background img

Articole noi

termenii folositi in cazul problematicii HIV / SIDA

Uneori termenii folositi in cazul problematicii HIV / SIDA (HIV, SIDA, a infecta, seropozitiv, etc.) sunt folositi incorect dand astfel posibilitatea aparitiei unor confuzii. Deseori sunt prezentate eronat anumite statistici - cel mai frecvent numarul celor infectati cu HIV fiind luat ca numarul celor afectati de SIDA, alteori sunt perpetuate anumite greseli sau mituri, cu efecte negative in timp. De aceea este bine sa se inteleaga si sa se foloseasca corect acesti termeni.

A infecta
a contamina cu substante sau germeni patogeni - paraziti, microbi, virusi.
A infesta
(numai despre paraziti) a se fixa pe un organism, a patrunde in organism.
Virusul imunodeficientei umane (HIV) infeCteaza, nu inFesteaza. HIV este un virus, nu un parazit.
AIDS
(prescurtare dupa termenul englezesc Acquired Immunodeficiency Syndrome) - sindromul imunodeficientei umane dobandite, set de semne si simptome, sindrom. AIDS reprezinta un stadiu in infectia cu HIV - virusul imunodeficientei umane.
AIDS nu se transmite, se transmite numai virusul imunodeficientei umane (HIV).
Anticorp
structura proteica de dimensiune mica, produsa de organism, prezenta in sange, circuland odata cu acesta in tot organismul, capabil sa se "lege" specific de antigenul ce i-a indus aparitia si sa-i blocheze actiunea vatamatoare.
Antigen
orice "parte" din structura unui agent (patogen sau nepatogen), orice "macromolecula", in sens larg, capabila sa stimuleze sistemul imunitar. Sistemul imunitar va riposta prin generarea de anticorpi specifici sau prin "instruirea" unor celule capabile sa recunoasca si sa actioneze impotriva antigenului. Se mai numeste si alergen.
Antiviral
substanta care are efect impotriva unui sau unor virusuri. Antiretroviral - substanta care are efect impotriva unui sau unor retrovirusuri.
ARV
(prescurtare dupa termenul Antiretroviral) substanta care are efect impotriva unui sau unor retrovirusuri.
Asimptomatic
care nu prezinta simptomele unei afectiuni.
Bisexualitate
comportament sexual orientat spre reletii sexuale atat cu parteneri de sex opus (femeie - barbat) cat si cu persoane de acelasi sex (barbat - barbat sau femeie - femeie). Este o forma de orientare sexuala.
Confidentialitate
a nu comunica informatii decat persoanelor indreptatite sa le cunoasca. Pastrarea secreta a numelui si imaginii persoanei afectate HIV / SIDA.
Contagios
care se transmite de la un organism la altul fie direct - prin contactul nemijlocit intre organisme, fie indirect - prin intermediul unor factori precum insecte, alimente, apa, aer, obiecte.
Nu se poate spune despre virusul imunodeficientei umane (HIV) ca este contagios fiindca nu se transmite prin aer, apa, insecte, obiecte de vesela, simpla atingere - a spune ca HIV este contagios lasa impresia ca se poate transmite prin simpla atingere, apa, aer, insecte, vesela, tacamuri, lenjerie, ceea ce nu este adevarat.
Consiliere
sfatuire, furnizare de informatii.
In cazul testului HIV exista consiliere pre-testare si post-testare. Consilierea pre-testare are rol de a furniza informatii pentru a se intelege necesitatea efectuarii testului si a ajuta persoana sa se decida asupra unei optiuni. Consilierea post-testare are rol de a furniza informatii pentru a se intelege rezultatul testului si conduita ce trebuie adoptata. Daca este HIV - negativ, care este conduita pentru a nu se expune riscului infectarii, daca este HIV - pozitiv, care este conduita pentru a mentine starea de sanatate, a nu se expune riscului suprainfectarii si a nu transmite infectia mai departe.
Discriminare
lipsire de drepturi de natura a crea o inegalitate pe baza unor criterii nelegitime.
Epidemie
extindere a unei boli contagioase, intr-un timp scurt, la un numar foarte mare de oameni, intr-o colectivitate (localitate, regiune).
Fals negativ
rezultat negativ al unui test la o persoana care sufera de starea pe care testul o diagnosticheaza. Persoana este infectata dar testul nu diagnosticheaza infectia.
Fals pozitiv
rezultat pozitiv al unui test la o persoana care nu sufera de starea pe care testul o diagnosticheaza. Persoana nu este infectata dar testul arata ca exista o stare patologica.
Fereastra imunologica
durata necesara pentru seroconversie, pentru aparitia in sangele circulant a anticorpilor specifici (anti-HIV). Sistemul imunitar are nevoie de o perioada de aproximativ 6 luni din momentul infectarii, pentru a produce acesti anticorpi. In toata aceasta perioada virusul este prezent in organism, persoana este infectata si infectanta in acelasi timp, putand transmite virusul daca ignora aceasta stare. In perioada de "fereastra imunologica" rezultatul unui test HIV poate fi negativ chiar daca persoana este infectata fiindca anticorpii anti-HIV nu sunt intr-o cantitate suficienta pentru a fi detectati de testul HIV.
Fundita rosie (red ribbon)
simbolul international al solidaritii cu persoanele infectate cu HIV, al constientizarii si implicarii in tot ceea ce inseamna problematica HIV SIDA.
HIV
(prescurtare dupa termenul englezesc Human Immunodeficiency Virus) - virusul imunodeficientei umane. HIV ataca sistemul imunitar reducand capacitatea de aparare a organismului impotriva infectiilor.
HIV este un virus din familia "retroviride", este un retrovirus.
Nu exista "virusul SIDA", nu exista "virusul AIDS", exista numai virusul imunodeficientei umane (HIV). De asemenea, HIV inseamna (in traducere) virusul imunodeficientei umane deci exprimarea corecta este fie "HIV", fie "virusul imunodeficientei umane" dar nu "virusul HIV".
HIV - negativ
rezultat al testului HIV care arata ca persoana testata nu este infectata sau se afla in perioada de "fereastra imunologica".
Persoana care nu este infectata cu HIV (echivalent cu seronegativ).
HIV - pozitiv
rezultat al testului HIV care arata ca persoana testata este infectata.
Persoana care este infectata cu HIV (echivalent cu seropozitiv).
Heterosexualitate
comportament sexual orientat spre reletii sexuale cu parteneri de sex opus (femeie - barbat). Este o forma de orientare sexuala.
Homosexualitate
(de la gr. homos = asemanator + lat. sexus = sex) - comportament sexual orientat numai spre relatii sexuale cu persoane de acelasi sex (barbat - barbat sau femeie - femeie). Este o forma de orientare sexuala.
Imun
care nu poate contracta o boala infectioasa.
Nu exista persoana imuna la infectia cu virusul imunodeficientei umane (HIV).
Imunitate
capacitatea innascuta sau obtinuta a unui organism de a rezista la actiunea unui agent patogen viu sau a toxinelor sale. In mod artificial (imunitate dobandita) poate fi capatata fie prin vaccinare care da nastere la anticorpi (activa), fie prin administrarea de anticorpi gata formati, prezenti in serul indivizilor imunizati (pasiva).
Nu exista imunitate fata de virusul imunodeficientei umane (HIV).
Incarcatura virala (viremie)
cantitatea de virus prezenta intr-un volum dat de sange (1ml). Exista diferite teste care utilizeaza diferite tehnici pentru masurarea cantitatii de virus din sange. Rezultatul unui test de viremie arata starea infectiei HIV - daca incarcatura virala este absenta, scazuta, medie sau inalta. Valoarea incarcaturii virale (viremiei) poate ajuta (impreuna cu testul de numarare a limfocitelor CD4) la luarea deciziei de incepere a tratamentului si este folosita la urmarirea evolutiei infectiei si stabilirea eficacitatii tratamentului.
Infectie
stare patologica a organismului datorata patrunderii si inmultirii in sange sau tesuturile organismului a unui agent patogen (parazit, microb, virus) sau a substantelor toxice pe care le produce.
Infectie nozocomiala
infectie dobandita de o persoana pe perioada cat este internata sau asistata intr-o unitate sanitara. Se mai numeste si infectie intraspitaliceasca.
Infectie oportunista
infectie care ataca organismul profitand de slabirea sistemului imunitar. Un sistem imunitar sanatos ar putea sa tina sub control aceste infectii. In cazul unui sistem imunitar slabit efectul negativ al acestor infectii este foarte mare. In cazul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sistemul imunitar este compromis iar aceste infectii oportuniste au un impact devastator asupra organismului. Cele mai obisnuite infectii oportuniste sunt pneumonia, tuberculoza, hepatita, toxoplasmoza.
ITS
(prescurtare dupa termenul Infectie cu Transmitere Sexuala) - infectie care se transmite, in primul rand, prin contactul sexual vaginal, oral sau anal neprotejat sau in timpul activitatilor sexuale (petting). Infectiile cu transmitere sexuala sunt numite si Boli cu Transmitere Sexuala (BTS).
Infectia HIV este o Infectie cu Transmitere Sexuala.
Limfocite TH (T - Helper)
(se numesc si limfocite CD4) - tip de celula alba din sange care are pe suprafata ei receptori numiti CD4 ce pot recunoaste antigeni (elemente straine organismului) si care semnalizeaza celorlalte celule specializate sa intre in actiune pentru distrugerea antigenilor. Virusul imunodeficientei umane (HIV) intra in aceste celule TH unde se inmulteste, distrugand celula TH, distrugand astfel si capacitatea sistemului imunitar de a proteja organismul de agenti patogeni. Numararea limfocitelor CD4 ofera informatii despre starea sistemului imunitar.
Pandemie
epidemie care se intinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzand tari, continente sau intregul glob.
Rezultat nedeterminat (neconcludent)
rezultat al unui test pe baza caruia nu se poate pune sau exclude un diagnostic.
Retrovirus
virus din familia retroviride. HIV este un retrovirus.
Risc
pericol posibil (a risca : a pune in pericol viata).
NU exista "risc minor", "risc major", "risc mediu", "risc scazut", "risc crescut". Despre risc se poate spune doar ca exista sau nu exista. Nu se poate spune ca "sexul oral neprotejat prezinta risc scazut" sau "sexul anal neprotejat prezinta risc crescut". In cazul sexului neprotejat, riscul transmiterii HIV exista intotdeuna si nu trebuie sa fie interpretat ca avand nivel de gravitate.
Seroconversie
aparitia in sangele persoanei infectate a anticorpilor specifici, ca urmare a contactului dintre virusul imunodeficientei umane (HIV) si sistemul imunitar. Seroconversia nu se produce imediat dupa contactul dintre virus si sistemul imunitar, necesitand o perioada de timp, variabila ca durata, de care organismul are nevoie ca sa produca anticorpii specifici. Notiunea se refera la orice fel de infectie. In cazul virusului imunodeficientei umane (HIV), exprimarea este serconversie - HIV.
Seropozitivitate
prezenta in ser a anticorpului sau / si a antigenului. Notiunea se refera la orice fel de infectie. In cazul infectiei cu HIV (virusul imunodeficientei umane), exprimarea este HIV - seropozitiv sau HIV - pozitiv.
Seropozitiv
neinfectat cu un agent patogen specific (echivalent cu HIV - negativ).
Seropozitiv
infectat cu un agent patogen specific (echivalent cu HIV - pozitiv).
SIDA
(prescurtare dupa termenul frantuzesc Syndrome d'Immunodéficitaire Acquis) - sindromul imunodeficientei umane dobandite, set de semne si simptome, sindrom. SIDA reprezinta un stadiu in infectia cu HIV - virusul imunodeficientei umane.
SIDA nu se transmite, se transmite numai virusul imunodeficientei umane (HIV).
Simptomatic
care prezinta simptomele unei afectiuni.
Persoana infectata cu HIV este asimptomatica - nu prezinta simptome. Persoana ajunsa in stadiul SIDA prezinta simptome.
Sindrom
grup de semne si simptome care apar impreuna in cursul unui proces patologic, dandu-i nota caracteristica.
Sistem imunitar
sistem biologic complex care protejeaza organismul de factori patogeni (straini organismului sau celule bolnave ale organismului) prin generarea de anticorpi si celule albe.
Terapie antiretrovirala
terapie pentru tratamentul infectiei HIV. Poate fi monoterapie (un singur medicament antiretroviral) sau terapie combinata - dubla terapie (2ARV), tripla terapie (3ARV) - in care se folosesc doua sau mai multe medicamente antiretrovirale.
Testare anonima (test anonim)
testare consimtita voluntar, care se efectueaza fara a se cere si inregistra informatii in legatura cu identitatea persoanei testate. Proba de sange este individualizata printr-un cod numeric, rezultatul testarii fiind comunicat personal.
Testare nominala (test nominal)
testare consimtita voluntar, la care unitatea medicala va cere si inregistra informatii in legatura cu identitatea persoanei testate. Se garanteaza confidentialitatea tuturor informatiilor - nume, rezultat test, etc. Proba de sange este individualizata prin numele persoanei iar rezultatul testului este comunicat personal.
Test de confirmare
test cu specificitate mare folosit pentru confirmarea rezultatului unui test de screening.
Test de screening
test general, de testare in masa, cu sensibilitate mare si specificitate scazuta.
Test HIV
test de laborator, un examen special al sangelui prin care se pune in evidenta prezenta anticorpilor specifici anti-HIV care apar ca urmare a infectarii cu HIV (virusul imunodeficientei umane). Este un test serologic (ceea ce ramane dupa ce sangele total se coaguleaza, cheagul fiind inlaturat) care pune in evidenta indirect prezenta virusului in organismul respectiv. Cele mai utilizate tehnici sunt reactia imunoenzimatica (ELISA), reactia de imunofluorescenta, reactia Western Blot.
Nu exista "test SIDA", SIDA este un stadiu in infectia cu HIV.
Transmitere verticala (transmitere perinatala)
transmitere de la mama la fat.
Virusul imunodeficientei umane (HIV) se poate transmite de la mama seropozitiva la fat in timpul sarcinii, la nastere sau prin alaptare.
Virus
agent infectios al bacteriilor, plantelor, animalelor si omului. Reprezinta entitati de sine statatoare, vii, de dimensiuni foarte mici, cu structura foarte simpla, incapabile sa creasca si sa se inmulteasca altfel decat pe seama celulelor vii cu organizare complexa. Virusurile patrund in celule, se dezvolta, se multiplica, dezorganizand si, in final, omorand celula.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE