background img

Articole noi

Protectie in sex

Cu ce se incepe ?

Multi stiu despre existenta prezervativului, inca inainte de a incepe viata sexuala, multi afla de abia dupa iar altii nu afla deloc. Dintre cei care afla "dupa", unii poate afla la timp, din pacate altii afla cand este prea tarziu. Despre cei care nu afla deloc, nu este nimic de spus.

Dar este prezervativul singurul "pas" pe calea protejarii ? Este prezervativul ultimul "pas" pe calea protejarii ?

Prezervativul nu este nici singurul, nici ultimul pas pe care trebuie sa il faci daca vrei sa ai o viata sexuala fara probleme. Prezervativul este numai primul pas pe care trebuie sa il faci. Dar inainte sa il faci trebuie sa intelegi.

Ce inseamna "a te proteja"

Ideea de protectie nu se rezuma la prezervativ, la pastila anticonceptionala sau la abstinenta. "Protejat" nu inseamna sa ai la indemana un prezervativ sau sa iti iei pastila anticonceptionala la aceeasi ora. "Protejat" este un mod de viata - este modul de viata in care, inainte de toate, intelegi. Sa intelegi care sunt problemele vietii (nu numai sexuale), sa intelegi cum sa le ocolesti, sa intelegi ca intotdeuna poti face o alegere, sa intelegi ca ai responsabilitati atat fata de tine cat si fata de ceilalti, sa intelegi ca trebuie sa iti asumi toate consecintele actelor tale (nu numai actele sexuale ...).

In primul rand ai dreptul - a alege este este un drept al oricarui om, inca de la nastere. A intelege ca ai acest drept este o dovada de maturitate. A-ti exercita acest drept este expresia acestei maturitati. Ai dreptul sa iti alegi o conduita iar limitele legilor scrise si nescrise iti vor "spune" daca ai ales bine, fiindca ...

In al doilea rand ai obligatia - responsabilitatea este o trasatura pe care o capeti inca din copilarie. Atunci cand ti se spune ce trebuie sa faci si cand afli ca daca nu faci ceea ce trebuie este posibil sa apara probleme, atat pentru tine cat si pentru ceilalti. Cu timpul, prin capatarea experientei, nu mai este nevoie ca altii sa iti spuna ce sa faci, stii si singur ca sunt lucruri pe care trebuie sa le faci si ca daca nu le vei face vor apare probleme, atat pentru tine cat si pentru cei din jurul tau. Si mai intelegi ca aceste probleme sunt raspunderea ta, esti raspunzator de aparitia lor, esti raspunzator de consecintele lor.

Nu traim intr-o lume de oameni infectati, traim intr-o lume in care unii oameni sunt infectati. Nu toate infectiile au simptome, nu toti care sunt infectati stiu ca au aceasta problema. Si fiindca nu scrie pe fruntea nimanui "Sunt infectat", nu ai de unde sa stii cu cine ai de a face. Au partea lor de responsabilitate fiindca se afla in aceasta situatie dar in nici un caz nu pot fi trasi la raspundere fiindca au o viata sexuala riscanta, in nici un caz nu pot fi raspunzatori pentru ca tu nu ai fost pregatit sa te protejezi.

Nu traim intr-o lume de oameni neatenti, traim intr-o lume in care unii oameni sunt neatenti. O sarcina nu apare batand in palme, este nevoie de doi pentru ca o sarcina sa apara. Iar in cazul in care sarcina nu este una dorita, fiecare dintre parteneri are o responsabilitate dar in nici un caz nu poti sa il tragi pe celalalt la raspundere fiindca a fost neatent, in nici un caz nu poti sa ii reprosezi faptul ca tu nu ai fost pregatit sa te protejezi.

Primul pas : prezervativul

Daca ai inteles ca ai drepturi dar ai si obligatii, daca stii care sunt acestea si daca ceea ce faci este conform unor standarde morale atunci se poate spune ca esti gata pentru primul pas in viata sexuala. Iar daca te-ai si hotarat sa faci primul pas in viata sexuala, atunci fii sigur(a) ca acest prim pas este prezervativul. Asta ineamna "sa pornesti cu dreptul" !

Prezervativul este singura metoda prin care ambii parteneri sunt protejati, in acelasi timp, atat in ceea ce priveste o sarcina nedorita cat si in ceea ce priveste o infectie cu transmitere sexuala.

Prezervativul este primul pas, nu singurul, nu ultimul.

De ce numai "primul pas" ? Fiindca numai prezervativul nu te poate scuti chiar de toate problemele, oricat de tare ai vrea tu si oricat de tare ar vrea el. Oricum, prezervativul nu este decat o metoda de protectie si nu exista metoda de protectie infailibila, sigura 100 %, fie ca vorbim de casca de protectie, de prezervativ, de centura de siguranta sau de pastila anticonceptionala. Mai exista si rateuri, si apoi, prezervativul nu le poate face singur pe toate,trebuie sa ii dai "o mana de ajutor" :) Cum ?

Atentia - este cel mai simplu dar si foarte bun lucru pe care il poti face pentru a "ajuta" prezervativul. Atentie cu cine o faci, atentie cand o faci, atentie cum o faci. Nu te arunca in sex ca intr-un bazin ... este bine sa "incerci apa" mai intai, cine stie, poate ca nu este cazul sa faci "o baie".

Monogamia - este un alt bun ajutor pe care il poti da prezervativului. Pastreaza partenerul si nu "umbla" cu mai multi in acelasi timp, chiar daca asta iti flateaza orgoliul sau te ridica in ochii prietenilor. Se prea poate sa fii la inceput invidios pe cel care are "trei" dar, fii sigur, nu este nimic de invidiat daca cumva are si "trei cruci in sange".

Testarea medicala - de cel mai mare ajutor pentru prezervativ. Stiu ca la discoteca nu iti arde de "te rog arata-mi rezultatele testelor medicale" dar, chiar daca iti vine sa razi, sa stii ca este unul dintre cele mai sigure ajutoare pentru prezervativ. Si chiar daca pentru unii poate parea amuzant, este extrem de important sa stii inainte de a o face daca nu cumva te poti alege cu "un HIV" pentru toata viata, nu-i asa ?

Folosirea permanenta si corecta - prezervativul te poate ajuta numai daca il folosesti intotdeuna, nu are cum sa te ajute din sertar sau din raftul farmaciei. Si te poate ajuta numai daca il folosesti corect, el nu poate fi eficient daca nu urmezi corect toate regulile.

Un comportament lipsit de risc - activitatea sexuala neprotejata neprotejat nu este singura modalitate de transmitere a unei infectii. De exemplu, pe locul doi in transmiterea HIV se afla folosirea in comun cu o persoana seropozitiva de ace si seringi pentru injectarea drogurilor. Oricat de mult ar vrea prezervativul sa te protejeze nu poate face nimic daca iti injectezi droguri "in comun". Si ar mai fi o mare atentie in ceea ce priveste orice fel de activitate care ar putea reprezenta un risc de infectare : la cabinetul stomatologic sau la unitatea sanitara unde urmezi un tratament injectabil, la centrul de tatuare sau la salonul de cosmetica si chiar la scoala sau la locul de munca.

Abstinenta - ajutor "beton" pe care il poti da prezervativului :)) de fapt nici nu mai are nevoie de ajutor fiindca tu nu mai ai nevoie de prezervativ, abstinenta sexuala este metoda sigura 100 % - fara intimitate fizica = fara probleme. Dar ceva imi spune ca nu iti convine atat de mult aceasta alternativa, de fapt nu iti convine deloc. In acest caz trebuie sa fii sigur ca ii dai prezervativului toata atentia si ai grija sa le faci pe cele enumerate mai sus.

Pentru toate acestea "Prezervativul este primul pas, nu singurul, nu ultimul".

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE