background img

Articole noi

AI (usturoi sălbatec)

Denumiri populare: ai de munte, ai de pădure, leurdă, usturoi sălbatec.

BOLI CARE SE TRATEAZĂ FOLOSIND ACEASTĂ PLANTĂ

RĂNI CARE SE VINDECĂ GREU
ARTEROSCLEROZĂ
HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ
LIMBRICI
BALONĂRI
COLICI
CONSTIPAŢIE
AGITAŢIE NERVOASĂ
GRIPĂ
BRONŞITĂ
PLEUREZIE
STIMULEAZĂ CAPACITATEA DE A MEMORA

Planta ajunge până la o înălţime de 40 cm şi creşte în locuri umbroase şi umede, în crânguri şi păduri. Înfloreşte cu o floare albă şi are un miros puternic. Trebuie mare atenţie, pentru a nu fi confundată cu brânduşa de toamnă, foarte toxică şi în stare verde şi în stare uscată. Frunzele, cu miros de usturoi, se recoltează din aprilie până în mai. Este bine să fie utilizate în stare proaspătă, deoarece, în stare uscată, îşi pierd proprietăţile curative. Rădăcinile din sol se recoltează numai toamna.
În tradiţia populară: se folosea în medicina populară ca şi usturoiul cultivat. Fibrele bulbului se aplicau pe răni pentru a opri hemoragia. Se folosea ca diuretic, antiscorbutic şi afrodiziac.
Vezi tratamentele la usturoi cu care se aseamănă la
efecte foarte bine.

MOD DE FOLOSIRE

În stare crudă: funzele de leurdă proaspăt culese se spală, se taie mărunt şi se presară ca şi pătrunjelul verde, pe sandviciuri, pe supe şi ciorbe, pe măncăruri de cartofi, etc.

Tinctură de leurdă: frunzele proaspăt culese se taie mărunt, se introduc într-o sticlă, cu alcool rafinat de 38-40% până ce se acoperă nivelul plantelor. Se pune la loc însorit timp de 2 săptămâni. Apoi se strecoară şi se păstrează în sticluţe mai mici de culoare închisă. Se iau zilnic, de 4 ori, câte 15 picături în apă sau ceai de plante.

Vin de leurdă: Se pun 2 pumni de leurdă, într-un litru de vin alb, se pune la fiert. După ce a dat un clocot, se adaugă miere.Se bea câte un păhărel înainte de masă petru bolnavii de inimă şi reumatism.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE