background img

Articole noi

Coada soricelului si galbenelele la ce te ajuta

Coada soricelului si galbenelele la ce te ajuta


Totusi trebuie sa tinem cont ca nu toate organismele au aceeasi capacitate de autovindecare si ca nu raspund in acelasi mod la stimulii tratamentelor naturiste. Medicina naturista se poate dovedi insuficient de puternica in anumite afectiuni si nu se potriveste neaparat tuturor.


Codita soricelului


Parti folosite: Se folosesc atat florile cat si frunzele de codita soricelului. Principalele ingrediente active sunt uleiurile volatile, principiile amare, taninurile, flavonidele, acidul salicilic, sequiterpenele si potasiul.

Efecte medicinale: Uleiurile volatile alina crampele intestinale, linistesc durerile de stomac si actioneaza impotriva inflamatiilor. Flavonidele au un efect antibiotic. Acidul salicilic diminueaza durerea iar sequiterpenele si potasiul reduc extinderea eczemelor.

Utilizare: Ceaiul de codita soricelului alina crampele abdominale cauzate de menstruatie sau de obiceiul de a avea o alimentatie inadecvata. Un regim cu ceai are efect diuretic si impiedica si impiedica extinderea edemelor. Regimul este de asemenea recomandat pentru pacientii care sufera de guta. Mai mult, ceaiul de codita soricelului se spune ca stimuleaza circulatia sanguina. Ca uz extern o cataplasma cu ceai ajuta in cazuri de arsuri minore si rani deschise si grabeste procesul de vindecare. O baie de sezut cu ceai de codita soricelului se spune ca alina durerea provocata de hemoroizi; o baie la picioare se spune ca stimuleaza circulatia sangelui si, astfel, atenueaza problemele legate de circulatia venoasa. O baie completa se spune ca alina crampele si are efecte calmante in cazul durerilor asociate cu reumatism, guta si de natura nevrotica.

Ceai: Turnati o cana de apa fierbinte peste o lingurita de codita soricelului, lasati la infuzat timp de aproximativ zece minute apoi strecurati. Nu consumati mai mult de doua cani pe zi. Un regim cu codita soricelului trebuie sa se intinda pe durata a cel putin sase saptamani, urmat de o luna de pauza.

Amestec de ceaiuri pentru o mai buna circulatie a sangelui: Amestecati doua lingurite de codita soricelului cu o lingurita de paducel. Turnati doua cani de apa fiarta peste acest amestec. Lasati 15 minute la infuzat, apoi strecurati. Se consuma caldut.

Cataplasme: Turnati doua cani de apa fiarta peste o mana de codita soricelului. Inmuiati o panza sau un tifon in acest decoct si aplicati pe rana cat timp panza sau tifonul nu s-a racit inca.

Baie: Pentru o baie de sezut sau o baie la picioare, turnati doua cani de apa fiarta peste o mana de codita soricelului si lasati-o timp de cateva ore. Apoi strecurati decoctul si turnati-l in apa fierbinte pentru baie. Pentru o baie integrala, dublati cantitatea. Baia trebuie sa dureze zece minute.

Galbenea

Parti folosite: Se folosesc florile de galbenele. Celebrul lor ingredient activ este calendula sapogenin, dar florile mai contin si saponine, glicoside, uleiuri volatile, caroteni, xantofile, principii amare si mucilagiu.

Efecte medicinale: Calendula sapogenin are efecte anti-inflamatorii. Saponinele se spune ca reduc nivelul de grasime din sange si inhiba dezvoltarea melanoamelor. Uleiurile volatile au efect anti-microbian, mai ales impotriva bacteriilor si ciupercilor. Carotenii si xantofilele intaresc sistemul de aparare al organismului.

Utilizare: Florile de galbenele sunt folosite mai ales extern. Alifia de galbenele se utilizeaza pentru rani cronice, infectii ale unghiilor si rani la picioare; cataplasmele se folosesc pentru scantituri si dislocari, abcese, contuzii, arsuri. Ca uz intern, sub forma de ceai, galbenelele sunt recomandate pentru calmarea durerilor de vezica biliara, crampe gastrice usoare si dureri menstruale. Culoarea lor placuta face ca galbenelele sa constituie un ingredient raspandit pentru multe amestecuri de ceai. Gargara cu ceai de galbenele se recomanda impotriva inflamatiilor membranei mucoasei bucale.

Ceai: Turnati o cana de apa fiarta peste o lingurita de flori de galbenele; strecurati dupa 10 minute. Beti 3 cani pe durata unei zile. Ceaiul rece se foloseste pentru gargara.

Lapte de galbenele: Amestecati o lingura de frunze de galbenele cu o lingurita de coada-racului si o lingurita de frunze de mantaua-doamnei. Incalziti intr-o cana cu lapte; lasati 5 minute la infuzat, apoi strecurati. Indulciti cu miere si adaugati scortisoara daca doriti. Acest lapte este foarte eficient impotriva durerilor menstruale.

Unt de galbenele / Alifie din galbenele: Zdrobiti doi pumni de flori de galbenele. Puneti in apa fierbinte, impreuna cu 2 uncii de unt, amestecand continuu, timp de 20 de minute. Treceti prin tifon si raciti. Puneti intr-un recipient steril si pastrati la frigider. Scoateti din frigider cam cu o jumatate de ora inainte de folosire.

Cataplasme: Turnati o cana de apa fiarta peste 2 linguri de flori de galbenele si lasati la infuzat 10 minute. Introduceti o bucata de panza in aceasta infuzie si bandajati zona afectata. Acoperiti cu un prosop si lasati sa actioneze pana se raceste panza. Repetati de cateva ori pe zi.

Sfat: Alaptatul provoaca deseori inflamari ale mameloanelor. Aplicarea cu regularitate a cremei de galbenele asigura suplete si catifelare mameloanelor.

Informatiile au fost preluate din cartea "Remedii naturiste: ingrediente, efecte medicale, utilizare", de Anne Iburg, Editura ALLFA, Bucuresti 2006, 2008.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE