background img

Articole noi

Produsele lactate si efectele lor asupra sanatatii noastre

Produsele lactate si efectele lor asupra sanatatii noastre

Laptele si produse din lapte se numara printre alimentele de o importanta deosebita in perioada de crestere a copilului si in timpul sarcinii sau lactatiei, precum si de-a lungul intregii vieti. Din pacate, in ultimii ani, oamenii prefera alimentele bogate in grasimi si proteine, care contribuie la aparitia unor probleme de sanatate diverse la maturitate sau la batrinete. Cu toate ca acestea sint alimente binefacatoare pentru sanatate, ele trebuie consumate moderat.

Laptele si supravietuirea

Laptele este un produs natural special – alimentul de baza pentru copii si mincarea initiala a puilor mamiferelor. El este considerat hrana vietii, legatura dintre mama si prunc. De multe ori este asociat cu supravietuirea in primii ani de viata si cu dragostea mamei si pentru mama, astfel ca nu este de mirare faptul ca multi sint oarecum dependenti intreaga viata de aceasta esenta dulce a vietii. Teoretic, laptele este primul aliment de la care invatam gustul dulce si cel care ne face apoi sa simtim nevoia de zahar.

Ce este intoleranta la lactoza

Lactoza, care este zahar pur, ar trebui sa fie usor de digerat si folosita pentru a da energie organismului, dar unii copii sint intoleranti la lactoza. Chiar si multi adulti sint sensibili la zaharul din lapte, devenind alergici la aceasta substanta. Aproape jumatate din populatia globului prezinta intoleranta la lactoza, ceea ce poate duce la balonare, dureri abdominale si diaree dupa ce se bea lapte. Din fericire, majoritatea copiilor nu au reactii adverse la laptele mamei si nici la alte produse din lapte, cel putin in primii ani de viata.

Atunci cind laptele mamei este inlocuit in alimentatia sugarului cu alte tipuri de lapte, de capra sau de vaca, alergiile la lapte au o incidenta mult mai mare. Aceste tipuri de lapte sint mai bogate in proteine, iar organismul bebelusului nu poate face fata invaziei de celule proteice noi.

Albumina si cazeina din lapte sint doua proteine fata de care oamenii, in special copiii, pot avea diverse reactii adverse, laptele fiind principalul aliment care da alergii. Acestea se manifesta prin inrosiri ale pielii, eczeme, otita medie cronica, hiperaciditate si alte probleme de sanatate.

Cel mai bun mod de a determina daca laptele este vinovat de diferitele stari de sanatate ale unui copil este intreruperea administrarii oricarui produs alimentar pe baza de lapte timp de trei-patru saptamini si apoi reluarea alimentatiei cu produse lactate. Daca nu apar efecte adverse, atunci inseamna ca intoleranta la lapte este problema si trebuie testate si celelalte alimente din dieta copilului in acelasi mod. Daca apar alergii usoare, totusi se poate reintroduce laptele in alimentatia copilului dupa o perioada de o luna sau doua de pauza. Acest lucru ajuta la reducerea capacitatii alergice pina la stadiul in care aceasta devine insesizabila. De asemenea, se poate adopta metoda de a administra lapte si produse lactate o data la patru zile, astfel incit substantele existente in lichid sa fie mai bine tolerate de organism. Mai mult, se pare ca folosirea unor substituenti, cum ar fi laptele de capra sau, cel mai indicat, laptele de soia sau de nuca, ajuta foarte mult la combaterea acestor alergii.

Care este compozitia acestui aliment

Chiar si pentru adulti, laptele de vaca si produsele alimentare aderivate din el nu sint ideale pentru a fi consumate zilnic, in special cele produse industrial. Se stie ca atunci cind o mama este suparata si isi alapteaza copilul, acesta va avea probleme intestinale. Astfel, sa ne gindim care ar fi reactia oamenilor la laptele luat de la niste animale care nu sint tratate corespunzator, batute, prost hranite.

Daca este sa vedem partea frumoasa a lucrurilor, laptele este un aliment bogat in proteine si o sursa importanta de calciu. Echilibrul dintre aminoacizii esentiali pe care ii contine este mult mai mare decit in cazul legumelor. Laptele contine, de asemenea, multe vitamine B, inclusiv B6 si B12, vitaminele A, D si E, cea mai mare parte a mineralelor – desi are in principal calciu si fosfor –, precum si potasiu si sodiu. Include cantitati infime de zinc, fier, seleniu, magneziu si cupru, precum si putina vitamina C, dar cu siguranta nu destula cit sa vina in intimpinarea nevoilor organismului.

Un pahar cu lapte contine circa 300 de miligrame de calciu, un nivel ridicat care nu poate fi gasit in alte alimente, precum si fosfor, care este un element esential pentru sanatatea sistemului osos. Alte produse alimentare, precum carnea, nucile sau diversele tipuri de seminte au un mai mare continut de fosfor. Multe feluri de brinza contin si ele foarte mult calciu.

Calciul este bun pentru oamenii in virsta si pentru cei cu hipertensiune arteriala, deoarece ajuta la relaxarea tonusului vascular si uneori reduce tensiunea musculara. Foarte important este faptul ca nivelurile ridicate de grasimi din lapte pot duce la cresterea colesterolului si a triglicemiei singelui, care au drept rezultat marirea riscului de a face ateroscleroza si crearea unor probleme de sanatate diverse asociate cu hipertensiunea si bolile cardiovasculare. Astfel, nu se recomanda populatiei adulte consumarea laptelui sau a produselor lactate in cantitati mari.

Ce ne pot face grasimile din lapte

O mare preocupare a medicilor o reprezinta continutul mare de grasimi din lapte. Consumarea regulata a laptelui integral sau a produselor lactate integrale conduce la cresterea continutului de grasimi, acest lucru avind drept efect aparitia unor boli. Laptele integral este format din 3,5 la suta grasimi, dar aproximativ jumatate din cele 150 de calorii pe care le contine un pahar cu lapte au 8-9 grame grasimi (la noua calorii pentru un gram).

La laptele smintinit grasimile pe care le contine laptele integral sint reduse la jumatate. Laptele integral sarac in grasimi si laptele smintinit sint asemanatoare din punct de vedere al continutului de minerale si vitamine, precum si in ceea ce priveste nivelurile de proteine si carbohidrati. Singura diferenta este cantitatea de grasimi. O alta preocupare a specialistilor este ca aceste tipuri de lapte sint de cele mai multe ori produse procesate. Astfel, laptele natural care iese din ugerul vacii este, in timpul procesarii, fiert, tratat cu diferiti emulgatori si conservanti si diluat pentru a se crea latele pasteurizat. In timpul acestui proces, laptele pierde vitaminele A, B12 si altele, precum si biotina.

De multe ori, vitamina A si vitamina D difuzata sint apoi readaugate in lapte pentru a-l fortifica.

In principiu, procesul implica amestecarea grasimilor din lapte in globule micute, astfel incit sa nu se separe apa de grasime cum se intimpla atunci cind laptele este lasat mai mult timp fara a fi consumat. Este posibil ca acest proces sa fie si motivul pentru care este afectata capacitatea organismului de a digera si a folosi aceste grasimi.

Adultii s-o lase mai moale cu laptele...

In general, nu se recomanda consumarea laptelui de catre adulti. Un pahar cu lapte cald inainte de culcare poate ajuta la un somn bun pe timpul noptii, cel mai probabil datorita continutului substantei numite triptopan. Dar necesarul de calciu si de proteine poate fi luat si din multe alte alimente.

Ceaiul din flori de musetel sau radacina de valeriana poate ajuta si el in ceea ce priveste somnul, daca nu se doreste consumarea laptelui cald.

Pentru adultii care tolereaza produsele lactate, care nu sint supraponderali, nu au tensiune arteriala mare, niveluri mari de grasime in singe sau nu au avut in familie suferinzi de boli de inima se recomanda consumarea moderata a laptelui si produselor derivate din acesta, dar nu zilnic, deoarece poate lua nastere o sensibilitate la lapte care va evolua in timp. Se crede ca iaurtul si kefirul, cu toate ca unora nu le plac aceste alimente, sint probabil cea mai buna cale de a ne lua portia zilnica de substante nutritive pe care le contine laptele.

Untul trebuie consumat in cantitati mici

Untul, facut din lapte integral cu ajutorul unei masini (sau putine, daca procesul nu se desfasoara industrial), contine in principal grasimea din lapte. Este un produs foarte bogat in grasimi (doua treimi grasimi saturate) si colesterol, in care se afla cantitati mari din vitaminele A si D. Are niveluri minime de alte vitamine si minerale (gustul sarat arata ca are sodiu) si are destul de multe calorii (100 la o lingura de unt). Pentru ca are un gust usor dulceag si pentru ca are multi saturati, untul nu se dezintegreaza foarte usor, de aceea este foarte des folosit la gatit si la preparatul produselor de cofetarie, cu cartofi copti, cu paste fainoase, legume si alte mincaruri fierbinti. Untul este sanatos daca este consumat in cantitati mici, dar este un aliment care da foarte usor reactii nedorite ale organismului.

Iaurtul – produs pentru o viata sanatoasa

Iaurtul este considerat alimentul sanatos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajuta la prelungirea vietii. Iaurtul reprezinta produsul final al procesului fermentatie atit a laptelui integral, cit si a celui degresat, care actioneaza asupra bcteriilor din lapte si asupra fermentilor. Bacteriile simpatice din intestinul uman – Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus bulgaricus – sint cele care ajuta la prepararea iaurtului. Iaurtul este o forma de lapte acru care devine mai sarac in calorii si grasimi, de obicei acest proces avind drept rezultat crestrea nivelurilor de vitamina B. De asemenea, multe minerale devin si ele mai concentrate, iar continutul de calciu creste. Iaurtul, la fel ca si alte produse lactate de acelasi fel, este mai stabil si rezista mai mult timp pastrindu-si calitatile.

De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului. Multi il consuma drept adjuvant al digestiei. Iaurtul acidofil ajuta la redobindirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completa si la o valorificare mai buna a alimentelor bogate in fibre.

Iaurtul poate fi consumat ca atare, amestecat cu cereale sau ca supliment pentru sosuri. Iaurturile degresate au inceput sa fie tot mai mult consumate de populatie in ultimii ani, o data cu cresterea numarului de persoane supraponderale care vor sa dea jos kilogramele in plus. Iaurturile inghetate au inceput sa cistige si ele teren in defavoarea inghetatei traditionale. De asemenea, pe piata exista foarte multe sortimente de iaurturi cu fructe sau cu zahar, dar acestea nu sint la fel de sanatoase precum cele naturale si nici nu sint indicate persoanelor care urmeaza cure de slabire. De foarte multe ori, oamenii care au deficienta de lactaza se simt foarte bine atunci cind maninca iaurt, deoarece cea mai mare parte a lactozei a fost prelucrata in timpul fermentari si a fost transformata in acid lactic.

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE