greata
·
remedii naturiste intoxicatie
·
Remedii sigure in intoxicatii cu diverse produse
·
sanatate verde
·
stare de voma
Remedii sigure in intoxicatii cu diverse produse
Remedii sigure in intoxicatii cu diverse produse
In caz de intoxicatii cu ciuperci
In ultima vreme medicii se confrunta cu numeroase cazuri de otravire (intoxicatii) cu ciuperci. Oamenii maninca fie ciuperci otravitoare, pe care nu le cunosc si se pacalesc, fie ciuperci comestibile care au extras din sol substante nocive (ajunse acolo datorita poluarii cu metale grele, deversari de toxice etc.).
Simptomele intoxicarii cu ciuperci sint: stari de greata si voma repetate, dureri abdominale, diaree puternica, uneori cu singe si mucozitati. Simptomele apar brusc, dupa o perioada latenta scurta evoluind rapid.
La copii simptomele apar mai repede, sint mult mai puternice, adesea se instaleaza coma hepatica, de multe ori cu final letal.
Otravirea cu bureti pestriti (palaria sarpelui) este mai rara, de cele mai multe ori inregistrindu-se cazuri de otravire cu falsele ciuperci de cimp (care au palaria mai palida decit cea a ciupercii de cimp comestibile).
Primele simptome apar cam la 30 de minute dupa consumare (uneori insa durata se poate prelungi pina la sase ore). Otrava acestei ciuperci produce o stare de agitatie, spasme, dureri abdominale, greturi, voma de nestavilit, mioza (micsorarea pupilelor), o salivatie puternica si transpiratie abundenta. Apoi, la aceste simptome se adauga halucinatiile si delirul.
In cazurile de intoxicatii cu ciuperci comestibile, simptomele - greturi, varsaturi, diaree - apar dupa una-trei ore de la consumare.
Leacuri cunoscute din batrini
Peste trei linguri de amestec de plante (cinci parti trifoi rosu, doua parti scoarta de stejar macinata, cinci parti coada-calului) se toarna un litru de apa in clocot, se mai clocoteste totul 30-60 secunde, se lasa o ora sa se traga si se strecoara. Se iau cite 100 ml din acest preparat, de sase ori pe zi;
n Se ia cu lingurita putina cenusa obtinuta din pere, ce se coc greu (toamna tirziu).
n Se picura ulei de trandafir in miere (de primavara sau de vara) si se iau mai multe lingurite;
n Uleiul obtinut din seminte de urzica mare, adunate toamna, in perioada de luna noua, este cel mai bun remediu in otravirile cu ciuperci.
In caz de intoxicatii cu alcool
Se pare ca numarul intoxicatilor si bautorilor inveterati, care au atins faza de alcoolici (cind bautura este deja o obisnuinta si o necesitate – adica un drog), este in continua crestere, atingind proportii ingrijoratoare.
Simptomele in cazul intoxicatiilor severe sint: o roseata puternica a fetei, urmata apoi de o paloare brusca, stare de agitatie, alternind cu somnolenta, un miros puternic de alcool degajat in jur, spuma la gura, un somn cu lesin, apoi chiar o stare de pierdere a cunostintei. Starile de febra sint urmate de transpiratie rece pe tot corpul, pupilele se dilata, apoi apar tulburari respiratorii, stop respirator si chiar stop cardiac.
Leacuri din batrini
n Se amesteca patru parti izma buna, doua parti leustean, patru parti dafin. Din acest amestec se iau trei linguri, se oparesc cu un litru de apa in clocot, se clocotesc inca 30-60 secunde. Se lasa sa se traga o ora si se strecoara. Din acest preparat trebuie sa se bea cite 50 ml de patru-sase ori pe zi.
n O alta reteta (prin care se completeaza si lipsa de potasiu, ce duce, se pare, la dorinta de a bea) este administrarea celui aflat in prag de coma alcoolica a unei cantitati de 500-600 g miere, cite una-doua linguri la fiecare sfert de ora, dupa care se va bea cite un pahar de apa minerala sau ceai de plante (salvie, menta, cimbru).
In caz de intoxicatii cu acizi
De regula sint intoxicatii accidentale.
Simptomele sint: dureri puternice (usturimi, arsuri) in cavitatea bucala, de-a lungul tractului digestiv, varsaturi repetate cu singe, respiratie ingreunata din pricina inflamarii zonei laringo-faringeale.
In aceste cazuri se face gargara cu bicarbonat de sodiu, clatind cu grija si intreaga cavitate bucala. Se fac spalaturi gastrice cu o solutie slab alcalina, dupa care se vor inghiti pina la 200 ml ulei de masline sau de floarea-soarelui.
Pe linga aceste masuri de prim ajutor, se vor tine, in fiecare seara, picioarele in apa calda.
n Se prepara, de asemenea, urmatorul amestec de plante: se iau, in parti egale, rozmarin salbatic (Gnaphalium uliginosum), luminarica (Verbascum thapsiforme) si cimbrisor (Thymus serpyllum); din acest amestec, bine maruntit, se vor pune doua linguri, peste care se va turna un litru apa in clocot. Se continua clocotitul 30-60 secunde, se lasa sa se traga o ora, apoi se strecoara. Din acest preparat se va bea, cite o lingura, de 10 ori pe zi si chiar mai des, la nevoie (in functie de starea intoxicatului).
In caz de intoxicatii cu narcotice si somnifere
Astazi aflam despre multi ca se drogheaza cu diverse produse, altii se sinucid (sau doar incearca). Pentru a putea interveni la timp, trebuie sa cunoastem, in primul rind, cum se manifesta cel intoxicat.
Simptomele: excitatie psihomotoare, dilatarea pupilelor, zgomote in urechi, halucinatii vizuale foarte sugestive. Ulterior se constata starea comatoasa, uneori spasme si oprirea respiratiei.
Iata doua variante de retete de baza pe baza de plante, folosite pentru neutralizarea efectelor narcoticelor:
n Se amesteca doua parti de pasiflora (Passiflora incarnata), doua parti de batat de apa (Batatus), patru parti busuioc (Ocimum basilicum sau Ocimum menthaefolium) si trei parti efedra cu doua spice (Ephedra). Din acest amestec se iau trei linguri, peste care se toarna 800 ml apa in clocot. Se mai fierbe 30-60 secunde, se lasa o ora si se strecoara. Se vor bea cite 30 ml de sase ori pe zi.
n Din amestecul de plante de mai sus se pun trei linguri in ulei de arahide la macerat. Se vor lua apoi, de trei ori pe zi, cite o lingura din acest extract, o perioada mai mare de timp.
In caz de toxiinfectii alimentare
Aceste imbolnaviri se produc in urma consumarii unor produse infestate cu microorganisme, care contin si toxine bacteriale.
Simptome: dureri abdominale, greturi, varsaturi, scaun deranjat, diaree, slabiciune din ce in ce mai puternica (pina la totala epuizare), tegumente palide, deshidratare.
Iata citeva remedii:
n Tuberculii de untul-vacii (Orchis morio), numiti in farmacie Tuber salep, se oparesc cu apa clocotita (la 2 g tuberculi uscati se pun 200 ml apa). Se agita amestecul timp de 10-15 minute, scuturind borcanul in care se afla.
Murcilagiul obtinut se tine la rece doua-trei zile. Se ia intern – cite o lingura inainte de masa si seara inainte de culcare (trei-patru ori pe zi).
n Se iau 20-30 g carbune activ de mesteacan, bine maruntit, cu apa (la o priza - 20-30 g carbune si un pahar de apa); se poate prepara un amestec astfel: carbune activ – doua parti, tanin – o parte si magnezie arsa (oxid de magneziu calcinat) – o parte. La o priza se iau doua linguri din acest amestec in 200 ml apa calda.
n Se va bea apa calda, o cantitate de 1,5-2 litri. Aceasta are efect vomitativ si permite curatirea rapida a stomacului de produsele infestate si toxinele aflate in el. Daca s-a produs si diareea nu se vor da remedii care sa stringa stomacul, ci, dimpotriva, se vor face clisme cu apa calda si bicarbonat de sodiu. Bolnavul va sta in cada cu apa calda cit mai mult.
n Se va lua suc proaspat de merisor (Vaccinium vilis idaea) in amestec: la 100 ml suc de merisor – o lingura de miere (la o priza). Zilnic se vor lua cite trei doze – dimineata, la prinz si seara.
n Se va bea de trei-patru ori pe zi cite 50-70 ml suc de trifoi rosu, preparat (la mixer) din partea ierboasa cu flori cu tot, dizolvat in 200 ml apa (sau infuzie de trifoi rosu, o lingura planta uscata la o cana de apa clocotita). Se poate adauga si o lingurita de miere.
n In cazul toxiinfectiilor cu peste se va bea o lingura de rachiu de anason dizolvat in 200 ml apa imediat ce s-a constatat infectarea.
Intoxicatii cu metale grele
Accidental (sau chiar din apa, alimente etc. – la consumarea indelungata a unor cantitati repetate) pot avea loc intoxicatii cu mercur, arsen, plumb, cupru.
Simptome: dureri abdominale, gust metalic in gura, varsaturi, scaune dese, stare de slabiciune, ameteli, dureri de cap.
n Se va lua de trei ori pe zi, inainte de masa, cite o lingura de suc preparat din macrisul iepurelui (din partea ierboasa a plantei amestecat cu miere).
ATENTIE! Nu se recomanda celor cu calculi renali (oxalati) sau guta!
n Se pregateste un amestec de plante: cinci parti floarea-soarelui (Helianthus annusus) si patru parti coada-calului (Equisetum arveuse). Se oparesc doua linguri din acest amestec cu 80 ml apa in clocot, se mai fierb 30-60 secunde, se lasa o ora si se strecoara. Din preparat se iau cite 100 ml de patru ori pe zi.
n Din amestecul preparat cu cinci parti frunze verzi de nuc si nuci verzi si sapte parti coada-calului, se iau doua linguri, peste care se toarna 1.200 ml apa in clocot, se mai fierbe 30-60 secunde, apoi se lasa o ora, dupa care se strecoara.
In intoxicatiile cronice cu mercur se vor lua de sapte ori pe zi cite 100 ml.
n Pentru a evacua din stomac cit mai mult din otrava existenta, se da celui intoxicat un amestec de lapte cald cu albus de ou, batut spuma.
In caz de intoxicatii cu substante alcaline
In aceasta categorie intra intoxicatiile cu clorura de var, amoniac, soda caustica sau potasa caustica.
Simptome: in cazul inghitirii acestor substante, se produc arsuri ale cavitatii bucale, esofagului, stomacului, insotite de senzatii de usturime si arsura foarte puternica, greturi, varsaturi cu singe; bolnavul respira greu, din cauza tumefierii zonei laringo-faringiene.
n Se fac spalaturi gastrice si ale intregului tract afectat cu solutie apoasa de acid acetic sau citric (solutie foarte slaba de otet sau sare de lamiie cu multa apa), pentru neutralizarea substantei alcaline.
n Se beau cite 200 ml in 24 de ore de ulei de masline sau floarea-soarelui.
In caz de intoxicatii cu tutun sau cafea
Aceste intoxicatii se produc in conditiile in care persoana in cauza fumeaza foarte mult (dar sint si cazuri de intoxicatii ale nefumatorilor, aflati intr-o atmosfera suprasaturata de fum de tutun) sau bea foarte multa cafea.
Simptome: dureri de cap, ameteli, greturi, varsaturi, diaree, transpiratie rece, micsorarea pupilelor, slabirea vazului si auzului (in intoxicatiile tabacice); zgomot in urechi, ameteala, greturi, palpitatii (in cazul intoxicatiei cu cafea).
In astfel de intoxicatii se va bea multa apa minerala sau lapte. Exista si un alt remediu:
n Se amesteca sapte linguri de musetel (floare) cu un litru frisca si se fierbe timp de 5 minute in clocot. Se lasa o ora sa se traga. Prima portie 300 ml se va lua imediat dupa preparare, restul, in doze de 200 ml de trei ori pe zi.
In caz de intoxicatii cu ciuperci
In ultima vreme medicii se confrunta cu numeroase cazuri de otravire (intoxicatii) cu ciuperci. Oamenii maninca fie ciuperci otravitoare, pe care nu le cunosc si se pacalesc, fie ciuperci comestibile care au extras din sol substante nocive (ajunse acolo datorita poluarii cu metale grele, deversari de toxice etc.).
Simptomele intoxicarii cu ciuperci sint: stari de greata si voma repetate, dureri abdominale, diaree puternica, uneori cu singe si mucozitati. Simptomele apar brusc, dupa o perioada latenta scurta evoluind rapid.
La copii simptomele apar mai repede, sint mult mai puternice, adesea se instaleaza coma hepatica, de multe ori cu final letal.
Otravirea cu bureti pestriti (palaria sarpelui) este mai rara, de cele mai multe ori inregistrindu-se cazuri de otravire cu falsele ciuperci de cimp (care au palaria mai palida decit cea a ciupercii de cimp comestibile).
Primele simptome apar cam la 30 de minute dupa consumare (uneori insa durata se poate prelungi pina la sase ore). Otrava acestei ciuperci produce o stare de agitatie, spasme, dureri abdominale, greturi, voma de nestavilit, mioza (micsorarea pupilelor), o salivatie puternica si transpiratie abundenta. Apoi, la aceste simptome se adauga halucinatiile si delirul.
In cazurile de intoxicatii cu ciuperci comestibile, simptomele - greturi, varsaturi, diaree - apar dupa una-trei ore de la consumare.
Leacuri cunoscute din batrini
Peste trei linguri de amestec de plante (cinci parti trifoi rosu, doua parti scoarta de stejar macinata, cinci parti coada-calului) se toarna un litru de apa in clocot, se mai clocoteste totul 30-60 secunde, se lasa o ora sa se traga si se strecoara. Se iau cite 100 ml din acest preparat, de sase ori pe zi;
n Se ia cu lingurita putina cenusa obtinuta din pere, ce se coc greu (toamna tirziu).
n Se picura ulei de trandafir in miere (de primavara sau de vara) si se iau mai multe lingurite;
n Uleiul obtinut din seminte de urzica mare, adunate toamna, in perioada de luna noua, este cel mai bun remediu in otravirile cu ciuperci.
In caz de intoxicatii cu alcool
Se pare ca numarul intoxicatilor si bautorilor inveterati, care au atins faza de alcoolici (cind bautura este deja o obisnuinta si o necesitate – adica un drog), este in continua crestere, atingind proportii ingrijoratoare.
Simptomele in cazul intoxicatiilor severe sint: o roseata puternica a fetei, urmata apoi de o paloare brusca, stare de agitatie, alternind cu somnolenta, un miros puternic de alcool degajat in jur, spuma la gura, un somn cu lesin, apoi chiar o stare de pierdere a cunostintei. Starile de febra sint urmate de transpiratie rece pe tot corpul, pupilele se dilata, apoi apar tulburari respiratorii, stop respirator si chiar stop cardiac.
Leacuri din batrini
n Se amesteca patru parti izma buna, doua parti leustean, patru parti dafin. Din acest amestec se iau trei linguri, se oparesc cu un litru de apa in clocot, se clocotesc inca 30-60 secunde. Se lasa sa se traga o ora si se strecoara. Din acest preparat trebuie sa se bea cite 50 ml de patru-sase ori pe zi.
n O alta reteta (prin care se completeaza si lipsa de potasiu, ce duce, se pare, la dorinta de a bea) este administrarea celui aflat in prag de coma alcoolica a unei cantitati de 500-600 g miere, cite una-doua linguri la fiecare sfert de ora, dupa care se va bea cite un pahar de apa minerala sau ceai de plante (salvie, menta, cimbru).
In caz de intoxicatii cu acizi
De regula sint intoxicatii accidentale.
Simptomele sint: dureri puternice (usturimi, arsuri) in cavitatea bucala, de-a lungul tractului digestiv, varsaturi repetate cu singe, respiratie ingreunata din pricina inflamarii zonei laringo-faringeale.
In aceste cazuri se face gargara cu bicarbonat de sodiu, clatind cu grija si intreaga cavitate bucala. Se fac spalaturi gastrice cu o solutie slab alcalina, dupa care se vor inghiti pina la 200 ml ulei de masline sau de floarea-soarelui.
Pe linga aceste masuri de prim ajutor, se vor tine, in fiecare seara, picioarele in apa calda.
n Se prepara, de asemenea, urmatorul amestec de plante: se iau, in parti egale, rozmarin salbatic (Gnaphalium uliginosum), luminarica (Verbascum thapsiforme) si cimbrisor (Thymus serpyllum); din acest amestec, bine maruntit, se vor pune doua linguri, peste care se va turna un litru apa in clocot. Se continua clocotitul 30-60 secunde, se lasa sa se traga o ora, apoi se strecoara. Din acest preparat se va bea, cite o lingura, de 10 ori pe zi si chiar mai des, la nevoie (in functie de starea intoxicatului).
In caz de intoxicatii cu narcotice si somnifere
Astazi aflam despre multi ca se drogheaza cu diverse produse, altii se sinucid (sau doar incearca). Pentru a putea interveni la timp, trebuie sa cunoastem, in primul rind, cum se manifesta cel intoxicat.
Simptomele: excitatie psihomotoare, dilatarea pupilelor, zgomote in urechi, halucinatii vizuale foarte sugestive. Ulterior se constata starea comatoasa, uneori spasme si oprirea respiratiei.
Iata doua variante de retete de baza pe baza de plante, folosite pentru neutralizarea efectelor narcoticelor:
n Se amesteca doua parti de pasiflora (Passiflora incarnata), doua parti de batat de apa (Batatus), patru parti busuioc (Ocimum basilicum sau Ocimum menthaefolium) si trei parti efedra cu doua spice (Ephedra). Din acest amestec se iau trei linguri, peste care se toarna 800 ml apa in clocot. Se mai fierbe 30-60 secunde, se lasa o ora si se strecoara. Se vor bea cite 30 ml de sase ori pe zi.
n Din amestecul de plante de mai sus se pun trei linguri in ulei de arahide la macerat. Se vor lua apoi, de trei ori pe zi, cite o lingura din acest extract, o perioada mai mare de timp.
In caz de toxiinfectii alimentare
Aceste imbolnaviri se produc in urma consumarii unor produse infestate cu microorganisme, care contin si toxine bacteriale.
Simptome: dureri abdominale, greturi, varsaturi, scaun deranjat, diaree, slabiciune din ce in ce mai puternica (pina la totala epuizare), tegumente palide, deshidratare.
Iata citeva remedii:
n Tuberculii de untul-vacii (Orchis morio), numiti in farmacie Tuber salep, se oparesc cu apa clocotita (la 2 g tuberculi uscati se pun 200 ml apa). Se agita amestecul timp de 10-15 minute, scuturind borcanul in care se afla.
Murcilagiul obtinut se tine la rece doua-trei zile. Se ia intern – cite o lingura inainte de masa si seara inainte de culcare (trei-patru ori pe zi).
n Se iau 20-30 g carbune activ de mesteacan, bine maruntit, cu apa (la o priza - 20-30 g carbune si un pahar de apa); se poate prepara un amestec astfel: carbune activ – doua parti, tanin – o parte si magnezie arsa (oxid de magneziu calcinat) – o parte. La o priza se iau doua linguri din acest amestec in 200 ml apa calda.
n Se va bea apa calda, o cantitate de 1,5-2 litri. Aceasta are efect vomitativ si permite curatirea rapida a stomacului de produsele infestate si toxinele aflate in el. Daca s-a produs si diareea nu se vor da remedii care sa stringa stomacul, ci, dimpotriva, se vor face clisme cu apa calda si bicarbonat de sodiu. Bolnavul va sta in cada cu apa calda cit mai mult.
n Se va lua suc proaspat de merisor (Vaccinium vilis idaea) in amestec: la 100 ml suc de merisor – o lingura de miere (la o priza). Zilnic se vor lua cite trei doze – dimineata, la prinz si seara.
n Se va bea de trei-patru ori pe zi cite 50-70 ml suc de trifoi rosu, preparat (la mixer) din partea ierboasa cu flori cu tot, dizolvat in 200 ml apa (sau infuzie de trifoi rosu, o lingura planta uscata la o cana de apa clocotita). Se poate adauga si o lingurita de miere.
n In cazul toxiinfectiilor cu peste se va bea o lingura de rachiu de anason dizolvat in 200 ml apa imediat ce s-a constatat infectarea.
Intoxicatii cu metale grele
Accidental (sau chiar din apa, alimente etc. – la consumarea indelungata a unor cantitati repetate) pot avea loc intoxicatii cu mercur, arsen, plumb, cupru.
Simptome: dureri abdominale, gust metalic in gura, varsaturi, scaune dese, stare de slabiciune, ameteli, dureri de cap.
n Se va lua de trei ori pe zi, inainte de masa, cite o lingura de suc preparat din macrisul iepurelui (din partea ierboasa a plantei amestecat cu miere).
ATENTIE! Nu se recomanda celor cu calculi renali (oxalati) sau guta!
n Se pregateste un amestec de plante: cinci parti floarea-soarelui (Helianthus annusus) si patru parti coada-calului (Equisetum arveuse). Se oparesc doua linguri din acest amestec cu 80 ml apa in clocot, se mai fierb 30-60 secunde, se lasa o ora si se strecoara. Din preparat se iau cite 100 ml de patru ori pe zi.
n Din amestecul preparat cu cinci parti frunze verzi de nuc si nuci verzi si sapte parti coada-calului, se iau doua linguri, peste care se toarna 1.200 ml apa in clocot, se mai fierbe 30-60 secunde, apoi se lasa o ora, dupa care se strecoara.
In intoxicatiile cronice cu mercur se vor lua de sapte ori pe zi cite 100 ml.
n Pentru a evacua din stomac cit mai mult din otrava existenta, se da celui intoxicat un amestec de lapte cald cu albus de ou, batut spuma.
In caz de intoxicatii cu substante alcaline
In aceasta categorie intra intoxicatiile cu clorura de var, amoniac, soda caustica sau potasa caustica.
Simptome: in cazul inghitirii acestor substante, se produc arsuri ale cavitatii bucale, esofagului, stomacului, insotite de senzatii de usturime si arsura foarte puternica, greturi, varsaturi cu singe; bolnavul respira greu, din cauza tumefierii zonei laringo-faringiene.
n Se fac spalaturi gastrice si ale intregului tract afectat cu solutie apoasa de acid acetic sau citric (solutie foarte slaba de otet sau sare de lamiie cu multa apa), pentru neutralizarea substantei alcaline.
n Se beau cite 200 ml in 24 de ore de ulei de masline sau floarea-soarelui.
In caz de intoxicatii cu tutun sau cafea
Aceste intoxicatii se produc in conditiile in care persoana in cauza fumeaza foarte mult (dar sint si cazuri de intoxicatii ale nefumatorilor, aflati intr-o atmosfera suprasaturata de fum de tutun) sau bea foarte multa cafea.
Simptome: dureri de cap, ameteli, greturi, varsaturi, diaree, transpiratie rece, micsorarea pupilelor, slabirea vazului si auzului (in intoxicatiile tabacice); zgomot in urechi, ameteala, greturi, palpitatii (in cazul intoxicatiei cu cafea).
In astfel de intoxicatii se va bea multa apa minerala sau lapte. Exista si un alt remediu:
n Se amesteca sapte linguri de musetel (floare) cu un litru frisca si se fierbe timp de 5 minute in clocot. Se lasa o ora sa se traga. Prima portie 300 ml se va lua imediat dupa preparare, restul, in doze de 200 ml de trei ori pe zi.
0 comments :
Trimiteți un comentariu