background img

Articole noi

Se scumpesc tigarile

Se scumpesc tigarile


Se scumpesc tigarile



Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a anuntat ca de la 1 aprilie acciza la mia de tigarete se va majora in doua etape. Prima majorare, de 7 euro, va fi operata incepand cu 1 aprilie, urmand ca o noua crestere sa aiba loc de la 1 septembrie, tot de 7 euro la mia de tigarete
"Preturile vor creste cu 30-40%, in conditiile in care la un pachet mediu, care costa acum 5,90 lei, pretul va creste la 7,40 lei, deci cam cu 1,50 lei, ceea ce inseamna foarte mult. Probabil de la 1 aprilie vor creste cu circa 1 leu", a explicat pentru NewsIn Gilda Lazar, directorul de afaceri corporative al JTI.

Cele mai vandute tigari din Romania sunt cele scumpe, precum Kent, care ar urma sa se scumpeasca de la 6,50 lei la aproape 8 lei din septembrie. Tigarile cu un cost mediu, gen Winston, ar urma sa se scumpeasca de la 5,90 lei la 7,40 lei, iar cele mai ieftine, gen More, se vor scumpi de la 5,50 la 7 lei, a mai spus directorul JTI.

"Cel mai mult se vor scumpi tigaretele cele mai ieftine, din cauza structurii accizei", a precizat Lazar.


Contrabanda va creste la 30% de la 18%

Reprezentantii companiilor Japan Tobacco International (JTI) si British American Tobacco (BAT) considera ca decizia de marire a nivelului accizelor la nivelul de 74 euro pentru mia de tigari, care devanseaza calendarul deja agreat cu Uniunea Europeana, nu va avea efectul scontat. Mai mult, acestia apreciaza intr-un comunicat ca "veniturile la bugetul de stat ar putea chiar sa se reduca, ca urmare a scaderii volumului de vanzari legale, in favoarea produselor de contrabanda".

De altfel, directorul general al JTI sustine ca daca majorarea accizelor, si implicit a preturilor la tigari nu este corelata cu cresterea proportionala a puterii de cumparare, contrabanda dinspre Ucraina si Republica Moldova va urca de la 18% in prezent la aproximativ 30% din piata.

"Rezultatele se vor vedea in cresterea contrabandei, de la 18% cat e in prezent, la 30%, iar un punct procentual de contrabanda echivaleaza cu 20 milioane euro, pentru ca in Ucraina si Moldova preturile sunt de 5-6 ori mai mici", a declarat Gilda Lazar pentru NewsIn.

Lazar a adaugat ca este a doua oara cand producatorii de tutun sunt luati prin surprindere cu majorarea accizelor. "Prima oara am aflat de la presa de crestere, iar acum aflam tot de la presa ca a fost luata o decizie, in conditiile in care incercam de stabilim o intalnire de vreo doua saptamani".

Ea a explicat ca pe 3 februarie a purtat discutii cu fostul secretar de stat, Catalin Doica, dar a doua zi acesta a fost demis. "Noi facusem niste propuneri si urma ca acestea sa ii fie prezentate domnului Pogea si acum am aflat ca s-a luat deja o decizie. Cred ca domnul Pogea nu a facut nici o analiza de impact, in conditiile in care spune ca preturile nu vor creste", a precizat directorul JTI.

Solutiile propuse de reprezentantii companiilor de tigari vizau intarirea masurilor de combatere si sanctionare a evaziunii fiscale si a contrabandei cu produse accizabile, trecerea veniturilor din taxa de viciu - aproximativ 400 milioane euro - de la Ministerul Sanatatii la bugetul de stat, precum si devansarea temporara cu aproximativ doua saptamani a platilor lunare a accizelor, pe care producatorii si distribuitorii de tigari le fac catre bugetul de stat, astfel incat acestia sa crediteze statul pentru o scurta perioada de timp, platind accizele in avans.

Si acciza la alcool va creste de la 1 aprilie, diferentiat pentru doua categorii. In cazul bauturilor spumante fermentate, acciza va fi mai mare cu 11 euro pe hectolitru, iar in cazul celorlalte tipuri de bauturi alcoolice cresterea va fi de 13,26 euro. Sursa 9am

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE