background img

Articole noi

Otoscleroza


Otoscleroza

Otoscleroza este o boala cu transmitere genetica ce consta in aparitia unor modificari osoase la nivelul urechii medii si interne, antrenand blocarea articulatiei dintre scarita si urechea interna. Se produce astfel o anchiloza a lantului de osisoare din urechea medie, care impiedica transmiterea eficienta a sunetelor de la timpan la urechea interna. Osisorul afectat este scarita.

Cum se manifesta boala?
Otoscleroza se manifesta prin scaderea progresiva a auzului. Boala este intalnita mai des la femei. Apare la varste variate, incidenta maxima fiind la maturitate (25 – 50 ani), de regula este bilaterala.
Pacientii acuza o progresie lenta (pe parcursul a 5 – 10 ani) a hipoacuziei de transmisie, insotita (uneori) de zgomote in ureche si autofonie (pacientul isi aude propria voce mult mai intens). Poate afecta in egala masura si urechea interna, avand drept consecinta alterarea transductiei mecano-electrice (transformarea sunetelor in stimuli electrici). In aceaste situatie se instaleaza hipoacuzia senzoriala, fenomen cunoscut sub numele de labirintizare. Se agraveaza, uneori accelerat, in perioade scurte pe parcursul sarcinii sau la instalarea menopauzei.
In formele severe se poate ajunge pana la pierderea completa a auzului (cofoza).

Se poate recupera auzul pierdut in otoscleroza ?
De-a lungul timpului deblocarea lantului de osisoare al urechii medii anchilozate prin procesul de otoscleroza a reprezentat o preocupare majora pentru chirurgi. Au fost imaginate nenumarate tehnici microscopice de restabilire a transmiterii sunetelor catre urechea interna. In ziua de astazi exista tendinta de generalizare a utilizarii stapedotomiei (forarea unui orificiu in talpa scaritei) urmata de introducerea unui substitut al scaritei (piston) direct in lichidele din urechea interna. Daca hipoacuzia se datoreaza exclusiv blocarii osisoarelor, pacientul isi redobandeste integral auzul!

In otoscleroza partial labirintizata este posibila utilizarea unui implant vibrator activ de ureche medie (vibroplastie), sau amplificarea auzului rezidual prin protezare auditiva externa.

Pierderea completa a auzului prin otoscleroza poate beneficia in cazuri selectionate de implant cohlear.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE