background img

Articole noi

Niste radacini subtiri, albicioase

Niste radacini subtiri, albicioase

Acum vreo 20 de ani ma aflam internat in Spitalul militar din Pitesti pentru citeva investigatii si analize. Acolo pe patul de suferinta te imprietenesti si cu alti bolnavi si auzi tot felul de povestiri, printre care este si aceasta pe care o voi relata, pentru concursul initiat de dvs.

Colegul meu de suferinta povestea ca are un frate, care era tare bolnav, suferind de ulcer duodenal. Slabise enorm si nu mai putea minca nimic. Nu putea sa bea decit apa. Medicul spusese familiei ca trebuie operat, dar este prea slabit si s-ar putea sa nu reziste la operatie. L-au pus la perfuzii si tratament ca sa-si mai revina putin. Sotia bolnavului disperata a inceput sa umble prin babe, sa auda de vreun leac. A gasit pe cineva si i-a povestit acesteia necazul care se abatuse asupra familiei sale. Era toamna. Baba i-a spus ca stie o planta care il va vindeca pe sotul bolnav, dar o sa o coste. Femeia nu a zis nimic si a acceptat pe loc. Batrina i-a adus femeii niste radacini subtiri, albicioase si i-a spus sa le spele si sa le piseze, dupa aceea sa le puna intr-o sticla de un litru de tuica si sa o tina asa 12 zile, dar in fiecare zi sa agite sticla, care trebuie tinuta la loc intunecos. Cantitatea de planta trebuia sa fie cam trei sferturi din sticla. Femeia asta a facut. S-a dus acasa pe fuguta, dar nu a uitat ca una din radacini sa o planteze intr-un ghiveci, deoarece batrina nu a vrut sa-i spuna ce planta era.

Dupa 12 zile, bolnavul a inceput sa bea din continutul sticlei cite o lingura pe ascuns, sa nu vada nici un doctor sau o alta persoana din spital. Dupa citeva zile s-a dus femeia din nou la spital, sa vada ce mai face omul ei si a ramas placut impresionata cind a vazut ca acesta vorbea si dadea semne de revenire. A cerut de mincare. Medicul vazindu-l intr-o stare buna l-a bagat la control. La raze, acesta a vazut ca rana de la stomac se cicatrizase perfect. A intrebat-o pe femeie ce i-a dat, deoarece, dupa investigatiile facute de el, era imposibila o vindecare miraculoasa. Femeia a povestit totul medicului si i-a promis acestuia ca, daca va rasadi radacina pe care o plantase, ii va aduce si lui din aceasta planta. Si iata ca planta a crescut si sotia bolnavului a putut sa vada ce era in ghiveci. Era o buruiana care creste prin cimpiile pe unde pasc animalele si se numeste in termen popular ROSTOGOL. Este un copacel cu mii de tepi, care in timpul toamnei se usuca si din culoarea verde se face galben. Cind vintul bate tare, smulge aceasta planta si o vezi rostogolindu-se, de aici si numele de ROSTOGOL. Marimea este de 25-30 cm deasupra solului si are o radacina lunga si subtire. Se recolteaza decit toamna si primavara, pina sa inceapa ca din radacina ramasa in pamint sa dea o planta noua.

Si tot acest coleg de suferinta mi-a povestit ca sotia bolnavului s-a dus la doctor cu o radacina. Analizind-o, medicul a constatat ca seva acelei radacini continea esenta celui mai bun medicament de ulcer la vremea aceea.

Si eu, la rindul meu, am povestit cele relatate mai sus unei femei care avea ulcer. A incercat acel tratament. Acum femeia are 70 de ani si nu s-a mai plins niciodata de stomac.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE