background img

Articole noi

Colesterol marit

Colesterol marit
Colesterol marit

Colesterol, un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul sangelui in asocia]ii moleculare cu proteinele (lipoproteine). Cantitatea totala de colesterol din organism este de aproximativ 145 de gr. Majoritatea se gasesc in membranele celulare, unde actioneaza ca un agent stabilizant.

Aproximativ o treime se gaseste in membranele sistemului nervos – creier, maduva spinarii. Restul participa la formarea acizilor biliari, produce hormoni sexuali si ajuta la formarea vitaminei D. Organismul isi fabrica singur colesterolul necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel.

Daca alimentele mancate contin o cantitate prea mare de grasimi colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor. in final, se poate ajunge pana la anghina pectorala sau infarct miocardic.
Nivelul optim de lipoproteine cu densitate mica este de 160 mg/dl pentru un adult tanar. Nivelul optim de lipoproteine cu densitate mare este de 45 mg/dl pentru barba]i si in jur de 55 mg/dl pentru femei.

Colesterolul alimentar provine in exclusivitate din produse animale: galbenusul de ou, produse lactate nedegresate, carne, untura si sla-nina. Colesterolul depinde si de echilibrul energetic, reflectat de greutatea corporala, de varsta, de activitatea fizica, de nivelul hormonului estrogen (femei).

Activitatea fizica sustinuta consuma acizii grasi si previne acumularea lor in ficat. Acest lucru nu depinde neaparat de greutatea corporala pe care o luam, desi la persoanele grase metabolismul este alterat si, prin urmare, riscul este mai mare. La femeile aflate la menopauza cantitatea de colesterol creste datorita lipsei hormonului estrogen. Foarte mult (aproape 50% din cazuri) conteaza si mostenirea genetica.

Un comentariu : Leave Your Comments

  1. ce este colesterolul, colesterol marit, reducere colesterol, dieta la colesterol, ce alimenteze trebuie sa mananci cand ai colesterol, cum tii colesterolul sub control, toate informatiile intra acum pe pagina -> xxx

    RăspundețiȘtergere

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE