background img

Articole noi

Autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor

Autoexaminarea sânilor pentru depistarea precoce a cancerului mamar
Pentru cresterea sanselor de depistare precoce a cancerului de sân este recomandabil ca orice femeie sa se deprinda sa efectueze o autoexaminare a sânilor in fiecare luna.


Instructiuni pentru auto-examinarea sânilor (AES)
Prin examinarea regulata a sânilor femeia poate observa mult mai usor orice modificari care apar. Perioada cea mai buna pentru AES este dupa o saptamâna de la terminarea ciclului, întrucât atunci sânii nu sunt sensibili sau infiltrati. Daca aveti ciclu neregulat este bine sa efectuati AES în aceeasi zi a fiecarei luni. Si femeile însarcinate, care alapteaza sau care au implanturi mamare trebuie sa efectueze AES.
Tehnica auto-examinarea sânilor

* Culcati-va pe spate. Asezati o perna sub umarul drept si plasati bratul drept sub cap.

auto-examinarea sânilor
* Folosind pulpele celor trei degete mijlocii de la mâna stânga palpati sânul drept, încercând sa depistati prezenta unor eventuali noduli.
* Palpati cu blândete, dar suficient de ferm pentru a va obisnui cu senzatia normala a sânilor dvs. Prezenta unei benzi mai ferme de-a lungul curburii inferioare a fiecarui sân este normala. Daca nu sunteti sigura cât de ferm trebuie sa apasati, consultati-va cu medicul.
* Palpati sânii de jur împrejur, dupa un model circular, în sus si în jos sau dupa dispunerea spitelor de roata. Obisnuiti-va sa aplicati de fiecare data aceeasi metoda si sa verificati toata suprafata sânilor. De asemenea, retineti de la o luna la alta constatarile facute.
* Repetati examenul descris si pentru sânul stâng, folosind degetele mâinii drepte. (Mutati perna sub umarul stâng).

examen lunar al sânilor
* Repetati examinarea ambilor sâni stând în picioare, tinând bratul de partea sânului examinat în spatele capului. Examinarea în picioare face mai usoara depistarea modificarilor din regiunile superioare si exterioare ale sânilor (axile). Aici îsi au sediul cca. jumatate din cancerele mamare.
* Este foarte probabil sa preferati efectuarea examinarii stând în picioare a sânilor în timpul dusului. Unele modificari ale glandei mamare pot fi depistate mai usor când pielea este umeda si alunecoasa datorita sapunului.
* Pentru mai multa siguranta, puteti verifica prezenta unor eventuali noduli, denivelari ale pielii, modificari ale areolei, rosetei, umflaturilor, stând în fata oglinzii imediat ce ati terminat AES, în fiecare luna. Pentru ca modificarile sa fie mai usor sesizabile, contractati muschii pieptului.

autoexamen sani
* Daca depistati vreo modificare, solicitati imediat sfatul medicului.

Semnale de alarma pe care sa le urmariti în cursul AES:

* Aspect roz sau rosu, persistent, al sânului
* Noduli, formatiuni palpabile sau vizibile.
* Modificari ale areolei mamare: secretii, descuamari, modificari de pozitie, etc.
* Modificari ale pielii: denivelari, aspect de coaja de portocala, roseata, umflaturi, ulceratii, etc.

Important: ORICARE dintre modificarile de mai sus ale sânilor necesita consult medical imediat.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE