background img

Articole noi

Faceţi diferenţa între grăsimile rele şi cele bune

Faceţi diferenţa între grăsimile rele şi cele bune


Renunţaţi să mai mâncaţi prăjeli, pateuri şi chipsuri, dar împrieteniţi-vă cu uleiul de floarea-soarelui şi cu peştele gras.

România este pe locul 5 în topul ţărilor cu cele mai grase mâncăruri, iar populaţia este conştientă că se hrăneşte nesănătos, arată un studiu GFK referitor la atitudinile europenilor şi americanilor cu privire la diete. Trei din cinci români susţin că propriile mâncăruri tradiţionale sunt cele mai „periculoase” pentru siluetă.

Totuşi, nutriţioniştii spun că a mânca gras nu înseamnă neapărat a mânca prost şi că ideea de a elimina grăsimile din alimentaţie este total greşită. O dietă trebuie să conţină şi grăsimi, în proporţie de 30%, dacă este posibil numai din cele de calitate. Ele hrănesc creierul şi sunt principalii „furnizori” de energie.

Confuziile europenilor legate de lipide

Un studiu prezentat la Reuniunea Internaţională a Experţilor în Nutriţie, de la Barcelona, arăta că majoritatea europenilor nu ştiu să diferenţieze grăsimile bune de cele rele. „Există o mare confuzie în ceea ce priveşte grăsimile bune şi cele rele, fapt reflectat în alimentele pe care oamenii le consumă”, a declarat profesorul Ricardo Uauy, preşedintele Uniunii Internaţionale pentru Ştiinţe Nutriţionale.

Prăjelile vă distrug inima, peştele o hrăneşte

În categoria europenilor confuzi în privinţa grăsimilor intră şi românii, susţin specialiştii în alimentaţie. De aceea, nutriţionistul Corina Zugravu, lector în nutriţie la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, vă învaţă cum să separaţi grăsimile în două categorii: bune şi rele. „Cele bune, aşa cum sunt grăsimile din uleiuri, seminţe, nuci, peşte, nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică a fiecăruia”, spune ea. Acestea curăţă arterele de reziduuri şi hrănesc sistemul nervos.

„Cele rele provin din «junk food», carne grasă, brânzeturi grase, unt şi produse lactate bogate în lipide. Ele trebuie evitate, deoarece pot cauza boli grave, atunci când sunt consumate în exces”, adaugă nutriţionistul. Printre afecţiunile pe care le pot declanşa se numără cele ale inimii, ale vaselor de sânge de la creier ori ale vaselor de sânge de la picioare.

Omega 3 şi Omega 6, în topul lipidelor de calitate

Grăsimile bune sunt cele nesaturate. Ele conţin o cantitate mare de acizi graşi nesaturaţi, au o consistenţă moale, lichidă şi se împart în două categorii: mononesaturate şi polinesaturate.

„O sursă bună de grăsimi mononesaturate o reprezintă uleiul de măsline. Cele polinesaturate se găsesc în uleiurile vegetale de rapiţă, floa rea-soarelui, in, margarinele tartinabile de calitate, nuci, alune, fistic, peşte gras”, detaliază nutri ţio nistul Corina Zugravu. O categorie importantă de grăsimi polinesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale, care conţin acizi graşi Omega 3 şi Omega 6.

„Aceştia reglează tensiunea arterială, ajută la coagularea sângelui şi la buna funcţionare a sistemului imunitar”, precizează medicul nutriţionist. Omega 3 se găseşte în peşte gras, ulei de in şi ulei de rapiţă; Omega 6, în ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb, seminţe de foarea soarelui.

Grăsimile rele sunt de origine animală, au o consistenţă solidă, cresc nivelul colesterolului din sânge, măresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi se împart în două categorii: saturate şi grăsimi trans. Cele saturate se află în unt, lactate grase, brânzeturi grase, carne de porc. Grăsimile trans sunt mai dăunătoare decât cele saturate şi se găsesc în produsele de patiserie, snacksuri, fast-food, cartofi prăjiţi.

"Grăsimile bune, aşa cum sunt cele din uleiuri, seminţe, nuci, peşte, nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică.",
Corina Zugravu, lector în nutriţie la UMF „Carol Davila”

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE