background img

Articole noi

Menopauza, o varsta a femeii sau o problema

Menopauza, o varsta a femeii sau o problema?

Menopauza inseamna, conform definitiei din dictionarele de specialitate, oprirea functiei ovariene.

Cand se instaleaza menopauza?
Menopauza este un proces extrem de complex, care se intinde pe o perioada lunga de timp. In general varsta medie este de 48 de ani, dar femeile trebuie sa se prezinte la medicul de familie, pentru a depista eventualele probleme, de la 45 de ani.

Ce se intampla in menopauza?
In perioada de menopauza scade cantitatea de estrogen din organism si creste, in acelasi timp, riscul unor afectiuni importante. Printre aceste afectiuni se numara osteoporoza (scaderea masei osoase), care se manifesta prin fracturi si boala coronariana. Aceasta din urma este provocata in principal de cresterea nivelului de colesterol LDL (colesterol rau), care duce la formarea ateroamelor (ingrosarea peretilor vasculari), favorizand astfel accidentele vasculare.

Care sunt problemele curente legate de menopauza?
Odata intrate in menopauza, femeile se plang deseori de bufeuri de caldura, provocate de tulburari vasomotorii. De asemenea, se inregistreaza tulburari in sfera genito-urinara, cum ar fi atrofierea mucoasei vaginale si tulburari de natura sexuala (dispaurenie).Nu sunt de neglijat nici tulburarile psihoafective, care se pot manifesta prin psihoze majore.

Exista tratamente care sa impiedice aceste manifestari?
Tratamentul problemelor acute legate de menopauza se face in general cu estrogen de substitutie si are o durata scurta. Datorita perioadei limitate a tratamentului, de 3 pana la 6 luni, el este in general bine tolerat. Preventia bolilor cu risc se face insa pe o durata mult mai mare. Pentru osteoporoza, de exemplu, tratamentul dureaza peste 2 ani.

Care sunt contraindicatiile tratamentului cu estrogeni?
Estrogenii nu se pot administra femeilor care sufera de neoplazii genitale sau mamare, celor cu boli trombembolice sau celor cu boli hepatice active.

Cateva sfaturi
Pentru ca tulburarile ce insotesc menopauza sa nu va supere foarte tare, este indicat ca in jurul varstei de 45 de ani, chiar inainte de instalarea primelor simptome, sa faceti o vizita medicului dvs. de familie pentru a sta cu el de vorba pe aceasta tema. El va poate trimitere la un cabinet de endocrinologie, unde, in urma unor analize, vi se vor recomanda preparate pe baza de estrogen sau alt tip de medicamente.

Este recomandat sa aveti un stil de viata sanatos, o alimentatie corecta, care sa va asigure necesarul de vitamine si minerale din organism. Eliminati prajelile si grasimile din meniul dvs. zilnic si inlocuiti-le cu cat mai multe fructe si legume proaspete. Nu uitati ca mancarea este foarte importanta. Astfel, riscul aparitiei unor afectiuni de natura coronariana scade simtitor.

Daca nu ati facut-o pana acum, renuntati la fumat, caci efectele sale nocive sunt mai usor resimtite o data cu inaintarea in varsta. In plus, tratamentul cu estrogeni este contraindicat persoanelor care fumeaza. In functie de indicatiile medicului dvs., faceti in mod regulat teste pentru depistarea cancerului de san si de col, mai ales daca ati avut antecedente in familie. Tinand cont de cateva reguli simple, aceasta perioada nu va fi deloc neplacuta.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE