background img

Articole noi

echilibrarea Yin-Yang

Echilibrarea Yin – Yang la nivelul organelor interne

Organ Yin – Organ Yang
rinichi – vezica urinara
ficat – vezica biliara
inima – intestin subtire
splina – stomac
plamini – intestin gros
Organele Yin sunt cele care detin energie, iar organele Yang sunt cele care transporta energia. De aceea este necesar ca in interiorul organelor Yin sa fie suficienta energie, iar organele Yang sa poata deplasa aceasta energie. In situatia in care dintr-un motiv sau altul organul Yang nu primeste energie, functionarea sa va fi foarte slaba. De exemplu, daca intestinul gros are insuficienta energetica atunci functia sa de eliminare va fi deficitara, aparind constipatia. Pentru remedierea acestei probleme este necesar ca la nivelul plaminilor sa fie suficienta energie si aceasta energie sa poata fi deplasata catre intestinul gros. In acest mod, apare echilibrarea dintre organele Yin si cele Yang.
Tehnica urmatoare recurge tocmai la deplasarea energiei intre organele pereche Yin – Yang, echilibrindu-le energetic.
Pozitia de exersare: Tehnica se executa in pozitia sezind, trunchiul este drept, barbia este usor retrasa spre interior (nu lasati capul sa cada in fata), virful capului este indreptat in sus. Talpile stau in intregime pe sol si sunt departate la o distanta egala cu latimea umerilor, unghiul dintre coapse si gambe este de 90 de grade. Palmele stau sprijinite pe genunchi, centrul palmelor este indreptat in sus (persoanele care au hipertensiune arteriala sau care au probleme cu inima vor tine palmele cu centrul indreptat in jos), virful limbii in cerul gurii, fruntea este destinsa, pe fata apare un usor suris. Inchideti usor-usor ochii, indreptati-va atentia catre interiorul corpului.
Executia tehnicii:
1) In exersare porniti de la relaxarea corpului. Inspirati si expirati profund de citeva ori, dupa care relaxati capul, relaxati gitul, relaxati umerii, bratele, coatele, antebratele, articulatiile palmelor, palmele, degetele. Relaxati pieptul, abdomenul, spatele, zona taliei. Relaxati fesierii, coapsele, genunchii, gambele, gleznele, talpile, degetele. Relaxati interiorul corpului, organele interne (este suficient sa va ginditi la faptul ca interiorul corpului este relaxat, organele interne sunt relaxate), relaxati vasele de sange.
2) Atentia se muta asupra rinichilor. Aspirati initial energie in interiorul rinichilor (va ginditi ca energia Universului vine din toate directiile si patrunde asemenea unui abur in interiorul rinichilor – va ganditi in acest mod cel putin citeva minute) si apoi recurgeti la cultivarea energiei in interiorul rinichilor (pentru a cultiva energia este suficient sa contemplati zona respectiva: acolo unde se duce atentia se va duce si energia). Ginditi-va la un pariias ce curge continuu prin acea zona. Puteti de asemenea sa va imaginati apa unei cascade cazind prin interiorul rinichilor. Mutati energia din rinichi prin uretere catre vezica urinara, apoi aduceti energia din vezica urinara din nou de-a lungul ureterelor pentru a ajunge in zona rinichilor. Repetati de mai multe ori aceasta deplasare a energiei.
3) Mutati atentia asupra ficatului. Aspirati energie in interiorul ficatului (asemenea unui abur venind din toate directiile) si apoi cultivati energia in aceeasi zona. Ganditi-va la o padure plina de verdeata, la copaci de cit mai multe feluri, cu frunzisul foarte bogat. Contemplati felul in care copacii cresc din ce in ce mai mult, cum trunchiul lor devine din ce in ce mai gros, frunzisul devine din ce in ce mai bogat, padurea creste din ce in ce mai mult. Mutati energia din ficat catre vezica biliara, apoi aduceti energia din vezica biliara din nou in zona ficatului. Se repeta de mai multe ori acest proces.
4) Mutati atentia asupra inimii. Aspirati energie in zona inimii (energia vine asemenea unor flacari puternice avand culoarea rosie) si apoi cultivati energia in aceeasi zona (contemplati zona inimii, activitatea acesteia). Ginditi-va la un foc foarte puternic ce arde in zona inimii. In timp, focul este din ce in ce mai puternic, o caldura si o lumina rosie foarte puternica se manifesta in zona inimii. Mutati energia din inima catre intestinul subtire, apoi aduceti energia din intestinul subtire din nou in zona inimii. Se repeta de mai multe ori acest proces.
5) Mutati atentia asupra splinei. Aspirati energie in interiorul splinei (asemenea unui abur) si apoi cultivati energia in aceeasi zona. Ganditi-va la o suprafata intinsa de pamant, ale carei margini sunt foarte departate, ca si cum nu ati reusi sa le vedeti. Mutati energia din splina catre stomac, apoi aduceti energia din stomac inapoi in zona splinei. Se repeta de mai multe ori acest proces.
6) Atentia se muta asupra plaminilor. Aspirati energie in interiorul plaminilor (asemenea unei ceti ce creste in timp) si apoi recurgeti la
cultivarea energiei, de asemenea in interiorul plamanilor. Ganditi-va la un zacamant metalifer ca aflandu-se in acea zona. Mutati energia din plamani catre intestinul gros,apoi aduceti energia din intestinul gros inapoi in interiorul plamanilor. Repetati de mai multe ori aceasta deplasare a energiei.
Forma de incheiere: Deschideti usor-usor ochii, frecati palmele pana se incalzesc si masati fata gandindu-va ca interiorul capului este din ce in ce mai luminos, toate ridurile dispar, pielea este din ce in ce mai fina. Pe masura ce faceti forma de incheiere sunteti din ce in ce mai relaxati, mai fericiti, mai plini de energie.
Masati zona parului cu buricele degetelor, bateti usor capul avand palmele relaxate. Masati ceafa rand pe rand cu cate o palma, masati
urechile de sus in jos si de la exterior catre interior, trageti usor de lobul urechilor in jos. Masati zona umerilor, rasuciti capul spre stanga si spre dreapta de mai multe ori, rotiti capul intr-o miscare cat mai ampla (miscarea barbiei trebuie sa fie cat mai ampla). Bateti bratele de la umar spre palma, pe ambele parti ale bratelor. Bateti partile laterale ale trunchiului si zona rinichilor. Masati zona rinichilor si oasele bazinului. Insistati pana in momentul in care zonele masate se incalzesc.
Bateti picioarele pe toate partile (fata, spate, partile laterale exterioare si cele interioare) de la coapse spre gambe. In final va ridicati in
picioare si va aplecati usor catre in fata si in jos, extinzand coloana vertebrala.
Observatii:
Efectele acestei tehnici sunt multiple, ele nu constau numai in echilibrarea organelor pereche Yin – Yang, ci si in tratarea afectiunilor concrete ale organelor interne.
De exemplu, in cazul infectiilor urinare se poate insista pe deplasarea energiei intre rinichi si vezica urinara (de-a lungul ureterelor). Se poate de asemenea folosi imaginea apei ce spala rinichii, ureterele, vezica urinara. In acelasi timp va ganditi ca toate celulele strabatute de apa sunt din ce in ce mai sanatoase.
Pentru cei care sufera de litiaze biliare se recomanda ca atat reglarea ficatului (prin aspirare si cultivare) sa fie bine excutata, cit si deplasarea energiei catre vezica biliara. Se poate  deplasa energia si prin interiorul vezicii biliare, gandindu-va ca interiorul vezicii biliare se umple cu energie, cu lumina. In timp, vezica biliara este din ce in ce mai luminoasa, mai stralucitoare, functionarea sa este din ce in ce mai buna, pietrele sunt asemenea unui abur pe care il imprastie un vant foarte puternic sau pe care o lumina stralucitoare il face sa dispara.
Persoanele ce au afectiuni cardiace vor insista pe contemplarea focului (avand culoarea rosie) din zona inimii. Focul se poate extinde catre artere, catre vene, peretii tuturor vaselor de sange vor fi din ce in ce mai supli. Cind lucrati asupra inimii este necesar sa va ganditi ca sinteti din ce in ce mai linistiti, mai buni, puneti accentul pe morala, va ganditi ca din acel moment nu veti mai accepta decat ganduri bune, nu veti mai rosti decat adevarul, nu veti mai face decat fapte bune. Pentru a obtine rezultate este necesara eliminarea tuturor tensiunilor de la nivelul inimii, va ganditi ca pe masura ce trece timpul veti fi din ce in ce mai fericiti, existenta voastra va fi o bucurie pentru intregul Univers. Este necesar sa aveti aceste ganduri pentru a obtine rezultate.
Exersati aceasta tehnica cel putin o data pe saptamina. In situatia in care o folositi pentru a trata o anumita afectiune (de exemplu o problema cardiaca) puteti sa o exersati de cateva ori pe saptamina. Sursa Cezar Culda, maestru Qigong

0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE