background img

Articole noi

Afinul

ACŢIUNI
INTERN: antibacterian (acţioneazã mai ales la nivel intestinal, urinar), anticataral mediu, anti-diareic bun, antiseptic intestinal mediu, antiseptic urinar mediu-slab, astringent puternic, capilaroprotector bun (protejeazã vasele capilare), cicatrizant gastric, intestinal şi urinar de intensitate medie, hipoglicemiant puternic.

EXTERN: antiinfecţios mediu-slab, astringent mediu.

INDICAŢII
Intern:- diaree, enteritã, enterocolitã, colitã de fermentaţie, colitã de putrefacţie, hemoroizi sângerânzi, fistule anale - se administreazã sub formã pulbere, sublingual. În cazurile de diaree foarte puternicã se poate combina în proporţii egale cu pulbere din scoarţã de stejar şi se vor administra împreunã, câte o linguriţã de 4-6 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masã. - diabet - se administreazã sub formã de pulbere. Efecte extraordinare se obţin prin combinarea în proporţii egale cu pulbere de anghinare (Cynara scolymus) şi frunze de dud (Morus alba sau Morus nigra)- infecţii renale şi urinare însoţite de sângerãri - se admisnistreazã sub
formã de infuzie combinatã. Se foloseşte ca adjuvant pentru efectul anticataral şi cicatrizant, dar necesitã asocierea cu plante antiinfecţioase mai energice cum ar fi merişorul (Vaccinium vitis-idaea).- gutã, reumatism, hiperuricemie (exces de uree în sânge) - infuzie combinatã. Se beau 2-3 cãni pe zi, pe stomacul gol, înainte de masã cu minim 1 orã. Se fac cure de lungã duratã (minim o lunã şi jumãtate). Rezultate foarte bune se obţin prin asocierea în proporţii egale a frunzelor de afin cu rãdãcinã de brusture (Arctium lappa) şi iarbã de trei fraţi pãtaţi (Viola tricolor).- oxiurazã - infuzie combinatã, se fac cure de 12 zile în care se beau 1-2 litri din aceastã infuzie pe zi. Suplimentar se fac clisme o datã la 3 zile cu infuzie combinatã din frunze de afin. - fragilitate capilarã - pacienţii cu fragilitate capilarã pronunţatã, care fãceau echimoze pe arii extinse, chiar fãrã sã existe nici un fel de un traumatism, au rãspuns foarte bine la tratamentul cu frunze de afin şi frunze de viţã-de-vie (Vitis vinifera). Se face un tratament de 3 luni timp în care se ia de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, câte o linguriţã de pulbere (sublingual) din combinaţia de frunze de afin şi de viţã-de-vie (soiurile cu struguri negri) în proporţii egale.
Extern:- hemoroizi, fisuri anale - bãi de şezut cu infuzie combinatã. Are efect adjuvant, şi se asociazã foarte bine cu coada şoricelului (Achillea millefolium) şi coada calului (Equisetum arvense).

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
Pulberea - pãrţile aeriene ale afinului se macinã fin cu râşniţa electricã de cafea dupã care se cerne prin sita pentru fãinã albã. Se ia de regulã o linguriţã de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbã vreme de 10-15 minute, dupã care se înghite cu apã. Pulberea nu se pãstreazã mai mult de 12 zile, deoarece i se altereazã proprietãţile.
Infuzia combinatã - 2 linguriţe de pãrţi aeriene uscate şi mãrunţite se pun în jumãtate de canã (125 ml.) de apã de izvor sau platã şi se lasã la macerat aproximativ 10 ore, dupã care se filtreazã. Maceratul se strecoarã, iar planta rãmasã se opãreşte cu încã jumãtate de canã de apã, dupã care se lasã la infuzat jumãtate de orã, se filtreazã şi se lasã la rãcit. În final se amestecã cele douã extracte. Se consumã 2 cãni pe zi (4 cãni în bolile acute), pe stomacul gol. Se poate mânca dupã 30 de minute.

PRECAUŢII: Întrucât pulberea de frunze de afin scade foarte puternic glicemia, diabeticii insulino dependenţi vor fi ţinuţi sub supraveghere strictã mai ales în primele sãptãmâni ale tratamentului, prin înregistrarea zilnicã şi chiar de 2 ori pe zi a valorilor glicemiei şi ajustarea dozelor de insulinã în funcţie de noile valori. Tratamentul se va începe cu o dozã mai micã - 2 linguriţe pe zi, care va fi crescutã gradat la 4 linguriţe pe zi.
CONTRAINDICAŢII: Nu se cunosc


0 comments :

Trimiteți un comentariu

Imparte informatia cu prietenii tai !

Translate

Gasesti materiale suplimentare in articolele urmatoare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

Sanatateverde - Despre plante

O scurta introduce in lumea plantelor ...

Le intalnim la tot pasul, dar necunoscandu-le nu le dam atentia cuvenita: un fir de iarba, o floare, alt fir de iarba ... si-n seva lor, in substantele active depozitate in "camarile" celulelor pot sta vindecarea multor suferinte, alinarea multor dureri. Asistam in zilele noastra la un paradox: in timp ce utilizarea plantelor medicinale este intr-o vertiginoasa ascensiune(atat ca materie prima, in industria farmaceutica, cat si ca utilizare casnica), tot mai putini sunt cei care le pot recunoaste si cunosc perioada optima de recoltare. Este in mare parte urmarea urbanizarii, ruperea lumii de la legatura initiala cu natura si inchiderea ei in cutii de betoane. Natura a trecut pe locul II, urmand a fi vizitata doar la sfarsit de saptamana si atunci in semn de "multumesc" lasand in urma noastra adevarati munti de gunoaie. Deocamdata natura mai indura si inca ne ofera adevarata izvoare tamaduitoare. Folosirea plantelor medicinale are o veche istorie pe teritoriul tarii noastre, parintele istoriei, Herodot, a scris despre iscusinta geto-dacilor in folosirea lor in multiple afectiuni. Romania are un mediu extrem de favorabil pentru dezvoltarea faunei, poate tocmai de aceea se explica ca in tara noastra traiesc peste 3700 de specii de plante (mai mult de jumatate cat are toata europa) si din care peste 700 au caracteristici medicale. Deci haideti sa descoperim lumea plantelor si impreuna cu ea un nou tip de sanatate... SANATATE VERDE