Ingrijirea pielii si hidroterapia
Ingrijirea pielii si hidroterapia
Expunere la soare, evitand ultravioletele de la pranz: dimineata pana la ora 11; dupa--masa de la ora 16.
• Igiena sexuala - hrana cu multe proteine animale provoaca o excitatie nefavorabila asupra organelor sexuale; excesele sexuale duc la epuizare.
• Daca se poate, sa se faca masaj general, masaj uscat de la extremitati spre inima, pe abdomen in sensul acelor de ceasornic, pe spate transversal.
• Calirea cu apa: dusuri, spalari cu lufa, bai de plante (se intareste aura corpului). Se recomanda ca dimineata sa se spele corpul pana la brau cu apa rece, iar seara sa se faca dusuri scotiene (calde-reci).
Hidroterapia (folosirea insusirilor apei in scop de vindecare) a inceput sa fie practicata cu mult timp in urma. Un exemplu este preotul terapeut Sebastian Kneipp din satul bavarez Woerishofen (langa Augsburg), care, dupa o practica de 37 de ani, in 1886 a publicat cartile Cura mea de apa si Traiti astfel sau instiintari si sfaturi practice pentru a trai sanatos si a tamadui boalele. Am sa spun cateva cuvinte despre tratamentele lui, deoarece acestea se practica si astazi cu bune rezultate.
In functie de tipul de afectiune, el folosea 7 metode de tratament: comprese cu apa rece (timp de 1 h), bai, abur, turnari, spalari, infasurari si apa de baut, cu intreitul scop de a dizolva substantele aducatoare de boala, de a le elimina din trup si de a intari organismul. Dizolvarea o realiza prin bai de aburi si prin bai calde de ierburi. Toate infasurarile, in parte turnarile si compresele slujeau la eliminare si, in sfarsit, toate baile reci, toate turnarile, in parte spalarile le folosea cu scopul de a intari organismul. Cu cat apa era mai rece, cu atat considera ca are valoare mai mare. El dadea urmatoarele sfaturi: dupa o aplicare rece, nu se sterge corpul (doar mainile si capul, pentru a nu uda hainele), ci se acopera cu haine din panza groasa si aspra. Daca se sterge corpul, aceasta nu se face la fel in toate punctele si apare caldura neuniforma pe suprafata pielii. Nu se freaca pielea. Apoi se face miscare min. 15 min. Nu recomanda masajele in apa.
Baile cu ape minerale nu le considera bune, spunea ca sunt prea dure. De altfel, atragea atentia ca apele minerale sa se bea cu prudenta, deoarece au multe saruri care pot deveni corozive.
Compresa superioara, pusa de la gat la partea de jos a pantecelui timp de 3/4 h, care se acoperea cu ceva calduros, servea la gonirea gazelor din stomac. Compresa inferioara se facea cu o panza inmuiata si stoarsa aplicata pe toata sira spinarii (tot 3/4 h), peste care se punea o plapuma. Aceasta intarea sira si maduva spinarii, usurand durerile de spate, si se folosea contra apoplexiilor. Aceste doua tipuri de comprese se pot aplica si simultan in fierbinteli, ipohondrie, umflaturi etc. Compresa pe pantece se punea la dureri de stomac, pentru indepartarea sangelui din piept si inima, pentru carcei la stomac. Panza se poate inmuia in apa, otet, decoct de scuturatura de fan, coada-calului sau paie de ovaz.
Nu recomanda aplicarea de gheata, cu atat mai mult p cap, ochi sau urechi.
Recomanda baile reci de picioare, care odihnesc si intaresc, timp de 1-3 min. Aceste bai indeparteaza sangele de la cap si piept. Persoanelor slabe, anemice sau nervoase le recomanda baile de picioare caldute (25-26 °C) cu sare, timp de 15 mii. Daca se dorea o baie mai calda (30 °C), trebuia urmata de o baie rece timp de 1/2 min. Acasta ajuta circulatia sangelui, este contra congestiilor, durerilor de cap sau gat, carceilor, deoarece sangele este dirijat catre picioare. Baile cu scuturatura de fan la temperatura placua de 25-26 °C au o mare putere tamaduitoare. Baile la picioare timp de 30 min. cu paie de ovaz (se fierbe lichidul cu paie 1/2 h, apoi se lasa sa ajunga la temperatura de 25-26 °C) ajuta contra bataturilor, impietririlor la picioare, aprinderilor de la incheieturi, unghii infipte in carne, basici de la umblat mult, bube.
Baile pe jumatate (de la picioare pana in capul pieptuui), reci, timp de 1/2-3 min. le recomanda persoanelor fara putere, pentru dureri de stomac, constipatie, hemoroizi. Intai se spala partea de sus a corpului.
Baile reci de sezut, timp de 1-2 min., facute noaptea, lentru a nu raci, se recomandau pentru organele genitale, constipatie, gaze in stomac, insDmnie. Baile calde de sezut cu plante cum ar fi coada-calului, paie de ovaz, scuturatura de fan, timp de 15 min., de 2-3 ori/ saptamana, alternativ cu bai reci servesc pentru boli ale intestinului gros, hemoroizi, fistule, in special, baile sau aburul cu coada-calului ajuta pe cei cu reumatism, boli de rinichi (inflamatii, raciri, retentii, litiaze), cele cu paie de ovaz pe cei cu podagra, iar cele cu scuturatura de fan sunt contra hemoroizilor, constipatiei si contra oricarei alte afectiuni.
Baia rece generala 1/2-3 min. trebuie sa fie cat mai scuria pentru efect mai bun. Iarna se recomanda 2 bai/saptamana. Ajuta in boli inflamatorii insolite de friguri (febra 39-40 °C). Baia calda generala (28-30 °C) timp de 25-30 min. trebiie urmata de baia rece timp de 1 min. Fara stergere, se imbraca si se face miscare 1/2 1. Recomanda si aici baile cu: scuturaturi de fan, paie de ovaz, ace de brad (intaritoare), eventual plantele combinate.
Folosea urmatoarele 7 mijloace de otelire a organismului: plimbarea descult in iarba umeda, pe pietre udate, in zapada de curand cazuta sau in ipa rece, baia rece a bratelor si picioarelor, improscarea genunchilor (cu sau fara improscaiea partii de sus a trupului).
De-a lungul timpului, aceste tratamente si-au gasit confrmarea. S-au produs vindecari miraculoase, fara a se mai folosi medicamente.
Astazi, alti terapeuti, in functie de tipul de boala, recomanda apa calda si aburii pentru dilatarea vaselor sangvine, favorizarea transpiratiei si destinderea muschilor si articulatiilor, sau proceduri cu apa rece pentru comprimarea vaselor de sange, reducerea inflamatiilor si congestiilor superficiale si stimularea circulatiei sangelui in organele interne.
0 comments :
Trimiteți un comentariu