background img

Articole noi

Roinita

- atonie gastrică, indigestie, spasme gastro-intestinale, aerofagie, balonare - pulbere sau infuzie combinată.
- anorexie – câte ½ - 1 linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi timp de minim 3 săptămâni. Se consumă cu 30 de minute înainte de a mânca.
Pentru efecte amplificate se poate asocia fiecare doză cu o cantitate de un vârf de cuţit de pulbere de busuioc (Ocimum basilicum).
- greţuri, vărsături – o linguriţă din pulberea plantei se ţine sub limbă timp de 20 de minute, după care se poate înghiţi. Se repetă administrarea de 4 ori pe zi, atât timp cât este necesar. Pentru efecte amplificate se poate asocia cu un sfert de linguriţă de pulbere din rădăcină de ghimbir (Zingiber officinalis).
- colită cronică, enterocolită, colici abdominale şi intestinale (şi în cazul copiilor) - infuzie combinată, 3 căni pe zi; pentru copii se va administra câte o jumătate de cană de 3 ori pe zi.
- hipertiroidie (prin blocarea acţiunii TSH) – se administrează de preferinţă ca pulbere, sublingual.

Tratamentul durează 4-6 luni. Efectele sunt mult amplificate prin asocierea cu pulbere de sânziene galbene (Gallium verum). În cazul în care administrarea sublinguală e greu suportată se va apela la infuzia combinată – 3 căni pe zi (înainte de înghiţire se face gargară 2-3 minute).
- hipertensiune – pulbere, sublingual, de 4 ori pe zi în cure de lungă durată. Este utilă mai ales în creşterile de tensiune asociate cu stări de nervozitate, stress. Se utilizează frecvent în asociere cu alte plante hipotensive (vâsc, păducel, talpa gâştei).
- infecţii virale (virus herpetic, adjuvant în cazul infecţiilor cu virus gripal), adjuvant în infecţii bacteriene şi fungice – se administrează de 2 ori pe zi câte o cană de infuzie combinată. În cazul virusului herpetic se recomandă realizarea unei cure îndelungate, de minim 3 luni.
- dischinezie biliară, adjuvant în litiaza biliară – infuzie combinată concentrată – 1 cană pe zi.
- nervozitate, stress, angoase, depresie, oboseală nervoasă, Alzheimer (adjuvant pentru reducerea stărilor de agitaţie şi îmbunătăţirea memoriei) – se administrează în forma care este mai uşor acceptată – pulbere sau infuzie combinată.
- tulburări de memorie – pulbere, câte o linguriţă de 3 ori pe zi la aceleaşi ore.
- insomnie – infuzie combinată concentrată, o cană cu 2 ore înainte de culcare, în fiecare zi. Asocierea cu valeriana (Valeriana officinalis) – 1 linguriţă de pulbere la o cană, determină efecte comparabile cu cele ale sedativelor de sinteză, fără a avea însă reacţiile adverse ale acestora.
- migrene, vertij, tinitus (zgomote în urechi) – pulbere, de 4 ori pe zi, în cure de 1-2 luni.
- frigiditate pe fond psihic, emotivitate exacerbată, stări de tensiune – infuzie combinată. Se consumă 1 cană pe zi, în fiecare seară înainte de culcare, timp de o lună.
- afecţiuni cardiace la persoane iritabile, stresate, încordate psihic – pulbere, 2 linguriţe pe zi, sublingual.
- dureri şi tulburări ovariene şi uterine, dismenoree, hipermenoree, menopauză – în special acţiunea calmantă, analgezică şi antiinflamatoare şi reglatoarea hormonală reduce considerabil efectele neplăcute în aceste tulburări.
Se administrează de preferinţă sub formă de infuzie combinată.
Extern:
- prurit, eczeme zemuinde, răni, ulceraţii, ulcere de gambă – spălături cu infuzie combinată concentrată, de 2-4 ori pe zi.
- herpes genital şi bucal – aplicaţiile cu infuzie combinată concentrată determină grăbirea timpului de vindecare al leziunilor herpetice şi totodată conduc la creşterea duratei dintre episoadele de manifestare a bolii.
Pentru efecte antiherpetice amplificate şi persistente, planta va fi utilizată şi intern în modul precizat.

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:

Pulberea – planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se face o cernere prin sita pentru făină
albă. Se ia, de regulă, 1 linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 4-5 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
Infuzia combinată (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.) – o linguriţă de pulbere de roiniţă se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte şi se lasă la infuzat timp de 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră acest preparat. Doza – 3 căni pe zi.
Infuzia combinată concentrată – se prepară ca şi infuzia combinată, doza de plantă pentru o cană cu apă fiind însă de 3 linguriţe de pulbere.
PRECAUŢII
În cazul persoanelor care utilizează sedative şi calmante de sinteză, se recomandă evitarea utilizării în paralel a acestei plante.
CONTRAINDICAŢII
Hipotiroidie.


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE