background img

Articole noi

Astmul bronsic

Astmul bronsic



Definitie

Astmul bronsic reprezinta un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene, care apare la indivizi cu susceptibilitate genetica si se manifesta prin obstructie bronsica reversibila, partial sau complet, spontan sau sub tratament si în care se manifesta sindromul de hiperreactivitate bronsica la stimuli variati. Simptomele pot varia de la tuse pâna la dispnee. În general boala are o evolutie episodica sau paroxistica, dar poate fi si persistenta. Simptomul de baza este wheezing-ul, dar si tusea poate fi simptomul predominant. Des poate fi confundata cu "bronsita cronica" sau „pneumonia recurenta".



Simptomele acute sunt manifestarea spasmului muschilor netezi bronsici, edemului si inflamatiei mucoasei bronsice.

Sistemul afectat: pulmonar

Ereditatea: în familie poate fi detectat un gen al astmului, pot fi prezente cazuri de dermatita atopica, rinita alergica, hiperreactivitate pulmonara.

Predominanta de vârsta: - 60% din bolnavii astmatici sunt depistati în copilarie sau la vârsta de adult tânar (16-40 ani), dar boala poate afecta orice vârsta.

Predominare de sex: - la copii sub 10 ani: baieti > fete; - la adulti: barbati = femei.



Semne si simptome - polimorfiism simptomatic; functiile pulmonare pot fi tulburate fara simptome; Wheezing, tusea, expiratie dificila, dispnee nocturna, cianoza, participarea muschilor accesorii în actul de respiratie, cresterea copilului de obicei normala.



Cauze - factori alergici (polen; acariene; pene), alti factori (aspirina; infectiile; fumatul; sinuzita; efortul fizic). Cercetarile patofiziologice actuale sunt axate asupra procesului de inflamatie (eliberarea mediatorilor chimici, factorul eozinofilic chemotaxic etc.).



Factori de risc - antecedente familiale, infectii virale dificile în copilarie.



Diagnostic diferential - corp strain, care se va considera de fiecare data, mucoviscidoza, epiglotita, insuficienta cardiaca congestiva, afectiunile cronice obstructive, prolapsul de valva mitrala.



Date de laborator - analiza generala a sângelui - fara schimbari, imunoglobulinele: Ig E crescuta în aspergiloza alergica bronhopulmonara, testul sudoral în suspiciune de mucoviscidoza la copil, gazele sanguine - în status astmaticus.



Schimbari mofologice - hiperplazia muschilor netezi, edemul mucoasei, inflamatie, bronsectazie.

Teste speciale - debitul expirator de vârf (peak expiratory flow), teste alergice, testul de toleranta la efort fizic.

Investigatii instrumentale - r-grafia toracelui: hiperventilatie; atelectazii.

Procedee diagnostice - bronhoscopia (indicata mai rar), spirometria, radiografia toracelui: cel putin una, dar nu la fiecare puseu.



Masuri generale - eliminarea substantelor iritante, educarea pacientului este definitorie, conduita preventiva corecta: cu cromoglicati si steroizi inhalatorii, exista ratiuni pentru folosirea antihistaminicelor.

Nu se recomanda: - cure la abur; lichide abundente; gimnastica respiratorie.

Regim - diagnosticul si tratamentul timpuriu vor menaja activitatea nelimitata.

Dieta - nu se recomanda o dieta speciala, dar componentul alergic în etiologia bolii sugereaza indicarea dietei hipoalergice.



Educatia pacientului

Informarea pacientului despre:

- caracterul bolii, evitarea factorilor care pot incita exacerbarea bolii, modul de administrare a medicamentelor.

- controlul evolutiei bolii.

- vor fi învatati sa descopere si sa încerce individual de a cupa crizele.

- când ar fi momentul de a apela la ajutorul medical de urgenta.



Complicatii posibile - insuficienta respiratorie, atelectazii, pneumotorax, tulburari de metabolizare a Eufilinei.



Prognostic evolutiv

La 50% din copii astmul dispare cu vârsta. Riscul de mortalitate creste cu:

- frecventa raului astmatic > 3 în an;

- simptomele nocturne;

- ventilarea mecanica;

- spitalizarea mai mult de 2 ori în an;

- dependenta de steroizi;

- sincopele astmatice.



Stari asociate - esofagita de reflux, sinuzite.

Factori de vârsta - pediatrici - 50% din cazuri se depisteaza pâna la 10 ani; geriatrici - noi cazuri de obicei nu apar.

Sarcina - la 25% din gravide starea se amelioreaza, la 25% - starea se înrautateste, la 50% din gravide evolueaza fara schimbari.



Abrevieri - PEF - peak expiratory flow.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE