Cataracta
Exista doua tipuri de cataracte: congenitale si dobindite. Cataracta dobindita ( primitiva) poate aparea pe un ochi sanatos, care nu a suferit nici o afectiune, sau in urma unui traumatism ( cataracta traumatica).
Cataractele primitive sint intotdeauna bilaterale (afecteaza amindoi achii). Mai intii se imbolnaveste un ochi, apoi si celalalt. Acest lucru nu inseamna ca ochiul care este afectat ultimul se imbolnaveste de la primul, dimpotriva nu exista nici o legatura. Cataracta congenitala apare fie la un ochi, fie la amindoi ochii. Un copil se poate naste cu aceasta afectiune, pe care o mosteneste. Modificarea cristalinului nou-nascutului poate surveni si din cauza ca, in timpul sarcinii, femeia a suferit o infectie.
Simptome:
Vederea se incetoseaza si scade treptat, niciodata brusc ( decit in cazul cataractelor traumatice).
Definitie:
Cataracta se defineste prin tulburarea transparentei cristalinului.
Cauze:
Nu se stie din ce cauza apare cataracta.
Diagnostic:
Diagnosticul de cataracta congenitala se pune in urma unei consultatii simple: nou-nascutului i se pun in ochi citeva picaturi si cu un oftalmoscop se constata aceasta afectiune. Sansa copilului de a vedea este interventia chirurgicala cit mai repede, imediat dupa nastere. Copilul cel mai mic operat de cataracta la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti avea o saptamina. In mod frecvent, sint operati copii in primele trei luni de viata care au cataracta. In general, diagnosticul de cataracta poate fi pus numai de medicul oftalmolog. Investigatiile nu sint foarte complexe. Pacientului i se face un examen cu biomicroscop. Exista situatii in care imaginea este identica, la un bolnav cu o cataracta avansata sau fara cataracta. Acest lucru poate crea confuzii, de aceea, cel mai indicat pentru pacienti este sa se adreseze medicului oftalmolog. In debutul bolii, cataracta nu poate fi vazuta cu ochiul liber. Inainte de operatie, in urma unor masuratori (biometrie), medicii oftalmologi spun pacientilor ce cristalin sa cumpere. In plus, pacientul face un test de glicemie si i se masoara tensiunea arteriala. Au fost situatii in care pacientii aveau glicemia foarte mare, sufereau de diabet, dar nu stiau. La o glicemie foarte ridicata nu se face operatia, deoarece riscul de singerare este foarte mare. Tensiunea arteriala se ia si in ziua programarii pacientului la spital, si in ziua internarii si inainte de operatie. Daca tensiunea arteriala este mare, medicul anestezist o poate aduce in limite normale. Daca tensiunea arteriala este foarte mare, pacientul este trimis la un specialist in boli cardiovasculare si se va intoarce atunci cind tensiunea va avea valori constante. "Orice interventie chirurgicala este un stres pentru orice om normal si atunci apare o anumita tensiune psihica, iar tensiunea arteriala creste. Astfel, tensiunea poate ajunge la valori mari si este un risc mare daca se face operatia", spune dr. Pop. De obicei, evolutia cataractei este destul de rapida, astfel incit boala ajunge repede la maturitate (cataracta matura este deja alba, da o imagine alba in aria pupilara). Unii oameni au cataracta de zece ani, iar evolutia bolii este lenta. Aceste cazuri sint insa rare.
Tratament:
Tratamentul cataractelor traumatice este tot chirurgical. Aceste cataracte apar prin lovire, intepare, accidente de munca. Cataractele complicate apar in urma unor complicatii oculare. Singurul tratament eficient care poate rezolva aceasta boala este interventia chirurgicala. Aceasta este relativ simpla: cristalinul opacifiat se inlocuieste cu un cristalin artificial, operatia facindu-se sub anestezie locala. Operatia se poate face si in ambulator sau cu o internare de doua zile. Metodele de operatie sint foarte moderne. Operatia dureaza in jur de 20 de minute. "In general este bine sa se opereze atunci cind vederea omului este slaba. Orice operatie din lume reprezinta un risc. Nu este bine sa ne asumam acest risc atunci cind vederea unui om ii este inca buna, utila.In al doilea rind, este o mare greseala sa se opereze cataracta pe un singur ochi, in faza de debut. Daca se opereaza in fazele incipiente, sansele nu sint mai mari", afirma dr. Monica Pop. In mod normal, imediat dupa operatie pacientul trebuie sa vada. Dupa operatie, se pune un pansament care se tine o zi. In total, pacientul nu este tinut in spital mai mult de doua zile pentru o operatie de cataracta. Tratamentul postoperatoriu consta in introducerea unor picaturi. Tratamentul nu este foarte costisitor. Dupa interventia chirurgicala, pot aparea diverse compkicatii, cum ar fi inflamatii postoperatorii, leziuni ale corneei, care in general se rezolva cu un tratament. Daca operatia este facuta de medici competenti, cu experienta, reusita este de peste 98% din cazuri. In timpul operatiei, pot aparea singerari ( cei mai multi bolnavi cu cataracta sint persoane in virsta la care vascularizarea nu este foarte buna). Pacientul trebuie sa-si cumpere cristalinul, care se gaseste la diferite societati.
Prevenire:
Nu exista nici o metoda de prevenire a cataractei. Exista un singur medicament care poate sa opreasca evolutia acestei afectiuni, insa nu are efectul dorit la toti pacientii. De asemenea, nu este nici un medicament care sa vindece boala.
Recomandari:
Nu exista operatie de cataracta cu laser. Laserul se foloseste numai in urma aparitiei unei mici complicatii postoperatorii, dar nu are legatura nu operatia. Operatia care se face cu laserul se numeste capsulotomie si consta in producerea unei fante mici in capsula posterioara reopacifiata dupa operatie. Operatia de cataracta se face cu ultrasunete. Statistici In ultimii ani, numarul imbolnavirilor de cataracta este mult mai mare fata de anii trecuti. "Radiatiile s-ar putea sa fie una din cauzele aparitiei cataractei. Spun acest lucru pentru ca avem la spital multi pacienti din Moldova. Si sint multi tineri. Daca inainte aceasta afectiune se intilnea doar la persoanele peste 60 de ani, in ultimii ani am operat pacienti de 20 de ani cu cataracta. Persoane de 40 de ani cu cataracta operam in mod frecvent. Cei mai tineri pacienti cu cataracta operati de mine aveau 26 de ani, respectiv 24 de ani. Ambii erau din zona Neamt", spune dr. Monica Pop, medic primar oftalmolog.
Diverse:
Implantul de cristalin foldabil se face cu aparatul numit facoemulsificator (aparat cu ultrasunete). Metoda poate fi folosita la o cataracta mai putin avansata.
Cristalinul foldabil este un cristalin care se pliaza ( incizia este mica), cristalinul se indeparteaza cu aparatul de facoemulsificare si se introduce apoi cristalinul pliabil. Operatia presupune o tehnica deosebita. Calitatea acestui cristalin nu este superioara cristalinului obisnuit. Interventia chirurgicala este insa mai usoara pentru pacient, nu este nevoie de sutura si se vindeca mai usor. Ca durata, operatia este putin mai scurta decit cea cu cristalin obisnuit ( dureaza cam 10 minute). Acest cristalin este mult mai scump (in jur de 130 de dolari). Cristalin artificial In prezent, nu se mai opereaza cataracta fara cristalin. In urma cu zeci de ani, dupa operatie, cristalinul era inlocuit cu ochelari speciali cu lentile convexe, ochelari care erau foarte grosi si foarte grei (dioptriile erau +10 la distanta si +14 de aproape). Imaginea era deformata, cu un efect de lupa: pacientul nu vedea bine, se impiedica atunci cind mergea. In urma operatiei care se facea pe atunci, cristalinul era scos si acolo raminea un loc gol ( din aceasta cauza se ajungea usor la dezlipire de retina si alte complicatii postoperatorii). Din acest motiv a fost inventat si cristalinul artificial. La Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti aceste operatii se fac de peste 10 ani. Dupa 1989, toti medicii au invatat sa faca aceste operatii.
TRATAMENT NATURIST
Cataracta nu este numai o boala a ochilor, ci provine mai exact dintr-o dereglare a rinichilor.
De cele mai multe ori, glaucomul merge mana in mana cu reumatismul si durerile articulare.
* Se face un amestec in parti egale de urzica , ventrilica , galbenele si coada calului, se beau 3 cesti in care se pune 1 lingura de biter suedez. In cazul cataractei, se ung pleoapele cu biter suedez. Rinichiul dereglat transmite presiunea ascendenta mai departe ochilor.
Baile de sezut cu coada calului ajuta la regenerarea presiunii din ochii afectati. Se iau 100 gr plante uscate sau 2,5 kg de plante proaspate. Acestea se lasa peste noapte la macerat in apa rece, apa trebuie sa acopere plantele. In ziua urmatoare se incalzeste maceratul, se filtreaze si se toarna peste apa din baie, care trebuie sa aibe 37°-38°C. Durata baii este de 15-20 minute, incaperea de baie trebuie sa fie incalzita, apa de baie sa acopere regiunea renala, inima sa fie in afara apei. Fara a se sterge, bolnavul se acopera cu un halat si se culca timp de o ora ca sa transpire.
Se prepara o baie pentru ochi astfel: 20 gr silur, 20 gr odolean, 20 gr musetel, 10 gr verbina, 30 gr soc se amesteca, se iau 5 linguri de plante se oparesc cu un litru de vin alb care a fost infierbantat pana la limita de fierbere. Aburul este lasat sa actioneze asupra ochilor inchisi. Tratamentul reflexogen se va face in zona ochilor, a glandelor suprarenale, limfatice corp superior, capului si ochilor.
O mixtura de zeama de lamaie cu scortisoare si cu putina apa calda este cel mai cunoscut leac impotriva cataractei.
Infuzia de cimbru se dovedeste de asemenea eficienta.
Plante cu efect terapeutic folosite in tratarea cataractei mai sunt si: ghimbirul, rozmarinul, trifoiul, trandafirul, lavanda, coada soricelului, ciapa si usturoiul.
Ca ingrediente in alcatuirea diferitelor creme puteti folosi piper, otet, frunze de alun salbatic si ulei de masline.
Reflexoterapie:
Reflexoterapia se bazeaza pe stimularea ounctelor VU1, situat in apropierea unghiului intern al ochiului si VU2, situat la extremitatea interna a
sprancenei - tonifiere, punctelor 39, 40, 49, 8, 23.