background img

Articole noi

Ateroscleroza - un proces reversibil

Ateroscleroza - un proces reversibil!

Considerata pana nu demult ireversibila, ateroscleroza sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare (angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta etc.).


Când apare ateroscleroza?

În ciuda numelui care sugereaza mai degraba o boala a batranetii, ateroscleroza debuteaza de fapt foarte de timpuriu. Autopsiile efectuate la soldati americani tineri decedati in razboiul din Vietnam au evidentiat prezenta placilor ateromatoase in multe din arterele majore. Ulterior acest proces a fost descris - in stadii mai incipiente - chiar la copii de 10-12 ani decedati in urma unor accidente rutiere.
Concluzia: ATEROSCLEROZA DEBUTEAZA ÎN COPILARIE!


Cum apare ateroscleroza?

Artera cu striuri lipidice
Ateroscleroza incipienta in aorta
(artera cea mai mare care porneste din inima).
Artera cu placa ateromatoasa
Placa ateromatoasa intr-o artera (sectiune transversala).

De fapt, ceea ce se intampla este ca in peretii arterelor se "infiltreaza" colesterolul si grasimile prezente in cantitati excesive in sange (datorita greselilor de alimentatie). Cu timpul in aceste depozite se depune si calciu, se formeaza un tesut fibros si se constituie asa-numitele placi ateromatoase. Ele stanjenesc din ce in ce mai mult circulatia libera a sangelui prin artera afectata: din laminara si fluenta, ea devine turbulenta si inegala.

Placile ateromatoase afecteaza negativ nu numai interiorul arterelor, ci intregul perete al acestora, care din elastic si extensibil devine rigid ca o teava de plumb. Toate acestea cresc solicitarea invelisului delicat care captuseste interiorul arterelor (endoteliul), ducand la zgarierea si chiar ruperea lui. Reactia imediata intr-o asemenea situatie vine din partea unor elemente din sange, numite trombocite (plachete sangvine). Ele sunt atrase de orice ruptura a endoteliului pe care o astupa pur si simplu prin aglomerarea si legarea lor unele de altele (agregare plachetara).


Efectul este salvator in caz de hemoragie prin ruperea vasului, dar in situatia unei ulceratii endoteliale pe o placa ateromatoasa rezultatul poate fi devastator: la acest nivel apareun chag de sange ce poate astupa complet artera fie prin marirea sa progresiva (intr-o artera deja obstruata peste 50-60% de placa de aterom), fie prin deplasare in aval pana intr-o zona de care nu mai poate trece.


Care sunt consecintele?

Desi afecteaza toate arterele, simptomele nu apar decat relativ tarziu, dupa "astuparea" unor artere din organe importante (creier, inima, rinichi) in proportie de peste 75%! Aceasta inseamna ca este posibil sa aratati si sa va simtiti perfect sanatos (si chiar sa va laudati cu asta), dar daca ati trecut de 35-40 de ani si aveti factori de risc in stilul de viata, arterele dv. pot fi deja pe jumatoate blocate de placi ateromatoase!

Cateva din consecintele aterosclerozei:

* Cardiopatie ischemica
* Infarct miocardic acut
* Accident vascular cerebral
* Arteriopatie obliteranta periferica


Cum pot depista din timp prezenta aterosclerozei?

Metodele de investigatie sau analizele uzuale nu pot depista prezenta aterosclerozei. Exista, insa, indicii indirecte care fac foarte probabila existenta ei: de exemplu unele practici despre care se stie ca sunt factori de risc: fumatul, alimentatia bogata in grasimi animale si colesterol, sedentarismul s.a. In afara de aceasta, exista unele investigatii care ofera indicii indirecte referitoare la prezenta aterosclerozei. Una dintre cele mai utile este testul de efort, in care se efectueaza un EKG in timpul efortului. Daca in vasele inimii exista ateroscleroza semnificativa, apar modificari pe traseul electric al inimii.

În situatii speciale - de pilda in cazul unei cardiopatii ischemice cu ateroscleroza importanta a arterelor coronare (care hranesc inima) - se pot efectua investigatii speciale care permit localizarea si masurarea gradului de ateroscleroza. Un exemplu de acest fel este angiografia coronariana (coronarografia), in care se injecteaza in arterele coronare o substanta de contrast ce opacifiaza traiectul lor atunci cand sunt urmarite sub ecran radiologic. Aceasta permite aprecierea diametrului interior al arterelor si localizarea zonelor de obstructie in vederea interventiei chirurgicale ulterioare.


Cum pot preveni trata ateroscleroza?

Vestea buna este ca acest proces devastator poate fi prevenit si chiar reversat! Dr. Dean Ornish din SUA a demonstrat reversibilitatea procesului de ateroscleroza coronariana la pacientii care au respectat urmatorul regim de viata:

* Abandonarea fumatului (in cazul fumatorilor)
* Dieta strict vegetariana (fara carne, oua, peste, lactate)
* Exercitii fizice regulate
* Program de control al stresului

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE