background img

Articole noi

Argila - Medicamentul pamantului

Cea mai buna cura de dezintoxicare a organismului si prevenire a bolilor este terapia cu argila


I se mai spune clisa, glie sau huma. Argila e una din bogatiile pe care ni le ofera pamantul, un remediu miraculos care vindeca diferinte afectiuni, chiar si pe cele mai grave. In scrierile vechi, se spune ca Iisus a botezat-o „Ingerul Pamantului“. Acest medicament al pamantului ne ajuta sa scapam de boli si suferinta, e ieftin si se gaseste din belsug. Puterile profilactice si curative ale argilei tin aproape de miracol, cazurile de vindecare fiind numeroase. In plus, e si un ingredient renumit al frumusetii. Animalele, instinctiv, folosesc lutul pentru dezintoxicare, mai ales primavara. Oamenii au uitat de binefacerile lui. Asa ca, incercati cura cu argila pentru o sanatate naturala, asa cum ne-o recomanda stramosii nostri.


•Lutul care reda sanatatea
Fiind bogata in minerale (Fe, Ca, Mg, Al, Si, Na,K), argila are o remarcabila putere de absorbtie a grasimilor si toxinelor. Microelementele continute de argila imbunatatesc activitatea sistemului endocrin. Cuprul stimuleaza secretia fermentilor din ficat, a hormonilor din hipofiza si din pancreas, contribuie la schimbul corect de albumine, grasimi, hidrati de carbon si vitamine. In natura, se gasesc mai multe tipuri de argila: alba, verde, rosie, galbena. Cea alba (caolin) este bogata in magneziu, fier si calciu care ajuta in starile de extenuare si demineralizare a organismului, in anemie, afectiuni de natura oncologica. Argila verde este folosita in tratarea bolilor care apar odata cu inaintarea in varsta, ateroscleroza si tuberculoza. Argila rosie este de mare ajutor in bolile articulatiilor. O valoare deosebita are argila untoasa de culoare albastra. Lutul folosit in terapie este un pamant extrem de fin. Toate argilele folosite in terapia interna sunt extrase de la adincimi mari si din zone nepoluate. Se mai spune ca cea mai buna argila este cea din locurile natale, cu care avem o anumita rezonanta a cimpului magnetic. Dar e buna si cea din magazinele naturiste, avizata de Ministerul Sanatatii.


•Cum preparam bautura cu argila?
Argila trebuie pastrata in cutii din lemn. Inainte de a fi folosita, trebuie uscata la soare doua-trei zile. Dupa ce a stat la intuneric mii de ani, lutul se reincarca astfel cu energie solara, iar proprietatile lui terapeutice devin si mai puternice. Apoi se piseaza marunt, se trece printr-o sita de metal, se adauga apa calda sau apa cu sare de bucatarie 10%, se amesteca si se incalzeste la baie de aburi. Daca folosim argila din comert, modul de preparare este urmatorul: intr-un pahar de sticla sau o cana de portelan se pun 100-150 ml apa de izvor. Se adauga o lingurita plina cu argila sau un bulgaras de argila de marimea unei nuci mici. Se va dizolva singura. Pregatirea argilei se face din ajun: se lasa de seara pana dimineata, cand se amesteca bine cu o spatula de lemn si se bea rapid foarte tulbure, pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa. Sedimentul (ca un zat de cafea) se arunca. Acest procedeu se repeta de 3 ori pe zi, inaintea meselor importante. Cei care postesc sau nu mananca dimineata sau seara, pot consuma argila linistiti. In timpul curei, nu trebuie consumate grasimi animale, bauturi acidulate, cafea solubila si alcool. Pentru copii, dozele de argila se reduc la jumatate. Cura dureaza 3 saptamani.


•Remediu pentru numeroase boli
Ce rol are argila in organism? Argila va absorbi toti microbii din corp, este un dezintoxicant puternic (neutralizeaza chiar si veninul), are proprietati antiseptice, vindecand foarte bine ranile. E si un detergent de exceptie, recomandat mai ales primavara. Actioneaza ca un burete care se imbiba cu toate materiile nocive de pe traiectul digestiv. Curata stomacul, vezica biliara si ficatul, intestinele, rinichii si vezica urinara, pe care le despovareaza de toate reziduurile acumulate pe timpul iernii. Cura de primavara cu argila este cit se poate de binevenita pentru prevenirea si tratarea unor boli ca astenia, anemia, gastrita si bolile de stomac, tensiunea oscilanta. Bronsita se trateaza cu succes cu argila, ingredient care intareste sistemul imunitar si reduce sensibilitatea organismului la factorii agresivi din exterior: poluare, variatii bruste de temperatura si umiditate. Ajunsa in stomac, formeaza un fel de pelicula protectoare, calmind rapid durerile de ulcer si cicatrizind peretii gastrici lezati. In cazul afetiunilor intestinului, in colite, boli ginecologice, pentru spalaturi si clisme, se pun trei-patru linguri de argila intr-un litru de apa, iar inainte de folosire se incalzeste la temperatura corpului. In durerile de dinti sau gingii, argila se amesteca cu pasta de dinti.

•Comprese, bai, impachetari
Argila se mai foloseste si sub forma de alifie, pasta, comprese, cataplasme, balsamuri, dar si sub forma de bai terapeutice sau dizolvata in apa pentru clisme. In cazul afectiunilor cronice, se folosesc compresele calde, iar in cazul abceselor si al supuratiilor, cele reci. Terapia cu argila calda este contraindicata in hemoragii, in circulatia proasta a sangelui, in tumori, tuberculoza, in timpul menstruatiei. Atunci cand este folosita calda, argila nu trebuie fiarta si nici adaugata peste ea apa clocotita, pentru ca in acest fel isi pierde proprietatile terapeutice. Trebuie doar incalzita la 40-60 de grade, la baie de aburi. In tratamentul extern, se pune pe un tifon o lipie din lut groasa de 1-2 centimetri putin mai mare decat partea bolnava. Argila poate fi rece sau calda. Argila calda se aplica pe ficat, plamani, vezica biliara si articulatii. In cazul bolilor de inima sau al contuziilor se pun comprese cu apa in care s-a dizolvat lut. O data, de doua ori pe saptamana, se adauga argila in apa de baie pana devine tulbure. O asemenea baie purifica organismul. In timpul baii, va puteti unge cu argila fata si parul. Pentru bolnavii carora li se recomanda bai de namol, dar nu pot sa ajunga la statiune, se va prepara un terci de argila in cantitate suficienta pentru a umple o cada sau un butoi. Baia poate fi folosita de mai multe ori, prin adaugare de apa proaspata Durata acestor bai e de 5-10 minute la inceput, apoi de 15-20 de minute.

•Remediu din antichitate
Argila a fost folosita ca mijloc terapeutic inca din Egiptul Antic, dar si ca ingredient al frumusetii. Cu ajutorul argilei, egiptenii conservau mumiile. Au fost gasite retete de tratare a diverselor inflamatii externe sau interne, infectiilor, abceselor, tulburarilor intestinale, chiar a sifilisului cu ajutorul argilei. Hipocrate spunea ca argila elimina din organism tot ceea ce este vatamator, iar procesele inflamatoare din tesuturi trec in argila impreuna cu mirosul neplacut. Locuitorii Indochinei inainte de a bea apa de riu, tulburau namolul de pe fundul acestuia. Unele popoare adauga si azi argila in mancare. Lutul este si un conservant extraordinar, ajutand la pastrarea strugurilor, morcovilor, sfeclei, ridichilor in timpul iernii. Ouale cufundate cateva secunde in argila amestecata cu apa si apoi uscate, se pot pastra mai mult de cinci luni.

• Atentie la primele efecte!
Tratamentul cu argila este contraindicat femeilor in perioada ciclului menstrual, precum si in ultimele luni de sarcina. De asemenea, este contraindicat persoanelor care sufera de constipatie acuta. In cursul terapiei cu argila, la unele persoane apar simptome neobisnuite, cum ar fi: oboseala, dureri de cap si muschi asemanatoare celor din timpul gripei, stari subfebrile, greata, senztie de greutate in intestin. Aceste simptome dureaza trei-patru zile, nu mai mult, si arata ca organismul era foarte intoxicat si reactioneaza puternic. Gradat, vom incepe sa ne simtim din ce in ce mai bine si mai usori. Daca dupa patru zile, semnele nu dispar, vom intrerupe cura cu argila si vom urma una cu legume si fructe, dupa care se poate relua tratamentul cu argila.

•Testul argilei de calitate
Inainte de a incepe sa folositi argila in scopuri terapeutice, trebuie sa o verificati. Puneti in apa o cantitate mica de argila. Argila buna (grasa, untoasa) se aseaza pe fundul paharului incet, in timp ce argila saraca in minerale, de calitate proasta, se lasa la fundul paharului repede. Pentru tratament, cea mai buna este argila din care dupa ce a fost inmuiata in apa, se poate face un inel care nu se rupe sau se crapa dupa ce s-a uscat.

•Masca frumusetii
Femeile care vor sa aiba un ten moale si fin trebuie sa stie ca o masca mai buna decat cea cu argila nu s-a inventat. Lutul se amesteca cu suc de castravete si apa in cantitati egale, se obtine astfel o pasta care se intinde pe fata pentru 10-30 de minute, dupa care se spala. Se aplica o data pe saptamana. Pentru cosuri, argila pudra se amesteca cu ulei de masline. Se mai poate face o masca din argila pudra, din care se va face o pasta cu jumatate apa, jumatate suc de castravete, de rosii sau de struguri. Se tine pe fata intre 15-30 de minute. Astfel, se trateaza acneea, eruptiile, cuperoza, ridurile, punctele negre.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE