background img

Articole noi

Apoplexia uteroplacentara

Apoplexia uteroplacentara

Definitie
Apoplexia uteroplacentara (AUP) (decolarea prematura a placentei normal inserate) reprezinta separarea partiala sau totala a placentei din sediul sau de insertie normala în orice moment înainte de nastere.

Forme clinice
- decolarea totala
- decolarea partiala

Dupa suprafata decolarii si cantitatea de sânge extravazat deosebim trei grade:

* - Gradul I: decolarea a avut loc pe o suprafata de pâna la 1/6 din suprafata placentei, cu formarea unui hematom mic (50-100 ml).
* - Gradul II: decolarea intereseaza pâna la 1/3-1/2 din suprafata placentei, formându-se un hematom de 150-500 ml.
* - Gradul III: placenta este decolata pe mai mult de 1/2 din suprafata ei, hematomul cuprinde o cantitate de sânge ce depaseste 500-1000 ml.

Dupa manifestarea clinica se evidentiaza 3 forme:

Forma usoara (corespunde gradului I de decolare) - simptomatologia este foarte discreta, pacienta acuzând usoare dureri abdominale, palpator remarcându-se un hipertonus uterin, starea generala a pacientei si a fatului - neafectata.

Forma moderata - dureri abdominale intense, apar semne de debut a unui soc hemoragic, tensiunea arteriala este initial normala sau chiar ridicata, ulterior înregistrându-se o prabusire treptata. La examen local - uterul în hipertonus pronuntat (pâna la o duritate lemnoasa), bataile cordului fetal sunt alterate sau lipsesc.

Forma grava (corespunde gradului III de decolare a placentei) - dureri lomboabdominale, semne ale unui soc hemoragic de grad avansat. Uneori prin palpare se evidentiaza o bombare a uterului de consistenta mai putin dura, foarte sensibila, care corespunde hematomului retroplacentar. Bataile cordului fetal lipsesc.

Sistemul afectat: blocul uteroplacentar.

Incidenta: AUP se întâlneste în 0,5-1,5% de nasteri.

Prevalenta: predomina la multipare (2/3), în special la cele în vârsta de peste 30 ani.

Semne si simptome
Clasic, simptomatologia AUP cuprinde:
- durere abdominala acuta, urmata de stare de soc.
- sângerare cu sânge maroniu.

Examenul obstetrical va evidentia paliditatea tegumentelor, hipotensiune arteriala, bradicardie; sângerare cu sânge negricios, necoagulabil; uterul se va prezenta contractat, fara perioade de relaxare, dolor, cu segmentul inferior destins; bataile cordului fetal nu se percep sau sunt alterate.

Cauze
Etiologia certa a acestei patologii nu este cunoscuta, dar exista multipli factori ce pot favoriza survenirea ei: hipertensiunea indusa de sarcina, ruptura prematura a membranelor fetale, decompresia brutala în caz de hidramnioza sau dupa nasterea primului fat din duplex, traumatismele abdominale externe, localizarea nodulilor miomatosi în spatele zonei de implantare.

Factori de risc - fumatul, traumatismele externe, survenirea sarcinii pe fondul hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat etc.

Diagnostic diferential
- Placenta previa: hemoragia nu este însotita de durere, cu sânge rosu, coagulabil, uterul este normotonic.
- Polihidramnioza: tensiunea uterului din aceasta patologie poate fi confundat cu o contractie a uterului din AUR
- Travaliu hipokinetic.
- Ruptura uterina.
- Apendicita acuta în timpul sarcinii.

Investigatii de laborator
- Hemograma desfasurata (numarul de eritrocite, hematocritul, nivelul hemoglobinei).
- Coagulograma desfasurata.

Medicamentele ce pot schimba rezultatele de laborator: anticoagulantele administrate recent, antiprostaglandinicele.

Investigatii instrumentale
- Ultrasonografia - care denota prezenta decolarii placentare, suprafata ei, localizarea, starea fatului.
- Cardiomonitoringul fetal - pentru aprecierea dinamica a starii fatului (în special în forma usoara).

Complicatii posibile - coagulopatia de consum, uterul Couvelaire, insuficienta cardiovasculara acuta.

Pronostic si evolutie - în caz de tratament inadecvat si intempestiv poate surveni deces matern.

Sinonime - decolarea prematura a placentei normal inserate, Abruptio placentae.

Abrevieri - N/I - neidentificat; AUP - apoplexia uteroplacentara.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE