background img

Articole noi

test HIV

Ce este un test HIV

Testul HIV este un test SPECIFIC. Din momentul infectarii organismului cu HIV (virusul imunodeficientei umane) sistemul imunitar incepe sa produca anticorpi anti-HIV. Testul HIV cel mai des folosit este un test indirect, care indica prezenta in organism a acestor anticorpi si nu a virusului propriu-zis.

Rezultatul unui test HIV reprezinta faptul ca la momentul testarii, in sangele testat, nu au fost (sau au fost) descoperiti anticorpi anti-HIV.

Testul HIV nu are nici un fel de legatura cu SIDA - sindromul imunodeficientei umane dobandite. Nu exista "test SIDA", exista numai test HIV. Rezultatul pozitiv al testului HIV nu inseamna ca persoana este in stadiul SIDA.

Ce este "fereastra imunologica"

Din momentul infectarii cu HIV a organismului, sistemul imunitar are nevoie de o perioada de timp pentru a produce un numar de anticorpi suficient de mare pentru a fi depistat de testul HIV. Aceasta perioada nu este aceeasi intotdeauna, in cele mai multe cazuri numarul anticorpilor este relevant doar dupa 1 - 3 luni de la momentul infectarii. Perioada de timp ce trece din momentul infectarii si pana cand numarul anticorpilor anti-HIV este suficient de mare pentru a fi pus in evidenta de catre testul HIV se numeste fereastra imunologica.

Totusi trebuie tinut seama de un anumit aspect : este posibil ca sistemul imunitar sa nu reactioneze "prompt" la invazia virusului imunodeficientei umane (HIV) ci sa fie mai "lent" in reactie (de ex. daca este slabit de alte boli sau afectiuni). In acest caz, din momentul infectarii pana la cel al aparitiei anticorpilor poate trece o perioada de timp mai lunga decat 1 – 3 luni, pentru ca sistemul imunitar sa produca anticorpi care vor fi identificati cu ajutorul testului HIV. De aceea, se considera ca testul HIV va indica un rezultat precis abia dupa ce trece o perioada de timp de sase luni, fiindca din datele de pana acum s-a demonstrat ca in acest interval de timp nivelul anticorpilor ajunge la o concentratie ce poate fi pusa in evidenta. Daca o persoana este in situatia de a banui ca a fost infectata, pentru siguranta, trebuie sa repete testul (si) dupa sase luni.

Un exemplu : daca ieri a avut loc un contact sexual neprotejat care a dus la infectarea cu HIV, iar testul HIV este facut astazi, maine sau chiar peste o luna, rezultatul negativ nu va fi 100 % sigur.

Marea problema pe care o reprezinta aceasta "fereastra imunologica" este ca in toata aceasta perioada, chiar daca rezultatul testului HIV este negativ, persoana infectata este purtatoare de virus si il poate transmite.

Tipuri de teste HIV

Sistemul imunitar produce mai multe tipuri de anticorpi, impotriva diverselor componente ale virusului imunodeficientei umane (HIV). Testul folosit cel mai frecvent este testul ELISA - acronimul termenului Enzyme Linked Immuno-Sorbent Assay. Testul poate pune in evidenta numai un anumit tip de anticorpi. Sensibilitatea testului este mare - 99 %.

Alte teste HIV indirecte sunt IFA (prescurtare dupa termenul Immuno-Fluorescence Assay - reactie imunofluorescenta) si testul Western-Blot. Testul Westtern-Blot Este folosit ca test de confirmare in cazul in care rezultatul testului ELISA este pozitiv.

Exista si teste directe - testele virusologice - prin care se evidentiaza prezenta virusului. Metodele folosite urmaresc izolarea si identificarea virusului, evidentierea unei componente antigenice virale, identificarea acidului nucleic viral. Aceste teste se efectueaza mai mult in scop de cercetare si mai putin pentru diagnostic, in laboratoare specializate, cu o dotare speciala.

Consilierea

Fiindca diagnosticul HIV-pozitiv presupune, pe langa problemele medicale deosebite, grave efecte psiho-emotionale si sociale, se impune ca toate testarile pentru HIV sa fie insotite de consiliere pre si post-testare.

In cadrul consilierii pre-testare un specialist consiliator ofera informatii despre test si raspunde la eventualele intrebari in legatura cu testul HIV si interpretarea rezultatului.

In cadrul consilierii post-testare, in cazul persoanei seropozitive urmeaza o consiliere de specialitate, in care aceasta va primi informatii in legatura cu ce reprezinta rezultatul testului, ce are de facut in continuare si va fi recomandata unui medic specialist infectionist. I se vor face o serie de analize suplimentare si in functie de rezultatele obtinute se va hotara cea mai buna abordare.

Indiferent de rezultat vor fi furnizate informatii in legatura cu posibilitatile de protejare si adoptare a unui comportament (nu numai sexual) lipsit de riscuri.

Optiuni - testare confidentiala si testare anonima

Persoana care se decide sa se testeze are doua optiuni :

* testare confidentiala - sunt solicitate datele personale (nume, varsta, adresa). Proba de sange este individualizata prin numele persoanei iar rezultatul testului este comunicat personal. Avantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care testul este pozitiv, persoana beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament.
* testare anonima - nu sunt solicitate datele personale. Proba de sange este individualizata printr-un cod numeric, rezultatul testarii fiind comunicat personal. Dezavantajul acestui tip de testare este ca, in cazul in care testul este pozitiv, persoana nu beneficiaza de trimitere catre centrele specializate de ingrijire si tratament.

In ambele cazuri, toate informatiile, inclusiv rezultatul testului, sunt confidentiale. Rezultatul nu va fi comunicat telefonic sau prin scrisoare.

Unde se poate face testul HIV

In general, testarea HIV se face in centrele de transfuzii care se gasesc in fiecare municipiu, in laboratoarele epidemiologice din cadrul directiilor judetene de sanatate publica sau in clinici. Noi ti-am pregatit o lista cu centre de testare HIV.

Alte informatii

Testul HIV este un test specific. Rezultatele altor teste de sange sau rezultatul analizelor de sange incluse in pachetul standard pentru angajare sau inscriere nu pot pune in evidenta infectia HIV.

Testul HIV, testarea, se face numai cu consimtamantul persoanei.

Avantajele testarii HIV sunt numeroase. In primul rand persoana isi cunoaste statutul HIV. Apoi, persoana seropozitiva poate primi ajutor, sprijin si tratament. Si nu in ultimul rand, persoana primeste informatii pentru a se putea proteja de infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV) pe viitor, astfel putand sa ii protejeze si pe ceilalti.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE