
- artritism, guta, reumatism;
- colici nefritice, calculi.
MOLID muguri
În componentele bradului şi a molidului care se folosesc în fitoterapie, nu s-au izolat substanţe toxice. Cu toate acestea, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din aceste conifere.
Administrarea internă a preparatelor din molid sau din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi în silicoză.
MUSETELUL
-creşte efectul anticoagulantelor
-nu se recomanda in timpul sarcinii sau lactatiei
-nu se foloseste in astm sau alergie
-Contraindicatii : EXTERN persoanele cu micoze (ciuperci) intrucat chamazulenul le intretine si reactiveaza.
MARARUL –tinctura
-Atat tinctura de marar cat si cea de lemn dulce contin fitoestrogeni, care sunt contraindicati in cazul fibroamelor si chisturilor mamare
-uleiul se foloseste cu prudenta si nu e recomandat in sarcina sau alaptare
-nu se face exces de planta ; poate da alergie sau dermatite de contact
-poate avea actiune emenagoga si neurotoxica
MATRAGUNA
- halucinaţii, demenţă (furioasă), frisoane
MUR
-infuzia de mur se evita in sarcina
MACESELE
folosite excesiv pot duce la formarea de calculi renali, distrugerea smaltului dentar, diaree; Nu se recomanda in sarcina si alaptare
MARUL LUPULUI
Intoxicatia cu marul-lupului apare la adulti atunci cand se depaseste doza de 6 grame pe zi si se manifesta prin: greata, varsaturi, scaune numeroase (uneori sangvinolente), urinari dese, inflamatii severe ale rinichilor, tulburari circulatorii. Utilizat extern, nu prezinta nici un fel de inconveniente, cu conditia sa fim atenti la manipularea si depozitarea sa corecta. Toate tratamentele interne vor fi facute sub directa indrumare si supraveghere a unui medic. Puneti la indemana si antidotul elementar - carbunele medicinal, care trebuie administrat imediat, pana ajungeti la cea mai apropiata unitate sanitara.
MAGHIRANUL
Contraindicatii:este contraindicat hipertensivilor, care au avut accidente vasculare, care deja au febra cu valori mari (peste 38 de grade Celsius) si se bea cu precautie in zilele caniculare.
MARARUL
Contraindicatii:Mararul folosit timp indelungat si in cantitati mari, scade apetitul sexual la barbate
MENTA
Contraindicatii:consumate in exces constituie un impediment pentru femeile care vor sa
ramina insarcinate.
-uleiul essential nu se foloseste la copii mici, in sarcina si alaptare, colecistita, litiaza biliara, reflux esofagian
-se foloseste cu prudent in hipotensiune sau aciditate scazuta a sucului gastric
-are efecte toxice
-nu se foloseste pe perioade lungi deoarece poate da incontinent urinara, voma, asfixie, scaderea potentei
MUSTARUL
Contraindicatii:Mustarul este contraindicat in tratarea bolilor de rinichi si a tuberculozei,persoanelor care sufera de colon iritabil.
MACUL ROSU DE CAMP
-capsulele de mac contin multi alcaloizi toxici si nu se folosesc
-semintele se folosesc in bucatarie dar in cantitati mici
Ceaiul din seminte de mac nu se da la copii sau in timpul sarcinii
N
NASTURASUL/ NASTURELUL
Năsturaşul nu se va administra celor care suferă de ulcer gastric sau de nefroză şi nici copiilor mai mici de 4 ani. Femeile însărcinate trebuie să evite planta, deoarece aceasta poate produce contracţii uterine (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Deoarece conţine principii uşor guşogene, este indicat ca năsturaşul să nu se administreze în formele severe de hiopotiroidism sau în alte forme de afecţiuni tiroidiene cu guşă.
NUCSOARA
Este contraindicata in timpul sarcinii
Contraindicatii: femeilor insarcinate sau celor care alapteaza,devine otravitoare in cantitati foarte mari
NAPRAZNIC
Desi e o planta atat de puternica, napraznicul este aproape lipsit de reactii adverse. Singurele probleme care s-au constatat in timpul administrarii lui sunt agravarea inflamatiei prostatei la barbatii care deja aveau probleme de aceasta natura. Este un efect advers care apare arareori si se elimina in cateva zile, prin administrarea de tinctura de ghimpe (Xanthium spinosum) si de pufulita (Epilobium sp.).
NUCUL
-frunzele de nuc nu se supradozeaza; exista posibilitatea ca administrate intern sa aiba potential carcinogen
O
OLENADRUL
-efectele intoxicatiei- tulb. Digestive
OBLIGEANA
-Nu se recomanda consumul de obligeana femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor si in cazul epilepsiei.
-poate da stari de greata, voma si senzatii de ameteala; tratamentul este de maxim 3 uni cu pauza de o luna
ORZUL
-persoanele cu intoleranta la gluten nu pot consuma bere ,deoarece orzul este un ingredient important al berii
-Supradozarea determina efecte halucinogene.
P
PAPAYA
-se administreaza cu prudenta in sarcina sau alaptare si persoanelor alergice
-nu se foloseste mult timp
PASSIFLORA
-nu se recomanda in sarcina sau alaptare
PADUCELUL (GHERGHINA),
-eficient in afectiunile cardiovasculare, prin faptul ca scade tensiunea arteriala (nu se va bea niciodata in cantitati mari si pe stomacul gol , deoarece scade brusc tensiunea si pot aparea ameteli, dureri de cap, spasme intestinale , voma) si nivelul de colesterol, nu trebuie luat niciodata cu anumite medicamente deoarece combinatia poate diminua prea mult ritmul inimii, cauzand crize cardiace.
-eficient în prevenirea atacurilor de angină pectorală, nu este indicat să fie administrat în acelaşi timp cu tratamentele pentru afecţiunile cardiace, deoarece diminuează ritmul cardiac.
-Nu se va administra la copii sub 12ani, sarcina sau in timpul lactatiei
-contraindicat pe canicula si in inflamatiile intestinului gros
PSYLIUM
-poate reduce eficienta antibioticelor dar si a altor medicamente; se foloseste la 2 ore de orice alt medicament
PATRUNJELUL
Este contraindicat in bolile inflamatorii acute ale rinichilor si ale aparatului genital feminine
Contraindicatii:pentru gravide ori femeile care alapteaza
PIPERUL NEGRU
In bolile inflamatorii ale aparatului digestiv este contraindicate
Contraindicatii:nervozitate si ulcer,starile inflamatorii acute si in hipertensiune grava, celor cu afectiuni oftalmologice ca si celor care au dureri laringo-faringiene.
In consum mare poate aparea epigastralgie , sa afecteze ficatul sau sad ea dermatita de contact
-nu se recomanda in sarcina, alaptare sau asociat cu anticoagulante
-nu se foloseste extern
PORTOCALE
SUCUL DE MERE SI CEL DE PORTOCALE impiedica absorbtia in totalitate a unora dintre substantele active, anuland efectele benefice pe care medicamentele respective ar trebui sa le aiba. Sucurile de portocale si mere au si ele in continut substante similare naringinei. Daca pana in prezent nu a fost insa identificata substanta toxica din mere, in cazul portocalelor este vorba despre hesperidina.
Printre medicamentele cu care interactioneaza bauturile amintite se numara cele administrate cardiacilor, pacientilor cu transplant de organe, cancer si infectii. Astfel, bolnavii care se afla sub tratament anticanceros (etoposidum), hipotensiv cu beta blocante (atenolol, celiprolol, talinolol), de prevenire a respingerii organelor transplantate (Ciclosporin) sau sub tratament cu antibiotice (ciprofloxacin, levofloxacin, itraconazol) ar trebui sa evite in totalitate bauturile pe baza de grepfrut, mere si portocale.
PELINUL
-nu este recomandat celor cu afectiuni nervoase
-in cantitati mari produce spasme, halucinatii
-nu se administreaza I afectiuni acute intestinale
Copiilor
In timpul sarciniiin timpul alaptarii
In caz de hiperaciditate gastrica
R
ROSTOPASCA
-in cantitati mari este otravitoare
-nu se administreaza la
copii,
in sarcina,
alaptare
hipotensiune
-administrarea in exces poate provoca: dureri de pancreas, iritatii, greata, dezinterie, crampe muscular insomnia, sedare, deces, hepatita, icter si intoxicatii
nu se va administra copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alăptează
se floseste cu prudenta, deoarece este toxica; nu depasiti cantitatea si timpul prescrise
-nu se administreaza mai mult de 2-3 saptamani
RIDICHEA NEAGRA
-nu se recomanda in gastrita, ulcer , obstructia cailor biliare , deoarece poate irita mucoasa gastrica, apare pirozis, diaree
-produsii sulfurati din ridiche provoaca inflamatia tiroidei, deci nu se recomanda in afectiuni tiroidiene; cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna
RUBARBA
efectele intoxicatiei- crampe, tulb. renale
ROZMARIN Nu se administreaza seara, datorita actiunii stimulante cerebrale.
Contraindicatii:in timpul sarcinii,si la hipertensivi
RICINUL
efectele intoxicatiei- senzaţie de vomă, febră, tulb. de ritm cardiac (aritmii)
ROINITA
-o cura cu roinita nu trebuie sa dureze mai mult de 3 luni pentru a nu crea problem hormonale la glandele sexual
S
SUNATOAREA
-scade eficacitatea anumitor medicamente, unele dintre ele fiind pastilele anticonceptionale; -poate provoca reactii adverse daca e administrata impreuna cu antidepresivele conventionale; sunatoarea poate ameliora functionarea ficatului, reducand astfel eficacitatea anticoagulantelor; scade eficienţa contraceptivelor orale. De asemenea, are efect negativ şi asupra medicamentelor pentru dereglările de ritm cardiac. Sunătoarea nu se administrează concomitent cu inhalatorii pentru astm bronşic şi cu medicamentele pentru răceală
-are effect fotosensibilizant si poate interactiona cu alte medicamente
SALVIA
Contraindicatii:nu se administreaza mai mult de 2 luni la rand, deoarece poate provoca iritarea mucoaselor. Femeilor insarcinate si bolnavilor de nefrita le este contraindicata folosirea interna
SULFINA
-determina prin supradozare tendinta la hemoragii , prelungirea timpului de protombina
SCORTISOARA
- Provoaca variaţii ale glicemiei
-Contraindicatii:nu este indicata femeilor insarcinate si nici femeilor care alapteaza,
celor afectati de epuizare nervoasa,precum si celor cu pielea foarte sensibila.
SOCUL
-efectele intoxicatiei- vomismente
SCHINDUFUL
-Planta nu se recomandă a fi administrată în timpul sarcinii.
Principiile din seminţele din schinduf pot interacţiona în mod negativ cu medicamentele anticoagulante (A. Duke, M. J. Bogenschutz-Godwin, J. duCellier, P. A. K. Duke).
Deoarece boabele speciei conţin substanţe care în organism se pot comporta ca precursori ai hormonilor steroizi, se recomandă să nu se administreze copiilor care încă nu au depăşit pubertatea.
Nu s-au semnalat reacţii adverse în urma administrării preparatelor pe bază de seminţe de schinduf.
SPANACUL
-Provoaca variaţii ale glicemiei
SALCAMUL
Deoarece conţine multă robină (substanţă toxică), utilizarea empirică a scoarţei trebuie evitată (Ovidiu Bojor 2003).
Florile nu prezintă contraindicaţii
SOFRANUL DE INDIA
Este contraindicat in timpul sarcinii.
Contraindicatii: In doze mari poate induce avortul si avea efecte toxice asupra organismului
SOVARF/ OREGANO
Contraindicatii:reactii alergice la plante din familia Lamiaceae, anemie feriprive.
SMOCHINELE
-cand consumati smochine nu stati la soare deoarece acestea induc fotosensibilitate- fotodermatoze
-seva nu se administreaza intern
STEVIA
-nu se foloseste mai mult de 10 zile; supradoza e toxica si provoaca voma , alergie, diaree, crampe abdominal, lipsa de potasiu
-este contraindicate sarcina, alaptare, obstructi biliare, intestinale, diabet, ulcer , boli hepatice, boli renale
STEJARUL
-apele de gura cu coaja de stejar reduc inflamatiile mucoasei guri si gingiilor, dar daca se foloseste timp indelungat scade simtul olfactiv
T
TANACETUM PARTHENIUM (IARBA –FETEI) trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
TURITA MARE -Provoaca variaţii ale glicemie
TURMERICUL
-nu se recomanda in sarcina, obstructia ductului biliar (nu se trateaza afectiunile biliare), ulcer gastro-duodenal, terapie imunospresiva, terapie antitrombotica
-dozele mari irita stomacul, produc greata, dispepsie, dermatite
TATANEASA
-in doze mari provoaca paralizie centrala; un compus din tataneasa are propietatea de a induce tumori canceroase ; alti compusi determina leziuni hepatice severe in caz de administrare zilnica de ceai sau capsule
TRAISTA CIOBANULUI
Traista ciobanului nu este o plantă toxică, contraindicaţiile trebuind privite sub spectrul unor posibile reacţii adverse de altă natură decât toxicologică.
Consumul de traista ciobanului în stare crudă produce o creştere rapidă a elementelor figurate albe (leucocite). Copii mici care gustă întâmplător această plantă fac febră, fiind duşi la medici, care nu pot constata existenţa vreunei afecţiuni. Reacţia imunitară provocată de planta proaspătă ar putea fi valorificată şi coordonată în tratamente medicale specializate, dar din păcate există un mare dezinteres în acest sens.
Deoarece stimulează contracţiile uterine, traista ciobanului nu se utilizează în sarcină (poate produce avort).
Întrucât traista ciobanului se comportă ca un excitant nervos, se recomandă evitarea utilizării sale, în caz de: insomnie cronică, hiperexcitabilitate nervoasă sau sexuală
epilepsie, boala lui Parkinson, depresie.
Persoanele care suferă de hipertiroidie sau de hipocorticism nu vor recurge la tratamente pe bază de traista ciobanului.
Principiile din plantă interacţionează în mod negativ cu anticoagulantele, cu anticoncepţionalele şi cu corticoterapia.
Administrată în doze mari, traista ciobanului provoacă palpitaţii
fiind însă contraindicată în cazul litiazei oxalice.
TRIFOIUL ROSU
Este bine să se evite administrarea preparatelor pe bază de trifoi roşu, în sarcină sau atunci când se vrea conceperea unui copil, căci există posibilitatea producerii unui avort.
Trifoiul roşu nu se va administra în cazul unor tratamente cu substanţe anticoagulante, deoarece se pot produce hemoragii. Tratamentele interne cu această plantă nu se vor face simultan cu administrarea unor medicamente analgezice salicilate (aspirină). Persoanele predispuse la hemoragii, este bine să evite folosirea trifoiului roşu în cure
TINTAURA
-Se foloseste maxim 10 zile neantrerupt, deoarece poate irita mucoasa gastrica
-nu e recomandata daca exista inflamatii pe tractul digestiv sau ulcer , la persoanele gravide sau care alapteaza
TURITA MARE
-nu se foloseste in sarcina, alaptare, boli cardiace;
-nu se fac expuneri la soare in timpul curei
La doze mari poate da hipotesiune, colici biliare
-nu se administreaza concomitent cu medicamentele hipertensive, deoarece le diminueaza efectul
TREI FRATI PATATI
-planta este contraindicate la copii mici
-nu se foloseste in excess au cruda (poate fi putin toxica)
TEIUL
-la depasirea dozei prescrise se poate afecta functia cardiac (cardiotoxicitate)
-la doze mari poate sa apara impotent
-nu este recomandata la cardiac, in sarcina si alaptare
-uneori apare alergie
U
ULEIUL DE PESTE
-trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
USTUROIUL
-trebuie folosit cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante); Nu se recomanda preparatele cu USTUROI persoanelor cu dereglari de hemostaza si tendinta spre hemoragii. Efecte secundare posibile: scaderi bruste ale tensiunii arteriale, un miros neplacut al respiratiei si al pielii, reactii de hipersensibilitate. Preparatele cu usturoi pot amplifica actiunea anumitor medicamente (hipotensive, anticoagulante), astfel incat administrarea lor trebuie intrerupta cu minimum sapte zile inaintea unei operatii; creşte efectul anticoagulantelor
Este contraindicat in caz de hiperaciditate a stomacului
Tinctura de usturoi- Nu se administreaza intern persoanelor cu cataruri gastrice si intestinale, in simptome congestive pulmonare (tuse seaca, tuse sanguinolenta, stari febrile), deoarece accentueaza starea iritanta. Nu se da mamelor care alapteaza deoarece transmite laptelui mirosul si gustul de usturoi.
ULEIURILE ESENTIALE
-NU se folosesc in sarcina, alaptare, la hipertensivi, cu febra sau in zile caniculare
V
VALERIANA
-poate provoca somnolenta excesiva daca e folosita cu sedative sau alte medicamente cu efect sedati
-nu asociati valeriana cu 5 HTP sau cu antihistaminice care au efect sedativ,deoarece pot cauza somnolenta excesiva
VERBINA
-nu se recomanda in sarcina
-este bines a nu se asocieze cu tratamentul pentru hipertensiune arterial
-nu se foloseste in exces deoarece poate sad ea accese de furie, paralizie sau dermatite
VITAMIN E
-trebuie folosita cu prudenta , deoarece amplifica efectul de subtiere al sangelui , ceea ce poate provoca sangerari excesive;deci nu se vor asocia cu anticoagulante (enoxaparina, warfarina si alte anticoagulante)
VARZA
-Provoaca variaţii ale glicemiei
VALERIANA
picaturile de valeriana pot provoca somnolenta daca sunt administrate in timpul zilei
VASC
Tinctura de vasc- Vascul este contraindicat persoanelor hipotensive, hipotone si celor care sufera de angina pectorala.
-contine principia ci actiune toxica asupra inimii si un toxic respirator
VARZA
-inhiba actiunea iodului.Este considerate gusogena; nu se recomanda in hipotiroidie
PRODUSELE APICOLE
POLENUL
boli neuropsihice cu hiperexcitabilitate (nimfomanie, obsesie sexuală, manie etc.), hiperfuncţii endocrine (hipertiroidie, hipercorticism, gigantism etc.), obezitate, diabet zaharat şi alergii specifice
TINCTURA DE PROPOLIS
intoleranţă alergică individuală
Autor: Farm. Gabriela Ştefancu, Imunostim Farm Plafar