background img

Articole noi

Cromoterapia - Culorile care vindeca

Cromoterapia ne ajuta sa ne imbunatatim starea de spirit si sa alungam stresul si bolile cu care ne confruntam

Traim intr-o lume a culorilor, absolut tot ce ne inconjoara e definit de nuante cromatice. Acestea au o influenta puternica a psihicului uman si, mai departe, asupra sanatatii generale. Mai ales astazi, cand suntem supusi stresului si tensiunilor zilnice, influenta culorilor este decisiva, dar, din pacate, nu suntem constienti de marea putere binefacatoare a culorilor. Exista insa o metoda alternativa de terapie care se bazeaza tocmai pe folosirea culorilor ca mijloc de echilibrare si vindecare a unor afectiuni. Cromoterapia sau terapia prin culori a fost cunoscuta inca din antichitate, iar cercetarile moderne au ridicat-o la rang de tratament cu reale valente curative. Aveti incredere in culori! Daca le veti cunoaste efectele benefice ale fiecareia, veti sti si cum sa le utilizati in folosul sanatatii.

•O terapie la indemana oricui
Culorile sunt unde electromagnetice cuprinse intre 390 milimicroni si 710 milimicroni si sunt percepute de ochiul nostru in toate nuantele si intensitatile posibile. Aflate in jurul nostru, culorile actioneaza asupra creierului, glandelor endocrine si contribuie la armonizarea psihicului, influentand chiar si somatic. Cele 7 culori ale spectrului solar, rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet, sunt considerate culori cu valoare terapeutica, culorile acromatice (negru-cenusiu, alb) fiind neutre din punct de vedere terapeutic. Undele electromagnetice se comporta diferit intrand in rezonanta cu organismul uman, dand nastere unor efecte precise in zonele in care sunt directionate. Este important de stiut, in functie de bolile si problemele cu care ne confruntam, ce culoare va fi benefica pentru vindecare. Fiind o metoda naturala de tratament, cromoterapia poate fi practicata de oricine cu usurinta, atat prin contemplarea unei anumite culori, cat si prin baia de culori ori proiectarea unei culori pe o anumita zona a trupului, in functie de efectul pe care dorim sa-l obtinem.

•Purtati haine colorate!
Specialistii sustin ca, daca am trai intr-un univers monocrom, viata ar inceta sa mai existe. Culorile sunt prezente in viata noastra prin vestimentatia pe care o purtam, prin alimentele pe care le consumam, prin decorul interioarelor. Echilibrul psihic uman are nevoie de toata gama de nuante de culori pe care natura ni le ofera din belsug. Experimental s-a dovedit ca influenta culorilor este independenta de vedere. Un grup de cercetatori din Budapesta a obtinut niste rezultate surprinzatoare. In cadrul unui experiment, subiectii au fost legati la ochi si introdusi in medii cromatice diferite. Pulsul, tensiunea arteriala si chiar temperatura corpului s-a modificat in functie de schimbarile mediului cromatic. Efectele curative ale culorilor sunt produse de diferentele in ceea ce priveste lungimea de unda a fiecarei culori, respectiv de vibratiile ei caracteristice. Astfel, pentru un anumit tip de maladie, o culoare poate sa ne faca rau, iar alta sa duca la ameliorarea si chiar vindecarea afectiunii.

•Rosul e bun la gripa
In cazul rosului aprins, pulsul se accelereaza, de aceea, rosul e considerat o culoare activa, dinamica, trezind entuziasmul, ne face sa ne simtim mai puternici si plini de forta. Atunci cand este predominant intr-o incapere, el da senzatia de condensare si face spatiul sa para mai mic. Este culoarea pe care creierul nostru o identifica mai repede, simtandu-se stimulat de ea. Poate de aceea este o culoare afrodisiaca. Dar si culoarea revolutionarilor. Are actiuni binefacatoare asupra singelui si faciliteaza regenerarea celulara. Mareste tonusul muscular, activeaza respiratia, da o senzatie pregnanta de caldura. Rosul este un remediu excelent pentru starile de moleseala si hipotensiune. Mai e recomandat in anemie, bronsita, guturai, depresie, dureri reumatismale, gripa, oboseala, paralizie, paralizie infantila, tulburari respiratorii. Contraindicatii: stari inflamatorii, tulburari emotionale.


•Portocaliu contra astmului

Portocaliul confera veselie si buna dispozitie, fiind, prin excelenta, o culoare antidepresiva. Aceasta culoare preferata de calugarii budisti confera elan mobilizator, trezeste bucuria interioara si are un puternic efect tonifiant asupra psihicului. Este totodata un puternic remediu afrodisiac, semnificand senzualitatea, trairile erotice intense. Culoarea oranj ajuta oricui, indiferent de temperament. Stimuleaza sistemul respirator si faciliteaza asimilarea calciului, accelereaza pulsatiile inimii, favorizeaza secretia gastrica si imbunatateste digestia. Ne ajuta sa realizam cu rapiditate asimilarea ideilor noi, mareste sociabilitatea si toleranta. Indicatii terapeutice: manii, abuzuri sexuale, acufene (tiuituri in urechi), astm, bronsita, debilitate mintala, deceptii, melancolie, epilepsie, epistaxis, guta, inflamatia rinichilor, febra, isterie, litiaza biliara, reumatism cronic, spasmofilie, stres, suspendarea menstruatiei, tuse cu expectoratii, ulceratii cronice la nivelul corneii.

•Raze si sticle colorate
Exista mai multe metode, foarte simple, accesibile oricui, pentru a utiliza culorile. Modalitatea cea mai eficienta pentru a induce vindecari prin intermediul cromoterapiei este proiectia radiatiilor colorate asupra intregului corp. Expunerea se face direct pe pielea goala, daca nu exista contraindicatii. Daca pentru aceeasi boala sau perturbare sunt indicate doua culori diferite, se va lucra pe rand cu fiecare si nu simultan. Cromoterapia este folosita involuntar si prin hainele pe care le purtam si a caror culori influenteaza nu numai starile noastre, ci si a celor din jur. O alta modalitate usoara si destul de accesibila este folosirea recipientilor colorati pe care ii umplem cu apa obisnuita si ii expunem cat mai mult timp la soare. Vom bea apoi aceasta apa. Metoda curativa cea mai raspandita in cabinete implica folosirea unei lampi de cromoterapie, dotata cu filtre de sticla colorata.

•Galben pentru diabetici
Galbenul stimuleaza gandirea rationala si este un excelent stimulent mental. Hainele galbene sunt in general indicate pentru a intari si a dinamiza capacitatile mentale, in suprasolicitari intelectuale sau in starile de criza afectiva. Galbenul are efect vindecator in caz de reumatism, artrita si de asemenea ajuta la intarirea structurii osoase. Mareste capacitatea digestiva, imbunatateste tonusul, stimuleaza sistemul limfatic, confera stapanire de sine marind autocontrolul si amplificand starea de luciditate mentala. Stimuleaza nervul optic, influenteaza functionarea normala a sistemului cardiovascular, da senzatia de caldura, de apropiere in spatiu. Este foarte util in afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, balonari, celulita, constipatie, colita, diabet, dispepsie, afectiuni dermatologice, hemoroizi, indigestie, migrene, paraplegie. Contraindicatii: febra, palpitatii cardiace, inflamatii acute.

•Verdele combate cancerul
Se stie ca padurea, iarba, calmeaza. De fapt, verdele clorofilei are acest efect. Aceasta culoare corespunde armoniei, echilibrului si neutralitatii. Verdele are un puternic efect vindecator in cele multe situatii de boala, de la dureri de cap pana la cancer. Hainele verzi sunt recomandate in timpul perioadelor de mari tulburari emotionale sau mentale, pentru ca destind atat fizicul, cat si psihicul. Verdele este calmantul celor iuti la manie si irascibililor. Fiziologic, aceasta culoare determina scaderea presiunii sanguine si dilatarea capilarelor. Induce linistea, buna dispozitie, relaxarea, meditatia, echilibrul, prospetimea, departarea in spatiu. Verdele are urmatoarele indicatii terapeutice: cancer, dureri de cap, gripa, hipertensiune, sifilis, insomnie, tulburari cardiace, nevralgii, ulcer.

•Albastrul lupta cu hipertensiunea
Albastrul este profund relaxant si calmant, ne trezeste inclinatia catre interiorizare si amplifica afectivitatea. Atunci cand albastrul este predominant intr-o incapere, confera senzatia de spatialitate. Hainele albastre au efectul de a ne rafina starile launtrice, de a ne regasi calmul, pacea si de a ne deschide catre ceilalti. Dar purtarea permanenta a hainelor de culoare albastra duce in timp la oboseli, constipatie si uneori chiar indigestie. Albastrul are efect vindecator in caz de hipertensiune, astm, migrene si este un excelent remediu anti-stress. Fiziologic, scade presiunea sangelui si tonusul muscular, reduce pulsul, calmeaza respiratia, stimuleaza sistemul imunitar si regenerarea celulara. Este indicat in stari infectioase si virale, febrile, insolatie, stari de voma, spasme nervoase, crize acute de reumatism, bufeuri de caldura. Culoarea albastra mai are si urmatoarele indicatii terapeutice: abcese gingivale, dureri de dinti, afectiuni ale gatului, gusa, afte, arsuri, colici, crize biliare, diaree, arsuri, epilepsie, hemoroizi, dizenterie, hepatite, insomnie, isterie, pojar, palpitatii, rani. Contraindicatii: scarlatina si sete patologica.

•Tiroida e sensibila la indigo
A sasea culoare a spectrului lumii este indigo, considerata o culoare a intelepciunii, a iubirii pline de transfigurare, a creativitatii. Are o vibratie foarte inalta, influentand spiritualitatea. Culoarea indigo prezinta o gama mare de aplicatii terapeutice, fiind astringenta si anestezica. Aceasta culoare stimuleaza considerabil activitatea glandei tiroide. Este indicata in cazurile de obezitate, migrene, sinuzita, vajaituri in urechi, diminuarea sau pierderea senzatiei gustative sau a mirosului. In plus, culoarea indigo favorizeaza atingerea unei bune interiorizari, ajuta in realizarea meditatiei si accelereaza evolutia spirituala. Actioneaza ca un agent purificator al sistemului circulator. Prin asimilarea acestei culori in cantitate mare devine posibila hibernarea (reducerea activitatii metabolice). Indigo-ul produce interiorizare, accelerarea gandirii. Medical, este indicata in: obsesii erotice, boli de plamani, astm, afectiuni ORL, bronsita, cataracta, delirium tremens, dementa senila, ipohondrie, migrene, obezitate, paralizii faciale, pneumonie, reumatism, sinuzita, surditate, tuse uscata.

•Rinchii se trateaza cu violet
Violetul trezeste speranta si mister, fiind un regenerator spiritual. El favorizeaza vindecarea nevrozelor, a tulburarilor mentale si a epilepsiei. Se utilizeaza cu succes in cazurile de celulita determinate de o proasta eliminare, tulburari ale splinei, vezicii si rinichilor. La nivel psihic, culoarea violet calmeaza rapid angoasele, anihileaza frica, elimina agresivitatea si face sa dispara gelozia. Este o culoare extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos, hranindu-ne creierul si aptitudinile artistice. Asupra organismului are efecte deosebite in intensificarea activitatii cardiovasculare, a respiratiei, a rezistentei cardiace si pulmonare. Da senzatia de apropiere in spatiu. Culoarea violet este remediu recomandat in: cataracta, crampe, enuresis, epilepsie, insomnie, meningita, leucoree, nevroze, nevralgii, sciatica, reumatism, tulburari ale splinei, vezicii, rinichilor, vederii, tumori.
--------------------------------------------------------------------------------

•De ce nu ne plac unele culori?
Culorile ne pot ajuta sa ne constientizam mai bine nevoile, starile sufletesti, tendintele interioare si chiar unele dorinte profunde. Ce ascund insa sentimentele de respingere fata de culori?

- rosu: slabiciune, teama de actiune
- portocaliu: inhibare, pudoarea excesiva, inchistare in prejudecati, frustrare
- galben: deceptie, retragere dureroasa in sine
- verde: rezistenta la schimbare
- albastru: lipsa afectiunii si a increderii in cei care ne inconjoara, frustare afectiva, egoism, frica de dragoste.
- indigo: dorinta de concret, tendinta de a mentine un control activ asupra ambiantei
- violet: dizarmonie interioara, nerealizarea idealurilor, alienare, frica de angajare in relatii personale profunde.
--------------------------------------------------------------------------------

•Culori din afara spectrului
- Turcoazul este culoarea imunitatii. Are efect vindecator in boli inflamatorii ori febrile, in cazul tensiunii nervoase ori al agitatiei mentale. Turcoazul este linistitor, purificator si reimprospatator.
- Hainele albe pun in evidenta puritatea si starea in care ne aflam. Exprima erotismul extrem de rafinat si elevat.
- Visiniul trezeste in noi stari de afectivitate pura, lipsita de egoism si posesivitate. Rosul visiniu confera o atmosfera de euforie afectiva, farmec si romantism.


O altfel de rugaciune

“Astăzi, Părinte al Universului, te rugăm să ne deschizi inimile şi ochii pentru a ne putea bucura de întreaga ta creaţie şi pentru a trăi într-o comuniune eternă de iubire cu tine. Ajută-ne să te vedem pe tine în tot ceea ce percepem cu ochii, cu urechile, cu inima noastră, cu toate simțurile noastre. Ajută-ne să percepem prin ochii iubirii, astfel încât să te descoperim pe tine oriunde ne-am duce şi să te vedem pe tine în întreaga ta creaţie.
Ajută-ne să te vedem pe tine în fiecare celulă a corpului nostru, în fiecare emoție a minţii noastre, în fiecare vis, în fiecare floare, în fiecare persoană care ne iese în cale. Tu nu te poți ascunde de noi, căci tu te afli pretutindeni, iar noi suntem una cu tine. Ajută-ne să devenim conștienți de acest adevăr!
Ajută-ne să devenim conștienți de puterea noastră de a crea un vis al raiului în care totul să devină posibil. Ajută-ne să ne folosim de imaginaţia noastră pentru a ne controla visul vieţii, propria noastră creaţie, astfel încât să trăim fără teamă, fără mânie, fără gelozie, fără invidie. Dăruiește-ne o Lumină călăuzitoare şi îngăduie ca ziua de astăzi să fie ziua în care căutarea noastră să ia sfârşit, în care să descoperim pentru totdeauna iubirea şi fericirea.
Îngăduie ca astăzi să se petreacă ceva extraordinar, care să ne schimbe pentru totdeauna viaţa. Îngăduie ca tot ceea ce facem şi tot ceea ce spunem să fie expresia frumuseţii din inima noastră, să izvorască numai din iubire. Ajută-ne să fim la fel ca tine, să iubim la fel cum iubești tu, să împărtăşim la fel cum o faci tu, să creăm din viaţa noastră o capodoperă de frumuseţe şi iubire, la fel cum este întreaga ta creaţie. Începând de azi, ajută-ne să ne amplificăm gradat puterea iubirii, astfel încât să putem crea o capodoperă artistică din propria noastră viaţă.
Astăzi, Părinte al Universului, îţi oferim întreaga noastră recunoştinţă şi iubire pentru faptul că ne-ai dat viaţă. Astăzi, Părinte al Universului, te rugăm să ne ajuţi să ne acceptăm exact aşa cum suntem, fără să ne mai judecăm. Ajută-ne să ne acceptăm mintea aşa cum este, cu toate emoţiile sale, cu toate speranţele şi visele noastre, cu personalitatea ei, cu felul nostru unic de a fi. Ajută-ne să ne acceptăm corpul aşa cum este, cu toată frumuseţea şi perfecţiunea lui. Îngăduie ca iubirea noastră de sine să devină atât de puternică încât să nu ne mai respingem niciodată, încât să nu mai punem niciodată piedici în calea propriei noastre fericiri, a libertăţii şi iubirii noastre.
De acum înainte, îngăduie ca fiecare acţiune a noastră, fiecare reacţie, fiecare gând şi fiecare emoție pe care le manifestăm să fie bazate numai pe iubire. Ajută-ne, Tată, să ne amplificăm iubirea de sine până când întregul vis în care trăim se va transforma, până când teama şi suferinţa vor deveni iubire şi fericire.
Îngăduie ca iubirea de sine să devină atât de puternică încât să dizolve toate minciunile în care am fost programaţi să trăim, care ne spun că nu suntem suficient de buni, de puternici, de inteligenți, că nu putem reuși. Îngăduie ca iubirea noastră de sine să devină atât de puternică încât să nu mai fim nevoiţi să ne trăim viaţa în funcţie de părerile celorlalți. Îngăduie-ne să avem o încredere atât de mare în sine încât să facem singuri alegerile pe care le preferăm. Iubirea de sine va alunga teama în faţa responsabilităților pe care le avem faţă de propria noastră viaţă sau a problemelor care pot apărea pe drum. Orice am dori să realizăm, îngăduie să o facem prin puterea iubirii de sine.
Începând de astăzi, ajută-ne să ne iubim pe noi înşine suficient de mult pentru a nu mai permite nici un fel de circumstanţe care să ni se împotrivească. Ajută-ne să ne trăim viaţa aşa cum suntem, fără să mai pretindem că suntem altcineva, numai pentru a fi acceptaţi de către cei din jur. Nu mai avem nevoie ca altcineva să ne accepte sau să ne spună cât de buni suntem, căci știm acum cine suntem cu adevărat.
Îngăduie să ne bucurăm – prin puterea iubirii de sine – de ceea ce vedem atunci când ne reflectăm în oglindă. Îngăduie ca zâmbetul să nu mai părăsească niciodată expresia feţei noastre, amplificându-i astfel frumuseţea interioară şi exterioară. Ajută-ne să simţim o iubire de sine atât de intensă încât să ne bucurăm întotdeauna de propria noastră prezenţă.
Ajută-ne să ne iubim pe sine fără a ne mai judeca, căci judecata nu atrage după ea decât vinovăţie şi auto-acuzare, dorința de a ne auto-pedepsi, care ne fac să pierdem perspectiva iubirii tale. Amplifică voinţa noastră de a ne ierta pe sine, chiar în acest moment. Purifică minţile noastre de otrava emoţională şi de auto-acuzaţii, astfel încât să putem trăi într-o pace interioară şi într-o iubire perfectă.
Îngăduie ca iubirea noastră de sine să fie puterea care să ne schimbe viaţa, transformând-o dintr-un iad într-un rai. Ajută-ne să ne transformăm prin intermediul acestei puteri fiecare relaţie pe care o avem, începând cu relaţia cu noi înşine. Ajută-ne să ne eliberăm de conflictele cu cei din jur, să fim fericiţi să ne împărțim timpul cu cei dragi şi să-i iertăm pentru orice nedreptate pe care ar comite-o faţă de noi. Ajută-ne să ne iubim pe noi înşine atât de mult încât să-i putem ierta pe toţi cei care au greşit vreodată faţă de noi.
Dă-ne curajul să ne iubim necondiţionat prietenii si familia, astfel încât relaţiile noastre cu ei să devină absolut pozitive şi pline de iubire. Ajută-ne să creăm noi canale de comunicare în relaţiile noastre, să scăpăm din războiul controlului, în care nu pot exista învingători sau învinși. Ajută-ne să lucrăm împreună, ca o echipă, într-un joc al iubirii, fericirii şi armoniei.
Fie ca prin graţia ta, relaţia noastră cu familia şi cu prietenii noştri să aibă la bază respectul şi bucuria, astfel încât să nu mai simțim nevoia să le spunem cum trebuie să gândească şi cum trebuie să se comporte. Fie ca prin graţia ta, relaţiile noastre amoroase să devină sublime, astfel încât orice clipă pe care o petrecem alături de partenerul nostru/partenera noastră să devina o clipă de fericire. Ajută-ne să îi acceptăm pe cei din jur exact aşa cum sunt, fără să îi mai judecăm, căci atunci când îi respingem pe alţii, noi ne respingem de fapt pe noi înşine. Iar atunci când ne respingem pe noi înşine, noi te respingem de fapt pe tine.
Ziua de astăzi reprezintă un nou început. Ajută-ne să ne începem din nou viaţa, punând la temelia ei puterea iubirii de sine. Ajută-ne să ne bucurăm de viaţă, de relaţiile noastre, să explorăm viaţa, să ne asumăm riscuri, să fim vii şi să nu mai trăim cu teama de a iubi. Îngăduie să ne deschidem inimile faţă de iubire, care este dreptul nostru prin naştere. Ajută-ne să devenim Maeştri ai Recunoștinței, ai Generozității şi ai Iubirii, astfel încât să ne putem bucura de întreaga ta creaţie, acum şi de-a pururi. Amin.”
 Don Miguel Ruiz, “Arta de a Iubi”

Cura impotriva cancerului

 Cura lui Rudolf  Breuss este o cura cu sucuri de legume si ceaiuri impotriva cancerului, leucemiei si a altor boli grele ori aparent nevindecabille.  Ea consta in faptul ca, timp de 42 de zile, nu este permis a se consuma altceva decat sucuri de legume si ceaiuri corespunzatoare, pregatite in conditii specifice. Sucurile se pot bea ori de cate ori va este foame, dar nu mai mult de 0,5 l pe zi. Sucul se bea lingura cu lingura, incet si se va inghiti numai dupa o buna amestecare si insalivare.
suc-sfecla
Cancerul
Breuss a insistat in permanenta asupra ideii ca tumoarea canceroasa trebuie “consumata” de organism in timpul curei de slabire. Cel ce stie ce inseamna regimul de post alimentar intelege ca, in acest interval,organismul elimina tot ceea ce nu-si are rostul normal in trup si tot ceea ce este nasanatos, cata vreme mai dispune de rezervele sale de forta, iar bolnavul mai poseda credinta puternica in forta de vindecare proprie.

Cancerul apare la oameni datorita unei anumite tendinte spre aceasta boala, precum si prin interactiunile dintre mai multe vatamari ale sanatatii. O tumoare canceroasa se poate forma, de multe ori, in locurile supuse unei presiuni de lunga durata. Adica, sangele nu mai circula si celulele ar urma sa moara. Dar cum si respectivele celule doresc sa traiasca, ele sug din mediul inconjurator tot ceea ce le lipseste.

Prin acest fenomen se formeaza o formatie independenta, care la inceput creste foarte lent, uneori in 10 sau mai multi ani, apoi, dintr-o data incepe sa prolifereze rapid si poate deveni o tumoare mare, pe care o numim cancer. Daca o tumoare mica si inofensiva este taiata sau apasata, atunci ea poate deveni “salbatica”, celulele canceroase patrund in sange si iau nastere metastazele. Asadar, este recomandabil sa lasam in pace  noduletele si nodulele.

Tumoarea canceroasa traieste numai prin aportul de albumina. Datorita curei cu sucuri si ceaiuri, se opreste alimentarea din exterior cu albumina. Dar, intrucat organismul nu poate trai fara aceasta substanta, sangele “infometat” de albumina ataca in corp tot ce este suplimentar: vegetatiile, aglomerarile de impuritati si tumorile. Este o adevarata operatie fara cutit, pe care o executa sangele omului. Orice tumoare e devorata in decurs de 42 de zile. In plus, deoarece, in timpul formarii celulelor canceroase, metabolismul mineral din celule e dereglat, sucurile de legume, avand un continut de minerale asimilabile, compenseaza respectivul deficit.

Tinerea curei
In cele 42 de zile de cura puteti slabi 5-15 kg si va veti simti foarte bine. Este bine daca inainte cu cateva zile de inceperea ei totale, pe langa mancarea normala, sa se bea circa ¼ l suc pe zi, pentru a se acomoda organismul.

Cura propriu-zisa trebuie efectuata timp de 42 de zile consecutiv in caz de cancer sau leucemie, si pana la 21 de zile pentru alte boli. In mod corect, cura se efectueaza astfel:

- dimineata:
 ½ ceasca ceai pentru rinichi rece, baut incet; dupa 30-60 minute 1-2 cesti ceai cald de salvie; dupa alte 30-60 minute se va lua o mica inghititura de suc, inghitindu-se numai dupa o buna amestecare cu saliva. Dupa circa 15-30 minute se va lua din nou o mica inghititura de suc de legume, in functie de senzatia de foame. Pana la pranz se pot bea 10-15 inghitituri de suc. Intre timp, se consuma din nou ceai de salvie, care poate fi baut si rece, in orice cantitati, dar fara zahar.

- la pranz, din nou 1/16 l (o jumatate de ceasca) de ceai pentru rinichi; aceasi cantitate se bea si seara, inainte de culcare;

- dupa-amiaza, se va lua de mai multe ori cate o inghititura mica de suc de legume.

Reguli de tinut seama:
- injectiile sau razele sau alte tratamente medicamentoase sunt interzise in timpul curei;
- nu se indica efectuarea curei imediat dupa operatie, ci se asteapta minimum 2-5 luni, cand organismul se va restabili, iar pacuentul se va simti relativ destul de puternic;
- bolnavii care au fost tratati cu citostatice, mijloace ce distrug celulele, trebuie sa bea zilnic suc mai mult timp, pentru a mentine celulele care nu au fost inca distruse;
- persoanele care, inainte de inceperea curei, au pierdut mult in greutate si sunt slabe, au voie sa manance zilnic o ceasca cu supa de ovaz, alaturi de sucuri, dar preferabil ar fi sa se renunte la aceasta;

- dupa circa 10 zile de cura, poate sa apara o criza, care nu trebuie sa ingrijoreze sau sa conduca la intreruperea  tratamentului;
- cura nu se intrerupe brusc; se bea mai departe circa 1/6 l suc de legume pe zi si se incepe cu mancaruri usoare: supa cu taietei, de zarzavaturi, sucuri;
- in cursul curei bolnavul este bine sa fie activ, adica sa lucreze sau sa faca plimbari si miscare in aer liber;
- cura se face la recomandarea si supravegherea medicului.

Sucuri de legume
Se face un amestec din urmatoarele sucuri: 3/5 sfecla rosie, 1/5 radacina de telina, 1/5 morcovi, putina ridiche si un cartof de dimensiunea unui ou de gaina (de exemplu: 300 g sfecla rosie, 100 g morcovi, 100 g telina, 20 g ridichi). Cartoful nu este obligatoriu, dar e foarte important in cazul cancerului de ficat.

Sucul se va strecura printr-o sita fina sau printr-o panza de in, ca sa nu ramana nici un pic de sat.

Se consuma zilnic 1/8 – ¼ l, maxim ½ l,  lingura cu lingura, inghitindu-se numai dupa ce s-a amestecat foarte bine cu saliva.

Ceaiuri:
- Ceai de salvie. Utilizat pentru gargara, se face infuzie 10 minute; pentru baut, 1-2 linguri de salvie la ½ l apa fiarta, se fierbe 3 minute, se pune de-o parte si se adauga sunatoare, menta, roinita, apoi se lasa totul sa stea 10 minute. Poate fi consumat in orice cantitate. E cel mai important dintre ceaiuri si ar trebui baut pe toata durata vietii.

- Ceai pentru rinichi. Compozitie: 15 g coada calului, 10 g urzici, 8 g troscot si 8 g sunatoare. Aceasta cantitate ajunge pentru o persoana, timp de 3 saptamani. Se ia o priza (cantitatea prinsa intre 3 degete – circa ½ lingura) si se pune intr-o ceasca cu apa fiarta, tinandu-se 10 minute. Se trece prin sita si se pune de-o parte, iar peste ce ramane in sita se mai toarna inca 2 cesti cu apa fiarta si se fierbe 10 minute. Se strecoara si apoi se amesteca cele doua ceaiuri. Ceaiul pentru rinichi trebuie baut numai 3 saptamani, cate ½ ceasca, rece, dimineata pe stomacul gol, inaintea pranzului si seara, inainte de culcare. In aceast aperioada, nu se va consuma carne de vita sau de porc si nici supe de carne sau mancaruri reincalzite.

- Ceai de napraznic. Infuzie timp de 10 minute dintr-o priza de ceai pusa intr-o ceasca cu apa fierbinte. Se bea zilnic o ceasca de ceai rece. Este indicat in toate tipurile de cancer, mai ales daca s-au facut deja raze, caci contine putin radiu.

- Ceai de galbenele. Aceleasi condirii de preparare si utilizare ca si in cazul ceaiului de napraznic. Ceaiul de galbene este cunoscut de multa vreme ca remediu impotriva cancerului.

Rezultate
Aceasta cura a dat rezultate extraordinare in cazul multor bolnavi de cancer; totodata, ea se recomanda si in urmatoarele cazuri:
- prevenirea imbolnavirilor de cancer;
- regenerarea intregului organism si insanatosirea sangelui;
- pentru seferinte articulare (artrita, artroza), in combinatie cu o cura de bai;
- in cazul altor imbolnaviri, in conditii si combinatii specifice fiecarei boli in parte.Prin aplicarea acestei cure de legume si ceaiuri, Rudol Breuss a vindecat cateva mii de cazuri de cancer, mai ales leucemie, numeroase boli ale articulatiilor, precum si alte boli de diferite tipuri. Incalcarea curei nu mai duce la vindecare!
Sursa: citynews.ro

Simboluri Reiki - Sei Hei Ki sau simbolul armoniei

Simbolul Mental, Emoțional, cunoscut și sub numele de Sei Hei Ki, semnifică uniunea dintre Dumnezeu şi Om.
Se pronunță ”sey hey key".
Acesta reprezintă creierul şi corpul împreună și ajuta la eliberarea emotionala si mentală. Căci o boală poate apărea din cauza dezechilibrelor emotionale și mentale.
Cu ajutorul acestui simbol Reiki, cele două elemente sunt sincronizate, realizând armonia şi pacea interioară.
Acesta este simbolul cel mai eficient pentru tulburări ca depresia, frica, panica, tristeţea, mânia, nervozitatea. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a curăţa mintea si spiritul, fiind foarte eficient pentru eliminarea obiceiurilor rele sau dependenţelor.
Simbolul aduce cu un dragon.
Mai este numit și simbol de protecţie, ce poate fi folosit în timpul şi după intervenţii chirurgicale sau ca un scut de protecţie înainte şi după ceremoniile de purificare sau ori de câte ori energiile rele amenintață câmpul auric sau corpul fizic.
Sei Hei Ki poate fi utilizat și în mantre, rugăciuni, atunci când se solicită pentru protecţia personală şi călătorie în condiţii de siguranţă etc.
Ca şi în cazul tuturor măsurilor de protecţie, nu există nici o garanţie că utilizarea Sei Hei Ki va fi  100 la suta eficientă.

Vindecarea cu Sei Hei Ki
Prin utilizarea simbolului în timp ce se face terapie, folosind poziţiilemânilor. Poate fi, de asemenea, utilizat, ca parte a meditaţiei, pentru a ajuta la eliberare şi vindecare.
 Este folosit și în  sesiuni de vindecare la distanţă.
Este utilizat pentru a vindeca problemele emotionale din spatele problemor fizice.
El ajută la schimbări pozitive comportament și la eliberarea de experienţele trecute.

Crampe la picioare,carcei


  1. Crampele muschilor de la picioare reprezinta o sursa de disconfort pentru multe persoane, in special pentru femeile care au intrat la menopauza.
  2. Insa exista un remediu, ciudat, inexplicabil, dar verificat.
  3.  
  4. El consta in ciupirea buzei superioare, aceasta tehnica dovedindu-se eficienta in 90% dintre cazuri, conformThirdAge.com
  5.  
  6. . Metoda, descoperita de Milton F. Allen, suferind cronic de spasme musculare, este simplitatea intruchipata. La primul semn de crampe musculare, ciupeste zona dintre buza superioara si nas, mentinand acaesta presiune constanta timp de 30 de secunde si chiar mai mult daca este necesar. Durerea ar trebui sa dispara si muschii sa se relaxeze la cateva secunde de la ciupitura. Desi medicii nu-si pot explica motivul pentru care tehnica are efect, ei sunt nevoiti sa accepte faptul ca functioneaza. Iar eficacitatea ei e confirmata de atletii profesionisti si de antrenorii lor. 


MINERALIZATOR atașat la filtrele Nobel

MINERALISATOR - dolomitul înbunătățește calitatea apei , cu minerale.
Apa ce curge prin intermediul acestui mineralizator conţine:

Cationi:
Ca 2 +: 34 mg / l
Mg 2 +: 12 mg / l
Na +: 22 mg / l
K +: 8,5 mg / l

Anioni:
Emisii de CO 32 -: 10 mg / l
SO 42 -: 0,3 mg / l
CL -: 0,8 mg / l
F -: 0,06 mg / l

Mineralisatorul are durata de viaţă pentru 3.600 de litri de apă

Psihologia bolilor - Omul, intre A AVEA si A FI

Psihologia bolilor - Omul, intre A AVEA si A FI



Dr. EDUARD TOGOREANU 

- medic chirurg, specialist in psiho-oncologie -

"Sentimentele negative se rasfrang intotdeauna asupra celui mai de pret bun al tau: SANATATEA"

Pe medicul Eduard Togoreanu l-am cunoscut cu multi ani in urma, atunci cand a introdus in tara medicamentul ISOREL (un extract de vasc), care a revolutionat tratamentul oncologic. M-am reintalnit cu el acum cativa ani, intr-o ipostaza nedorita: mama mea ii este pacient, suferind de mielom multiplu - un ciudat neoplasm al sangelui, care malignizeaza celulele formatoare de anticorpi. (Medicul hematolog care i-a descoperit boala - acum opt ani! - mi-a spus ca speranta de viata este de circa cinci ani, daca urmeaza tratamentul medicamentos conform indicatiilor medicale!...) La fiecare control lunar o insotesc la cabinetul doctorului Togoreanu, cu care am devenit, in timp, bun prieten. Orele petrecute la cabinet s-au dovedit extrem de pretioase, la fel ca si calitatea discutiilor pe care le avem, din care am invatat enorm. Fin psiholog si bun observator al comportamentului oamenilor in fata bolii, medicul Eduard Togoreanu are o teorie aparte despre aparitia bolilor, pe care merita s-o cunoasteti!

Rasturnarea valorilor sociale

Cu ceva vreme in urma, citeam un articol scris de un grup de psihologi americani, care au studiat relatiile sociale, constatand, in final, alterarea "cultului persoanei". Pe scurt, au constatat ca in relatiile reciproce, indivizii unei colectivitati ne-au trecut treptat, in timp, prin urmatoarele forme de adresare: domnule sau doamna X, apoi initialele numelui si prenumelui, J.R., J.F.K., apoi "Hey, you" ("Hei, tu!") - pur si simplu si "Hey, man" ("Hei, omule!"). Cu alte cuvinte, identificarea dintr-o multime se facea initial plecand de la statutul social, se trecea apoi catre intimitatea initialelor, mai tarziu se facea o identificare directa - un fel de pironire a individului fara nici un fel de echivoc, in final apelarea facandu-se prin stabilirea identitatii la specia umana.
Modificari in comportamentul nostru unii fata de ceilalti apar si in alte raporturi sociale: nu mai este "modern" sa mergi cu persoana draga de mana sau la brat, ci sa te balangani pe langa ea pe strada; dansurile de cuplu au fost inlocuite cu miscari similare cu cele ale cocorilor in perioada de rut; adolescentii nici nu vor sa mai auda de parinti... Ne separam incercand sa ne identificam, ne cautam eu-ul, fiindca nu ne mai gasim locul, fiindca ne simtim sufocati de ceilalti sau pentru ca nu ne mai gasim sprijinul in cei de langa noi.

Dr. Eduard Togoreanu


Filozoful grec Platon spunea ca masura evolutiei spirituale a unui individ o cunosti si devine un sprijin pentru tine in momentul in care iti dai seama ca ai de-a face cu un individ responsabil de alegerile, deciziile si faptele sale, constient ca are nevoie de cei din jurul sau, ei fiindu-i ajutoare necesare in evolutia sa.
Cu ce am inlocuit acest sprijin? Cum ne mai identificam unii pe altii? Daca nu dupa nume, sa fie oare profesia sau preocuparile cotidiene un criteriu social?
Rasturnarea valorilor sociale standard, egalizarea in evenimentele sociale (de exemplu nuntile - facute pe baza de avere, nu pe sentimente), egalizarea unor indivizi aflati la polii opusi ai societatii (elite cu lumpeni), numarul enorm de indivizi din periferia societatii care au urcat in ierarhia sociala nu prin calitati pozitive sau virtuti, ci prin utilitatea lor in plan politic (acum avem mult mai multi oameni politici proveniti din paturile sociale greu identificabile, decat am avut in comunism) sunt factori de confuzie in planul evolutiei personale.

Sanatatea, intre doua verbe

Interesant este faptul ca individul a invatat din tot acest capitalism haotic verbul "A avea". Se identifica prin "a avea". A trai bine - a avea - inlocuieste verbul "a fi". El nu mai doreste sa fie "cineva". Chiar si mersul la biserica, pentru o evolutie spirituala fireasca si necesara, este inlocuit cu mersul la slujba, pentru a apuca si "a avea" o sticla cu apa sfintita!
"Am cancer" este declaratia pe care o aud tot mai des de la pacienti, cand intra in cabinet.


Este oare el un proprietar de cancer? Cum sa se vindece, cand "a avea" este verbul lui preferat, cand toata viata s-a zbatut sa aiba, cand acest "a avea" i-a intrat in sange, cand a vandut, s-a indatorat, a mintit, a inselat, a calcat viata altora in picioare, s-a purtat iresponsabil fata de el insusi pentru a avea? Acum, obsedat de "a avea", are cancer. Daca ar fi bolnav de cancer, ar mai avea o sansa de vindecare. Dar el are cancer si pentru a avea s-a zbatut toata viata, cum sa renunte la "a avea" pentru "a fi"?
"A fi" este o stare. "A fi" presupune sa traiesti asa cum esti: natural, fara griji, fara indoieli, numai tu cu dorintele tale de schimbare. Si pentru terapeutii care "descopera apa calda" si recomanda sa mananci naturist pentru a fi sanatos, am un sfat: invatati pacientii mai intai sa fie sanatosi! Nu defilarea prin magazine, in mana cu o lista de alimente permise, ecologice, ii va face sanatosi, ci pofta pe care o vor avea la vederea unui aliment - aceasta sa-i determine sa aleaga, sa se exprime, sa-si manifeste individualitatea avand optiuni, nu actionand la indicatii pentru a se autodefini! Cu alte cuvinte, sunt sanatos fiindca sunt aici sa aleg ceva de care am pofta, nu fiindca am o lista care ma va ajuta sa fiu sanatos!

Boala - ascunsa in sentimentele negative?

"A avea" naste indoieli, naste deziluzii, naste dezamagiri, naste nehotarari, naste dorinte, naste comparatii si orgolii, naste deznadejde, naste insatisfactii, naste teama de a pierde, naste frica de hoti, naste ura, naste teama de concurenta, naste lacomie, naste limite, naste frustrari. "A avea" presupune atasament material. Atasamentul inseamna robie. "Pastreaza si papucii aia vechi, poate ne mai trebuie!". Verbul "a avea" ne termina viata. Segmentand-o prin conjugarea lui "a avea", ne afundam si mai tare in materia pe care vrem s-o stapanim. "A avea" te face robul vilei, masinii, a contului bancar.


Cum vei putea sa renunti vreodata la ele? "Eu am!" Atunci cand pronunti aceste cuvinte, mandru de averea ta, de ceea ce ai, trebuie sa stii ca de fapt ai si toate sentimentele si starile sufletesti de care vorbeam.
Si mai ai ceva: o boala de care deocamdata nu stii! Fiindca - intotdeauna! - aceste stari si sentimente negative se rasfrang asupra celui mai de pret bun al tau, de care, din pacate, nu esti constient: SANATATEA!
"A fi" este o stare naturala. "A fi" presupune responsabilitate. Faceti diferenta intre: "Sunt tata!" si "Am un copil". In care declaratie se simte intensitatea trairii, mandria de a fi ceva ce nu am mai fost pana acum?
"A fi" presupune existenta, traire, viata - tot ceea ce este contrariul lui "a avea". "A fi" inseamna lipsa bolii ca entitate separata, fiindca boala face parte din viata, este normala, este existenta noastra modificata, atunci cand gresim sau facem alegeri gresite! Boala se vindeca sau putem coexista cu ea, intr-un stil modificat de viata. Luati exemplul unui alcoolic bolnav de ciroza - renuntarea la bautura si un regim adecvat de viata in noile conditii il pot salva, dar de acum inainte el va avea alte coordonate ale existentei.
Un alt exemplu: lumea medicala, si nu numai, este preocupata si se scriu tomuri intregi despre femeia la menopauza, de parca aceasta este o boala si nu o evolutie fireasca a organismului feminin! Nimeni nu sufla o vorba despre conditiile sociale ale femeii, care trebuie indeplinite, chiar si in cursul ciclului menstrual. Exista pe undeva vreo societate comerciala care sa trimita femeile in concediu in aceasta perioada delicata pentru ele? Sa fie din cauza ca barbatii nu au ciclu menstrual? Totusi, femeile traiesc cu aceasta problema fara sa se planga!...
"Am diabet!" "Am hepatita!" AM!... Ce sa tratezi mai intai - boala sau bolnavul?

"Incidenta cancerului a explodat de cand proprietatea a devenit pretuita"

Este adevarat ca o serie de greseli in abordarea terapeutica se datoreaza educatiei medicale, care lucreaza inca in sisteme de gandire preformate. Va dau un exemplu de gandire preformata: la examenele auto, care se dadeau si oral pe vremuri, era o intrebare celebra. Conduci masina si, in fata, pe o sosea foarte ingusta, iti apar un porc si un om, pe care nu ai cum sa-i ocolesti. Ce calci? Invariabil, elevii raspundeau: Calc porcul. Raspunsul corect era "calci frana"! Toti calcau ceva de pe sosea, fiindca rationamentul lor, conform educatiei curente, crea aceasta asociere: a calca - sosea! Ei nu-si insusisera jargonul soferilor, care si ei calcau ceva - pedala de frana, acceleratia sau ambreiajul!
Aceasta imobilitate de gandire in medicina ii impiedica pe unii contemporani sa priveasca cu seriozitate noile oportunitati in abordarea cauzelor bolilor. Vom sti ca am depasit aceasta faza atunci cand, in reclame, pe langa "Fumatul dauneaza grav sanatatii!" vom vedea si "Orgoliul, Deznadejdea, Ura dauneaza grav sanatatii!"... Pentru ca starea sufleteasca ne influenteaza direct sanatatea fizica!
Zicala romaneasca "Are boala pe el" defineste o persoana care uraste, are necaz pe cineva. Cunoasteti oare vreun exemplu mai clar despre forta negativa a sentimentelor? Mai sunt si alte exemple, la fel de elocvente: "Este ros de ura!", "Ma roade un gand...". Si urmarea: "Ma roade stomacul, am ulcer!".
Exista o lista cu peste o suta de exemple de situatii psiho-afective constatate ca au precedat aparitia cancerului. Peste o suta de situatii in care oamenii au ceva: rate la banca, o casnicie destramata, un deces in familie, un accident etc. si toate aceste situatii nu au putut fi depasite. Vi se pare intamplator faptul ca incidenta cancerului a explodat de cand proprietatea a devenit atat de pretuita, intarita de legi si decizii guvernamentale, aparata de organisme sociale? De cand viata rurala, definita mai ales prin "a fi", a fost inlocuita de urbanul "a avea"? De cand verbul "a avea" a inlocuit verbul "a fi"? Evident, nu proprietatea este de vina, ci atasamentul pe care-l manifestam fata de aceasta. Intrebarea este: DE CE? De ce cancer, de ce scaderea imunitatii, de ce boli grave, fara solutii de tratament?


De la medicul german Rudolf Karl Virchow, fondatorul patologiei celulare, gandirea medicala s-a maturizat, in sensul studierii cu precadere a materiei si mai putin a functionarii sale in cadrul corpului omenesc. Vechile teorii medicale, care abordau omul ca un tot unitar, format din corp, suflet si spirit au fost denigrate, respinse si apoi uitate, fiindca nu aveau un suport material. Suntem capabili sa ochim si sa distrugem un nucleu de zecimi de milimetru din centrul creierului, dar nu suntem capabili sa prevedem consecintele acestui act. Ne mandrim cu identificarea defectelor cromozomiale, dar habar nu avem de complexele lor mecanisme de reglare. A trebuit sa apara noi generatii de cercetatori, care au reusit sa identifice mecanisme capabile sa explice cum emotiile negative pot afecta grav starea sanatatii. Imbucurator este faptul ca se dezvolta stiinte medicale noi, capabile sa faca legatura dintre starea sufleteasca, secretia hormonala si sistemul nervos, care in final modifica structura organismului. Ati auzit vreodata de neuropsihofiziologie? Gasiti informatii pe internet, alaturi de ofertele de promotii ale magazinelor on-line? Cu siguranta, nu!
Chiar si cutele de pe fruntea unui om, acele riduri de expresie, sunt cel mai simplu exemplu despre cum starea sufleteasca determina schimbari in structura corpului - mai intai la nivel superficial, apoi la nivel profund. Cand luati decizii sau hotarari, priviti-va si in oglinda si urmariti-va expresia fetei. Va va ajuta! Ma veti intreba: bine, bine, dar cum anihilam sentimentele negative? Nu e chiar asa de usor... Depinde de cum imi raspund la intrebarea: "Ce o fi mai bine, sa am un statut social sau sa fiu cineva in societate?". Depinde, deci, in mare masura, de "materialul clientului" - respectiv, de structura psihica a celui care are astfel de dorinte si sentimente. Nu le poti "taia cu foarfeca", trebuie mult timp sa poti schimba gandirea unui individ - asta, daca si el doreste acest lucru!
Pentru cei dornici sa iasa din acest labirint, exista o multime de sfaturi, din care unul singur ramane valabil: daca sunteti asaltati de spaima lui a avea, daca sunteti hotarati sa iesiti din cotidianul care va macina, cautati terapeutul cu care sa rezonati. Nu este nebun, instabil psihic sau "plecat cu sorcova" cel care cere ajutor. Dar este iresponsabil daca amana acest lucru si este tardiv sa o faca daca se va imbolnavi organic. Discutiile nu au omorat pe nimeni, dar medicamentele...
Si pentru cei care inca mai au dubii, sa se gandeasca la ordonarea simpla a celor doua verbe. Nu merge sa te joci cu cuvintele! "Existi pentru ca ai" sau "Ai pentru ca existi"! "A fi" iti permite sa ai! De aceea, le doresc tuturor sa fie sanatosi, ca sa aiba parte de zile cat mai senine!

D-l dr. EDUARD TOGOREANU poate fi contactat la tel. 0722/70.73.06 sau prin e-mail:togoreanu_eduard@yahoo.com

Zodiile si plantele


BERBEC
Marcati de influenta planetei Marte, Berbecii sunt firile cele mai
dinamice ale cercului zodiacal.Marte guverneaza capul sifata (cuexceptia
nasului), precum si cele doua emisfere cerebrale. Planeta este asociata cu
fierul, asa incat guvernarea sa se extinde si asupra sangelui (in
compozitia caruia fierul joaca, dupa cum bine stim, un rol esential).Mai
intotdeauna, “martienii” au o cicatrice in zona capului, semn al firiilor
aventuroase si a placerii de-a sfida pericolele de orice fel, care iiface
sa se aleaga in copilarie cu semne de buna purtare – bineinteles in zona
corpului guvernata de planeta lor, capul. Berbecii au nevoie de mult
exercitiu fizic pentru a se mentine in forma, dar si pentru a preveni
prefacerea energiei lor fizice debordante in energie nervoasa. De aceea
sunt atat de buni sportivi, exceland in sporturile care necesita un mare consum fizic si curaj. Regimul alimentar al Berbecilor trebuie sa cuprinda ceapa si praz, careau
un dublu efect benefic: contribuie la fluidizarea sangelui si au unefect
usor sedativ. Le place la nebunie mancarea condimentata, care ingerata in
cantitati rezonabile le face bine, dar, din pacate, nativii acesteizodii
au tendinta de-a face exces de ardei iute, boia si
mustar, care in cantitati modice au chiar un efect curativ.
Cand se imbolnavesc, Berbecii o fac lata-mai intotdeauna bolile apar sub forma acuta, dar nu dureaza mult timp deoarece vitalitatea martiana le
permite o recuperare la fel de rapida, pe cat de brusca esteimbolnavirea.
In aceste cazuri, ceaiul sau siropul de paducel vor face minuni pentru
restabilirea cat mai rapida si mai completa a starii de sanatate.
Berea este pentru Berbeci mai mult un aliment decat o bautura, deoarece
hameiul pe care-l contine ii fortifica.
Vitaminele care ii ajuta pe Berbeci sa-si mentina forma maxima sunt PP si
B12, iar remediile homeopatice adesea prescrise pentru aceasta zodie sunt Arnica, Blonoidum si Nux vomica.

TAUR
Calmi, robusti, maestri ai savurarii placerilor vietii, Taurii stau sub
semnul planetei Venus, intruchipand fertilitatea. Venus confera un
temperament sangvin, dar acesta este intrucatva ingreunat de elementul
pamant de care apartine zodia, asa incat rezulta un temperament aproape
placid, marcat de izbucniri colerice. In corpul uman, zodia Taurului
guverneaza gatul, amigdalele, laringele si faringele, gura, limba,
maxilarul inferior, glanda tiroida, vertebrele cervicale, o parte a
nervului optic si, impreuna cu Pluto, organele genitale interne la femei,
jugulara si carotida.
Gustand peste masura din placerile vietii, Taurii se imbolnavesc cel mai
adesea de stomac (efectele supraalimentatiei), amigdalita pultacee,
laringita, difterie, dar si boli genitale. Femeile sunt deosebit de fecunde.
Alimentele care sunt in rezonanta cu organismul Taurilor sunt
sparanghelul, anghinarea, cerealele si fasolea de orice fel.Fructelecele
mai recomandabile sunt toate sortimentele de struguri, merele, perele si fructele de padure. Majoritatea condimentelor Taurilor le fac bine
(sac!). Plantele cu efect terapeutic pentru Tauri sunt menta, izma creata,
cuisoarele (cativa stropi de ulei de cuisoare adaugati apei de baie ii
remonteaza numaidecat) si macrisul.
Ca orice semn de pamant, Taurul se reface in contact nemijlocit cunatura,
si mersul cu picioarele goale il ajuta sa-si echilibreze energia, la fel
gradinaritul si robotitul prin casa. Tendinta de ingrasare trebuie tinuta
in frau inca din copilarie, pentru ca nativii din Taur sunt adevarati
gurmanzi, inzestrati cu un apetit rabelaisian.
Remediile homeopatice cele mai eficiente sunt cele corespunzatoare
vibratiilor planetei Venus: Cuprum, Thuya Apis si Pulsatilla, dar si
Antimonium crudum care se afla in rezonanta cu vibratiile
lunare. Vitamina recomandata acestor venusieni este vitamina F.
GEMENI
Agili, rapizi si indemanatici, cu reflexe deosebit de bune – in mod
special cele ce presupun finete in executie -, Gemenii nu sunt insa
caracterizati indeobste de forta fizica. Musculatura este longilina si are
tonus. Planeta guvernatoare, Mercur, le confera un temperament nervos,
dinamic si o mare disponibilitate in comunicare. In plus, mobilii
mercurieni pastreaza cel mai adesea un aer tineresc pana la o varsta
inaintata. In corpul uman, Gemenii sunt considerati guvernatorii cailor
respiratorii superioare (traheea si bronhiile), ai plamanilor, ai
umerilor, sternului, mainilor(de unde si o mare dexteritate manuala).
Dintre glande, timusul cade sub incidenta Gemenilor, iar in cadrul
sistemului circulator Gemenilor le revin circulatia vaselor capilare si
artera pulmonara. O parte a nervilor optici este, de asemenea, asociata cu
aceasta zodie.
Bolile cel mai frecvent intalnite la Gemeni sunt starile de anxietate,
tendintele de surmenaj, frecventele raniri ale umerilor si mainilor,
nevralgiile intercostale, afectiunile acute sau cronice ale plamanilor sau
bronhiilor (ca astma si pleurezia) si afectiunile sistemului nervos
periferic.Uneori, afectiunile nervoase pot genera disfunctii sexuale.
Mancarurile care le priesc Gemenilor sunt cele care contin mazare, fasole
cu bobul lat, morcovi, nuci, dar mai ales migdale nepreparate – carejoaca
un rol important in combaterea starilor de anxietate -, alune siarahide.
Plantele care au un efect benefic asupra acestui semn mutabil de aer sunt
lavanda si lacramioarele (in aromoterapie), feriga, origanul (popular:
sovarv), semintele de anason si cele de chimen (sub forma de ceaiuri,
uleiuri sau tincturi).
Remediile homeopatice in consonanta cu specificul zodiei sunt Mercurius,Argentum nitric, iar sarea biochimica este Kali muriatric, folosita mult in homeopatie. Dupa unii autori acestora li s-ar adauga Arsenicum siKali phosphoricum.
Vitaminele indicate Gemenilor sunt vitamina B1 si vitamina F.
RAC
Pentru a-si mentine in forma sensibilul sistem organic de lunarieni,Racii
au nevoie sa fie dusi la inot inca de mici, ceea ce le fortifica nu doar
corpul, ci ii echilibreaza si emotional, si ar trebui sa-si petreaca mult
timp pe… ringul de dans.Asta pentru ca miscarile ritmice sustinute un
efect fortifiant deosebit asupra structurii corpului lor, unde trebuie
avuta o deosebita grija de sistemul circulator si cel limfatic.
Temperamentul racului este limfo-sangvinic.
Racului ii corespund in corpul uman stomacul, duodenul si partea
inferioara a esofagului, sanii, ochiul stang precum si varful plamanilor.
Multe dintre problemele de sanatate ale Racilor sunt in legatura cu
retentia de lichide in organism, care poate duce la intoxicatii si
afectiuni misterioase, de natura psihosomatica si nu functionala.
Disfunctiile digestive se fac simtite periodic, sub forma dispepsiilor
organice sau functionale, care apar inca din copilarie si duc adesea la
anemie. Aceleasi probleme digestive duc la pierderi de saruri minerale si
vitamine din corp, la batranete apare frecvent incontinenta urinara.
Alimentele cu un efect tonifiant si regenerator asupra organismului
Racilor sunt varza alba si rosie, napii, pestele, lactatele (dar nu cele prea bogate in
colesterol). Un aport suficient din alimentele mentionate reuseste sa
mentina, in general, in echilibru acest organism delicat. Plantele cu unefect bun in aromoterapie sunt trandafirii albi, nuferii si crinii. Tarhonul ajuta la refacerea stocului de saruriminerale, la fel Verbina,iarba-surzilor si ochii-soarecelui sunt recomandate mai ales sub forma de tincturi. Remediile homeopatice cuprind Selenium, Argentum, Silicea,
Antimonium crudum si Kali carbonicum.
Periodic, Racii au nevoie de un aport de vitamina B2.
LEU
Puternica vitalitate pe care le-o confera Leilor astrul zilei semanifesta
in lume sub forma unui temperament bilios si nervos. Leii nu sunt insa
foarte priceputi in a-si doza efortul si acest lucru se razbuna, mai
curand sau mai tarziu, asupra sanatatii lor. De multe ori, orgoliul ii
impiedica pe Lei sa-si marturiseasca suferintele fizice. Pe de alta parte,
le cam sta in fire sa se neglijeze.
Primul lucru de care trebuie sa se ocupe un Leu care doreste sa-si mentina
sanatatea este dozarea efortului, altfel vitalitatea sa se va risipi
curand si bolile de inima nu vor intarzia sa apara. Leii care-si asuma
prea multe responsabilitati vor avea de suferit cu coloana vertebrala (in
mod special vertebrele dorsale). Ochiul drept este, de asemenea, un punct
slab pe harta sanatatii Leilor, iar cei care se consuma prea mult nervos
si nu-si gasesc o forma de expresie creativa pot avea de suferit
ingrozitoarele dureri ale nevralgiei de trigemen. Circulatia arteriala
poate claca la nivelul cordului sau/si al ochilor. Seara, vitalitatea si
rezistenta nervoasa a Leilor scade brusc. Leilor li se recomanda sa faca
dus, si nu baie, pentru ca baia le scade nivelul energetic.
Leilor nu le sta bine sa fie vegetarieni, carnea le fortifica organismul,
la fel ca mierea si orezul, care trebuie sa faca parte constant din
alimentatia lor, la fel ca spanacul, urzicile si lintea, care contin mult fier..
Plantele in afinitate cu vibratiile solare sunt: floarea-soarelui
(evident), galbenelele si rostopasca – unul dintre remediile-minune pentru
afectiuni specifice zodiei. Ierburile aromatice precum sofranul,
rozmarinul, menta, dafinul si ruta (cunoscuta si sub numele de varnant), adaugate in mancaruri, au, de asemenea, un efect terapeutic asupra organismului leonin.
Remediile homeopatice de baza sunt Aurum, Natrium muriarticum  Phosphorus si Ignatia.
Leii nu trebuie sa uite sa-si refaca energia luand vitaminele A, D si H2.
FECIOARA
Cea de-a doua zodie guvernata de Mercur are o preocupare innascuta pentru
sanatate, apreciind mult remediile naturiste si regimul vegetarian. Pentru
aceasta zodie de pamant, remediul natural cel mai eficient este… aerul,
de aceea plimbarile lungi in aer liber (si pe cat posibil nepoluat) au un
efect imediat de calmare asupra temperamentului nervos al Fecioarelor, si
asta ajuta la mentinerea sanatatii intr-o masura mult mai mare decat si-ar
putea imagina. Mersul cu bicicleta (dar nu pe strazile unui oras aglomerat), de
preferinta in mijlocul naturii, este, de asemenea, recomandat.
Fecioarele guverneaza circulatia sangvina si limfatica a abdomenului,
intestinele, pancreasul (partial) si nervul motor ocular extern.
Temperamentul nervos al acestor mercurieni ii predispune la stari de
ingrijorare nevrotice, care pot genera dureri surde, dar persistente de
cap, ce pot fi inlaturate, insa, neasteptat de usor printr-o alimentatie adecvata si prin plimbarile mai sus mentionate sau prin exercitii de yoga
(in special exercitiile de relaxare).Problemele lor serioase de sanatate
sunt insa legate de tractul digestiv: probleme de asimilare intestinala, dureri abdominale (provocate de “nervi”care se duc direct la stomac),
perturbari ale tranzitului intestinal (sunt adesea constipati), exces de
fermentare. Alte pericole care pandesc Fecioarele sunt diabetul insipid, apendicita, pancreatita si peritonita. Femeile sunt destul de des
sterile.Sistemul nervos al Fecioarelor este sensibil la stres si la
starile prelungite de ingrijorare care contribuie la subminarea sanatatii lor.
Fecioarelor le face foarte bine sa consume cartofi, gulii, telina si
alimentele mentionate la zodia Gemenilor (pentru ca au acelasi guvernator
- planeta Mercur).. Plantele aromatice si medicinale sunt, de asemenea,
identice, la fel remediile homeopatice, comune celor doua zodii mercuriene.
BALANTA
Inzestrate cu acelasi temperament sangvin placut si gentil ca Taurii,
Balantele sunt insa departe de robustetea si vigoarea specifice zodiei
fixe de pamant. Vitalitatea lor este cu mult mai scazuta, in schimb sunt
firi mai rafinate, de multe ori artistice, efect al planetei Venus intr-un
semn de aer. Tendinta catre leneveala (caracteristica ambelor zodii
venusiene) le face sa evite exercitiul fizic, de care au, de fapt, nevoie
in mai mare masura decat multe alte zodii. Lipsa de miscare fizica, pe
care ar trebui s-o practice cu regularitate, le pricopseste rapid cu
cearcane si migrene sacaitoare persistente.
Balanta guverneaza rinichii si vezica urinara, in corpul barbatesc -
prostata, partea lombara a coloanei vertebrale (impreuna cu Sagetatorul),
precum si nervul facial. In general, tendinta organismului de-a retine
toxinele este cea care duce la afectiunile renale, cum ar fi insuficienta
renala acuta sau cronica.Disfunctiile renale pot duce si la edeme ale
membrelor inferioare (picioare umflate). Colibaciloza este, de asemenea, o
boala des intalnita in randul Balantelor, la fel ca insuficienta
circulatorie venoasa si limfatica, mai ales la nivelul bazinului, si
afectiunile genito-urinare, ca cistita si anexita.Igiena intima trebuie
respectata cu cea mai mare strictete.
Regimul alimentar al Balantelor, carora le cam plac mancarurile grele,
trebuie sa contina multe cereale, fructe de padure, sparanghel, fasole si,
surprinzator, mai toate condimentele, in mod special ardeiul iute. Menta,
sub orice forma, ajuta la claritatea proceselor mentale.
Uleiul sau parfumul de trandafiri imperiali, de zambile si de toporasi,
folosit in aromoterapie, produce calmarea nervoasa.
Principalele remedii homeopatice sunt Cuprum, Pulsatilla, Anacardium,
Thuya si Apis. Organismul Balantelor cere un aport sporit de vitamina F.
SCORPION
Acesti nativi, marcati de doua energii extrem de puternice – cea a
temerarului Marte si cea a necrutatorului Pluto – au un temperament
paradoxal. In aparenta sunt calmul personificat (in astrologie se vorbeste
despre “masca scorpionica”), datorat autocontrolului plutonian, dar de sub
aceasta suprafata apar izbucnirile martiene, capabile sa reduca la tacere
pana si pe cel mai vajnic dintre Berbeci. Avem deci o structura
temperamentala limfatico-bilioasa. In reprezentarea astrologica a corpului
uman, Pluto guverneaza organele genitale externe si interne, colonul,
partial prostata, rectul si anusul. El este, de asemenea, pus in legatura
cu nasul si nervii auditivi.
La fel ca rudele lor martiene, Berbecii, Scorpionilor le fac bine
mancarurile condimentate (dar nu in exces), ceapa, datorita efectului ei benefic asupra fluiditatii sangelui, urzica, prazul si ardeii capia..
Un puternic efect linistitor si, in acelasi timp, afrodiziac il au asupra
lor esenta de glicina, uleiul de rododendron si cel de aloe.
Plantele medicinale in afinitate cu semnul Scorpionului sunt: mintea matei
(catusnica), alunul de munte si porumbarul. Siropul sau decoctul de
porumbele are un efect deosebit de puternic asupra reducerii febrei mari
pe care o fac Scorpionii si ajuta la regenerarea rapida dupa forme acute de boala -
deoarece Scorpionii sufera doar rareori de afectiuni cronice.Scorpionii trebuie sa se fereasca de hemoroizi, deci constipatiile prelungite nu trebuie trecute cu vederea.
Sunt, de asemenea, predispusi la contractarea maladiilor venerice.
Barbatii fac adesea prostatita, pe cand femeile au, de multe ori,
probleme cu ovarele si uterul, cum ar fi leucoreea (sangerari intermitente intre
menstre), dismenoree (ciclu neregulat), chist sau fibrom si ulceratii.
Remediile homeopatice de baza sunt Lochesis, Thuya si Platina.
Pentru a intari rezistenta organismului, Scorpionii au nevoie de
vitaminele P si B12.
SAGETATOR
Sagetatorii sunt binecuvantati de marele benefic Jupiter cu un temperament
sangvin, care are insa si o componenta bilioasa. Adica, sunt vioi si au un
bun echilibru intre stimuli si reactie, dar din cand in cand pot avea
iesiri de manie care ne aduc aminte de Jupiter – Zeus, tatal zeilor.
Le place sa se impartaseasca din placerile vietii si nu prea tin justa
masura nici la mancare, nici la bautura.
Placerea de miscare este mare si le face foarte bine, insa arareori exista
disciplina. Desi sportul ii atrage, ei exerseaza fie prea mult, fie prea putin.
Partile corpului ce corespund zodiei Sagetatorului sunt: ficatul, vezica
biliara, in parte, pancreasul, coapsele si partea sacrala si coxigeala a
coloanei vertebrale, nervul sciatic, circulatia arteriala in ansamblul ei.
Mancarea foarte consistenta si bautura afecteaza invariabil ficatul si
pancreasul, a caror leneveala produce in timp obezitate, cu tot cortegiul
ei de afectiuni digestive. Grasimile si zaharurile se prelucreaza foarte greu, ceea ce poate duce la pancreatita si diabet. Coxartroza si artroza
lombara si alte afectiuni sau traumatisme pot afecta femurul si nervul
sciatic. Citricele, mai ales grapefruitul si coacazele rosii sau negre pot
face minuni pentru un ficat obosit si pot mentine elasticitatea vaselor sangvine, prevenind,
de asemenea, hipertensiunea.
Ceapa si usturoiul, in cantitati cat mai mari, fortifica organismul de tip
jupiterian, iar telina si dafinul adaugate in mancare le fac, de asemenea,
foarte bine. Plantele medicinale in afinitate cu Sagetatorul sunt: anasonul,
scortisoara, melisa si rasinile aromatice.
Remediile homeopatice corespunzatoare planetei Jupiter sunt Sulfur,
Colchicum si Nux vomica.
Vitaminele de care are nevoie un jupiterian sunt multe la numar: F, K, B6,
H, I si J.
CAPRICORN
Saturnienii sunt potcoviti de marele malefic cu un temperament limfatico
nervos, adica inchis, tensionat, adesea inclinat catre depresii. Ii
salveaza umorul sec, care trebuie cultivat pentru ca este un remediu
excelent impotriva incarcarii nervoase la care semnul este predispus.
Sedentarismul de care sufera multi capricorni le poate accentua starile
negative.Moderati din fire, capricornii sunt mai degraba anorexici, decat
rubiconzi si pot pierde usor cateva kilograme in conditii de stres.
In corpul omenesc, Capricornilor le corespunde scheletul osos in general,
cu accent asupra genunchilor, care se intepenesc cu mare usurinta.Pielea
este guvernata tot de Saturn, iar dintii si maselele cad tot in curtea
lor, deoarece semnul pierde mult calciu din organism.Lipsa de exercitiu
duce la atrofierea incheieturilor, ceea ce poate duce in timp la diverse
tipuri de scleroza. Tot din sedentarism decurg si atrofia musculara si
reumatismul articular. In cazuri extreme se poate instaura paralizia.
Scleroza atinge adesea nervul auditiv, ceea ce poate duce la surzenie, iar
pielea este de cele mai multe ori uscata, cu tendinte de descuamare.
Eczeme de multe tipuri pot sa apara pe un fond de stres prelungit, iar in
cazuri mai rare psoriazisul. Ceea ce este remarcabil este cat de
rezistenti sunt Capricornii la boli, mai ales la cele cronice. Paradoxul
acestui semn este ca tinde sa fie extrem de bolnavicios in copilarie, iar
sanatatea se fortifica pe masura ce inainteaza in varsta.
Alimentele cu un efect imediat reconfortant asupra Capricornilor sunt cele
care contin amidon: cartofi (ca si alt semn de pamant, cel al Fecioarei),
pastele, maltul, ovazul, cele care contin fier – ca sfecla rosie si
spanacul – si ciupercile de padure, in mod special hribii si manatarcile.
Fructul ideal pentru Capricorn este gutuia.
Plantele aromatice si medicinale in afinitate cu Saturn sunt: canepa,
tataneasa, matraguna (daca Socrate era Capricorn, cupa de matraguna i-ar fi facut bine) si vinetelele (sau floarea-graului). Mirosul discret de
panselute, de vita cataratoare si amaranthus are un efect deosebit in aromoterapie.
Remediile homeopatice de baza sunt: Plumbum, Iris vesicolor, Silicea.
Saturnienii se refac cu ajutorul vitaminei C si L1.
VARSATOR
Excentricii copii ai lui Uranus au un temperament nervos cu coloratura bilioasa. Asta
inseamna ca acumuleaza cu usurinta stresul, mai ales stresul mental, si au
probleme in exteriorizarea starilor de nervi si se inchid in ei, devenind ursuzi.
Acest semn fix de aer are o adevarata predilectie pentru racoare si tinde
sa se imbrace prea usor cand afara este frig, iar de-aici i se trag multe
belele. Pentru a se motiva sa faca exercitii fizice, Varsatorii trebuie sa
urmeze un program creativ, nu repetitiv sau bazat pe rutina.
Varsatorul guverneaza circulatia periferica la nivelul gambelor,
incheietura gleznei, sistemul nervos simpatic, cortexul cerebral si nervul
spinal. Problemele de sanatate la care se pot astepta uranienii sunt, in
primul rand, de ordin nervos.
Glumind, Linda Goodman scria: “Varsatorii furnizeaza 70% dintre nebuni si
70% dintre genii” (care nici ei nu sunt prea normali – n.r.).
Oboseala nervoasa, starile de depresie si angoasa pot duce la spasmofilie.
Toate afectiunile sistemului nervos central cad, de asemenea, in ograda
uranienilor (encefalita, tumori, Parkinson si nevroze obsesive).Varicele si arteritele sunt rezultatele proastei circulatii periferice.Varsatorii sunt predispusi la accidente violente.
Cel mai indicat aliment pentru Varsatori il constituie fructele de toate
felurile: fructele exotice precum kiwi, mango si fructul pasiunii, iar
fructele uscate – caise, curmale, prune sau mere – ii ajuta foarte
eficient sa-si recupereze energia nervoasa.
In aromoterapie, esentele florilor de pomi fructiferi si discretul parfum
al orhideelor au efecte remarcabile. Plantele aromatice si condimentele
benefice pentru uranieni sunt cele cu
gust si miros foarte pregnant, cum ar fi ardeiul iute, piperul alb sau
negru sau curry. Remediile homeopatice sunt Uranium si Phosphorus.
Toate vitaminele din complexul B au un efect tonic si binevenit asupra
sistemului nervos al Varsatorilor.
PESTI
Razele lui Neptun ii inzestreaza pe nativii din Pesti cu un temperament
limfatic, care poate imbraca orice alta coloratura temperamentala, semnul
fiind eminamente adaptabil, reusind sa se integreze in orice mediu social.
Hipersensibilitatea neptuniana este difuza, ei intrand in rezonanta pana
si cu cele mai nesemnificative detalii din mediul inconjurator, cum ar fi
temperatura, zgomotul de fond etc. Orice disonanta a mediului le poate
provoca simptome fizice, dar acestea nu sunt rezultate ale ipohondriei, ci
simptome psihosomatice, cat se poate de reale. Se poate ajunge la situatii
cu adevarat grave, pentru ca Pestii sunt rareori activi, deci sunt
receptori empatici ai lumii inconjuratoare si le lipseste agresivitatea
naturala. Nevoia de-a se izola de stimuli neplacuti ii face pe multi
dintre ei sa se refugieze in alcool sau droguri si devin foarte repede dependenti.
Neptun stapaneste labele picioarelor, intregul sistem limfatico-ganglionar
si tesutul reticulo-endotelial.Vitalitatea Pestilor este indeobste
scazuta, ceea ce de multe ori se datoreaza abuzului de alcool, tigari,
sedative, tranchilizante sau droguri.
Faptul ca organismul lor are tendinta de-a retine toxinele inrautateste
situatia, ceea ce impune necesitatea de-a avea un regim alimentar foarte echilibrat si de-a consuma suficiente lichide pentru a-si mentine
organismul detoxifiat. Pana si la medicamentele prescrise de medici,
Pestii pot avea reactii inexplicabile, de aceea se recomanda evitarea, pe
cat posibil, a medicamentelor produse pe cale chimica.
Pestii ar trebui sa manance alimente cu un inalt continut de lichide, cum
ar fi pepenii, dovleceii, castravetii si salata verde.
Plantele medicinale si aromatice corespunzatoare neptunienilor sunt
florile de tei, cicoarea si muschiul de copac.
Principalele remedii homeopatice recomandate Pestilor sunt: Tabaccum,
Coffea si Petroleum

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE