alerta
·
plante medicinale
·
remedii babesti
·
remedii naturiste
·
Retete naturiste
·
sanatateverde
·
terapii naturiste
·
tratament
Mutatii genetice, xenostrogenii
Unul din cinci cupluri din tara noastra se confrunta cu infertilitatea; pubertatea la copii, mai ales la fetite, incepe cu 2-4 ani mai devreme decat acum doar jumatate de secol; exista o adevarata epidemie de cancer la san, de fibroame si adenofibroame, aparute din cauze hormonale; mai adaugati efeminarea accelerata a barbatilor si cresterea lor in greutate, scapata de sub control, precum si aparitia la acestia a unor afectiuni cum ar fi cancerul la... san ori mastozele, pana de curand considerate imposibile la persoane de sex masculin. Ce uneste toate aceste lucruri? Un cuvant care pana de curand nu exista in vocabularul comun, dar care in doar
cativa ani va fi cunoscut de catre toti cei care traim in lumea civilizata: XENOESTROGENII.
Ce sunt xenoestrogenii?
Xenos inseamna in limba greaca strain, iar estrogenii sunt o clasa de hormoni care induc dezvoltarea caracterelor feminine la toate vietuitoarele. Asadar, xenoestrogenii sunt niste substante artificiale, care imita efectele hormonilor feminini naturali, actionand la nivelul intregului organism si provocand aparitia unor modificari majore.
La 10 ani, ca la 20
La varste mici, la persoanele de sex feminin, xenoestrogenii provoaca aparitia prematura a pubertatii (in ultimii ani sunt inregistrate tot mai des cazuri de fetite de 8(!)-10 ani, la care apare o maturizare sexuala accelerata). In adolescenta si la varsta adulta, xenoestrogenii produc la femei diverse tulburari, dintre care cele mai frecvente sunt cancerul la san si cel uterin, fibroamele uterine, chisturile ovariene, sindromul de premenopauza, mastozele fibrochistice, sindromul premenstrual. La varste mici, la persoanele de sex masculin, xenoestrogenii induc tulburari de sexualizare (insuficienta dezvoltare a testiculelor si/sau a functiilor acestora). La adolescenti si la barbatii adulti, xenoestrogenii provoaca impotenta si infertilitate, efeminare excesiva, predispozitie spre supra-alimentare si sedentarism, afectiuni mamare specific feminine (mastoze, cancer la san). Pe ansamblu, la ambele sexe, xenoestrogenii provoaca dezvoltarea in exces a tesutului adipos, aparitia obezitatii abdominale, aparitia afectiunilor tumorale.
Aparuta in ultimele decenii, foarte brusc, predominanta estrogenica n-a putut fi explicata pana de curand. Corelarea in ultimii 2-3 ani a unor studii stiintifice a aratat adevarata cauza a acestui fenomen: hormonii feminini artificiali, adica xenoestrogenii, care practic au invadat viata noastra de zi cu zi.
Unde se gasesc xenoestrogenii?
De evitat - Recipientele de PVC
Poate parea incredibil, dar ei se gasesc aproape peste tot: in ambalajele folosite zilnic, in apa, in cosmetice, in detergenti, chiar si in jucariile pe care le baga in gurita copiii mici, atunci cand se joaca cu ele. De fapt, in ultimele 4-5 decenii de dezvoltare industriala accelerata, ne-am creat singuri niste otravuri hormonale, subtile, cu actiune lenta si sigura, de care ne va fi foarte dificil sa ne dispensam. Cercetarea stiintifica, precum si responsabilii in domeniul medical din tarile dezvoltate au facut pana de curand cateva greseli majore, impardonabile, care ne costa scump pe noi, cei de astazi, si inca si mai scump generatiile viitoare. Anume: s-au grabit sa le certifice acestor substante cu efect hormonal nocivitatea scazuta, dupa doar cativa ani sau chiar luni (!) de studii. Or, efectele lor apar in decenii si actioneaza prin cumul asupra organismului uman.
Cele mai nocive surse de xenoestrogeni
Sursele exterioare de estrogeni sunt de doua feluri: naturale si artificiale. Estrogenii naturali sunt continuti de catre plante (fiind numiti si fitoestrogeni) si, in doze normale, sunt chiar benefici pentru organismul uman. Administrati pe cale orala, fitoestrogenii sunt in proportie de 90% distrusi in ficat, doar diferenta de 10% exercitandu-si actiunea in corp, si aceasta pentru scurt timp, pentru ca se degradeaza rapid. Uneori, acesti estrogeni naturali, cu actiune mai degraba benefica, intalniti in soia, uleiuri presate la rece etc., sunt in mod eronat denumiti xenoestrogeni, fiind total nenocivi. Xenoestrogenii periculosi sunt substantele artificiale care actioneaza asupra receptorilor de estrogen din organism vreme foarte indelungata, facand astfel ravagii, deoarece sunt practic nemuritori, degradandu-se foarte lent, avand o actiune intensa si de lunga durata. Iata unde gasim, exact, acesti fitoestrogeni:
* Bidoanele din plastic (PET-urile) - contin o substanta chimica numita bisfenol A sau prescurtat BPA (din engleza - bisphenol-A). Aceasta substanta este un estrogen foarte puternic, care intre altele efemineaza puternic barbatii, creste riscul de malformatii la nastere, declanseaza pubertatea precoce, obezitatea, anumite forme de cancer. BPA nu se afla doar in componenta "pet-urilor" de suc si de apa minerala, ci si a biberoanelor, a caserolelor si a altor ambalaje alimentare. El actioneaza precum estrogenul, blocand secretia hormonului sexual masculin, inclusiv a testosteronului. Un studiu facut in 2009, pe 218 lucratori care intrau frecvent in contact cu aceasta substanta, a aratat ca acestia au o cantitate de sperma de patru ori mai redusa, o rata de supravietuire a spermatozoizilor de trei ori mai mica si o calitate a spermei de doua ori mai scazuta fata de muncitorii care nu aveau in corp aceasta substanta.
* Tevile si recipientele din PVC - contin asa-numitii ftalati, substante chimice intalnite si in parfumuri, in oja de unghii, in detergenti, sapun, sampon si creme de corp, inclusiv cele pentru copii. Ca atare, nivelul de ftalati cu care organismul nostru intra in contact zi de zi este foarte mare, aceste substante avand de asemenea efect estrogen, favorizand obezitatea abdominala si rezistenta la insulina. Bebelusii ale caror mame au fost expuse la un nivel ridicat de ftalati in timpul sarcinii se nasc cu probleme ale organelor genitale.
De evitat - Laptele produs in ferme de tip industrial
* Laptele produs in ferme de tip industrial - in august 2010, la mai multe fetite din China, hranite cu acelasi fel de lapte, s-a constatat ca au inceput sa le creasca... sanii. O ancheta declansata imediat a constatat ca nivelul de prolactina si de estradiol, hormoni care determina, intre altele, aparitia caracterelor secundare feminine, era in sangele copiilor respectivi mai mare decat la o femeie adulta. Explicatia: vacile fermei de tip industrial care producea laptele cu care au fost hranite respectivele fetite au fost dopate cu cantitati uriase de hormoni, pentru a le stimula lactatia. Cazul fermei chineze este unul flagrant, dar in toata lumea industrializata se practica dopajul cu hormoni al animalelor pentru lapte. V-ati intrebat cum este posibil ca o parte din laptele din import sa fie mai ieftin decat cel romanesc si sa fie preferat chiar de procesatorii autohtoni? Pentru ca vaca romaneasca, pascuta pe islazurile comunale, nu este dopata cu hormoni, care cresc productia de lapte cu 20% sau mai mult. Si nimeni nu ia in seama ca acest lapte obtinut industrial, desi este mai ieftin, este o bomba hormonala, cu efecte dezastruoase asupra sanatatii copiilor si nu numai a lor. Iar faimoasele norme europene, care condamna laptele romanesc pentru ca nu e suficient de bun, nu verifica deloc nivelul de xenoestrogeni din laptele industriasilor "civilizati" si cu lapte "curat" din tarile cu zootehnie asa-zis dezvoltata.
De evitat - Gainile "albastre"
* Ouale produse in ferme de tip industrial - in lumea crescatorilor de pasari este binecunoscut faptul ca un "mic" supliment de estradiol (cea mai importanta forma de estrogen din regnul animal) pus in hrana pasarilor creste productia de oua cu 30%, adica mareste enorm profitul afacerii. Ce-i drept, normele in domeniu interzic folosirea acestor hormoni in furajarea gainilor ouatoare, dar in ciuda "nobletii" acestei prevederi, nu exista nici o analiza obligatorie care sa verifice respectarea acestei cerinte. Iar tentatia de a-ti dubla profitul si, pana la urma, de a nu da faliment in fata crescatorilor care deja practica dopajul gainilor este imensa. Astfel, ajungem sa consumam specialitatea secolului XXI, adica oua cu estradiol, zilnic si fara sa stim. Si inca un lucru: un studiu facut in anul 2009, in Norvegia, a aratat ca nivelul de hormoni feminini la ouale gainilor crescute in custi era mai mare cu peste 10% decat la cele libere, in aceleasi conditii de alimentatie. Explicatia: stresul animalelor crescute in custi duce la hipersecretia acestor hormoni, al caror exces este periculos pentru sanatatea umana.
* Carnea - este probabil alimentul cel mai poluat cu xenoestrogeni. Administrarea de hormoni asa-zis "de crestere" a devenit atat de raspandita, incat, personal, nu stiu sa recomand o sursa de incredere pentru a procura carne "curata" din acest punct de vedere. Si cand spun aceasta, am in vedere cazul unor amici, tarani dintr-un sat uitat de lume din Dobrogea, care au primit de la veterinar o solutie minune, care stimuleaza cresterea puilor de gaina. Romani cu spirit stiintific innascut, ei au facut un test: jumatate din pui i-au hranit doar cu graunte, ca si pana atunci, iar cealalta jumatate i-au hranit cu graunte + un supliment din acea solutie, albastra la culoare. Toamna, cand se numara intre altele bobocii, puii crescuti cu solutie albastra erau ca Fat-Frumos, crescuti de doua ori mai mari decat fratii lor, care primisera numai graunte. Atunci, oamenii mei s-au hotarat: din acel moment, vor creste gaini numai cu solutie albastra, mai ales ca la gust carnea acestora era la fel ca cea ecologica! Si asa este - carnea porcilor, vitelor, pasarilor sau chiar pestilor "ajutati" cu hormoni de crestere are acelasi gust ca si cea ecologica. Insa hormonii cu care au fost otravite animalele ajung si in carnea lor, intr-o proportie suficient de mare incat sa produca obezitate, celulita, infertilitate masculina, tulburari de ciclu menstrual, cancere cu determinare hormonala. E drept, ca si in cazul oualor, Uniunea Europeana nu permite folosirea hormonilor de crestere, dar nici aici nu exista nici o analiza obligatorie pentru verificarea respectarii acestei norme.
* Berea cu alcool - fiind un ingredient esential al berii, hameiul este, totodata, una dintre plantele care contin substante hormonale benefice. Problema fitohormonilor din hamei este ca, in combinatie cu alte substante din bere, intre care si alcoolul, se transforma in estrogeni extrem de puternici, transformarea producandu-se chiar in tubul digestiv. Actiunea acestor estrogeni se traduce prin ingrasare rapida, marirea proportiei de tesut cutanat, aparitia celulitei, scaderea fortei fizice, iar - in timp - chiar scaderea potentei. Adica, exact simptomele ce apar la multi consumatori de bere inveterati, care au aspectul unor bureti umflati.
* Aditivii alimentari - luati separat, dar mai ales combinati in diferitele alimente, efectele lor hormonale sunt aproape necunoscute, avizarea lor pentru folosirea in alimentatia umana fiind facuta cu o usurinta incredibila. Unul dintre acestia, adica E320 (butilhidroxianisolul sau BHA - folosit pentru conservarea substantelor grase), are actiune estrogena deja demonstrata si creste riscul de a dezvolta cancer la san si ovarian. Gasim acest xenoestrogen in unele tipuri de unt, in preparate din carne, in piureurile instant, in grisine etc.
De evitat - Ambalajele de plastic
* Pesticidele - in anul 1980, un producator de pesticide din Florida, Statele Unite, a poluat cel mai mare lac din acest stat cu un insecticid din familia celebrului DDT (ai carui derivati inca nu sunt interzisi). Efectul: populatia de aligatori a lacului Apopka a intrat pentru multi ani intr-un declin demografic, pe care biologii, la inceput, nu l-au putut explica. Observandu-le comportamentul si apoi luand mostre de sange de la masculii de aligator, misterul a fost dezlegat: pesticidul cu pricina avea un efect feminizant atat de puternic, incat domnii aligatori au devenit... impotenti, ignorandu-le complet pe doamnele aligator, in detrimentul aparitiei noilor generatii. Problema este ca DDE-ul, pesticidul folosit in Florida, nu este singurul cu efecte estrogene, iar aceste substante ajung si in organismul uman, direct prin alimentatie, mai ales prin carnea animalelor furajate cu nutreturi poluate astfel.
* Detergentii - mult mai la nord de Florida, dupa Cercul Polar, tot apa poluata, de data aceasta cu xenoestrogeni din detergenti, a determinat transformari dramatice la ursii polari. La populatia de ursi polari care au consumat apa cu detergenti s-a constatat nasterea aproape exclusiv de pui de sex feminin sau hermafroditi, in detrimentul celor de sex masculin. Mai mult, ursoaicele au inceput sa dezvolte in masa fibroame uterine si alte afectiuni hormonale. Aceasta pentru ca multi detergenti, dar si alte solutii, cum ar fi balsamurile pentru rufe, au efecte hormonale feminizante, continand ftalati, dar si alti xenoestrogeni sintetici, inca prea putin studiati.
Cum ne ferim de xenoestrogeni
De la bun inceput, trebuie sa precizam ca actiunea de evitare a acestor xenoestrogeni nu trebuie sa se transforme intr-o fobie exagerata la plastic, la cosmetice, ori la anumite produse alimentare. Aceasta evitare trebuie facuta cu discernamant, pornind de la informatii verificate, si fara a cadea in extreme ridicole.
De preferat - Laptele de la vacile care pasc pe imas
Ambalajele de plastic, de exemplu, sunt foarte bune atunci cand depozitam in ele medicamente sau alimente uscate, dar devin improprii atunci cand tinem in ele apa sau bauturi, precum si alte alimente lichide si semi-lichide, mai ales cu caracter acid. De asemenea, expunerea de scurta durata la xenoestrogeni nu este periculoasa, ceea ce trebuie evitat fiind expunerea de lunga durata. Iata, in continuare, cateva masuri care trebuie luate pentru a ne feri de expunerea de lunga durata la xenoestrogeni:
* Evitati produsele lichide si semi-lichide ambalate in plastic - anul trecut, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) afirma ca recomanda, in continuare, folosirea de ambalaje de plastic. Aceasta, deoarece cercetarile efectuate in cadrul EFSA au aratat ca, in doze mici, bisfenolul A, xenoestrogenul din plastice, nu afecteaza organismul uman. O justificare gaunoasa, pentru ca nu spune nimic de efectele pe termen lung ale bisfenolui A, mai ales ca el se regaseste in aproape toate ambalajele produselor de pe piata, inclusiv in PET-urile de apa. Chiar in ziua in care scriu acest articol, s-a initiat un proiect de lege care interzice, totusi, utilizarea plasticului cu aceasta substanta la biberoanele pentru sugari. Este un pas inainte, dar nu suficient.
* Folositi ambalaje de sticla, inox, lemn si hartie - mai ales pentru lichide, sticla este de baza, deoarece este practic neutra ca efecte asupra sanatatii si nu reactioneaza in nici un fel cu lichidele pe care le contine, fie ele acide, alcaline, alcoolice etc. Nu este nici un pericol daca mai consumam din cand in cand apa din bidoane de plastic, dar toate
lichidele pe care le consumam zi de zi este recomandat sa fie tinute in sticla sau metal.
De preferat - Ouale bio
* Nu lasati plasticul la indemana copiilor - mai toate obiectele din plastic, pe care cei mici au obiceiul sa le bage in gura, sa le roada etc., au un potential estrogen ridicat. Pe de alta parte, copiii mici si sugarii sunt, din pacate, cei mai sensibili la actiunea xenoestrogenilor, iar din acest motiv, obiectele care contin bisfenol A sau PVC trebuie inlocuite cu altele, din lemn sau din alte materiale, care sa nu contina xenoestrogeni.
* Inapoi la laptele romanesc - cu pretul unor minute bune petrecute zilnic in magazine, ma uit la fiecare produs lactat pe care il cumpar pentru ca el sa fie fabricat in Romania. Mai nou, firme romanesti de traditie isi pun marca pe produse facute in strainatate, unde vacile dopate cu estrogeni dau lapte mai ieftin. Asa ca, perseverent, caut locul in care a fost produsa branza sau iaurtul, iar daca am dubii, prefer sa nu cumpar ceva care stiu ca imi poate pune in pericol sanatatea. Contrar celor afirmate de expertii Uniunii Europene, laptele romanesc, obtinut de la vacile pascute pe imas si colectat de cisterne in fiecare zi, este de departe cel mai bun calitativ, chiar daca nu este perfect filtrat, cum prevad niste normative depasite.
* Preferati ouale bio - costa mai mult - e adevarat - dar merita sa va protejati sanatatea. La noi in magazine au aparut oua produse in ferme certificate biologic, dar puteti sa le luati si direct din gospodariile taranesti, cu conditia sa aveti un furnizor de incredere. Din pacate, furajele cu estrogeni sintetici au inceput sa fie destul de accesibile, la fel ca si pesticidele, iar unii tarani sunt tentati de supraproductiile obtinute cu ajutorul acestora.
* Reduceti/eliminati consumul de carne - in primul rand, deoarece carnea animalelor furajate cu hormoni, acelea care consuma vegetale dopate cu pesticide sau, pur si simplu, tinute in custi si stresate, constituie alimentul cel mai bogat in xenoestrogeni. Apoi, carnea, fie ea si curata, impreuna cu dulciurile, sunt principalele vinovate de aparitia supraponderalitatii si a obezitatii, in conditiile in care excesul de tesut gras face ca toti xenoestrogenii sa fie mult mai lent eliminati din corp si sa-si exercite vreme mai indelungata actiunea nociva.
Preferati legumele si fructele cultivate ecologic
* Preferati legumele si fructele cultivate ecologic - deoarece mare parte din insecticidele, fungicidele si antibacterienele sintetice, folosite in agricultura, contin xenoestrogeni. Cea mai buna solutie, adoptata tot mai des in Europa si in Statele Unite, este sa va cultivati propriul petic de gradina, in care sa folositi doar ingrasaminte si substante biologice. In cazurile, care apar din pacate, in care daunatorii sunt foarte agresivi, folositi doar minimum de pesticide sintetice si doar cand este neaparat nevoie.
* Mai multa miscare - daca faceti exercitii fizice, cate 40 de minute, de macar trei ori pe saptamana, receptivitatea la actiunea nociva a xenoestrogenilor va scadea cu aproape o treime. De ce? Deoarece efortul fizic topeste tesutul adipos, care este un adevarat magnet pentru xenoestrogeni, dar acelasi efort fizic intensifica si procesele de eliminare a substantelor toxice din organism. Nu in ultimul rand, miscarea, mai ales in aer liber, favorizeaza producerea in organism de hormoni masculini, care vor compensa aportul de xenoestrogeni.
* Mai multa clorofila - este un sfat numai bun de urmat acum, primavara, cand se gasesc din belsug principalele surse de sange verde, adica urzica, leurda, ceapa verde, salata verde, spanacul.
Suplimente naturale contra efectelor xenoestrogenilor
* Zeolitul - este un mineral natural pe care il gasim in magazinele noastre naturiste sub forma de capsule si care are darul de a extrage multe dintre toxinele care ajung in organismul nostru, intre care si xenoestrogenii din pesticide, din cosmetice sau din diferitele ambalaje. Se tin cure de cate 60 de zile, timp in care se iau zilnic 1500-2600 de miligrame de zeolit.
De preferat - cat mai multa clorofila
* Trifoiul rosu (Trifolium pratense) - impiedica hormonii artificiali sa isi exercite actiunea nociva. Se administreaza sub forma de pulbere, cate 4-6 grame zilnic, in cure de 28 de zile, fiind un remediu recomandat mai ales femeilor, pe care le fereste de tulburari menstruale si de afectiuni hormonale.
* Mukuna (Mukuna pruriens) - este numele unei plante indiene, intens folosite in celebra medicina Ayurveda. Efectele sale asupra sistemului endocrin si a celui nervos sunt extraordinare. Se recomanda capsulele cu extract de mukuna, cate patru pe zi, in cure de 90 de zile. Mukuna trateaza infertilitatea masculina produsa de xenoestrogeni, crescand cantitatea de sperma secretata, precum si concentratia spermatozoizilor si motilitatea acestora. De asemenea, previne si trateaza cu succes impotenta hormonala.
* Extractul de germeni de soia - am scris "extractul de germeni" si nu germenii de soia ca atare, pentru ca doar acest concentrat s-a dovedit a fi suficient de puternic pentru a bloca evolutia cancerelor si a tumorilor hormonodependente, produse de actiunea xenoestrogenilor. Prezent in produsul ZHEO-HORMONAL, extractul de soia este destinat prevenirii actiunii nocive a xenoestrogenilor, dar si pentru tratarea afectiunilor deja instalate, cum ar fi cancerul la san, cancerul ovarian si uterin, cancerul la testicule, infertilitatea masculina, sindromul ovarelor polichistice, mastozele.
0 comments :
Trimiteți un comentariu