background img

Articole noi

Anemia fierodeficitara

Anemia fierodeficitara

Definitii si generalitati
Anemia fierodeficitara (AF) este o stare patologica cauzata de reducerea continutului de fier în organism cu micsorarea sintezei de hemoglobina si dezvoltarea modificarilor trofice tisulare respective (atrofia mucoaselor etc.), determinate de deficitul de fier în enzimele (citocromul C, citocromo-xidaza, catalazele) responsabile de metabolismul celular. Are o evolutie clinica lenta manifestata prin simptome anemice si sideropenice (deficit de fier tisular).

Sistemele afectate: hemopoietic, gastrointestinal, tesutul epitelial din diferite organe.

Ereditatea: N/I

Incidenta / Prevalenta: AF este una din cele mai raspândite patologii umane, frecventa în toate regiunile geografice, dar cu morbiditate mai semnificativa în tarile cu subdezvoltare social-economica. AF este si cea mai incidenta anemie, constituind în structura generala a anemiilor circa 85%. Deficitul de fier se depisteaza la fiecare a patra persoana a planetei.

Predominanta de vârsta: AF se dezvolta în toate grupele de vârsta, dar mai des afecteaza copiii în vârsta de la 6 luni pâna la 3 ani si femeile de vârsta reproductiva. Sunt anemizati 50% copii de vârsta pâna la l an si 10-15% femei de vârsta fertila, iar deficitul de fier se înregistreaza la fiecare a treia femeie de vârsta mentionata.

Predominanta de sex: Femei > Barbati, începând cu vârsta de adolescenta.

Semne si simptome
Manifestarile clinice se includ în doua sindroame: anemic si sideropenic.

- Simptomele sindromului anemic: - slabiciune generala (astenie), - ameteli, - cefalee, - acufene, - palpitatii, - dispnee la efort fizic moderat, - tahicardie, - suflu sistolic la apex, - paloarea tegumentelor.

- Simptomele sindromului sideropenic: - piele uscata, - unghii fragile (koilonichie), - stomatita si glosita frecventa, - stomatita angulara, - disfagie sidcropenica (înghitire dificila si senzatia de "nod în gât"), - garguimente intestinale, - fisuri calcaniene, - gusturi perverse (bolnavii manânca creta, pamânt (geofagie), gheata (pagofagie), lemn ars, carne cruda etc.), - mirosuri perverse (prefera miros de benzina, acetona).

Specific pentru AF este sindromul sideropenic. Sindromul anemic la toate anemiile se manifesta prin aceleasi simptome.

Cauze
La adulti:
I. Continutul insuficient de fier în .produsele alimentare consumate: - dieta vegetariana si dieta preponderenta cu lactate; - alimentarea deficienta a populatiei în tarile cu nivel jos de viata.

II. Necesar sporit de fier: - sarcina si lactatia.

III. Pierderi cronice de fier: 1. Sângerari gastrointestinale: - varice esofagiene, - hernie hiatala, - ulcer gastric si duodenal, - gastrita eroziva, medicamentoasa (aspirina, remedii antiinflamatoare nesteroidiene), - tumori ale intestinului subtire (leiomiom, polipi adenomatosi), - diverticuloza intestinului subtire si a intestinului gros, - diverticulul Meckel, - boala Crohn, - colita ulceroasa, - tumori maligne (cancerul esofagului, stomacului, colonului), - verminoza intestinala (tenia, ankilostoma duodenala), - hemoroizi, - teleangiectazie ereditara (boala Rendu-Osler), - endometrioza intestinala.
2. Pierderi menstruale abundente si sângerari genitale (fibromiom uterin, cancer al uterului etc.)
3. Donare de sânge
4. Hemoglobinurie
5. Tulburari de hemostaza

IV. Dereglarea absorbtiei fierului: - rezectia stomacului, - sindromul de malabsorbtie, - enterita cronica, - rezectia proximala vasta a intestinului subtire hipo- sau atransferinemia.

La copii:
I. Insuficienta rezervelor de fier constituite prenatal si în nastere: - prematuritate, - gemelaritate, - carenta majora si durabila de fier la mama, multiparitate cu intervale scurte între sarcini (2 ani), - transfuzie fetomaterna si fetoplacentara, - transfuzie fetofetala la fatul donator, - melena intrauterina, - hemoragii intranatale prin anomalii de dezvoltare a placentei si a vaselor cordonului, decolarea placentei si placenta praevia, - legatura precoce a cordonului ombilical, - nastere prin operatie cezariana.

II. Cauzele în perioade neonatale:
Epuizarea rezervelor de fier: - cerinte fiziologice sporite de fier cauzate de cresterea rapida a volumului de sânge si a masei corpului la copiii pâna la un an, care depasesc posibilitatile de absorbtie a fierului; - alimentatie artificiala cu lapte de vaca care contine putin fier si provoaca enteropatie cu dereglarea absorbtiei si pierderi de sânge intestinale; - diversificare tardiva si/sau incorecta, predominant cu preparate fainoase; - regim vegetarian.

III. În perioada de adolescenta: - necesarul sporit de fier cauzat de cresterea accelerata; - pierderile menstruale la fete; - aportul exogen insuficient de fîer.

Preponderent se anemizeaza adolescentele, astfel ca la aceasta vârsta AF predomina la sexul feminin.

IV. Celelalte cauze de deficit de fier la copii de vârsta dupa 3 ani sunt similare cauzelor de deficit de fier la adulti.

De mentionat ca la femeile de vârsta reproductiva cauza predominanta a deficitului de fier sunt pierderile menstruale si hemoragiile ginecologice. La barbati si la femei în menopauza AF mai frecvent este cauzata de sângerari gastrointestinale.

Factori de risc
Toate cauzele elucidate de anemizare.
Exista grupe de risc: copiii de pâna la 3 ani, adolescentele, gravidele, femeile de vârsta fertila cu pierderi menstruale excesive.

Diagnostic diferential
AF trebuie diferentiata de alte anemii, care la fel se caracterizeaza prin hipocromia eritrocitelor. - Maladia Marchiafava-Micheli, - Talasemia, - Anemiile sideroacrestice, - Anemiile din bolile cronice.

Investigatii de laborator
- Analiza generala a sângelui depisteaza eritrocite hipocrome microcitare.
- Fierul seric scazut.
- Nivelul feritinei în ser scazut.
- Majorarea capacitatii latente si totale a transferinei de fixare a fierului.

Schimbari morfologice - Displazie unghiala, - Glosita atrofica, - Gastrita atrofica, însotita de aclorhidrie histamino-refractara, - Atrofia mucoasei duodenojejunale.

Teste speciale - Fierul seric, Feritina din ser, Capacitatea transferinei de fixare a fierului, - Absorbtia fierului.

Investigatii instrumentale - Esofagogastroduodenoscopia, Fibrocolonoscopia, Examenul radiologic cu pasaj al intestinului subtire, Examenul ultrasonografic al organelor cavitatii abdominale, Radiografia toracelui.

Tratament, masuri generale:
- Educarea pacientului.
- Conduita de tratament si profilaxie.
- Se va încuraja folosirea preparatelor ce contin fier.

Nu se recomanda: - carne cruda; - consumul electiv al produselor din ficat; - transfuzii de masa eritrocitara; - medicamente care contin pe lânga fier si vitamina B12, acidul folic, zinc, cupru.

Regim igieno-curativ
Diagnosticul si tratamentul adecvat pentru o activitate de viata plenara.

Dieta
- Este de valoare practica redusa, deoarece regimul alimentar nu poate acoperi necesitatile de fier.
- Trebuie sa fie variata.
- Cel mai mult fier se contine în produsele animaliere (carne).
- Fructele si sucurile sporesc absorbtia fierului prin acidul ascorbic ce îl contin.

Educatia pacientului
El va fi informat despre: Esenta AF, Consecintele deficitului de fier, Inofensivitatea preparatelor de fier, Rigorile curative, Modul de administrare a medicamentelor, Profilaxia recidivelor AF.

Profilaxia la copii:
- Alimentare la sân.
- Copiilor nascuti la termen, începând cu vârsta 4-5 luni pâna la 3 ani li se recomanda preparate de fier în picaturi (doza unica de l mg/kg/zi).
- Copiii prematuri vor urma aceleasi medicamente în doza curativa începând cu prima luna de viata pâna la vârsta de 3 ani.

Sarcina
Aprofundeaza deficitul de fier si contribuie la dezvoltarea AF

Abrevieri
AF - anemia fierodcficitara N/I- neidentificate

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE