background img

Articole noi

Mudrele...


MUDRELE terapia degetelor şi organelor afectate prin meditaţie

- Cunoaşterea noastră este un strop de apă, Ignoranţa noastră, un ocean.................
Isaac Newton

Ce este MUDRA? – o noţiune care acoperă mai multe sensuri: astfel, prin „mudra” înţelegem un gest, o postură mistică a mâinilor, o pecete sau poate chiar un simbol. Dar, mai sunt unele mişcări ale ochilor, posturi corporale şi tehnici respiratorii care şi ele poartă numele de „mudre”. Indiferent de ceea ce desemnează, prin mudre ne reprezentăm imagistic anumite stări, procese de conştiinţă. Suntem obişnuiţi ca prin adoptarea anumitor atitudini să accedem la stările de conştiinţă pe care acestea le simbolizează.
Prin urmare, mudrele se adresează unor zone precise din creierul uman, din psihicul nostru, influenţându-l, drept urmare. Totodată, efectul este resimţit şi la nivelul corpului fizic.
Mudrele îşi pierd sorgintea undeva în adâncul istoriei omenirii. Nu doar asiaticii au mudre. Şi noi, când ne rugăm o facem tot într-un gest-mudră, sau când jurăm strâmb şi pe la spate încrucişăm degetele arătător şi mijlociu pentru a nu se împlini minciuna-blestem, sau aplauzele, strângerea mâinii în semn de salut, tapotarea tâmplelor cu pumnul strâns când ne doare capul etc, tot mudre practicăm.
Mudrele se efectuează în poziţia şezând, picioare, culcat sau în mers. Mudrele pot fi însoţite de mici meditaţii.

 Mudra este o tehnică de vindecare prin intermediul poziţiilor mîinii şi degetelor "Mudra este o tehnică de vindecare prin intermediul poziţiilor mîinii şi degetelor. În sanscrită, mudra înseamnă „pecete“ şi reprezintă un gest simbolic, care generează o stare de rezonanţă a organismului, reglînd acolo unde există blocaje energetice. Mudra este pur şi simplu o poziţie a mîinilor şi degetelor, un gest sau o acţiune simbolică, o expresie psihică a unei stări interioare. Mudrele au fost practicate în toate timpurile şi de către toate religiile. Chiar şi noi, fiecare în parte, practicăm mudra fără să realizăm de fapt acest lucru. Mudrele sînt folosite chiar şi în dans (involuntar), ritualuri, ceremonii. Practicarea în mod regulat a unor mudre poate duce la îmbunătăţirea memoriei, la vindecarea artritei sau a insomniei precum şi a unui spectru larg de afecţiuni. În yoga există cîteva zeci de poziţii ale degetelor şi mîinilor cu veleităţi curative. Mudra este o tehnică de vindecare prin intermediul poziţiilor mîinii şi degetelor. În sanscrită, mudra înseamnă „pecete“ şi reprezintă un gest simbolic, care generează o stare de rezonanţă a organismului, reglînd acolo unde există blocaje energetice. . Yoga pentru mîini
Mudrele sînt realizate prin anumite poziţii ale degetelor şi mîinilor avînd ca scop punerea practicantului în rezonanţă cu anumite energii subtile sau integrarea sa în anumite sfere sau cîmpuri benefice de forţă. Exerciţiile mudrelor sînt poziţii asiatice pentru degete, un fel de yoga pentru mîini. Îndoirea, întinderea sau atingerea degetelor activează zonele reflexe, declanşînd anumite reacţii ale organismului. Aceste mişcări pot fi efectuate oriunde fără prea mult efort. Se practică cu ambele mîini şezînd într-o postură cît mai comodă. Menţineţi fiecare poziţie a degetelor între 5-25 de minute, respirînd adînc.
Mudre în loc de fumat
Degetele sînt partea unde se încheie meridianele energetice ale corpului descrise şi utilizate în acupunctură. Este deci posibil ca, prin simpla poziţionare a mîinilor, să se acţioneze asupra unei stări sau alteia a corpului fizic sau emoţional. Această artă provenită de milenii dintr-o lungă tradiţie indiană a mudrelor constituie o cale de echilibrare a energiilor la fel de eficientă ca şi aceea din tehnicile orientale Tai Chi Chuan sau Qi Gong. Mudrele se pot efectua oriunde fără a necesita pregătiri suplimentare sau un mediu special. Pot fi utilizate în faţa televizorului, stînd în maşină sau în alte mijloace de transport, sau chiar luînd locul unor obiceiuri dăunătoare cum ar fi băutul cafelei sau fumatul.
Kali, zeiţa cu mai multe mîini
Dansurile tradiţionale hinduse includ mudrele ca poziţii sacre, dar şi pentru a demonstra calităţile acestei arte. • MUDRA ABHAYA - absenţa temerii - mîna stă ridicată cu degetele întinse şi palma în faţă. Această mudră îi este atribuită zeităţii hinduse Kali cea cu multe mîini, puterea timpului nimicitor, care stă dincolo de teamă şi care echilibrează de angoase pe cei care o invocă. • MUDRA VARADA - dăruire - mîna este coborîtă cu degetele întinse şi palma în faţă. Zeiţa Kali distruge elementele trecătoare ale universului aflîndu-se deasupra deşertăciunii, împărţind fericire.• MUDRA TARJANI - ameninţare - pumnul strîns cu arătătorul îndreptat în sus este întîlnită şi în artele marţiale, gest făcut de gruparea ocultă ninja. • MUDRA ANJALI- gest de adorare şi rugăciune cu mîinile împreunate în faţa pieptului.
OK şi mudra succesului
În Japonia, degetele mari şi arătătoarele ambelor mîini unite astfel încît să formeze un triunghi exprimă concentrarea. Este arhicunoscut gestul american al pumnului strîns cu degetul mare iţindu-se triumfător în marcarea ideii de succes. Toate civilizaţiile au utilizat limbajul mîinilor, acesta fiind poate cel mai vechi mijloc de comunicare între semeni. În credinţa creştin ortodoxă mulţi dintre sfinţi au poziţii ale mîinilor care sînt identice, întîmplător sau nu, cu unele mudre hinduse. Punerea mîinilor asupra cuiva semnifică transferul unei energii (putere), o binecuvîntare, gest ritualic în bisericile creştine şi la hirotonisirea preoţilor. Gestul elevilor de a ridica mîna la şcoală pentru a răspunde la verificarea cunoştinţelor este de fapt una dintre cele mai puternice mudre indiene (PRAN MUDRA) cea a concentrării şi îmbunătăţirii vederii. Trei degete împreunate pentru a face semnul crucii semnifică în creştinism Sfînta Treime, dar şi acest gest este o mudră a focalizării dorinţelor, a concentrării, a găsirii soluţiilor.
Mudrele, medicaţie din vîrful degetelor
Beneficiul adus de mudre este extrem de important. Prin aceste exerciţii se poate obţine sau se poate menţine o sănătate mai bună. Iată cîteva mudre uşor de practicat cu beneficii maxime.
MUDRA MRIT SANJIVINI
Degetul arătător este îndoit, atingînd baza degetului mare. Degetul mare este unit cu mijlociul şi cu inelarul, degetul mic fiind întins. În cazul unei crize cardiace această mudră este considerată salvatoare, relaxînd în cîteva secunde. La hinduşi este considerată „primul ajutor“ pentru persoanele suspecte de infarct.
MUDRA APAN Degetul mare este unit cu mijlociul şi inelarul, celelalte degete rămîn întinse. Oferă o relaxare şi ameliorare a problemelor urinare. Ajută în eliminarea toxinelor. Purifică organismul. Are darul de a alunga spiritele rele, de a proteja persoana care o practică. Se poate vedea la cîntăreţii de hip-hop şi la fanii acestei mişcări culturale urbane, deşi este puţin probabil ca ei să-i cunoască sensul.
PRAN MUDRA
Degetul mic se uneşte în vîrf cu degetul inelar şi vîrful degetului mare fără a forţa, celelalte două degete rămîn întinse. Este o mudră revigorantă, energizează trupul şi măreşte vitalitatea. Ajută la îmbunătăţirea vederii. Este necesară celor nervoşi, obosiţi şi slăbiţi. „Bancă de energie“ măreşte vitalitatea şi limpezeşte vederea. Practicată mai mult timp ameliorează afecţiunile oculare. Este o mudră întîlnită la elevi care, prin această poziţie a degetelor mîinii, semnalizeză că vor să răspundă întrebărilor profesorului.
MUDRA LING
Una dintre cele mai simple mudre, se ţin ambele mîini cu degetele întrepătrunse. Unii folosesc această mudră instinctiv, cînd sînt în stare de repaos. Practicarea acestei mudre este eficientă în tratarea răcelilor rebele, a congestiilor pulmonare şi a infecţiilor microbiene.
MUDRA GYAN
Degetul mare şi arătătorul sînt unite într-un conctact relaxat, fără a presa puternic, iar celelalte degete sînt ţinute întins. Aceasta este mudra cu care oamenii sînt cel mai familiarizaţi. Marii gînditori şi învăţaţi din vechime ca Buddha, Iisus şi mulţi dintre sfinţi sînt prezentaţi cu mîinile în această atitudine. Puternic calmant yoghin, Mudra GYAN este practicată pentru pacea mentală, concentrarea minţii, ascuţirea memoriei, sporirea disponibilităţii spirituale, dezvoltarea creativităţii.
SHUNYA MUDRA
Degetul mijlociu atinge baza degetului mare care îl apasă uşor, celelalte degete sînt întinse. Această mudră ameliorează durerile de urechi în numai cîteva minute". DE Lucia GHEORGHIU
Degetele mâinii
Fiecare deget are semnificaţia sa şi corespunde energiei unei părţi determinate din corp şi din energia sistemului solar.
Mâna dreaptă – primeşte influenţa Soarelui şi reprezintă partea masculină a naturii noastre umane (yang-ul). Este mâna receptoare.
Mâna stângă – este patronată de Lună şi reprezintă aspectul feminin al anturii noastre energetice umane (yin-ul). Este mâna care oferă puteri pozitive.
Acest lucru se manifestă în momentul practicării mudrelor. fiecare deget este asociat unei abilităţi specifice, unei tendinţe, caracteristici, modului în care ne este afectată viaţa.
Degetul mare – simbolizează Divinitatea. Când unim restul degetelor cu cel mare, simbolic, se mulţumeşte divinităţii. Degetul mare (policarul) este asociat planetei Marte şi reprezintă puterea voinţei, logica, Iubirea şi Egoul. Unghiul format de acest deget şi restul celorlalte, în stare de relaxare, indică caracterul fiecăruia.
Un unghi cu o deschidere de 90 de grd.între degetul mare şi arătător semnalează faptul că sunteţi o persoană generoasă, cu inimă bună.
O deschidere de aprox. 60 grd sugerează un caracter raţional şi logic.
Un unghi de aprox 30 grd indică o persoană prudentă, precaută, sensibilă dar rezervată.
Un policar lung şi puternic pune în evidenţă o personalitate puternică, cu o voinţă mare şi o capacitate remarcabilă de modificare a propriului destin.

Arătătorul – primeşte influenţa energiei planetei Jupiter şi reprezintă cunoaşterea, înţelepciunea, simţul puterii şi încrederea în sine însuşi.

Mijlociul – planeta Saturn şi se relaţionează cu răbdarea şi controlul emoţional; echilibrează existenţa, viaţa.

Inelarul – se conectează energetic la Soare, reprezintă vitalitatea, energia vitală şi sănătatea; corespunde problemelor legate de afectiv, de familie.

Degetul mic – planeta Mercur care guvernează capacitatea de comunicare, creativitate, de apreciere a frumuseţii şi dobândire a liniştii interioare.

Vârfurile degetelor evidenţiază calităţi diferite: dacă forma este ovală – avem de a face cu o persoană impulsivă, care are nevoie de motivaţie în ceea ce întreprinde; dacă forma este ascuţită – persoana este activă şi independentă; şi dacă forma este una pătrăţoasă – persoana este logică şi practică.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE