background img

Articole noi

Aburul, agent terapeutic

Baia de aburi este o metoda simpla de calire a organismului, dar si de preparare a hranei

O metoda simpla si ieftina de detoxifiere si relaxare este baia de aburi. Forta aburului este motorul care pune in miscare nu doar masinariile, ci si organismul uman. Favorizeaza circulatia sangelui si eliminarea toxinelor, trateaza afectiunile respiratorii, dar si pe cele ale pielii. Aburul simplu provenit din apa care fierbe sau in asociere cu diferite plante este o metoda de terapie pe cat de veche pe atit de eficienta.

•Baia de aburi, leacul bolilor respiratorii
Aburul este un agent terapeutic extrem de valoros. Poate fi folosit sub forma de bai generale, partiale, inhalatii si la prepararea alimentelor. Pentru a crea „ceata“ specifica unei bai generale de aburi, e nevoie de un generator cu sistem precis de control si de o cabina cu inchidere speciala, pentru ca aburul sa nu se piarda. In cazul in care nu le avem la indemana, se poate fierbe apa intr-un vas cu gura larga, pe un resou. Cabina poate fi improvizata din paturi sau prosoape mari. Temperatura optima pentru o baie de aburi eficienta se situeaza intre 43 si 46 de grade Celsius, iar umiditatea trebuie sa fie 100%. Ce afectiuni putem trata cu baia generala de aburi? E benefica pentru cei cu astm bronsic, dureri reumatice, tuse cu expectoratii, insomnie, circulatie sangvina deficitara, tensiune musculara, sensibilitatii generale a pielii. Pentru a obtine rezultatele optime, trebuie sa tinem cont de anumite reguli. Una din ele este aceea ca, inainte de baie, e bine sa facem un dus cu apa calduta. Timpul efectiv pentru fiecare baie variaza intre 15 si 20 de minute, in functie de sensibilitatea pielii. Dupa baia de aburi, nu se expune corpul la variatii bruste de temperatura, pentru ca exista riscul unui soc termic. Acoperiti trupul cu un halat plusat. Baia de aburi are si un efect benefic asupra catifelarii si elasticitatii pielii. Caldura deschide porii pielii, iar transpiratia va elimina impuritatile. Muschii se vor relaxa, iar tensiunea si durerea se dimineaza.

•Atentionari pentru cardiaci

Atunci cand doriti sa adaugati in apa si plante cu scop terapeutic, puteti folosi: petale de trandafir, musetel, lavanda, salvie, nalba, lemn de santal, lamaie, coada soricelului, cimbrisorul, indicate indeosebi celor cu afectiuni cutanate, hipertensiune si disfunctii cardio-respiratorii, dar si pentru relaxare. Este important ca uleiurile esentiale folosite sa fie 100% naturale, iar cantitatea sa nu fie in exces, pentru ca sunt foarte puternice si pot produce iritatii. Atunci cand facem baie de aburi acasa, fara un dispozitiv special, trebuie sa fim atenti la temepratura aburilor, daca acestia sunt prea fierbiti va puteti arde. Cardiacii pot face baie de aburi, dar cu prudenta. Este bine sa aseze pe inima o compresa rece. Pulsul nu trebuie sa depaseasca 130-135 de batai pe minut. Daca pe parcursul procedurii, bolnavul acuza stari de moleseala, se intrerupe baia. Sauna are un efect de calire a organismului contra racelii si de ameliorare a unor tulburari neurovegetative. Totusi, barbatilor, se pare, le dauneaza, daca se face abuz. Baia cu aburi poate induce impotenta temporara si poate reduce vitalitatea spermatozoizilor.

•Vapori binefacatori pentru ten

Pentru o baie de aburi partiala, se acopera segmentul de corp cu prosopul si se tine deasupra bolului cu apa fierbinte. Partea expusa trebuie sa stea la o distanta de 30 cm de vasul cu apa. Se poate aplica asupra picioarelor, fetei, sezutului, mainilor, a jumatatii inferioare a corpului. Cel mai frecvent se abureste fata. inchideti ochii si relaxati-va timp de 10-15 minute. Apoi stropiti fata cu apa la temperatura camerei pentru inchiderea porilor. Puteti sa incheiati tratamentul cu o lotiune tonica si o crema hidratanta. Pentru o persoana cu ten normal, se recomanda o baie de aburi pe saptamana, timp de 5-7 minute, iar pentru o persoana cu ten gras baia de aburi este indicata de maximum trei ori pe saptamana, timp de 15-20 minute. Cel mai indicat moment pentru a face o baie de aburi a capului este seara, inainte de culcare. Anemicilor si persoanelor corpolente le este recomandat un numar cat mai redus de bai de aburi. La picioare, baia de aburi are rolul de a elimina mirosul neplacut (baia cu flori de fin si paie de orez), ajuta in caz de anemie, picioare reci sau umflate. Persoanele care nu pot urina sau sufera de cistita, reumatism sau boli ale abdomenului, le sunt indicate bai de aburi cu coada calului. O varianta a baii de aburi partiala este si inhalatia, procedeu utilizat in afectiuni ale tractului respirator. Se foloseste mai ales aburul rezultat din fierberea apei cu musetel.

•Hrana sanatoasa, la aburi
Exista in comert din ce in ce mai diverse aparate de preparare a hranei cu aburi. Este o metoda mult mai sanatoasa decat prajirea sau fierberea. Forta aburului fragezeste legumele si fructele, iar pierderea de vitamine si minerale e foarte mica. Culoarea alimentelor se pastreaza intacta, la fel aromele si substantele nutritive. Gatitul la aburi este perfect si pentru carnea de pui si peste, paste, fructe, fructe de mare, oua, orez, dulciuri. Nu trebuie sa utilizati niciun fel de grasime, deci acest mod de preparare a hranei este foarte indicat pentru cei care tin regim. Puteti gati la aburi aproape orice tip de legume, mai putin radacinoasele. Taiati legumele la aceeasi dimensiune, pentru a fi patrunse uniform. Se mananca imediat dupa fierbere. In sita se adauga o mana de verdeturi aromate (busuioc, patrunjel, marar). Avand in vedere ca suntem in plina vara si vrem sa evitam caldura in bucatarie, aparatul de gatit in aburi este ideal. Este compus din mai multe compartimente, ceea ce face posibil gatitul simultan a mai multor feluri de preparate. Aparatul este dotat cu o tavita de colectare a sucurilor, ce pot fi reutilizate pentru a prepara o supa, un sos. Daca va obisnuiti sa folositi aburii in obtinerea hranei zilnic, veti cu siguranta mult mai sanatosi.

•De la sauna cu fum, la cea cu aburi

Sauna este de origine finlandeza si este de fapt o baie de aburi care urmareste sporirea transipratiei. Este o tehnica veche de 2.000 de ani raspandita azi pe tot globul. Totusi, patria saunei are la ora actuala cele mai multe saune din lume: 1.400.000, la o populatie de 5 milioane de locuitori. Fiecare finlandez utilizeaza sauna o data pe saptamana. Chiar si cei mai saraci au un sistem simplu acasa de producere a aburilor. In timpurile vechi, sauna exista sub forma de gropi sapate in panta, unde se facea foc, fumul evacuandu-se printr-un cos. Cu timpul, tehnica a evoluat sapandu-se „cabine“ in trunchiurile copacilor. La sfarsitul secolului XI, la marginea padurilor erau intilnite destuzl de des astfel de saune in copaci. Pana la sfarsitul secolului XIX, singurele folosite erau saunele cu fum. Abia in secolul XX s-au stropit pietrele cu apa si astfel s-a ajuns la ceea ce numim azi sauna cu aburi.

•Tipuri de bai cu aburi

* Caldarium - baia de aburi romana
* Hamam - baia de aburi turceasca
* Banja - baia de aburi ruseasca
* Temascal - baia mexicana
* Baia de aburi irlandeza
* Tylarium - combinatie intre sauna traditionala si o baie de aburi moderata


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE