background img

Articole noi

Cromoterapia - Culorile care vindeca

Cromoterapia ne ajuta sa ne imbunatatim starea de spirit si sa alungam stresul si bolile cu care ne confruntam

Traim intr-o lume a culorilor, absolut tot ce ne inconjoara e definit de nuante cromatice. Acestea au o influenta puternica a psihicului uman si, mai departe, asupra sanatatii generale. Mai ales astazi, cand suntem supusi stresului si tensiunilor zilnice, influenta culorilor este decisiva, dar, din pacate, nu suntem constienti de marea putere binefacatoare a culorilor. Exista insa o metoda alternativa de terapie care se bazeaza tocmai pe folosirea culorilor ca mijloc de echilibrare si vindecare a unor afectiuni. Cromoterapia sau terapia prin culori a fost cunoscuta inca din antichitate, iar cercetarile moderne au ridicat-o la rang de tratament cu reale valente curative. Aveti incredere in culori! Daca le veti cunoaste efectele benefice ale fiecareia, veti sti si cum sa le utilizati in folosul sanatatii.

•O terapie la indemana oricui
Culorile sunt unde electromagnetice cuprinse intre 390 milimicroni si 710 milimicroni si sunt percepute de ochiul nostru in toate nuantele si intensitatile posibile. Aflate in jurul nostru, culorile actioneaza asupra creierului, glandelor endocrine si contribuie la armonizarea psihicului, influentand chiar si somatic. Cele 7 culori ale spectrului solar, rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet, sunt considerate culori cu valoare terapeutica, culorile acromatice (negru-cenusiu, alb) fiind neutre din punct de vedere terapeutic. Undele electromagnetice se comporta diferit intrand in rezonanta cu organismul uman, dand nastere unor efecte precise in zonele in care sunt directionate. Este important de stiut, in functie de bolile si problemele cu care ne confruntam, ce culoare va fi benefica pentru vindecare. Fiind o metoda naturala de tratament, cromoterapia poate fi practicata de oricine cu usurinta, atat prin contemplarea unei anumite culori, cat si prin baia de culori ori proiectarea unei culori pe o anumita zona a trupului, in functie de efectul pe care dorim sa-l obtinem.

•Purtati haine colorate!
Specialistii sustin ca, daca am trai intr-un univers monocrom, viata ar inceta sa mai existe. Culorile sunt prezente in viata noastra prin vestimentatia pe care o purtam, prin alimentele pe care le consumam, prin decorul interioarelor. Echilibrul psihic uman are nevoie de toata gama de nuante de culori pe care natura ni le ofera din belsug. Experimental s-a dovedit ca influenta culorilor este independenta de vedere. Un grup de cercetatori din Budapesta a obtinut niste rezultate surprinzatoare. In cadrul unui experiment, subiectii au fost legati la ochi si introdusi in medii cromatice diferite. Pulsul, tensiunea arteriala si chiar temperatura corpului s-a modificat in functie de schimbarile mediului cromatic. Efectele curative ale culorilor sunt produse de diferentele in ceea ce priveste lungimea de unda a fiecarei culori, respectiv de vibratiile ei caracteristice. Astfel, pentru un anumit tip de maladie, o culoare poate sa ne faca rau, iar alta sa duca la ameliorarea si chiar vindecarea afectiunii.

•Rosul e bun la gripa
In cazul rosului aprins, pulsul se accelereaza, de aceea, rosul e considerat o culoare activa, dinamica, trezind entuziasmul, ne face sa ne simtim mai puternici si plini de forta. Atunci cand este predominant intr-o incapere, el da senzatia de condensare si face spatiul sa para mai mic. Este culoarea pe care creierul nostru o identifica mai repede, simtandu-se stimulat de ea. Poate de aceea este o culoare afrodisiaca. Dar si culoarea revolutionarilor. Are actiuni binefacatoare asupra singelui si faciliteaza regenerarea celulara. Mareste tonusul muscular, activeaza respiratia, da o senzatie pregnanta de caldura. Rosul este un remediu excelent pentru starile de moleseala si hipotensiune. Mai e recomandat in anemie, bronsita, guturai, depresie, dureri reumatismale, gripa, oboseala, paralizie, paralizie infantila, tulburari respiratorii. Contraindicatii: stari inflamatorii, tulburari emotionale.


•Portocaliu contra astmului

Portocaliul confera veselie si buna dispozitie, fiind, prin excelenta, o culoare antidepresiva. Aceasta culoare preferata de calugarii budisti confera elan mobilizator, trezeste bucuria interioara si are un puternic efect tonifiant asupra psihicului. Este totodata un puternic remediu afrodisiac, semnificand senzualitatea, trairile erotice intense. Culoarea oranj ajuta oricui, indiferent de temperament. Stimuleaza sistemul respirator si faciliteaza asimilarea calciului, accelereaza pulsatiile inimii, favorizeaza secretia gastrica si imbunatateste digestia. Ne ajuta sa realizam cu rapiditate asimilarea ideilor noi, mareste sociabilitatea si toleranta. Indicatii terapeutice: manii, abuzuri sexuale, acufene (tiuituri in urechi), astm, bronsita, debilitate mintala, deceptii, melancolie, epilepsie, epistaxis, guta, inflamatia rinichilor, febra, isterie, litiaza biliara, reumatism cronic, spasmofilie, stres, suspendarea menstruatiei, tuse cu expectoratii, ulceratii cronice la nivelul corneii.

•Raze si sticle colorate
Exista mai multe metode, foarte simple, accesibile oricui, pentru a utiliza culorile. Modalitatea cea mai eficienta pentru a induce vindecari prin intermediul cromoterapiei este proiectia radiatiilor colorate asupra intregului corp. Expunerea se face direct pe pielea goala, daca nu exista contraindicatii. Daca pentru aceeasi boala sau perturbare sunt indicate doua culori diferite, se va lucra pe rand cu fiecare si nu simultan. Cromoterapia este folosita involuntar si prin hainele pe care le purtam si a caror culori influenteaza nu numai starile noastre, ci si a celor din jur. O alta modalitate usoara si destul de accesibila este folosirea recipientilor colorati pe care ii umplem cu apa obisnuita si ii expunem cat mai mult timp la soare. Vom bea apoi aceasta apa. Metoda curativa cea mai raspandita in cabinete implica folosirea unei lampi de cromoterapie, dotata cu filtre de sticla colorata.

•Galben pentru diabetici
Galbenul stimuleaza gandirea rationala si este un excelent stimulent mental. Hainele galbene sunt in general indicate pentru a intari si a dinamiza capacitatile mentale, in suprasolicitari intelectuale sau in starile de criza afectiva. Galbenul are efect vindecator in caz de reumatism, artrita si de asemenea ajuta la intarirea structurii osoase. Mareste capacitatea digestiva, imbunatateste tonusul, stimuleaza sistemul limfatic, confera stapanire de sine marind autocontrolul si amplificand starea de luciditate mentala. Stimuleaza nervul optic, influenteaza functionarea normala a sistemului cardiovascular, da senzatia de caldura, de apropiere in spatiu. Este foarte util in afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, balonari, celulita, constipatie, colita, diabet, dispepsie, afectiuni dermatologice, hemoroizi, indigestie, migrene, paraplegie. Contraindicatii: febra, palpitatii cardiace, inflamatii acute.

•Verdele combate cancerul
Se stie ca padurea, iarba, calmeaza. De fapt, verdele clorofilei are acest efect. Aceasta culoare corespunde armoniei, echilibrului si neutralitatii. Verdele are un puternic efect vindecator in cele multe situatii de boala, de la dureri de cap pana la cancer. Hainele verzi sunt recomandate in timpul perioadelor de mari tulburari emotionale sau mentale, pentru ca destind atat fizicul, cat si psihicul. Verdele este calmantul celor iuti la manie si irascibililor. Fiziologic, aceasta culoare determina scaderea presiunii sanguine si dilatarea capilarelor. Induce linistea, buna dispozitie, relaxarea, meditatia, echilibrul, prospetimea, departarea in spatiu. Verdele are urmatoarele indicatii terapeutice: cancer, dureri de cap, gripa, hipertensiune, sifilis, insomnie, tulburari cardiace, nevralgii, ulcer.

•Albastrul lupta cu hipertensiunea
Albastrul este profund relaxant si calmant, ne trezeste inclinatia catre interiorizare si amplifica afectivitatea. Atunci cand albastrul este predominant intr-o incapere, confera senzatia de spatialitate. Hainele albastre au efectul de a ne rafina starile launtrice, de a ne regasi calmul, pacea si de a ne deschide catre ceilalti. Dar purtarea permanenta a hainelor de culoare albastra duce in timp la oboseli, constipatie si uneori chiar indigestie. Albastrul are efect vindecator in caz de hipertensiune, astm, migrene si este un excelent remediu anti-stress. Fiziologic, scade presiunea sangelui si tonusul muscular, reduce pulsul, calmeaza respiratia, stimuleaza sistemul imunitar si regenerarea celulara. Este indicat in stari infectioase si virale, febrile, insolatie, stari de voma, spasme nervoase, crize acute de reumatism, bufeuri de caldura. Culoarea albastra mai are si urmatoarele indicatii terapeutice: abcese gingivale, dureri de dinti, afectiuni ale gatului, gusa, afte, arsuri, colici, crize biliare, diaree, arsuri, epilepsie, hemoroizi, dizenterie, hepatite, insomnie, isterie, pojar, palpitatii, rani. Contraindicatii: scarlatina si sete patologica.

•Tiroida e sensibila la indigo
A sasea culoare a spectrului lumii este indigo, considerata o culoare a intelepciunii, a iubirii pline de transfigurare, a creativitatii. Are o vibratie foarte inalta, influentand spiritualitatea. Culoarea indigo prezinta o gama mare de aplicatii terapeutice, fiind astringenta si anestezica. Aceasta culoare stimuleaza considerabil activitatea glandei tiroide. Este indicata in cazurile de obezitate, migrene, sinuzita, vajaituri in urechi, diminuarea sau pierderea senzatiei gustative sau a mirosului. In plus, culoarea indigo favorizeaza atingerea unei bune interiorizari, ajuta in realizarea meditatiei si accelereaza evolutia spirituala. Actioneaza ca un agent purificator al sistemului circulator. Prin asimilarea acestei culori in cantitate mare devine posibila hibernarea (reducerea activitatii metabolice). Indigo-ul produce interiorizare, accelerarea gandirii. Medical, este indicata in: obsesii erotice, boli de plamani, astm, afectiuni ORL, bronsita, cataracta, delirium tremens, dementa senila, ipohondrie, migrene, obezitate, paralizii faciale, pneumonie, reumatism, sinuzita, surditate, tuse uscata.

•Rinchii se trateaza cu violet
Violetul trezeste speranta si mister, fiind un regenerator spiritual. El favorizeaza vindecarea nevrozelor, a tulburarilor mentale si a epilepsiei. Se utilizeaza cu succes in cazurile de celulita determinate de o proasta eliminare, tulburari ale splinei, vezicii si rinichilor. La nivel psihic, culoarea violet calmeaza rapid angoasele, anihileaza frica, elimina agresivitatea si face sa dispara gelozia. Este o culoare extrem de stimulatoare pentru sistemul nervos, hranindu-ne creierul si aptitudinile artistice. Asupra organismului are efecte deosebite in intensificarea activitatii cardiovasculare, a respiratiei, a rezistentei cardiace si pulmonare. Da senzatia de apropiere in spatiu. Culoarea violet este remediu recomandat in: cataracta, crampe, enuresis, epilepsie, insomnie, meningita, leucoree, nevroze, nevralgii, sciatica, reumatism, tulburari ale splinei, vezicii, rinichilor, vederii, tumori.
--------------------------------------------------------------------------------

•De ce nu ne plac unele culori?
Culorile ne pot ajuta sa ne constientizam mai bine nevoile, starile sufletesti, tendintele interioare si chiar unele dorinte profunde. Ce ascund insa sentimentele de respingere fata de culori?

- rosu: slabiciune, teama de actiune
- portocaliu: inhibare, pudoarea excesiva, inchistare in prejudecati, frustrare
- galben: deceptie, retragere dureroasa in sine
- verde: rezistenta la schimbare
- albastru: lipsa afectiunii si a increderii in cei care ne inconjoara, frustare afectiva, egoism, frica de dragoste.
- indigo: dorinta de concret, tendinta de a mentine un control activ asupra ambiantei
- violet: dizarmonie interioara, nerealizarea idealurilor, alienare, frica de angajare in relatii personale profunde.
--------------------------------------------------------------------------------

•Culori din afara spectrului
- Turcoazul este culoarea imunitatii. Are efect vindecator in boli inflamatorii ori febrile, in cazul tensiunii nervoase ori al agitatiei mentale. Turcoazul este linistitor, purificator si reimprospatator.
- Hainele albe pun in evidenta puritatea si starea in care ne aflam. Exprima erotismul extrem de rafinat si elevat.
- Visiniul trezeste in noi stari de afectivitate pura, lipsita de egoism si posesivitate. Rosul visiniu confera o atmosfera de euforie afectiva, farmec si romantism.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE