background img

Articole noi

Bronsita acuta - inflamatia bronhiilor

Bronsita acuta - inflamatia bronhiilor

Afecţiune frecventă în sezonul rece şi umed, bronşita este urmarea inflamaţiei bronhiilor.

Printre cauzele banalei bronşite amintim: infecţiile acute cu microbi, virusuri, ciuperci (tuse convulsivă, pojar, gripă, guturai, tuberculoză etc), substanţe chimice care produc alergie (bronşita astmatică) sau care irită mucoasa bronhiilor, cum este fumul de tutun (bronşita tabagică), praful, gazele iritante etc.

Sezonul rece prin frig, vânt, umezeală, favorizează apariţia bolii. De multe ori bronşita este consecinţa unei infecţii ale căilor respiratorii superioare: faringita, laringita, traheita.

Simptomele principale sunt: tusea uscată, chinuitoare, cu expectoraţie redusă. După tuse, bolnavul simte o jenă sau usturime în piept, înapoia osului stern. Uneori se întâlneşte şi febră (38-40°C), iar din cauza tusei bolnavul nu se poate odihni şi este răguşit. După 3-5 zile bolnavul începe să expectoreze după tuse, o spută mucoasă sau purulentă.

Durata bolii variază, după rezistenţa bolnavului, până la 10-15 zile, copiii mici şi persoanele vârstnice se vindecă mai greu.

Primele îngrijiri. La începutul bolii, imediat după o răceală puternică, se face o baie caldă la picioare şi o inhalaţie. Dacă boala s-a declanşat, se va combate cu medicamentele corespunzătoare eliberate de către medic.

Se pot face inhalaţii cu plante medicinale. Ceaiurile calde de flori de muşeţel, tei, soc, nalbă sau din Ceai antibronşic, îndulcite cu miere, favorizează expectoraţia în faza a doua a bronşitei. Tot pentru uşurarea expectoraţiei se recomandă şi sirop de pătlagină.

Bolnavul va urma un regim alimentar uşor, alcătuit din făinoase, legume, fructe, lactate, lichide. Camera va fi încălzită şi bine aerisită, prevenindu-se aerul prea uscat. Se înţelege că fumatul este interzis. Dacă tusea nu încetează în câteva zile, sau se agravează, prezentarea la medic este obligatorie pentru recomandarea unei radioscopii pulmonare.

De asemenea, persoanele care fac bronşită repetată, vor evita răcelile, variaţiile bruşte de temperatură, vor practica gimnastica respiratorie şi metodele de călire la frig.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE