Gimnastica, kinetoterapia
Gimnastica, kinetoterapia
Toate tipurile de sport, dar mai ales cel de rezistenta (inot, mers pe bicicleta, alergare, ski, patinaj etc.) pot prelungi considerabil viata. in SUA se practica foarte mult joggingul efectuat in special in parc. Este cea mai accesibila forma de miscare in aer liber. Este o forma de activitate fizica gen fitness. La inceputul sedintei de jogging trebuie facute cateva exercitii de stretching, de punere in miscare a muschilor si articulatiilor, adica de incalzire. Saptamanal, 4-5 h de mers rapid ard 1500-2000 de calorii, obtinand astfel un efect optim. incetarea efortului trebuie sa fie lenta. in timpul si dupa terminarea efortului, corpul trebuie hidratat. Cine are posibilitatea, pe langa jogging poate merge si la sala de fitness. Sa se faca in fiecare dimineata gimnastica.
Lipsa de oxigen duce la aparitia unor boli (raceli, congestie cerebrala, infarct, angina pectorala), mai ales la batranete (cand si asa scade cantitatea de oxigen), dar si datorita altor cauze, precum fumatul, sedentarismul sau infectiile. Miscarea zilnica in aer liber creste cantitatea de oxigen din sange. Prin sport, creierul si plamanul sunt mai bine irigate cu sange si astfel cantitatea de oxigen se dubleaza. Functionarea creierului se imbunatateste si creste puterea de concentrare, reteaua de neuroni care face legatura intre celule se dezvolta din aceasta beneficiind memoria. Nivelul de ACTH creste. ACTH este hormon al hipofizei, al creativitatii, care relaxeaza corpul si limpezeste spiritul. Cantitatea de serotonina creste si se produce buna dispozitie. Endorfinele formate dau o stare de buna dispozitie. Si pancreasul beneficiaza de sport, insulina scazand nivelul de zahar din sange si aparand organismul de diabet. Sistemul imunitar devine mai puternic, se formeaza enzime care ard grasimile, sangele devine mai fluid, tensiunea arteriala si pulsul se regleaza, bioxidul de carbon este mai repede eliminat prin plamani. Efortul sportiv trebuie dozat, adaptarea trebuind sa se faca treptat. Pentru a evita suprasolicitarea organismului, pulsul nu trebuie sa depaseasca 180 batai/ min. minus varsta pe care o avem.
Kinetoterapia, sau terapia prin miscare, este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Nefiind suficient mediatizata, nu toata lumea cunoaste faptul ca aceasta terapie are efecte asupra afectiunilor din toate domeniile de patologie: traumatologie, reumatologie, neurologie, afectiuni respiratorii, ginecologie, afectiuni cardiovasculare etc. Exercitiile se fac incet, relaxat, nu prin miscari bruste.
0 comments :
Trimiteți un comentariu