background img

Articole noi

Fumatul poate reduce cancerul de col uterin

Fumatul poate reduce cancerul de col uterin


[Fumatul poate reduce cancerul de col uterin] Fumatul poate fi asociat cu reducerea riscului aparitiei cancerului endometrial, endometrul fiind linia interioara a uterului, dupa cum sugereaza cercetatorii din China.

"Beneficiile fumatului au fost observate exclusiv la femeile care intrasera deja in menopauza si nu la cele care inca nu intrasera in menopauza", a spus Dr. Bin Wang de la Universitatea Medicala din Nanjing.

"In schimb, sa nu uitam ca fumatul poate creste riscul aparitiei a numeroase alte boli si afectiuni", a mai spus Wang.

Cancerul endometrial poate fi pus in legatura cu expunerea la estrogen. Tigarile au un efect de eliminare a estrogenului. Insa studii recente nu au gasit o legatura propriu-zisa intre fumat si cancerul endometrial.

Wang a investigat aceasta legatura prin combinarea a 34 de studii publicate pana in iunie 2007.

Rezultatele cercetarii au aratat ca fumatul reduce riscul aparitiei cancerului endometrial de la 18 la 29%.

A fost gasita o relatie importanta intre fumat si reducerea riscului aparitiei cancerului endometrial in cazul femeilor care intrasera in menopauza, dar nu si in cazul celor care inca nu intrasera in menopauza. Cele care intrasera in menopauza prezentau o descrestere cu 29% a riscului.

Tot in cazul femeilor deja intrate in menopauza, care faceau terapie cu hormoni, fumatul a fost asociat cu o reducere de 50% a riscului de a avea cancer de acest tip.

Mai pot fi luati in discutie si alti factori, cum ar fi consumul de alcool, fructe, legume, la care se poate adauga activitatea fizica, insa acestia inca nu au fost analizati detaliat.

Cercetari ulterioare vor analiza mai pe larg acest fenomen, sperandu-se ca rezultatele vor ajuta la dezvoltarea de noi solutii pentru prevenirea cancerului endometrial.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE