background img

Articole noi

Tricomonas - infectia cu Trichomonas Vaginalis

Tricomonas - infectia cu Trichomonas Vaginalis

Trichomonas Vaginalis este un protozoar flagelat de forma ovalara, facultativ anaerob, foarte sensibil la conditii din mediu exterior; nu rezista mai mult de 1 - 3 ore in afara organismului uman, iar in urina supravietuieste aproximativ 7 ore.
Conditii propice de dezvoltare ii confera mucoasa vaginala si in mai mica masura, mucoasa uretrala masculina.

Factorii favorizanti pentru multiplicarea Trichomonas Vaginalis : PH ridicat (5,5 - 5,8), irigatii locale cu antiseptice, dezvoltarea florei oportuniste (stafilococ, streptococ, gardnerella, candida albicans), traumatizarea mucoasei vaginale.

Incidenta exacta a infectiei cu Trichomonas Vaginalis este inca necunoscuta dar este estimata la 5 - 15 % din totalul femeilor si la 50 % din femeile cu leucoree. Frecventa maxima a infectiei este in perioada de activitate sexuala (14 - 35 ani) cu o receptivitate mai mare in debutul vietii sexuale la femei.

Modul de transmitere a Trichomonas Vaginalis este in principal sexual, desi transmisia extrasexuala este teoretic posibila (prin instrumente ginecologice nesterilizate, obiecte de toaleta umede, etc.) iar, transmiterea la fetite nou-nascute de la mame infectate este rara dar posibila.

Tricomoniaza (infectia cu Trichomonas Vaginalis) la femei se poate prezenta sub forma asimptomatica la 25 - 50 %, dar mai mult de jumatate din acestea devin simptomatice in urmatoarele 6 luni.

* Vulvo-vaginita acuta : survine dupa o incubatie de aproximativ 2 saptamani si cuprinde : secretie abundenta alba sau galben-verzuie spumoasa cu miros fetid, cu senzatie de arsura, prurit vulvar care poate sa se extinda pe fetele interne ale coapselor si dispareunie. Se poate asocia : limfadenopatia, salpingita, endometrita si cistita.
* Vulvo-vaginita cronica : netratata, infectia se cronicizeaza si simptomele se atenueaza.
Mai poate fi prezenta : leucoree in cantitate redusa care se exacerbeaza postmenstrual si in sarcina, precum si senzatie de greutate pelviana.
* Uretrita : este insotita de disurie si polakiurie si poate fi complicata cu bartholinita si skenita.

Tricomoniaza (infectia cu Trichomonas Vaginalis) la barbati este asimptomatica in majoritatea cazurilor, barbatul fiind purtator sanatos si transmitator "involuntar". Cand sunt prezente, simptomele sunt mai discrete decat la femei si se traduc prin prurit si usturime la mictiune sau la ejaculare, secretie discreta (picatura sau meat ud). In formele cronice se poate complica cu :

* Prostatita : durere perineala cu secretie seroasa
* Epididimita : durere si tumefiere scrotala unilaterala
* Infertilitate (o complicatie foarte rara)

Investigatiile de laborator constau in identificarea directa sau prin culturi a parazitului din secretiile si excretiile aparatului uro-genital.
La femei se recolteaza din secretii vaginale, postmenstrual si din peretii vaginali posterior si lateral. Se efectueaza la 48 h de la ultimul contact sexual si de la ultima toaleta intima profunda. Secretiile uretrale se recolteaza preferabil la persoanele cu leziuni pe mucoase, sau se examineaza sedimentul urinar.
La barbati se recolteaza din secretii uretrale (picatura matinala) sau dupa masaj prostatic (daca e suspectata prostatita).

In cazul tricomoniazei (infectia cu Trichomonas Vaginalis) trebuie tratati si partenerii sexuali in acelasi mod.
Tratamentul gravidei este diferit de cel al unei femei neinsarcinate. Ruptura precoce a membranelor si nasterile premature sunt mai frecvente la pacientele cu infectie cu Trichomonas Vaginalis.
La femeile lauze, alaptarea trebuie oprita cel putin in timpul si 24 h dupa tratamentul sistemic.

Nota finala :

* Vulvovaginita trichomoniazica se manifesta la femei prin leucoree verzuie spumoasa cu miros fetid si poate fi asimptomatica la barbati care sunt transmitatori
* Se trateaza toti partenerii sexuali

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE