articole
·
Bolii
·
sanatateverde
·
sfaturi medicina
·
terapii naturiste
·
tratament
·
Tratarea bolilor
Poliartrita reumatoida
Tratament
Dietă:
7 zile cura de sucuri de fructe şi zarzavaturi. Se va consuma câte 250 ml de suc la două ore şi jumătate. Într-o zi se va însuma 1,5 – 2 litri de sucuri.
Ce reprezintă o cură de sucuri?
Vom numi cură de sucuri perioada în care alimentaţia va consta în exclusivitate din sucuri obţinute prin centrifugarea fructelor, zarzavaturilor sau chiar a anumitor plante medicinale, recomandate în funcţie de specificul bolii şi a rezultatelor ce dorim să le obţinem.
Pentru obţinerea sucurilor se poate folosi un storcător electric, special pentru cele cu pulpă (morcov, cartof, ţelină – rădăcină, sfeclă roşie, mere etc) iar pentru frunzoase (urzică, pătrunjel – frunze, orz verde etc), se va folosi un blender (aparat electric care mixează ingredientele în amestec cu apă) sau maşina de tocat carne. Pe cît posibil, sucurile vor fi obţinute din vegetale de calitate, proaspete şi cât mai biologic cultivate (bineînţeles, biologic în condiţiile timpului actual).
Sucurile se prepară zilnic, trebuind să fie proaspete, condiţie esenţială pentru a fi eficiente. Se poate prepara într-o singură repriză toată cantitatea necesară pentru o zi (excepţie face cartoful care se consumă imediat după preparare!) şi se păstrează la rece, în frigider, în sticle bine închise, de unde se scoate în porţii, câte o cană (250 ml), cu 30 minute înainte de a fi consumat, pentru a se încălzi la temperatura camerei.
Nu se păstrează de la o zi la alta.
Sucurile se beau cu înghiţituri rare, bine amestecate cu salivă.
Se recomandă următoarele sucuri:
morcov 250-500 ml /zi
ţelină (atât frunze cât şi rădăcină) 200 ml /zi
pătrunjel 80-100 ml /zi
orz verde 2x50 ml /zi (în diluţie cu apă 1:2)
urzică 100ml/zi.
sfeclă roşie 100 ml /zi
varză 150 ml /zi
grape fruit 100-200 ml /zi
strugure 250 ml /zi
mere 200-500 ml /zi
pere 250 ml /zi
În fiecare dimineaţă, timp de 7 zile se va face o clismă cu 1,5-2 litri infuzie călduţă de muşeţel.
Cărbune vegetal (o lingură rasă de cărbune la un pahar cu apă). Se va bea dimineaţa, după clismă. Se repetă după amiaza. Cura durează 30 de zile.
În continuare cura de sucuri şi crudităţi, timp de 60 de zile. Se introduc treptat în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 3 mese pe zi, regulate, fără să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute. Se recomandă suc de orz verde, ţelină, pătrunjel, sfeclă roşie, mere şi grefe.
Recomandări dietetice generale: anason, cimbru, grâu încolţit, salată verde, sfeclă roşie, măcriş, mere, pere, prune, ridiche neagră, trifoi.
Recomandări dietetice speciale: coacăze negre, cătină, ceapă, cireşe, dovlecel, fasole verde, grape-fruit, lămâie, lucernă de cultură, măr, orz verde, ovăz verde, morcov, păpădie, păstârnac, pătrunjel, praz, sparanghel, strugure, ţelină, urzică, usturoi, varză, zmeură.
Ceaiuri:
Trifoi roşu 20 g, coada calului 30 g, salvie 20 g, ienupăr 10 g, urzică 20 g – infuzie dintr-o linguriţă cu vârf la 250 ml apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.
Coajă de salcie 50 g, brusture (răd.) 10 g, rizomi de pir 30 g, ienupăr 10 g – Decoct din o lingură amestec plante la o cană cu apă. Se beau 1-2 căni pe zi.
Alte indicaţii:
Cura cu suc de lămâie care se face astfel: Se consumă în prima zi sucul de la o lămâie. Se creşte doza zilnic cu câte o lămâie până se ajunge la şapte lămâi pe zi. Din ziua a opta se scade doza cu câte 1 lămâie pe zi, până se ajunge la 1 lămâie pe zi. Se practică deci, 14 zile, iar după o pauză de două săptămâni se poate relua.
Cura cu boabe de ienupăr. Cura durează 23 de zile şi se face astfel: boabele zdrobite se mestecă şi se înghit. În prima zi se iau 4 boabe, a doua zi 5, iar apoi zilnic se creşte doza cu câte o boabă, până în a 12-a zi, când se iau 15 boabe, iar în a 13-a zi se scade cu câte o boabă zilnic, până se ajunge la 4 boabe în a 23-a zi.
Masaj sau aplicaţii cu tinctură de cimbrişor, tătăneasă, untul pământului.
Cataplasme cu frunze de varză.
Cataplasme pe articulaţiile afectate cu argilă (dacă VSH nu este crescut!).
Cataplasme cu hrean – se rade un pumn de hrean se amestecă cu apă şi aceeaşi cantitate de făină integrală, făcându-se o pastă. Se introduce într-un săculeţ de tifon şi se aplică pe zonele dureroase (pentru reumatism). Foarte eficient ar fi şi un decoct de ardei iute (se fierbe 10-15 minute boia de ardei iute sau ardei iute), se înmoaie o compresă în acest decoct, apoi se aplică pe locurile dureroase. Înainte de aplicaţie se unge locul respectiv cu un unguent. Se păstrează cataplasma până se simte senzaţia de arsură.
Băi generale cu făină neagră de muştar. Se pune într-un săculeţ 250 g de făină. Se agită în apa de baie, cu temperatura de 36-380; timp de 20 de minute. Se pot face şi cataplasme care se aplică pe zonele dureroase.
Sau:
Băi cu paie de ovăz – se pune o mână bună de paie tăiate într-o căldare cu apă fiartă, se fierbe 30 de minute şi apoi se toarnă într-o vană de 150-200 ml apă, la temperatura de 36-370. Durata unei băi este de 20-30 de minute, avându-se în vedere ca temperatura să se menţină până la terminarea băii. Se 21 de băi într-o cură. Se poate folosi şi coada calului.
Observaţii:
- Adoptaţi în program de exerciţii fizice regulat.
Evitaţi o dietă hiperproteică, hiperlipidică şi hipersodată (reduceţi cantitatea de sare), frigul (este indicat să se doarmă într-un sac de dormit).
Ce lucruri ar trebui eliminate din alimentaţie?
Printre alimentele cu potenţial nociv amintim: carnea şi produsele din carne (inclusiv peştele), afumăturile, zahărul, uleiul prăjit sau încins la temperaturi mari, condimentele iritante, pâinea albă, oţetul, cafeaua, băuturile cola, tutunul (chiar dacă nu este aliment!), alcoolul.
0 comments :
Trimiteți un comentariu