background img

Articole noi

Menstruatia - de ce ne da dureri de cap

Menstruatia - de ce ne da dureri de cap?


- va puteti programa pentru consultantii la tel. 210.27.06
Continuam astazi articolul destinat menstruatiei si problemelor cucare se confrunta din aceasta cauza multe femei. Dr. Catalin Gavrilade la American Medical Center expune cauzele si tratamentul indicat indiferitele tulburari ce pot aparea.

Cauzele sindromului premenstrual
Hormonii sexuali femenini si neurotransmitatorii
Medicamente cunoscute ca agnonisti ai hormonului eliberator degonadotrofine (GnRH) impiedica aparitia simptomelor sindromuluipremenstrual prin supresia hormonilor care cauzeaza ovulatia. S-aconcluzionat ca hormonii sexuali femini au un rol foarte important. Cuexactitate, rolul acestora ramane inca neclar. Sindromul premenstrual parea fi o complicata interactiune intre hormonii sistemului reproductiv sineurotransmitatorii (substante chimice cu rol de menageri existente increier).

Dezechilibru al calciului si magneziului
Nivelul calciului si magneziului prezinta variatii mari in timpulciclului menstrual si se considera ca aceste minerale ar avea rol insindromul premenstrual. Unii cercetatori au emis ipoteza ca deficienta demagneziu sau excesul de calciu pot fi cauzele care declanseaza simptomelesindromului premenstrual. Aceste efecte sunt mult mai complicatedeoarece suplimentele de calciu par a reduce simptomatologia sindromuluipremenstrual si administrarea de magneziu pare sa nu aiba nici un efect.

Hormonii de stress
Hormonii de stress sunt hormonii eliberati cand respectivulorganism e supus la stress si fac parte din sistemulhipotalamic-pituitar-adrenergic. Sunt indicii care arata ca raspunsul lastress al femeilor cu sindrom premenestrual este mult mai intens decatla femeile fara simptome.

Cat de grav este sindromul premenstrual?
Exacerbarile altor afectiuni in faza premenstruala: migrenele - Jumatatedintre femei acuza migrene in timpul menstruatiei; astmul-femeile caresufera de astm prezinta un risc ridicat de acutizare a afectiuniiin faza premenstruala; alte afectiuni-epilepsia, scleroza multipla,lupusul sistemic, si sindromul colonului iritabil se pot exacerba infaza premenstruala.

Consecintele emotionale ale sindromului premenstrual
Sindromul premenstrual, in particular femeile care sufera de PMDD isipot vedea afectate relatiile cu partenerii de viata, copiii, colegiide serviciu. Totusi nici un studiu nu a demonstrat ca femeile devinincompetente din cauza PMDD. Adolescentele cu sindrom premenstrualsever pot avea inclinatii suicidale accentuate. Alcoolul creste risculde a prelungi dismenoreea (durerile de la ciclu) la femeile cu sindrompremenstrual sever. De asemenea pot aparea tulburari ale apetituluialimentar.

Durerile de sani
Multe femei cu dureri severe de sani (mastodinii ciclice) sunt ingrijoratecu privire la cresterea riscului de cancer de san. Nu exista nici o dovadain privinta durerilor de sani de la ciclu si cancerul de san. Acestefemei fac mamografii la o varsta mult mai scazuta decat altele, desiacest test, in general, nu e util in detectarea cancerului de san lafemeile sub 35 de ani.

Tratamentul tulburarilor de ciclu menstrual
Antialgice obisnuite
Antiinflamatoriile nesteroidiene(AINS)
Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene blocheaza sinteza deprostaglandinele - substantele care cresc intensitatea contractiiloruterine. Sunt deosebit de eficiente in reducerea sangerarilor puternicesi a crampelor. Aspirina este cel mai cunoscut AINS, dar exista altezeci care sunt disponibile cu sau fara reteta. Dintre cele mai eficienteimpotriva crampelor si a altor tulburari de menstruatie sunt ibuprofenul(Nurofen, Paduden) si acidul mefenamic (Ponstel). Aceasta substanta afost intens studiata si s-a aratat ca reduce sangerarea intre 30-50%;si alte AINS sunt eficiente. Pentru a fi eficiente trebuie luate cu 7-10zile inainte de menstruatie. Efectele sale secundare cele mai intalnitesunt problemele gastrointestinale.
Paracetamol reduce nivelul de gonadotrofine si estradiol - o forma deestrogen - care ar putea avea efecte asupra tulburarile menstruale,desi studiile nu arata nici un beneficiu terapeutic.

Terapii hormonale pentru problemele menstruale
Contraceptive orale (CO)
Contraceptivele orale, cunoscute si popular sub numele de "Pilula" carecontin o combinatie de estrogen si un progestativ (o forma sintetica aprogesteronului), blocheaza producerea de hormoni masculini si blocheazareceptorii pentru estrogen in uter. Sunt folosite pentru a face caciclul sa devina regulat, in cazul femeilor cu probleme de menstruatie,incluzand dismenoreea (dureri mari), amenoreea (absenta menstruatiei),si metroragia (sangerarea puternica). Contraceptivele orale se folosescsi pentru tratarea endomentriozei, si protejeaza impotriva canceruluiovarian si endometrial. Regimul standard in care se administreaza timpde 21 de zile pilule cu 7 zile pauza s-a demonstrat a fi util si lafemeile la care alte tratamente au esuat.

Tratamentul sindromului premenstrual
Inhibitori selectivi de recaptare a serotoninei
Inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei sunt medicamentecare mentin un nivel ridicat de serotonina in creier. Serotonina esteimportanta in mentinerea unui echilibru in cazul depresiilor, somnului,si apetitului. Aceste medicamente servesc de asemenea la reducereaanxietatii, lucru care poate conta foarte mult la succesul pe care l-auinregistrat in tratarea sindromului premenstrual in comparatie cu alteantidepresive. Inhibitorii standard includ fluoxetina (Prozac), sertralina(Zoloft), paroxitina (Paxil) si fluvoxamina (Luvox). In studiile asuprapersoanelor care au folosit Prozac si Zoloft s-a aratat ca amelioreazadepresia premenstruala, iritabilitatea si tensiunea.
Injectiile cu agenti hormonali puternici, in mod special agonistiihormonului eliberator de gonadotrofina (de exemplu goserelin), s-aufolosit in tratarea sindromului premenstrual. Ovulatia inceteaza intimpul tratamentului creandu-se o stare asemanatoare menopauzei. Anumitesimptome ale sindromului premenstrual se imbunatatesc, tensiunea in sani,oboseala, si iritabilitatea; aceste analogi par sa aiba un efect preamic in cazul depresiei. Sunt utile pentru a ameliora simptomele gravede endomentrioza, sau metroragie. Aceste medicamente se folosesc siin determinarea cauzei exacte a simptomelor, daca sunt sau nu cauzatede sindromul premenstrual. Daca continua sa apara dupa ce sunt luatemedicamentele, probabil ca nu sindromul premenstrual este cauza lor .Din cauza faptului ca scaderea nivelului de estrogen poate duce laosteoporoza ireversibila, pastilele nu trebuie luate mai mult de 6 lunide zile. Daca totusi se iau pentru o perioada mai mare de 6 luni de zile,trebuie sa se ia si estrogeni de sinteza in doze mici.

Alte medicamente
Medicamente impotriva anxietatii
Medicamentele impotriva anxietatii pot fi folositoare pentru femeilecare sufera de forme grave de sindrom premenstrual si care sufera si deanxietate. Cele mai cunoscute sunt benzodiazepinele. In urma unui studiuintins pe durata a 3 luni, 37% dintre femeile care iau alprazolam (Xanax)au simtit ca severitatea simptomului s-a redus cu jumatate in comparatiecu numai 30% in cazul celor care iau fie progesteron sau placebo. Efectelesecundare obisnuite sunt somnolenta in timpul zilei si un sentiment denesiguranta. In cazul existentei de afectiuni respiratorii (de exemplubronsita cronica), acestea se pot agrava. De asemenea utilizarea faradiscernamant poate conduce la dependenta.
Danazol-ul este o substanta sintetica care se aseamana hormonilormasculini. Suprima estrogenul si menstruatia si este folosit uneoriin combinatie cu contraceptive orale, pentru a reduce dismenoreea,metroragia, si simptomele de endometrioza. A fost de asemenea folosit caantialgic pentru mastodiniile ciclice severe. Conform unui studiu, 65%dintre femeile care au luat acest medicament timp de 6 cicluri consecutivenu au mai avut dureri. Efectele adverse includ cresterea parului pefata, ingrosarea vocii, cresterea in greutate, acneea si matreata. Poatecreste nivelul de colesterol total si LDL - colesterol. Nu exista nicio experienta de folosire a acestui medicament pe termen lung. Femeileinsarcinate sau cele care doresc sa ramana insarcinate nu trebuie sa iaacest medicament deoarece poate afecta dezvoltarea fatului.

Modificarea stilului de viata
Modificarea stilului de viata este un mijloc practic de a reducestresul si poate fi folositoare femeilor care sufera de sindrompremenstrual. Aceasta include identificarea surselor de stres, stabilireaprioritarilor si gasirea modalitatilor de a face fata stresului. Uneleslujbe tind sa modifice perceptia femeilor asupra menstruatiei, acesteaprivind-o ca pe o experienta mai degraba pozitiva, aceasta ajutand ladiminuarea prejudiciilor functionale din timpul menstruatiei. Rezultateleobtinute pin aceste tehnici sunt incurajatoare.

Identificarea surselor de stres
De multe ori femeile nu isi dau seama ca schimbarea starii lor despirit si faza premenstruala coincid. Este util sa se inceapa procesulde reducere a stresului cu tinerea unui jurnal al activitatilor zilniceurmarind activitatile zilnice in timpul ciclului menstrual. Primul paseste sa se noteze activitatile care solicita un efort foarte mare detimp si energie, care produc anxietate si furie, sau grabesc un raspunsnegativ din punct de vedere fiziologic (de exemplu aciditatea gastrica saudurerile de cap). Trebuie notate de asemenea si experientele pozitive -cele care produc un confort din punct de vedere mental sau fizic sau dauun sentiment de implinire. Desi acest exercitiu pare ca ar putea producestres prin el insusi - sau macar inseamna o sarcina in plus - trebuiefacut cu constiinciozitate. Adaugarea catorva cuvinte la detaliile de orasi de data vor servi de puncte de sprijin pentru amintirea intamplarilorsemnificative. Femeile ar trebui sa identifice 2 sau trei evenimentecare li s-au parut foarte apasatoare sau greu de suportat. Prioritatilesi tintele ar trebui identificate cu grija. Femeile ar trebui sa vadadaca activitatile care le-au cauzat stres au fost facute in interesullor personal sau al altora sau daca si-au asumat sarcini pe care nu lepot duce la bun sfarsit.

Alte recomandari
Dieta
Este necesara o dieta echilibrata in toate principiile alimentare sisa contina un numar de calorii in concordanta cu tipul de activitatedesfasurat de fiecare persoana in parte si ore regulate de masa. Serecomanda scaderea cantitatilor consumate de alcool, zahar, cofeina.

Activitate fizica regulata
Se recomanda gimnastica de intretinere, alergari usoare. Se indica 30de minute de exercitiu fizic zilnic de intensitate moderata. Absentaactivitatii fizice poate agrava simptomele sindromului premenstrual.

Calciu si magneziu
Calciul si magneziul prezinta nivele serice fluctuante. Unele studii arataca administrarea de 1,2 g calciu pe zi scade intensitatea simptomelorsindromului premenstrual la aproximativ jumatate dintre paciente dupa treiluni de administrare. Unii medici recomanda a se incerca administrareade calciu inainte de administrarea de antidepresive. Administrarea demagneziu nu realizeaza nici un beneficiu clinic.

Vitaminele
Nu exista nici un studiu care sa confirme ca simptomatologia sindromuluipremenstrual sau alte tulburari de ciclu pot fi cauzate de deficienteale diverselor vitamine.

Remediile naturale
Studiile arata ca remediile asa numinte naturale pe baza de plantesau alte substante nu sunt mai eficiente decat placebo in tratamentulsindromului premenstrual.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE