background img

Articole noi

Vitamina E - imunitate, vitalitate, sanatate

Vitamina E - imunitate, vitalitate, sanatate


Tocoferoul sau iitamina E este o vitamina liposolubila cu rol important in metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, ca si in mentinerea echilibrului hidro-electrolitic. Este de mare ajutor dupa o afectiune, in perioada de refacere, cand organismul este slabit, deoarece ajuta la regenerarea celulelor. Vitamina E protejeaza vitamina A si acizii grasi nesaturati de oxidare, prevenind astfel ateroscleroza. Are de asemenea un rol in la formarea vitaminei A in organism. Are efect benefic asupra sistemului nervos si a performantelor sexuale, ajuta la regenerarea pielii si parului. Previne formarea cicatricelor cheloide. Efectul antioxidant al vitaminei E se manifesta prin faptul ca o singura molecula din aceasta vitamina protejeaza 200 de molecule de acizi grasi nesaturati impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi.

Vitamina E este prezenta in cantitati mari in ficat, in tesuturile grase si musculare, in miocard, uter, testicule, sange si in glandele suprarenale.

Efectul vitaminei E in organism se datoreaza celor opt genuri de izomeri ai tocoferolului, denumiti cu literele alfabetului grecesc. Cel mai cunoscut si eficient este alfa-toco-ferolul. Alimentele contin izomerii tocoferolului in cantitati diferite, ceea ce explica si activitatea vitaminica diferita.

Vitamina E este deosebit de eficienta in perioada de convalescenta, ajutand la refacerea celulelor. Totodata, protejeaza vitamina A si acizii grasi nesaturati de oxidare, prevenind astfel ateroscteroza. Prin actiunea sa imbunatateste practic sinteza vitaminei A. De asemenea. tesuturile retin pentru un timp mai mare vitamina E provenita din surse naturale, spre deosebire de vitamina E obtinuta pe cale sintetica.

Vitamina E este si un antioxidant foarte important, realizand o protectie foarte buna impotriva radicalilor liberi. Specialistii cardiologi au constatat ca, administrand vitamina E in timpul sau dupa infarctul de miocard, se menajeaza muschiul inimii. Accelereaza si vindecarea bolnavilor ce au suferit interventii chirurgicale pe arterele coronare si nu numai.

Consumul de vitamina E intareste sistemul imunitar al persoanelor varstnice, scazand astfel riscul diverselor infectii. De asemenea, amelioreaza afectiunile pulmonare, crizele bolnavilor de Parkinson (relaxand musculatura) si previne avorturile spontane.

Carenta de vitamina E afecteaza functiile celulelor T si, astfel, activitatea sistemului imunitar. Vitamina E creste atat raspunsul imun natural, cat si pe cel dobandit. Suplimentarea cu vitamina E este importanta in cazul varstnicilor, deoarece, la acestia, activitatea sistemului imunitar este scazuta si sunt mai vulnerabili in fata anumitor bacterii si virusuri.

Culturistii necesita o cantitate mai mare de vitamina E pentru dezvoltarea masei musculare si inlaturarea rapida a oboselii. Prin faptul ca imbunatateste capacitatea musculara si intarzie aparitia oboselii, se poate folosi cu succes de catre toti sportivii.

  Simptome si afectiuni pentru care se recomanda acest produs:


Acnee
Acufene (zgomote in urechi)
Adenom de prostata
Anticoncept. (comb. efecte neg.)
Antioxidant
Antiseptic pulmonar
Ateroscleroza
Atrofie musculara
Avort spontan (prevenire)
Boala Alzheimer
Carcei
Dependenta de droguri (trat.)
Diuretic cardiaci
Epilepsie
Glaucom
Hipertensiune arteriala Impotenta
Imbatranire tesuturi (intarz.)
Lupus eritematos
Menopauza
Menstruatii neregulate
Mialgii
Parkinson
Prostatita (infectii prostata)
Riduri (diminuare)
Schizofrenie
Spondilita anchilopoietica
Tromboflebita
Vaginita distrofica
Varice
Vasodilatator


  Observatii - precizari:

In cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala, marirea dozei de vitamina E trebuie facuta treptat.
Sarurile anorganice de fier pot anihila efectul vitaminei E. Din acest motiv, cele doua preparate trebuie administrate la o diferenta de cel putin 8 ore. Preparatele organice cu fier se pot asocia cu vitamina E.
Persoanele care consuma apa potabila tratata cu clor necesita o doza marita de vitamina E.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE